Esileht Tööelu, raha ja seadused. Praktika ja tööleping

Näitan 15 postitust - vahemik 31 kuni 45 (kokku 45 )

Teema: Praktika ja tööleping

Postitas:
Kägu

sul on idealiseeritud pilt tegelikust elust. teevad need viimase kursuse tudengid üsna suures mahus iseseisvat tööd ja vägagi vastutusrikastel hetkedel, sh võtavad ka sünnitusi vastu. (mis on tegelikult igati okei, sest kolme kuu pärast on nad lõpetanud ja valmis iseseisvaks tööks.) abitöölisest on asi ikka väga, väga kaugel. pole haruldane, et öösiti on ainult praktikandid üleval jne.

Kui päris töötaja oma tööd ei tee ja töö ajal norskab ja hoopis mingi praktikandi patsiendiga tegelema saadab, ei muuda fakti, et selle töö eest palka saab tema, mitte asutus ei hakka topelt sama töö eest maksma. Tema peaks selle töö eest vastutuse võtma ja olema kaasas, palka saab ju tema, mitte praktikant. Ja kui midagi juhtub, vastutab ka tema.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

sul on idealiseeritud pilt tegelikust elust. teevad need viimase kursuse tudengid üsna suures mahus iseseisvat tööd ja vägagi vastutusrikastel hetkedel, sh võtavad ka sünnitusi vastu. (mis on tegelikult igati okei, sest kolme kuu pärast on nad lõpetanud ja valmis iseseisvaks tööks.) abitöölisest on asi ikka väga, väga kaugel. pole haruldane, et öösiti on ainult praktikandid üleval jne.

Okei see kuidagi pole, aga praktikant siis võtku asja nii, et tema saab töökogemust ja õpib, selle tee on kõik päristöötajad ka läbi käinud. Praktika on tema õppeprotsessi osa, mitte töö.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

sul on idealiseeritud pilt tegelikust elust. teevad need viimase kursuse tudengid üsna suures mahus iseseisvat tööd ja vägagi vastutusrikastel hetkedel, sh võtavad ka sünnitusi vastu. (mis on tegelikult igati okei, sest kolme kuu pärast on nad lõpetanud ja valmis iseseisvaks tööks.) abitöölisest on asi ikka väga, väga kaugel. pole haruldane, et öösiti on ainult praktikandid üleval jne.

Okei see kuidagi pole, aga praktikant siis võtku asja nii, et tema saab töökogemust ja õpib, selle tee on kõik päristöötajad ka läbi käinud. Praktika on tema õppeprotsessi osa, mitte töö.

mul ei olegi selle osas pretensioone. ma ei ole kordagi kirjutanud, et viu-viu, miks mu tütar praktika eest tasu ei saa. ma pigem kirjutasingi seda teemaalgatajale taustaks, et isegi minu kirjeldatud juhtudel, kus viimase kursuse tudengid teevad reaalset tööd haiglas, ei ole praktikad tasustatud.

+2
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil on kõik praktikandid olnud lepinguga ja saavad selle eest palka ka, mitte sama mida nad peale lõpetamist teeniksid, enamasti ongi umbes klienditeenindaja ametikoht.

Küll on tihtipeale segased lood praktikantide juhendaja tasustamisega, üks kõrgkool teeb seda ühtemoodi, teine teistmoodi. See teistmoodi tähendab, et praktikant peaks ise juhendamise vormistama ja koolile esitama, aga enamasti nad seda ei tea. Ja isegi kui teavad, siis tuleb hiljem välja, et mingil lepingul oli kellegi digiallkiri puudu ja lõpuks ei viitsi keegi selle paarikümne euro pärast asju ajada.

See et praktika juhendaja samal ajal norskab kui praktikandi patsiendiga tegelema saadab, üldiselt ei päde, tõesti juhendaja vastutab praktikandi tegevuse eest 100%. Praktikant on erinevaid, on esimeste kuruste omi, keda peabki igal sammul jälgima ja on lõpetajaid, kes on ennast juba praktika jooksul tõestanud ja saavad standardolukordadega iseseisvalt hakkama. Juhendaja ei norska samal ajal, ta võib mingit muud tööõlesannet täita, olles valmis igal hetkel sekkuma kui vaja.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Olen sellel teemal väga eluvõõras ja palun nõu.

Tütrel on koolis praktika periood. Leidis töökoha ja käib seal nüüd juba teist nädalat. Kui uurisin, et kas tööleping ka tehakse, siis laps kehitas õlgu. Jäingi nüüd mõtlema, et kas see on seaduslik, et praktika, mis kestab kolm kuud on töölepinguta?

Sama küsimus palga kohta. Saan aru, et praktikandile ei ole kohustuslik palka maksta. Samas, see tundub natukene ebaõiglane, et inimene käib kolm kuud tööl, iga päev täistööpäeva (8 h) ja ta on täiesti tasustamata. Töö on nüri ja ruttiinne ja rohkem juhendamist ei vaja, kui ainult töölõigu ettenäitamine.

Palusin lapsel juhendaja käest uurida, et kuidas on palgaga ja töölepinguga. Esialgu laps kartis küsida. Aga eile oli ääriveeri palgast juttu teinud – et saaks kas või kommirahagi (nagu laps ise ütleb). Selle peale oli tööandja öelnud, et neil eelmine praktikant oli loru, kes ei viitsinud tööd teha ja mõnel päeval ei tulnud kohalegi. Ja sellepärast ei saa ka minu lapsele mingit tasu lubada. Siiski öeldi, et pärast praktika lõppu hinnatakse tublidust, ja siis otsustatakse.

Mina jäin aga mõtlema, et ikkagi peaks ju tööleping olema ka praktikandil. Ja, kui tasust rääkida, siis kuidas on võimalik tagant järele tasustada, kui töölepingutki ei ole?

ta ei käi tööl, ta käib praktikal, selles ongi vahe
ei, praktikandil ei pea olema töölepingut ja 99% juhtudest ei tehta seda ka. küll aga on neil praktikaleping ning kui su tütar ei tea mingist lepingust mida, siis on selle lepingu sõlminud asutus ja kool omavahel, mis on ka tavapraktika.

99% juhtudest praktikant ei saagi mingit tasu. tasuga praktikakohad on väga vähesed ja selle leidmine nagu lotovõit. isegi väga paljud rikkad it-ettevõtted ei maksa praktika eest tasu. olgu õnnelik, et mõni ettevõte ta üldse vastu võttis ja ta oma ainepallid kätte saab, nii mõnigi on pidanud kooli pooleli jätma, kuna praktikat pole kusagil võimalik teha ja nii jäävad punktid saamata.

ka arstitudengid teevad kuudepikkusi tasuta praktikaid https://www.ohtuleht.ee/tervis/1088020/moodne-orjatoo-eesti-arstitudengitele-ei-maksa-kolmandik-suundub-praktikale-hoopis-soome

isegi kui keegi teda kogu päev ei juhenda, peab siiski keegi tal silma peal hoidma. ma olen ka paaril korral palumisele alla andnud ja endale praktikandi võtnud – no ei taha enam, jube lisatöö ja oma asjad jäävad venima.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma täiesti siiralt imestan, miks mu teemaalgatust on nii palju laidetud. Ütlesin ju kohe alguses, et olen selles teemas võhik, ja ainult uurin, kuidas tavaliselt asjad käivad.

Küsimus töötasu kohta tekkis sellepärast, et laps eelmisel aastal oli esimest korda praktikal. Ja seal asutuses maksti talle miinimumpalka. Ju mul siis sellest jäigi mulje, et praktika ajal palga maksmine on tavaline.

Ja kooli lastevanemate koosolekust meenub, et õpetaja rääkis ka, kuidas õpilased kipuvad pärast praktikale minemist koolist eemale jääma, sest saavad maigu suhu, et nad võivad oma oskustega raha teenida. Et, milleks siis enam õppida, kui saad juba nendegi oskuste eest palka.

Ja praegu, kui mõtlen, siis asutus, kus mina töötan, võtab ka koguaeg praktikante tööle. Ja tasuta või miinimumpalga ei tööta neist mitte keegi. Ikka päris palka saavad.

Mis lepingu sõlmimisse puutub, siis kooli poolt tuli küll praktikaleping. Selle sisu ma ei ole veel uurinud. Lihtsalt arvasin, et asutusega tuleb ka veel eraldi leping sõlmida.

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Praktika on samasugune aine õppekavas nagu iga teine, selle eest saad punkte ja oma õppekava täidetud, et diplom saada. Kas mingi muu aine läbimise eest nõuad ka raha?

Ma väga vabandan, aga ma ei ole mitte midagi nõudnud. Ma esitasin vaid küsimuse, et kuidas asjad tavaliselt käivad.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siin teemaalgataja ema kurtis, et tööle kõlbab küll ja pole käpard, aga õepraktika eest raha ei maksta. Need võivad muidugi olla erinevad ametikohad, millel töötatakse või kus peaks tegema praktikat. Lihtsalt imelik kuulda, et töö pidi olema rutiinne ja juhendada pole midagi. Ka hooldajaks õppides on õppida väga palju, ei tea, mis seal meditsiinikoolis siis õpitakse, kui praktikal pole mingit juhendamist tarvis ja töö käigus ei õpita mitte midagi.

Minu ema on juba mõnda aega meie seast lahkunud ja tema ei kurda enam mitte millegi üle.

Mina, teemaalgataja, ka ei kurda millegi üle. Esitasin vaid küsimuse, uurimaks  kuidas asjad tavaliselt käivad. Töö on tõesti rutiinne ja paraku ei toeta seda, mis eriala ta tegelikult õpib. Miks sul selle fakti konstateerimist on imelik kuulda?

+8
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Juhendaja ei norska samal ajal, ta võib mingit muud tööõlesannet täita, olles valmis igal hetkel sekkuma kui vaja.

Minu vastus oli sellele inimesele, kes ütles, et praktikant on ainus, kes üleval on ja saadetakse sünnitust vastu võtma. See nüüd küll kuidagi okei ei ole.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Miks sul selle fakti konstateerimist on imelik kuulda?

Ei ole, aga praktikakoha otsingutel on tavaliselt praktikant vaba, ei pea sellist kohta võtma, kus mitte midagi ei õpi.

+5
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei ole, aga praktikakoha otsingutel on tavaliselt praktikant vaba, ei pea sellist kohta võtma, kus mitte midagi ei õpi.

Nojah, kahjuks praktika ettevõte ette ei hoiata, et ega me sulle sinu erialaga seotud tööd teha ei lase. Et näiteks plaatimise asemel hakkad hoopis põrandaid pesema.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

sa ei paista reaalsest elust küll kuigi palju teadvat. vaba on tudeng praktikakoha valikul vaid vormiliselt, reaalsuses tuleb endale mittesobiv koht vastu võtta, kui lõpetada soovid. küll need väljundid ka kuidagi ära kirjeldatud saavad praktikapäevikus.

+7
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

See kõik ei muuda fakti, et tegu on ikkagi praktikaga. Millega on seotud juhendaja ja võibolla kõige tähtsam – vastutab keegi teine. Kõik kirjeldatu on siiski osa õppetööst.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu laps praktikal olles 800 eurot kuus, oli pea 6 kuud. Eriala – IT.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

sul on idealiseeritud pilt tegelikust elust. teevad need viimase kursuse tudengid üsna suures mahus iseseisvat tööd ja vägagi vastutusrikastel hetkedel, sh võtavad ka sünnitusi vastu. (mis on tegelikult igati okei, sest kolme kuu pärast on nad lõpetanud ja valmis iseseisvaks tööks.) abitöölisest on asi ikka väga, väga kaugel. pole haruldane, et öösiti on ainult praktikandid üleval jne.

Ole normaalne nüüd. Isegi kui praktikandi juhendaja magab, ehk puhkab, sest ämmaemandatel on öösiti ka puhkeaeg, siis keegi teine ämmaemand on ikka üleval ja vastutab praktikandi eest. Ka mina oma lõpukursuse praktikal öösiti tegin mingeid asju üksi, sest mu juhendaja teadis, et ma saan nendega hakkama, kuid kui saabus uus sünnitaja või jõudis mõni naine väljutusperioodi, siis tuli üleval olev ämmaemand ikkagi vähemalt juurde. Lisaks hoidis ta puhkeruumis olles kogu aeg silma peale KTG-del, mida tegin. Ma olen väga mitmetes haiglates oma praktikaid sooritanud, suhtlesime ka kursusekaaslastega aga sellist asja, et ainult praktikant öösiti üleval, kogu osakonna ämmaemandat mängib ja kõik töötajad kuskil magavad, ei ole. Utreerid kas sina või su laps.

+3
0
Please wait...

Näitan 15 postitust - vahemik 31 kuni 45 (kokku 45 )

Esileht Tööelu, raha ja seadused. Praktika ja tööleping