Kui kaua tuleb keeta pruuni riisi? Pakendil oli kirjas et 25 minutit.Paraku ma sain 25 minutiga täiesti toore riisi.Riis oli väga kõva.Netis uurides pruuni riisi keetmise õpetusi on kirjas et keeta tuleb pruuni riisi 45 minutit kuni 1 tund?!?!? Kuidas siis nii? Miks tootja Baltix pakendil on vale info kirjas?
Teema: Pruuni riisi keetmine

Ei ole iialgi pruuni riisi kuidagi teistmoodi või kauem keetnud kui tavalist riisi.

Võib vabalt minna palju kauem, vabalt ka 40 min, riisisorte on palju. Mõnega on küll olnud tunne, et ei keegi pehmeks 🙂 No proovi hamba all, kuna on paras (seepärast ma neid tobedaid kotiriise ei ostagi).

Minu kogemus on järgmine:
Basmati 10 min
Sushiriis 15 min
Pruun riis 20 min

Minu kogemus on järgmine:
Basmati 10 min
Sushiriis 15 min
Pruun riis 20 min
Ma küsiks siis, kas pruun riis ongi hamba all väga kõva? Mina keetsin 25 min ja tulemus oli jube kõva.

Mina ei ole kunagi õpetuse järgi keetnud ühtegi riisi. Maitsen ja keedan nii kaua kui on sobiv pehmusaste. Mida tumedam riis, seda kauem keeb.
Aitab ennemalt vees leotamine.

Ma keedan (ja ostan) pruuni riisi selle koti sees, siis on mugav jälgida, et kui kott täis siis riis valmis.

Kuna sa ei keeda riisi ilmselt täisvõimsusel siis võibki tekkida vahe keemisajal juba keemistemperatuurist. Kindlasti tekib vahe poti suurusest, riisi ja vee kogusest. Mida rohkem riisi seda kauem kipub keema. Keerad kuumuse madalamaks – keeb jälle kaua (nt väikses potis, kus rohkem mulisedes “üle ajab”. Samuti kotis keeb riis tõesti kiiremini kui lahtiselt.
Pruun riis jääbki kõvem kui valge.

Keedan nii kaua, kui minu jaoks paras on. Ei armasta kõva riisi, söö nagu kruusa. 45 minutit on vahel läinud küll.

Minu kogemus on järgmine:
Basmati 10 min
Sushiriis 15 min
Pruun riis 20 min
Ma küsiks siis, kas pruun riis ongi hamba all väga kõva? Mina keetsin 25 min ja tulemus oli jube kõva.
Ei ole kõva. Aga eks sorte ole erinevaid.

ma niisugust pika keemisega riisi ei keedagi eraldi, vaid kasutan “riisimöksi” sees.
Nimetan selleks kas plovi või pilaffi sarnast kodust varianti, kus sees sibul, küüslauk, mingit sorti liha (kana, kalkun, siga, lammas, mida parasjagu kodus on), tomatipasta, maitseained. Mõnikord teen karriga, teinekord paprika ja tšilliga vms, nii et ei saa nimetada autentseks ploviks või pilaffiks, aga meetod on sama. Lihad-porgandid-sibulad praed potipõhjas läbi, tomatipasta peale, maitseaned, keev vesi, ja pestud riis ka kohe sisse.
Ja siis haudub mingi umbes tund aega. Sobib väga hästi teha just täistera riisiga, siis haudub liha pehmeks ja riis sõmeraks.
Erinevatel riisidel on erinev keemisaeg. Basmatit ei saa iial teha ülalkirjeldatud meetodil, seda ma keedan eraldi, näiteks karrikastme juurde. sushiriisil on veel omaette keetmismeetod, riisiäädikaga, suurema osa ajast see üldse ei keegi. Nii et kes arvab, et “iga riisi keedan samamoodi”, see ilmselt ostabki mingit ühte kindlat marki, kuna kui ostaks erinevaid, siis saaks ikka päris ruttu aru, et riisil ja riisil on vahe.

Minu kogemus on järgmine:
Basmati 10 min
Sushiriis 15 min
Pruun riis 20 min
Ma küsiks siis, kas pruun riis ongi hamba all väga kõva? Mina keetsin 25 min ja tulemus oli jube kõva.
Ma pakun, et ta kas
1. kasutab eelkeedetud riisi
2. leotab riisi eelnevalt pikalt (üleöö)
3. kasutab kiirkeetjat
4. kasutab mikrolaineahju

Minu kogemus on järgmine:
Basmati 10 min
Sushiriis 15 min
Pruun riis 20 min
Ma küsiks siis, kas pruun riis ongi hamba all väga kõva? Mina keetsin 25 min ja tulemus oli jube kõva.
Ma pakun, et ta kas
1. kasutab eelkeedetud riisi
2. leotab riisi eelnevalt pikalt (üleöö)
3. kasutab kiirkeetjat
4. kasutab mikrolaineahju
Ei, ma ei kasuta ühtki neist meetoditest. Kõigi riiside puhul kasutan hautamist tavalises potis, vesi peal. Sõltuvalt sordist (pehmeks keemise ajast) reguleerin riisi ja vee suhet – pikemalt keetes vett rohkem. See tunnetus, kui palju vett panna, tuleb kogemusega. Riis potti, vesi peale, lasen keema ja siis madalale kuumusele kaane alla hauduma, kuniks vesi kadunud ja riis valmis.

Ma küsiks siis, kas pruun riis ongi hamba all väga kõva? Mina keetsin 25 min ja tulemus oli jube kõva.
See oleneb riisist. Erinevatel markidel võib olla erinev tulemus. Pruun riis on tõesti natuke tugevama tekstuuriga. Kui ootad samasugust nagu valge riis, siis võid pettuda.
Ostsin ükskord Coopi märgistusega 1 kg pruuni riisi. See oli kohutav. Üle öö leotasin ja siis 2 tundi keetsin ning see riis oli ikka kõva nagu plastmass. Täiesti söödamatu.
Veski Mati täistera pruuni riisi ka enne leotan vähemalt paar tundi ja siis saab 20 minutiga normaalse riisi.

Minu kogemus on järgmine:
Basmati 10 min
Sushiriis 15 min
Pruun riis 20 min
Ma küsiks siis, kas pruun riis ongi hamba all väga kõva? Mina keetsin 25 min ja tulemus oli jube kõva.
Ma pakun, et ta kas
1. kasutab eelkeedetud riisi
2. leotab riisi eelnevalt pikalt (üleöö)
3. kasutab kiirkeetjat
4. kasutab mikrolaineahju
Ei, ma ei kasuta ühtki neist meetoditest. Kõigi riiside puhul kasutan hautamist tavalises potis, vesi peal. Sõltuvalt sordist (pehmeks keemise ajast) reguleerin riisi ja vee suhet – pikemalt keetes vett rohkem. See tunnetus, kui palju vett panna, tuleb kogemusega. Riis potti, vesi peale, lasen keema ja siis madalale kuumusele kaane alla hauduma, kuniks vesi kadunud ja riis valmis.
Vot siis tõesti ei tea. Teen ise riisi samamoodi, aga aega läheb ca 2x kauem kui sul. Vaevalt, et sul kell 2x kiiremini käib.
Vaatasin just basmati täisterariisi pakilt, et keetmisaeg on ca 30 minutit ja soovitatakse veel 5 minutit järelhaudumist. 20 minuti peal on see küll alles täiesti kõva ja pakil soovitatud veekoguse korral ujub alles vees.

Minu kogemus on järgmine:
Basmati 10 min
Sushiriis 15 min
Pruun riis 20 min
Ma küsiks siis, kas pruun riis ongi hamba all väga kõva? Mina keetsin 25 min ja tulemus oli jube kõva.
Ma pakun, et ta kas
1. kasutab eelkeedetud riisi
2. leotab riisi eelnevalt pikalt (üleöö)
3. kasutab kiirkeetjat
4. kasutab mikrolaineahju
Ei, ma ei kasuta ühtki neist meetoditest. Kõigi riiside puhul kasutan hautamist tavalises potis, vesi peal. Sõltuvalt sordist (pehmeks keemise ajast) reguleerin riisi ja vee suhet – pikemalt keetes vett rohkem. See tunnetus, kui palju vett panna, tuleb kogemusega. Riis potti, vesi peale, lasen keema ja siis madalale kuumusele kaane alla hauduma, kuniks vesi kadunud ja riis valmis.
Vot siis tõesti ei tea. Teen ise riisi samamoodi, aga aega läheb ca 2x kauem kui sul. Vaevalt, et sul kell 2x kiiremini käib.
Vaatasin just basmati täisterariisi pakilt, et keetmisaeg on ca 30 minutit ja soovitatakse veel 5 minutit järelhaudumist. 20 minuti peal on see küll alles täiesti kõva ja pakil soovitatud veekoguse korral ujub alles vees.
Jah, 10 min järelhaudumist kaane all küll, unustasin enne mainida. Sushiriisil isegi 15.
