Esileht Kodunurk Puljongi keetmine

Näitan 12 postitust - vahemik 31 kuni 42 (kokku 42 )

Teema: Puljongi keetmine

Postitas:
Kägu

Ok, tänan vastamast. Pool+ tundi on nüüd ka loorber ja vürtsiterad sees olnud, maitsesin. Natuke nagu lahja, ei ole seda õiget sügavat maitset.

Mul on värsket basiilikut, külmutatud peterselli ja tilli, nii lehti kui varsi. Tšillit on kah. Kas oleks hea midagi neist lisada?

Kuivatatud ja purustatud kraami on ka igasugust.

Sügava maitse minu jaoks annb tegelikult kont.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ok, tänan vastamast. Pool+ tundi on nüüd ka loorber ja vürtsiterad sees olnud, maitsesin. Natuke nagu lahja, ei ole seda õiget sügavat maitset.

Mul on värsket basiilikut, külmutatud peterselli ja tilli, nii lehti kui varsi. Tšillit on kah. Kas oleks hea midagi neist lisada?

Kuivatatud ja purustatud kraami on ka igasugust.

Sügava maitse minu jaoks annb tegelikult kont.

Just. Sügavus tuleb kondi pikast keetmisest. Ma pigem oleks tagasihoidlik nende ürtidega, ära neid pärast võtta ei saa, aga juurde lisada saab alati.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

No hea küll, ca 4 tundi on juba vaikselt mullitanud, kondist tuleb seda maitset jah.
Aga siiski, kuna siin nii paljud rääkisid maitseainetest, kimpudest, mis suvel varutud, lugesid üles kõik, mida nad sisse panevad – äkki siis annaks ka nõu, mida ja millega koos nad kasutavad?
Kui salveid lisada, mida siis tasuks veel panna, et natuke salvei maitse tunda jääks, aga veidi ka miskit muud tunda oleks?

PS: lisasin veidi aega tagasi mõned õhukesed tšilliseibid, läks mõnusamaks.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

No hea küll, ca 4 tundi on juba vaikselt mullitanud, kondist tuleb seda maitset jah.

Aga siiski, kuna siin nii paljud rääkisid maitseainetest, kimpudest, mis suvel varutud, lugesid üles kõik, mida nad sisse panevad – äkki siis annaks ka nõu, mida ja millega koos nad kasutavad?

Kui salveid lisada, mida siis tasuks veel panna, et natuke salvei maitse tunda jääks, aga veidi ka miskit muud tunda oleks?

PS: lisasin veidi aega tagasi mõned õhukesed tšilliseibid, läks mõnusamaks.

Kui sul on juba loorber ja pipar, siis natuke salveid ongi see, mis on lisaks kõigele eelnevale ja peaks jääma päris mõnus ja ümar. Kui sa salveile veel lisaks tahaks mingit ürti lisada, siis ma kardan, et see puljong on liiga ülerahvastatud. Lihtsad maitsed, ära üle pinguta. Ja kui sa juba tšillit panid ning idamaiste maitsete armastaja oled, siis tsipake ingverit kõlab sinna sisse ka päris hästi. Aga siis jäta küll salvei välja.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 9 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kanapuljongile sobib suurepäraselt ingver-tšillipipar-porgand-küüslauk-sibul-sidrunlaimilehed-sidrunhein; kui sibul ja porgand eelnevalt läbi kuumutada, annavad parema maitse. Siis on tasakaalus terav, magus ja hapukas-värske.

(Veisepuljongi puhul pole ma siiamaani aru saanud tähtaniisi võlust pho juures – no on maitseaineid, mis minu meelest lihaga ei sobi.)

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tundide kaupa keedate mingit puljongit siin kõik? Aga energiakulu, see ei loe midagi?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ei soovi vaielda, vastanduda ega midagi muud sarnast… Lihtsalt, palun harige mind! Nii palju, kui mina olen kokaraamatuid tudeerinud, siis seal on alati jutt, et mistahes söögi valmistamisel – lisage maitseained lõpus. Kas on mingi vahe, kas panen porgandid, kaalikad, sibulad, pipra, loorberi ja vürtsi kohe alguses ja keedan ca 5 h või lisan need enne keetmise lõppu 10-20 minutit? Näiteks, ma olen aru saanud, et loorberi ei olegi mõistlik üle 10-15 minuti keeta. Vastasel juhul õige maitse kaob…?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tundide kaupa keedate mingit puljongit siin kõik? Aga energiakulu, see ei loe midagi?

Mis energiakulu?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Tundide kaupa keedate mingit puljongit siin kõik? Aga energiakulu, see ei loe midagi?

Mis energiakulu?

Ma sain oma eileõhtusest puljongiteost aru, et energiakulu eriti ei loe jah, üsna hea asja sain, millega saan edaspidi väga häid toite teha. Juba täna kasutasin osa risotoks ära – maitsevahe oli tõesti tuntav.
Järgmisel korral olen veidi targem ja teen natuke teisiti (raiskan veel rohkem energiat ja glasuurin konte eelnevalt ahjus põhjalikumalt), aga isegi elektripliidil keetes ei usu, et see ülikulukas oli – tiksus hästi vaikselt mullitades jaotisel veidi alla 1 (mu pliidil on muidu 9 astet). Tõsi, mitte just õhukeses emailpotis, aga väga heas kuumust akumuleerivas paksupõhjalises Svissi pajas.
Ma olen küll rahul. Ju need kogemused ka katsetamise käigus tulevad, seega tänan ka eelnevaid vastajaid.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Keetsin ka eile suure potitäie kanapuljongit. Ostsin turult supikana ja maitseainetest panin juurde sibulat, porgandit, ühe sellerivarre, musta pipart ja loorberilehe. Ja mulises vaikselt nii 3-4 tundi. Kanapuljongisse ma väga palju maitseineid ei pane, pigem, et oleks hästi naturaalne maitse. Siis saab seda hiljem näiteks mingiks aasiapäraseks supiks sidrunheina ja laimilehtedega timmida.
Kana õngitsesin pisut jahtunult välja, nokkisin, või pigem raputasin liha kontidelt ja kurnasin puljongi. Osa saab täna klimbisupiks ja suurem osa läheb sügavkülma oma aega ootama.
Ma ei arva, et see nüüd ülemäära suur energiakulu oleks, ühe keetmisega sain tegelikult puljongi vähemalt kolme või nelja eri toidu tegemiseks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Ei soovi vaielda, vastanduda ega midagi muud sarnast… Lihtsalt, palun harige mind! Nii palju, kui mina olen kokaraamatuid tudeerinud, siis seal on alati jutt, et mistahes söögi valmistamisel – lisage maitseained lõpus. Kas on mingi vahe, kas panen porgandid, kaalikad, sibulad, pipra, loorberi ja vürtsi kohe alguses ja keedan ca 5 h või lisan need enne keetmise lõppu 10-20 minutit? Näiteks, ma olen aru saanud, et loorberi ei olegi mõistlik üle 10-15 minuti keeta. Vastasel juhul õige maitse kaob…?

Loomulikult paned kohe alguses ja keedad pikalt. Kui paned 20 min enne lõppu, ei jõua maitse juurikatest puljongisse. Sibulad-porgandid tasub veel panni peal eelnevalt karamelliseerida-klaasistada, siis annavad supileemele magusust juurde.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Nii palju, kui mina olen kokaraamatuid tudeerinud, siis seal on alati jutt, et mistahes söögi valmistamisel – lisage maitseained lõpus.

Maitseainete alla siiski kuuluvad näiteks sool, pipar, till, loorber jne.
Porgand ja sibul jms on juurviljad ja need peavadki kauem keema.

Soola mina esialgsele puljongile väga ei panegi. Kui siis veidi sõrmeotsaga. Soolaga maitsestan alati toidu lõpus.
Küll aga lisan kohe pipratera ja loorberi. Pipratera annabki pikapeale maitse, mitte nagu jahvatatud pipar.
Hakitud tilli ma lisan ka alles kõige viimasena, kui pott juba tulelt maas on.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Näitan 12 postitust - vahemik 31 kuni 42 (kokku 42 )


Esileht Kodunurk Puljongi keetmine