Kas teete forellil, jõeforellil, vikerforellil, lõhel jne. teistel punastel kaladel maitsel vahet?
Ma pean ütlema, et mina mitte ja isegi roogituna (fileedel) mitte. Aga need peaksid ju nii erineva hinnaga olema, kuigi müüakse kõik lõhe nime alt.
Teema: Punane kala
Tõsiselt, isegi jõeforellil mitte ei tee vahet? Minu meelest see maitseb ikka küll tõesti täiesti erinevalt teistest. Aga ise teen küll vahet ja mulle meeldivad forellid rohkem, mehele jällegi lõhe. Seega teeme 50/50, kui kala ostame. Ja muide ei müüda kõike lõhe nime all. Kust sa seda võtad Eelmine kord ostsin Norra lõhe Maximast ja üle-eelmine kord oli forell. Ja ma võin kindlalt väita, et see oli jõeforell. No maitses täiesti nagu jõeforell.
Teadlasedki ütlevad, et ka nemad oskavad 100% kindlusega ainult DNA- analüüsi abil vahet teha.
Eelkõnelejast maitselt eristaja- Kägu võiks äkki teadlastele oma abikätt, st keelt pakkuda.
Panen lingi ja lisan katkendi artiklist.
http://www.eestiloodus.ee/artikkel973_958.html
Tihti jääbki teadmata, kas püüdsime lõhe või meriforelli.
Tavaliselt on lõhe suurem. Eestis teada olev rekordlõhe kaalus 37,75 kg ja suurim meriforell 11,4 kg. Mõlemad isendid püüti Keila jõest 1938. aastal. Lõhe keha katab peen hõbedane soomus ja ülalpool küljejoont köidavad tähelepanu x-tähe kujulised täpid. Meriforelli keha on jässakam, keha katvaid täppe on rohkem ja need asuvad ka allpool küljejoont. Lõhel puuduvad täpid seljauimel ja sabavars on peenem kui meriforellil. Lõhe sabauimel paistab silma nõgus sisselõikega serv.
Et lõhe ja meriforell koevad ühel ajal ja ka nende kudepaigaeelistused kattuvad, siis tuleb ette nende hübriide, keda silmaga ei erista. Alles kala uimest, naha- või lihatükist eraldatud DNA-analüüsil saab kindlalt väita, kas tegu on lõhe, meriforelli või nende hübriidiga.
Ma ei pretendeeri küll mingile teaduskatsele, aga üldjuhul teen nende kalade maitsel vahet küll… Mu meelest on forellil justkui muda maitse(no ei te küll olevat muda söönud).
Võib-olla olen lõhe pähe forelli söönud, kes teab.. Aga minu kindel eelistus on lõhe:)
Minu arust on kõigil kaladel, olgu ta punane, valge, hall või sinine ühtemoodi rõve maitse – ei tee ühelgi vahet, kui “näkku” ei näe!
Ainus õige punane kala on räim tomatis.
Lõhe on tunduvalt rasvasem, pehmem, justkui “sulaks suus” 🙂
Forell on maitsev, vähemalt norra kala, aga tugevama struktuuriga.
Tunnen kohe ära ka gorbusha, nt kaug-idas seda söögikalaks eriti ei peetagi, siin aga on hinnas.
Roogituna teen väga hästi vahet. Juba välimus on lõhefileel hoopis teistsugune kui forellil. Maitse on samuti täiesti erinev.
Teen vahet, eelistan forelli. Erinevus on ka tekstuuris. Lõhe on vastikult pehme, minule isiklikult seostub limasusega. Forell on vintskema lihaga.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.