RE: purgitoitude säilivustähtaeg..
[small]titasoovv kirjutas:[/small]
[tsitaat]purgi peal ei ole kirjas valmistamisaega, kaanel on ainult realiseerimisaja lõppkuupäev. Kodumoosid säilivad eelkõige suhkru toel, kui panna moosi sisse vähe suhkrut või üldse mitte, siis läheb ta ikka päris ruttu keldris hallitama või käärima, oluline on seega keetmine ja piisava suhkru olemasolu. Kui aga püree on 100% nt lillkapsast? Ehk on siin tõesti asi selles, et tööstuslikult on võimalik need purgid 100% õhukindlalt sulgeda, et neid on võimalik nii kaua värskena säilitada.
Ega see nii oluline tegelikult polegi, ju seal ikkagi mingi nipp on, kuidas neid nii valmistada, et need kaua säiliksid, ostsin tänagi poest paar purki lillkapsapüreed, mis säilivad 2013 aasta lõpuni. Sellele mõttele ja siia kirjutama ajendas mind ikkagi ainult see, et seda purki külmkapis vaadates tekkis selline hetkeline vastikustunne, et kas tõesti annan oma titale nii vana toitu ja ega vist ei anna küll, pigem ostan poest uue, st ostsingi juba ja vähemalt tunne on, et see on värskem:)
[/tsitaat]
Jah, rohke suhkur-sool-äädikas aitab ka, kui puhtusele rõhku ei pane, aga kui purke-kaasi korralikult steriliseerida ja hoidist kuumalt ning puhtalt kuuma purki villida, uus korralik keedetud kaas ka peale, siis meil seisavad toatemperatuuril täitsa kodused suhkruta õunapüreed ja äädikata tomati-seenesalatid jne. Ei juhtu ka neil paari aastaga midagi. Hallitus näiteks just tuleb ebapuhtast villimisest.
Tööstuses tagab säilimise autoklaavimine – säilitusaineid kasutada (täiskasvanute toidus) on lihtsalt odavam kui klaavida…
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 19.01 12:30; 19.01 13:42;