Minu laps on füüsilise puudega, st talle on vormistatud raske puue. Käib tavakoolis. Eelmistel aastatel oli ta kehalisest kasvatusest vabastatud, nüüd aga on uus õpetaja, kes väga soovib, et ta osaleks tundides.
Ka meie vanematena oleme õpetajaga ses osas sama meelt, et ka puudega noor võiks siiski jõudumööda natuke proovida sporti teha. Kusagil trennis ta ei käi. Osa harjutusi ta saab tundides kaasa teha, osa ei saa. Samuti väsib ta füüsilise pingutuse tagajärjel palju rutem. Seega temalt samas mahus sooritust kui teistelt nõuda ei saa.
Kodus rääkis laps, et õpetaja olevat talle öelnud: “Tee nii palju kui jõuad, et saaksid siis oma kolme kätte.”
Kui lapse jutt tõele vastab, tunnen et see olukord pole aus. Esiteks on laps lahtise peaga ja muidu viieline õpilane. Oleks väga kurb, kui kehalise kolm (milles tema pole süüdi) rikuks ära ta lõputunnistuse.
Ma saan ka õpetajast aru – kui ta paneks ühele õpilasele pooliku soorituse eest viie, siis võivad tunda end puudutatuna teised lapsed.
Seega mina lapsevanemana näen lahendust selles, kui õpetaja paneks tunnistusele kehalise kasvatuse lahtrisse lihtsalt “arvestatud”. Ülejäänud klassil oleks hinded, aga minu lapsel “arvestatud”. See näitab, et laps on siiski püüdnud osaleda tundides ja teinud jõudumööda kaasa, nii palju kui ta puue lubab. Kuidas sellises olukorras praktika on, kas on üldse mõtet õpetajale selline ettepanek teha? Teine variant on taotleda arstilt taas vabastus.