See, et laps saab kehalises kahe või kolme, ei vabasta lapsevanemat kohustusest panna laps liikuma. See POLE kooli ülesanne.
Mis see koolikehalise ülesanne siis füüsilise puudega lapse puhul on?
Mitteeristava hindega IÕK oleks normaalne, sest õpetaja ei ole nii pädev, et isegi hinnata, kas puudega lapse sooritus “vastab võimetele” või mitte.
Liikuma õhutada, seda muidugi. Aga kui tunni teema on näiteks uisutamine ja minu laps seda teha ei saa ning näiteks selle asemel kükke või kätekõverdusi tegemast keeldub, siis on kaks täiesti kohane hinne. Kas on õpetaja desinformeeritud või lapsevanema poolt täiesti informeerimata, mida see laps teha võiks. Lapsevanema tegemata töö. Minu jaoks arusaamatu, sest alates teisest klassist pidin ise ütlema asendusõpetajale, et ma arsti käsul ei hüppa, roni ega jookse ja kui see on probleem, helistagu mu emale. Tegelikult oli mul keelatud vaid hüpped. Mõnuga sai ikka viilitud ja valetatud. Kooli lõpuks arvasid kõik kehalise õpetajad, et ma ei tohi joosta, hüpata, ronida, kükitada, kummarduda, uisutada, suusatada, topispalli visata, kätekõverdusi teha, kuuli tõugata, ujuda, meeskonnamänge mängida jne. Neljad -viied tunnistusel kehalises. Mõni, kes ausalt pingutas, sai kolme. Oma kaheksa aastat ma lihtsalt tundi ei ilmunudki või aelesin saali nurgas maadlusmattidel, sest kõik arvasid, et puudega laps, ta ei tohi.