Tervist! Kas on lubatud raseduse ajal süüa suitsukala ja kuivatatud kala?
Esileht › Lapse ootamine › Raseduse algus
Teema: Raseduse algus

Raseduse alguses ja keskel ja lõpus, igal ajal on lubatud süüa 🙂
Ka kala.
Suitsukala on ohutu, ohutu on ka kuivatatud kala, sest enne kala ju soolatakse.
Ka soolalõhe on ohutu.
Isegi Euroopas valmistatud sushi, sest seda ei tehta tavaliselt soolamata värskest kalast (nagu Jaapanis).
Ohtlikud on soolamata lõhe, siig jt värsked kalad st mis pole ei soolatud, keedetud, küpsetatud, suitsutatud, praetud vms.

Teen c-p
Palju küsimusi tekitab tavaliselt sushi söömine raseduse ajal. Erinevalt Jaapanist, kus sushi valmistamiseks kasutatakse peamiselt toorest kala, tehakse Euroopas seda suitsu- või soolakalaga. Kuna toores töötlemata kalas võib sisalduda sooleparasiite ussnugilisi, siis tuleks toore kala toiduks tarvitamist raseduse ajal ussnugilistega nakatumise ärahoidmiseks vältida. Süüa võib raseduse ajal ka toorest kalast valmistatud sushi’t, kuid sel juhul tuleks veenduda, et sushi valmistamiseks kasutatud kala on eelnevalt sügavkülmutatud. Sügavkülmutamisel kalades leiduvad parasiidid hävivad. Samuti hävivad parasiidid kala kuumsuitsutamisel ja soolamisel, seega võib sel viisil valmistatud kalast sushi’t julgesti süüa.

Ja veel c-p
Raseduse ajal ei tohi toiduks tarvitada toiduaineid, mille kaudu on suurenenud tõenäosus saada ohtlikke nakkushaiguseid listerioosi, salmonelloosi ja toksoplasmoosi põhjustavaid patogeenseid baktereid. Nakatumise vältimiseks ei tohi raseduse ajal toiduks tarvitada toorest liha ja kala, tooreid mune, pesemata köögi- ja puuvilju, pastöriseerimata piima ja sellest tehtud piimatooteid.
https://tervis.elu24.ee/4161679/ammaemand-murrab-muute-mida-raseduse-ajal-kindlasti-suua-ei-tohiks

Teen c-p
Palju küsimusi tekitab tavaliselt sushi söömine raseduse ajal. Erinevalt Jaapanist, kus sushi valmistamiseks kasutatakse peamiselt toorest kala, tehakse Euroopas seda suitsu- või soolakalaga. Kuna toores töötlemata kalas võib sisalduda sooleparasiite ussnugilisi, siis tuleks toore kala toiduks tarvitamist raseduse ajal ussnugilistega nakatumise ärahoidmiseks vältida. Süüa võib raseduse ajal ka toorest kalast valmistatud sushi’t, kuid sel juhul tuleks veenduda, et sushi valmistamiseks kasutatud kala on eelnevalt sügavkülmutatud. Sügavkülmutamisel kalades leiduvad parasiidid hävivad. Samuti hävivad parasiidid kala kuumsuitsutamisel ja soolamisel, seega võib sel viisil valmistatud kalast sushi’t julgesti süüa.
Mitmetes Eesti sushikohtades ei kasutata mitte sügavkülmutatud kalu, vaid hoopis jahutatud.

Mina ei julge kuivatatud kala süüa, sest kuigi see on soolatud ja see tapab parasiidid, siis baktereid mitte (listeeria). Tehniliselt ju ikkagi toores kala. Panin oma kuivatatud kala kõik vaakumisse ja söön kui beebi käes.

Praegu esimene trimester ja olen hoolega jàlginud mida söön, kuid ometi unutasin end korraks ja tõin poest soolatud forelli ja sõin seda saiaga. Kohe peale söömist tuli meelde, et tegemist toore kalaga. Kas listerioos jmt on ikka pigem haruldane, et põhjust suureks mureks ei ole? Kas tasuks ämmemandale kurta ja kas ta saab minu südamerahustuseks teha vereproovi, et välistada bakter?
Ma olen nüüd palju googeldanud toore kala söömist, aga pigem paneb muretsema see info, mille vastuseks leidsin.

Praegu esimene trimester ja olen hoolega jàlginud mida söön, kuid ometi unutasin end korraks ja tõin poest soolatud forelli ja sõin seda saiaga. Kohe peale söömist tuli meelde, et tegemist toore kalaga. Kas listerioos jmt on ikka pigem haruldane, et põhjust suureks mureks ei ole? Kas tasuks ämmemandale kurta ja kas ta saab minu südamerahustuseks teha vereproovi, et välistada bakter?
Ma olen nüüd palju googeldanud toore kala söömist, aga pigem paneb muretsema see info, mille vastuseks leidsin.
vabandust, soolatud lõhe ostsin, mitte forelli

Ma saan aru, et miinuseid on pandud, aga keegi midagi öelda ei ole tahtnud? Ega need miinused mind ei aita, sest tunnen end ka nendeta halvasti ja olen mures. Ma saan aru, et võib minna halvasti selle toore kala söömisega, aga võib ka mitte.

Kaubandusest pärit ja reeglipäraselt hoitud kalast on peaaegu võimatu listeeriat saada, rahune. Eriti pärast Eesti listeeriajuhtu kalatööstuses, nüüd on kontroll ettevõtete sees ja väljast tõeliselt tipptasemel, usu. Loomulikult võid konsulteerida ämmaemandaga ja lasta enda rahustuseks analüüsi teha. Kui tekib kõhulahtisus või muud sümptomid (tekitab ju ka meningiiti kui on organismis suutnud kõik 3 kaitsebarjääri läbida), lase kindlasti kontrollida, muidu…no ma ei tea.
Millal sa seda võileiba sõid? Peiteaeg on ka.

Mõlema raseduse ajal söönud kala igas konditsioonis ja ei ole midagi juhtunud.

Baktereid ja haiguseid võib saada, aga ei pruugi. Hirmu tunda on täiesti normaalne. Kuid kui toore kala jms söömine sind paranoiliseks muudab ja pidevas kartuses elad siis parem väldi seda.

Sügavkülmutamisel bakterid mitte ei hävine, vaid uinuvad ja lakkab nende areng.
Madal temperatuur mikroobe ei hävita ja kui toiduaine viia üle külmast sooja ruumi, hakkavad mikroobid jälle kiiresti paljunema.
Vale arusaam teil, et sügavkülmutatud toodetel bakterid hävinevad

Mõlema raseduse ajal söönud kala igas konditsioonis ja ei ole midagi juhtunud.
Sama
Ma ostsin ja sõin täitsa meelega külmsuitsu lõhesaiu. Sushit pole kunagi söönud ja ei plaani süüa ka

Esileht › Lapse ootamine › Raseduse algus