Meile meeldib ette kujutada, et need, kes kusagil FB grupis või anonüümses netifoorumis mingeid metsapoole nõuandeid või soovitusi jagavad, on mingisugune eriline inimgrupp, kes mahub üldnimetuse alla “lapsevanemad”, “tibuemmed”, “lumehelbekestest vanemad” vms. Meile meeldib ette kujutada, et selliste nimedega tituleeritud inimestel on põhiharidus, nad ei tööta kuskil, nad ainult istuvad lapsega kodus arvuti taga ja genereerivad lollusi.
Kuid tegelikult ka needsamad postituste tegijad töötavad kuskil ja võivad meile ette sattuda spetsialisti rollis. Ka kõrgharitud spetsialistid võivad olla lapsevanemad ja vastupidi. Olen ise kohanud selliste seas päris palju vaktsiinivastaseid ja nii mõnigi neist soovitab mu vähihaigel lähedasel jätta arsti juurde minemata ja juua peedimahla. Miks on mõned neist kaotanud usu meditsiini – see on omaette teema.
Kuid tahan öelda, et millegipärast üritatakse kangesti mõelda, et lapsevanemad on lollid ja oma lastele alati ohtlikud, aga need inimesed, kes kusagil ametikohal töötavad, on targad, objektiivsed ja igal juhul selle (võõra) lapse parimate huvide eest väljas. Tegelikult ei muuda see, kui lapse ema tõmbab ametirüü selga, teda mitte kuidagi paremaks ega targemaks, vaid ta jääb ikka samaks inimeseks. Seega mina ei karda neid FB grupis seletavaid tibuemmesid, vaid ma kardan, kui seesama tegelane oma väikese ajumahuga mulle näiteks kusagil asutuses vastu satub ja õpetama hakkab.
See on huvitav nähtus jaa. Mu parimal sõbrannal on mees selline, kes on väga palju erinevaid terviseteemasid uurinud, sh vaktsiinide kohta, väidetavalt loeb teadusartikleid ja teaduslikke raamatuid. On kõrgharidusega, mu sõbranna samuti. Ja ikka ma kuulen neilt seda, et kahtlevad vaktsiinide tegemises, sest ei tahaks oma lapsele autismi põhjustada. Kui ta nii palju neid teadusartikleid on lugenud, siis ta võiks ju teada, et vaktsiinide ja autismi vahel pole seost leitud. Isegi autistid ise ütlevad, et seost pole (oma ühingute kodulehel või fb-s, olen näinud nii USA kui Eesti lehtedel).
Nemad ei ole küll vaktsiinivastaste mõtete avalikud levitajad, muidu on nad väga mõistlikud haritud inimesed, aga vaktsiinide ja 5G teemasid ausalt öeldes pigem väldin nendega suheldes.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 28.04 11:54; 01.09 21:13;