Eesti on väidetavalt IT riik ja tiiger ka lausa hüppamas (hüpanud) selles osa. Paljude muude teavituste osas aga ei saa mingit teadet retseptide kehtivuse lõppemise kohta. Tiiger suri ära?
Kas riik on saamatu?
Esileht › Ilu ja tervis › Retseptide aegumine
Teema: Retseptide aegumine

Võin täiendada nimekirja, mille puhul veel teavitust ei saabu (ilmselt ka on riik saamatu):
1) Laste ja vanemate sünnipäevade puhul;
2) Lähedaste abiellumise puhul;
3) Lähedaste surma puhul;
4) Palgatõusu puhul;
5) Tööandja maksuvõla puhul;
6) Lähima toidukaupluse lahtioleku kellaaegade muutumise kohta;
7) Bussiaegade muutumise kohta;
8) Ilma muutumise kohta.
Mis mõttes nagu ma ise pean neid kõiki jälgima?

Mis sa sest retseptist üldse küsisid, kui kohe ära ei kasuta?

Võin täiendada nimekirja, mille puhul veel teavitust ei saabu (ilmselt ka on riik saamatu):
1) Laste ja vanemate sünnipäevade puhul;
2) Lähedaste abiellumise puhul;
3) Lähedaste surma puhul;
4) Palgatõusu puhul;
5) Tööandja maksuvõla puhul;
6) Lähima toidukaupluse lahtioleku kellaaegade muutumise kohta;
7) Bussiaegade muutumise kohta;
8) Ilma muutumise kohta.
Mis mõttes nagu ma ise pean neid kõiki jälgima?
Kas Teil on mingi vaime/füüsiline puue, et ei suuda eristada teenuseid, sh ID kaardiga eesti.ee portaali sisse logides? Või Teil polegi õigust Eesti vastavat portaali kasutada?

Mõni patsient ei kasuta ühte ravimit, vaid mitut, vägagi mitut. Mõni ravimitest on episoodiline ja nii edasi. Kohe kõik ravimid näiteks kolme kuu varuga välja osta on teatud juhtudel finantsiliselt keeruline. Seda rida võiks siin ju jätkata, aga milleks, kui inimesel pole asjast ettekujutust.

Aga miks ise ei võiks kontrollida digiloost oma retseptide kehtivust? Mina ei tahaks küll mingeid teavitusi, neid oleks ka üsna palju. Retseptivarudel hoian ise silma peal.

Aga miks ise ei võiks kontrollida digiloost oma retseptide kehtivust? Mina ei tahaks küll mingeid teavitusi, neid oleks ka üsna palju. Retseptivarudel hoian ise silma peal.
Miks Te ise ei kontrolli oma tervisetõendi kehtivust, et tagada riigi poolne hüve mootorsõiduki juhitmisõiguse osas? Miks Te ise ei kontrolli oma isikut tõendavate dokumentide kehtivust, miks riik pakub võimalust saada operatiivne teavitus selles osas.
Miks riik üldse reguleerib ravimiturgu ja kas üldsegi reguleerib kuidagi?

Oluliste dokumentide kehtivus lõpeb siiski üsna harva, mitmete aastate tagant. Ja selle teenuse väljaarendamise eest olen ise küll riigile tänulik, aga näen ka laialdasemat kasu, mis tõuseb sellest, et nende dokumentide aegumine kodanikel kahe silma vahele ei jää (kasvõi seoses halduskoormusega aegumisest tulenevate rikkumistega tegelemisel).
Retseptide kehtivuse meeldetuletuseks teenuse väljatöötamine ei ole vast praegu kõige prioriteetsem kulu, aga ehk tulevikus tekib selline võimalus. Seni võiks leida endale sobiva viisi neid meeles pidada – kalendrist ehk ka mõne äpini. Meeldetuletused e-kirjaga on mugavad küll (nt prügipäeva omast tunnen praeguse vedajaga puudust), aga need võivad olla ka tüütud. Minul on retsepte palju ja eelistan rahulikult süveneda digiloos sellesse, mis seis mul mingi ravimiga on.

Mõni patsient ei kasuta ühte ravimit, vaid mitut, vägagi mitut. Mõni ravimitest on episoodiline ja nii edasi. Kohe kõik ravimid näiteks kolme kuu varuga välja osta on teatud juhtudel finantsiliselt keeruline. Seda rida võiks siin ju jätkata, aga milleks, kui inimesel pole asjast ettekujutust.
Eks kindlasti kunagi tuleb ka, aga siis jälle häda, et ei tea inimese meiliaadressi, osadel polegi seda jne, jne. Võiks veel paluda ka meeldetuletusi, kui su korsten vajab pühkimist, prügiveo päeva osas ka pole meeldetuletust, ise topi endale kalendrisse, juuksed vajavad lõikamist jne, jne. Ma selle prügiveo päeva osas ootaks kõigepealt lahendust, sest nüüd on veel biojäätmed ka lisaks, meil käivad erineval päeval, väga raske on meeles pidada. Aga sulle mina soovitaks vaadata oma retseptide kehtivus ära ja panna need meeldetuletused ise endale kalendrisse. Ega kõiki sulle vajalikke asju ei suuda riik iialgi meelde tuletada, ise peab ikka ka natuke jälgima oma asju.

Oluliste dokumentide kehtivus lõpeb siiski üsna harva, mitmete aastate tagant. Ja selle teenuse väljaarendamise eest olen ise küll riigile tänulik, aga näen ka laialdasemat kasu, mis tõuseb sellest, et nende dokumentide aegumine kodanikel kahe silma vahele ei jää (kasvõi seoses halduskoormusega aegumisest tulenevate rikkumistega tegelemisel).
…
Halduskoormusest rääkides, muuhulgas ka siis ju kuludest, on olemas ka sotsiaalne koormus ja kulu. Miks mitte tagada kodaniku tervise mittehalvenemine läbi ravimi tarvitamise meeldetuletuse, selmet maksta hiljem Tervisekassale esitatavaid arveid?
Muideks infoks: teatud KOV jälgivad üle päeva, kas nende sissekirjutusega inimene on ikka elus: kui pole siis kohe tühistatakse invaparkimimiskaart. KOV ei ole riik ja vastupidi, aga kui juba KOV suudab nii tühise infopäringu koostada riigi andmebaasi põhjal ja töös hoida siis riigi hakkamasaamatus ravimite meeldetuletuse osas on ikka naeruväärne.

Halduskoormusest rääkides, muuhulgas ka siis ju kuludest, on olemas ka sotsiaalne koormus ja kulu. Miks mitte tagada kodaniku tervise mittehalvenemine läbi ravimi tarvitamise meeldetuletuse, selmet maksta hiljem Tervisekassale esitatavaid arveid?
Ausalt öeldes ma ei tea kedagi, kellel oleksid tekkinud täiendavad raviarved tervise halvenemise pärast, kuna ei suudeta oma retseptide kehtivust jälgida. dokumentide kehtivuse kaotuse mahamagamist on küll ette tulnud 🙂
Ei ole kursis, aga kujutan ette, et inimese surmast liigub info teatud registritesse ka päringut tegemata. Näiteks relvaloa omaniku surmast jõuab teade küll väga kiiresti politseisse, kes relvale kohe järele tuleb. KOVis aga tulebki inimese surm registreerida st neil ei olegi tõenäoliselt vaja mingit päringut teha.

Mina jälgin pingsalt oma retsepti kehtivusaega. Mul ei ole palju mingeid ravimeid, aga mul on kaks allergiarohtu, mis mul peavad olemas olema igaks juhuks, et saaks võtma hakata kohe kui on vaja.
AGA: Viimasel korral ma ei olegi saanud endale ravimeid välja osta, sest neid lihtsalt ei müüda apteekides. Ühele neist ei ole ka mingit samasugust asendajat, apteegi käsimüügist on üks mingi mitte nii toimiv versioon, sellega siis hädapärast nõkerdan ja vaatan seda, kuidas retsept vaikselt aegub ja ravimit välja osta pole võimalik. Teise rohu sain apteegist kätte mitu nädalat pärast selle väljakirjutamist, nüüd olen nendest pool ära kasutanud, ülejäänut hoian sahtlis nagu hingeõnnistust ja loodan, et kui on aeg uus retsept küsida, siis seda ravimit ikka apteegis müüakse.
See, et sul on retsept, aga sul ei ole midagi selle retseptiga peale hakata, on palju hullem kui see, et ups mul läks meelest ära, et retsept aegub. Kui sul on mingi püsijama ja selle jaoks pidev ravimivajadus, siis retsepti uuenduse saab ju kiiresti.

…
Muideks infoks: teatud KOV jälgivad üle päeva, kas nende sissekirjutusega inimene on ikka elus: kui pole siis kohe tühistatakse invaparkimimiskaart. KOV ei ole riik ja vastupidi, aga kui juba KOV suudab nii tühise infopäringu koostada riigi andmebaasi põhjal ja töös hoida siis riigi hakkamasaamatus ravimite meeldetuletuse osas on ikka naeruväärne.
Ohe.
Kui surmatunnistus on rahvastukuregistris, läheb seal automaatteavitus igale poole ja kõik inimesega seotud tegevus lõpetatakse. Pangakonto pannakse kinni, ravikindlustus lõpeb, pensioni arvestamine lõpeb, retsepte ei saa välja osta jne Me ei saanud enam isegi tasuta vallalehte enam.
Aga muidu, äkki peaks riik määrama ka isiku, kes ravimid õigel ajal suhu topib?

Kas Teil on mingi vaime/füüsiline puue, et ei suuda eristada teenuseid, sh ID kaardiga eesti.ee portaali sisse logides? Või Teil polegi õigust Eesti vastavat portaali kasutada?
Täie veendumusega kinnitan, et Meil on kõik õigused, sealhulgas perekoolis lolli jutu ajamise õigus.

kasutan pidevalt mitut retseptiravimit juba pea 10 aastat. selle aja jooksul ei ole kunagi juhtunud, et ravimid jäävad võtmata, sest kehtivat retsepti ei ole. muidugi on juhtunud ka retseptide aegumist, aga suurt probleemi selles näha ei oska, sest uue retsepti tellimine on ju vaid telefonikõne kaugusel ja enamasti ei lähe ju uusi ravimeid otsima alles siis, kui eelmised juba täiesti otsas.

Oluliste dokumentide kehtivus lõpeb siiski …
…
…
Ohe.
Kui surmatunnistus on rahvastukuregistris, läheb seal automaatteavitus igale poole ja kõik inimesega seotud tegevus lõpetatakse. Pangakonto pannakse kinni, ravikindlustus lõpeb, pensioni arvestamine lõpeb, retsepte ei saa välja osta jne Me ei saanud enam isegi tasuta vallalehte enam.
Teie ohe on muidugi omamoodi arusaadav. Pean vabandama, sest see surmaga näide polnud just probleemikohane, aga selline jabur jälgimissüsteem Eestis on.
Miks Te püstitate hüpoteesi: kes ravimid õigel ajal suhu topib? Kust Te sellist väidet välja lugesite? Soovlugemine?
Riik on loonud väga palju huvitavaid teenuseid ja osad tõesti tunduvad mugavusteenusena. Aga minu arust ühte ja raha kokkuhoiu võimaldavat pole teinud. See on muidugi minu arvamus.

…
…
Ohe.
Teie ohe on muidugi omamoodi arusaadav. Pean vabandama, sest see surmaga näide polnud just probleemikohane, aga selline jabur jälgimissüsteem Eestis on.
Miks Te püstitate hüpoteesi: kes ravimid õigel ajal suhu topib? Kust Te sellist väidet välja lugesite? Soovlugemine?
Riik on loonud väga palju huvitavaid teenuseid ja osad tõesti tunduvad mugavusteenusena. Aga minu arust ühte ja raha kokkuhoiu võimaldavat pole teinud. See on muidugi minu arvamus.
Kuidas selline süsteem raha kokku hoiab?
Mis jabur jälgimissüsteem? Inimese isikutunnistus lõpetab kehtivus ja see läheb kõikjale. Või peaks saama veel tasuta võõra surnud isiku invakaardiga parkida?

kasutan pidevalt mitut retseptiravimit juba pea 10 aastat. selle aja jooksul ei ole kunagi juhtunud, et ravimid jäävad võtmata, sest kehtivat retsepti ei ole. muidugi on juhtunud ka retseptide aegumist, aga suurt probleemi selles näha ei oska, sest uue retsepti tellimine on ju vaid telefonikõne kaugusel ja enamasti ei lähe ju uusi ravimeid otsima alles siis, kui eelmised juba täiesti otsas.
Mitu on juba kaks retseptiravimit. Neid pole tõesti keeruline meelde jätta, kui just mäluprobleemne terviserike pole.
Aga kui Teil on vaja eri koguskasutusega võtta näiteks 12 ravimit läbi ööpäeva? Ripute perearsti telefoni otsas tunde selmet saata email? Minu arvates on väga vale otsus hakata ravimite täiendamisele mõtlema siis, kui “täiesti otsas” juba on. Hakkavadki tekkima täiendavad tervisehädad elik arved Tervisekassale.

…
…
…
…
Mis jabur jälgimissüsteem? Inimese isikutunnistus lõpetab kehtivus ja see läheb kõikjale. Või peaks saama veel tasuta võõra surnud isiku invakaardiga parkida?
Küsimus ei ole selles, kas raha kokku hoiab, vaid KOV on suutnud riigi infomaterjali alusel luua süsteemi, kuidas kontrollida, kas Te olete elus. Miks seda ravimite puhul ei tehta. Ravimid pole vast välja kirjutatud kodulooma ravimiseks, vast ikka Teie enda tarbeks.

…
…
…
…
Küsimus ei ole selles, kas raha kokku hoiab, vaid KOV on suutnud riigi infomaterjali alusel luua süsteemi, kuidas kontrollida, kas Te olete elus. Miks seda ravimite puhul ei tehta. Ravimid pole vast välja kirjutatud kodulooma ravimiseks, vast ikka Teie enda tarbeks.
Vale. KOVid ei ole selliseid süsteeme loonud.

…
…
…
…
Vale. KOVid ei ole selliseid süsteeme loonud.
Vale, ÜKS kohalik omavalitsus on sellise süsteemi kasutaja, kas loonud, pole minu asi. Ilmselgelt pole Te asjaga kursis ja lahmite.

Mitu on juba kaks retseptiravimit. Neid pole tõesti keeruline meelde jätta, kui just mäluprobleemne terviserike pole.
Aga kui Teil on vaja eri koguskasutusega võtta näiteks 12 ravimit läbi ööpäeva? Ripute perearsti telefoni otsas tunde selmet saata email? Minu arvates on väga vale otsus hakata ravimite täiendamisele mõtlema siis, kui “täiesti otsas” juba on. Hakkavadki tekkima täiendavad tervisehädad elik arved Tervisekassale.
vabalt võib saata meili, miks mitte. lihtsalt minu perearsti õed on tööaegadel telefonitsi alati kättesaadavad olnud.
ja otseloomulikult on vale minna uusi ravimeid otsima alles siis, kui eelmised juba päris otsas. kui tellid oma 12 ravimi retseptid korraga, eeldan, et jutt käib ikka korduvretseptidest, siis aeguvad need samuti kuue kuu möödudes kõik korraga. ei pea iga üksikut eraldi meeles pidama.

…
vabalt võib saata meili, miks mitte. lihtsalt minu perearsti õed on tööaegadel telefonitsi alati kättesaadavad olnud.
ja otseloomulikult on vale minna uusi ravimeid otsima alles siis, kui eelmised juba päris otsas. kui tellid oma 12 ravimi retseptid korraga, eeldan, et jutt käib ikka korduvretseptidest, siis aeguvad need samuti kuue kuu möödudes kõik korraga. ei pea iga üksikut eraldi meeles pidama.
Miks arvate, et need kõik üheaegselt aeguvad (jah, korduvretseptid)? Keegi pole seda ju väitnud vaid just vastupidi. Ilmselt pole Te teemaga kursis.

pole hullu, tuleb vaid uus digilugu ära oodata ja hakataksegi retseptide meeldetuletusi saatma. häda muidugi selles, et digilukku peab vist ikka ise seda vaatama minema. 😉
https://www.tervisekassa.ee/blogi/digiluguee-keskkond-uueneb-tule-anna-oma-panus
Samuti toodi välja, kui oluline on saada keskse portaali kaudu meeldetuletusi retsepti aegumise või korduva vaktsineerimise kohta. Viimast eriti siis, kui mõne vaktsineerimise intervall on mitu aastat ning meeldetuletus hoiab ära selle, et vaktsineerimisskeemiga tuleb uuesti otsast alustada. Sama kehtib ka retseptide kohta, kus õigeaegne teavitus retsepti aegumisest aitab ära hoida inimeste asjatuid apteegikülastusi ja nädalavahetusel erakorralise meditsiini osakonda pöördumised, palvega uus ravimiretsept saada, kuna ravikuuri ei tohi pooleli jääda.

pole hullu, tuleb vaid uus digilugu ära oodata ja hakataksegi retseptide meeldetuletusi saatma. häda muidugi selles, et digilukku peab vist ikka ise seda vaatama minema. 😉 https://www.tervisekassa.ee/blogi/digiluguee-keskkond-uueneb-tule-anna-oma-panus Samuti toodi välja, kui oluline on saada keskse portaali kaudu meeldetuletusi retsepti aegumise või korduva vaktsineerimise kohta. Viimast eriti siis, kui mõne vaktsineerimise intervall on mitu aastat ning meeldetuletus hoiab ära selle, et vaktsineerimisskeemiga tuleb uuesti otsast alustada. Sama kehtib ka retseptide kohta, kus õigeaegne teavitus retsepti aegumisest aitab ära hoida inimeste asjatuid apteegikülastusi ja nädalavahetusel erakorralise meditsiini osakonda pöördumised, palvega uus ravimiretsept saada, kuna ravikuuri ei tohi pooleli jääda.
Loomulikult on väga tore, kui riik selliseid meenutusi saadab, aga teemaalgatuse toon (“mis mõttes nagu ei ole neid meenutusi, mis e-riik see selline on”) on äärmiselt tobe. Kui nagunii arendatakse infosüsteemi ning selle käigus lisatakse uusi kelli ja vilesid, on tore. Aga neid NÕUDA on jabur ning lühinägelik. Palju olulisemat on vaja riigil IT-s korda teha kui mingi eraisikute meenutuste süsteem. Näiteks pole siiani tööle saadud meie suurima ministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi, infosüsteemi – mitmed katsed seda luua on sohu sõitnud.

pole hullu, tuleb vaid uus digilugu ära oodata ja hakataksegi retseptide meeldetuletusi saatma. häda muidugi selles, et digilukku peab vist ikka ise seda vaatama minema.
https://www.tervisekassa.ee/blogi/digiluguee-keskkond-uueneb-tule-anna-oma-panus Samuti toodi välja, kui oluline on saada keskse portaali kaudu meeldetuletusi retsepti aegumise või korduva vaktsineerimise kohta. Viimast eriti siis, kui mõne vaktsineerimise intervall on mitu aastat ning meeldetuletus hoiab ära selle, et vaktsineerimisskeemiga tuleb uuesti otsast alustada. Sama kehtib ka retseptide kohta, kus õigeaegne teavitus retsepti aegumisest aitab ära hoida inimeste asjatuid apteegikülastusi ja nädalavahetusel erakorralise meditsiini osakonda pöördumised, palvega uus ravimiretsept saada, kuna ravikuuri ei tohi pooleli jääda.
Loomulikult on väga tore, kui riik selliseid meenutusi saadab, aga teemaalgatuse toon (“mis mõttes nagu ei ole neid meenutusi, mis e-riik see selline on”) on äärmiselt tobe. Kui nagunii arendatakse infosüsteemi ning selle käigus lisatakse uusi kelli ja vilesid, on tore. Aga neid NÕUDA on jabur ning lühinägelik. Palju olulisemat on vaja riigil IT-s korda teha kui mingi eraisikute meenutuste süsteem. Näiteks pole siiani tööle saadud meie suurima ministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi, infosüsteemi – mitmed katsed seda luua on sohu sõitnud.
Ta ju ei nõudnud midagi. Küsis “kas” küsimuse: tiiger suri ära koos riigi IT süsteemiga? Jällekord funktsionaalne lugemisoskus?

Ma selle prügiveo päeva osas ootaks kõigepealt lahendust, sest nüüd on veel biojäätmed ka lisaks, meil käivad erineval päeval, väga raske on meeles pidada.
Mis firma teil siis veab, kus teavitusi ei saadeta? Mul on endal Keskkonnateenuste ja Ragn-Sellsiga mingid prügilepingud ja neil küll tulevad väga kenasti meeldetuletused 2 päeva enne prügipäeva.

Sama kehtib ka retseptide kohta, kus õigeaegne teavitus retsepti aegumisest aitab ära hoida inimeste asjatuid apteegikülastusi ja nädalavahetusel erakorralise meditsiini osakonda pöördumised, palvega uus ravimiretsept saada, kuna ravikuuri ei tohi pooleli jääda.
EMOsse uues retsepti järele pöördumist ei õigusta küll miski, nädalavahetsustel peab uusi korduvretepte väljastama ka perearsti nõuandeliin 1220 (mõni lahkem on seda ka tööpäeviti teinud), veel on võimalus retsepte pikendada või uusi retsepte minudoc.ee kaudu (tasuline, aga mitte ülemäära kallis) või siis mõnes kiirkliinikus. Apotheka pakub minu teada tasulist teenust, et inimese korduvretseptid oleksid kogu aeg olemas, arvan et jääb sinna minudoc hinnaklassi.
Kui inimene ise internetti ei kasuta, et digiloost retseptide kehtivust uurida (mõni vaatab sealt ka valesti ja ei saa aru, et osad retseptid on juba aegunud), siis alati on võimalus apteegist ka retseptide väljatrükk paluda, kus on kirjas kuupäevad milleni retsept kehtib.

Ma selle prügiveo päeva osas ootaks kõigepealt lahendust, sest nüüd on veel biojäätmed ka lisaks, meil käivad erineval päeval, väga raske on meeles pidada.
Mis firma teil siis veab, kus teavitusi ei saadeta? Mul on endal Keskkonnateenuste ja Ragn-Sellsiga mingid prügilepingud ja neil küll tulevad väga kenasti meeldetuletused 2 päeva enne prügipäeva.
Varem oli Ragn-Sells, seetõttu olingi harjunud meeldetuletustega (jätkuvalt saan neid kollase koti ringi kohta). Nüüd aga Tallinna Jäätmete Taaskasutuskeskus, nemad ei saada.

mina tahaks küll seda teavitust. kasutan aastaid 2 sorti ravimeid, kummalgi kolmikretsept. Üsna kallid ja pakend ka suur – ostan välja üks retsept korraga. Ja tõesti on vahel viimane retsept aegunud, kuna pole õigel ajal välja ostnud.
Sellise teavituse saatmine ei tohiks väga keeruline olla.

Esileht › Ilu ja tervis › Retseptide aegumine