Kas servadest (kaanega kokku puutuvas osas) veidi roostetava malmpotiga tohib süüa teha või pigem mitte? Uus malmpott on päris kallis.
Teema: Roostes malmpott

Ikka võid, parem veel, võta selline kare švamm, kratsi rooste maha, õlita pott korralikult sisse ja edaspidi tee nii pärast igat pesu.

Metallnuustiku või karukeelega saab selle rooste maha nühkida. Nühid, pesed, hoiad potti kuumal pliidil kuni see on kuiv, jahutad, määrid nii seest kui väljast rasvainega kokku ning siis ahju maksimumkuumusele. Kui rasvaine on lõpetanud suitsemise, on pott valmis. Selliselt töödeldud malm ei hakka roostetama ja ei võta küpsetades külge. Pärast igakordset kasutamist ja pesu jälle pliidil kuivaks ja hoiustamiseks määrid seest rasvainega kokku. Nõudepesuvahendit malmpotiga ei kasutata, pestakse soola või sooda ja kuuma veega.

😀
kui sul on glasuuritud malmpott (ka neil võib see serv glasuurita olla ja kipub siis roostetama), siis hõõru rasvaga ainult serva, mitte tervet potti.

Pole TA, aga mul vajab üks malmpann turbutamist, seega uurin, kas rasvaine võib olla tavaline toiduõli?

Pole TA, aga mul vajab üks malmpann turbutamist, seega uurin, kas rasvaine võib olla tavaline toiduõli?
Minu teada on toiduõli just kõige õigem. Päris rasv hakkab liiga vara suitsema.

tavaline toiduõli on hea, veel parem kui sul juhtumisi on päevalilleõli. Mul on sellega hea kogemus, pann sai väga hästi korda.

Väidetavalt olevat linaseemneõli kõige parem. Aga no kellel seda kodus ikka varuks on. Olen teinud tavalise rapsiõliga ja toimib väga hästi.

https://www.youtube.com/watch?v=mjwvbQWR6DU&ab_channel=HGTVHandmade

Nühid, pesed, hoiad potti kuumal pliidil kuni see on kuiv, jahutad, määrid nii seest kui väljast rasvainega kokku ning siis ahju maksimumkuumusele.
kui emailitud pott, siis poti kuumutamiseks paned ta külmale pliidile ja siis läheb kuumaks koos pliidiga. kui külma poti paned kuumale pliidile, võib emaili lahti lüüa, ma niimoodi 1 poti ära rikkunud 🙁

kui külma poti paned kuumale pliidile, võib emaili lahti lüüa
Mitte ühtegi külma nõud ei panda kuumale pliidile, olenemata materjalist.

Tohoh. Mis selle malmpoti mõte siis üldse on? Just see, et paned kõik vajaliku kraami sisse ja tõstad tulikuuma ahju. Jah, lükkad küll enne söed veidi kõrvale, aga ahi on ikka ülikuum. Mul on üks emailitud malmpott käinud ahjus vist oma 50 aastat algul vanemate kodus ja nüüd minu juures, midagi pole lahti löönud.

Tohoh. Mis selle malmpoti mõte siis üldse on? Just see, et paned kõik vajaliku kraami sisse ja tõstad tulikuuma ahju. Jah, lükkad küll enne söed veidi kõrvale, aga ahi on ikka ülikuum. Mul on üks emailitud malmpott käinud ahjus vist oma 50 aastat algul vanemate kodus ja nüüd minu juures, midagi pole lahti löönud.
vahe on selles, et ahju lükkad täidetud poti, mille põhjas on vedelik. tühja potti pliidile kuivama pannes lööb emaili lahti