Esileht Kodunurk Sajas teema sorteerimisest

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 62 )

Teema: Sajas teema sorteerimisest

Postitas:
Kägu

🙂 Ma ei tea sõna “ossitar”. Kes sulle seda ütles ja mis sa tegid, et ta sulle seda ütles? Mida see umbeski tähendab?

Muig. Veelkord oli ikka tarvis demonstreerida, et sa ei oska ise üldse infot otsida.

Ja loe ikka korralikult, mulle pole midagi öeldud, mina ütlesin sulle. Kui sa sorteerimisjuhiseid ka sama “tähelepanelikult” loed, pole ime, et hädas oled.

+1
-9
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tegelikult on asi hoopis huvitavam — nt ka prügisorteerimisfirma töötajad ei tea ise, kuidas sorteerida.

Leidsin keldrit koristades 15-20 masinarihma — sellist suurt — traktori omad vms.

Lappasin läbi prügisorteerimisjuhendid, helistasin lõpuks keskkonnajaama. Nemad ütlesid, et võtavad vastu küll, panevad olmeprügisse.  No kuna mul omal oli konteiner pooltühi, siis panin sinna — olmeprügi ju seegi. Minu prügikonteinerit ei tühjendatud, sest see sisaldas “lubamatuid jäätmeid”, lisaks sain tühisõiduarve (noh, ja täis konteineri loomulikult).

Peale pikka kemplemist (mile käigus saadeti mulle ohtralt juhendeid, kust sai välja lugeda ainult seda, et see on olmeprügi) viisin rihmad ikkagi keskkonnajaama, maksin ja panin nad olmeprügisse.

Õppisin ainult ühte — kõik, mis konteinerisse läheb, tuleb korralikult läbipaistmatult pakendistada, et poleks näha, mis seal on.

+14
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Soh. Palun: Tähelepanu! Klaaspakendid peavad olema tühjad, puhtad (vajaduse korral loputatud) ning kuivad. Klaaspakendil olevad sildid võivad külge jääda.

Loe kliimaministeeriumi kodukal olevaid juhiseid. Saad teada, et pakendid ei tohi olla nii märjad ja ligased, et nad teisi pakendeid määrivad. ei pea olema spetsiaalselt pestud ja kuivatatud. Ja otse loomulikult tohib panna kodukeemiatoodete, pesuvahendite ja parfümeeriatoodete pakendid ka, sealhulgas ka hambapastatuubi.  Rohkem loogilist ja kainet mõtlemist.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui ma võin sinna panna plastkarpe ja isegi-kanistreid, siis miks ma ei tohi sinna panna samast plastist näiteks pildiraami, ära murdunud plastikust kingalusikat, plastist elekrilüliti plastosa. Mis vahet on masinatel selles, kas see on nüüd katkine mitmekordselt kasutatav säilituskarp karp (hea) või samast plastist katkine lülitiplaat või kamm?

Sest toidupakendid on hoopis teist sorti plast kui muud, plastikuid on ju sadat sorti. Samuti on pudeliklaas ja joogiklaaside klaas erineva koostisega.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja otse loomulikult tohib panna kodukeemiatoodete, pesuvahendite ja parfümeeriatoodete pakendid ka,

Ei, ei tohi. “Konteinerisse ei sobi:

ohtlike ainete pakendid, ka kodukeemia pakendid”. Ma käisin isegi pagana loengul kohalikus kultuurikeskuses.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sest toidupakendid on hoopis teist sorti plast kui muud, plastikuid on ju sadat sorti.

Niisiis plastikust kruvipakendit võib koos toidupakendiga ümber töödelda su arvates, sest mõlemad on puhtad ja kuivad plastpakendid. Aga kui kruvikarbi asemel on samast plastikust kauss, siis ei või, sest kauss pole pakend.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Märksõna on pakend. Kui on pakend ja selle eest on makstud pakendimaksu, läheb pakenditesse. Kui ei ole pakend ja-või maksu pole makstud, ei lähe.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Märksõna on pakend. Kui on pakend ja selle eest on makstud pakendimaksu, läheb pakenditesse. Kui ei ole pakend ja-või maksu pole makstud, ei lähe.

Mille järgi kodune tarbija ja sorteerija seda vahet saab teha?

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

sa ei suuda eristada, mis asi on pakend ja mis joogiklaas?

+1
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

sa ei suuda eristada, mis asi on pakend ja mis joogiklaas?

Ikka suudan. Ma suudan edukat prügi sorteerida juba aastaid.

Küsimus käis selle kohta, kui pole maksu makstud. Kuidas kodutarbija seda teadma peaks, kas kaupmees on maksnud mulle müüdud pakendilt. Praegune seadusandlus laseb sellega väga loominguliselt ümber käia.
Kuidas saab võhikule kodutarbijale sorteerimise juhendiks soovitada seda, kas maksud on makstud? See pole ju mingi juhend. Seda pole pakendist näha.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Küsimus käis selle kohta, kui pole maksu makstud. Kuidas kodutarbija seda teadma peaks, kas kaupmees on maksnud mulle müüdud pakendilt.

kodutarbija jaoks ei olegi sel otseselt mingit tähtsust. pakend on pakend.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

pakendistada

pakendada, ma pakun

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Küsimus käis selle kohta, kui pole maksu makstud. Kuidas kodutarbija seda teadma peaks, kas kaupmees on maksnud mulle müüdud pakendilt.

Just!!!

Selle toomine selgituseks on tavatarbijale hoopis segadust tekitav. See oligi minu jutu mõte, kui siin toodi see sorteerimise aluseks.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuhu läheb väga määrdunud ja vettinud paber ja kuhu ma pean panema reklaamid ja ajalehed, kuhu vanad raamatud?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

No milleks sellist jama vaja on. Kõik pakendilaadsed tooted olmeprügisse ja jutul lõpp.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

kuhu vanad raamatud?

otsing, vanade raamatute utiliseerimine,

https://kasutatudraamat.ee/raamatute-vastuvott/

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Biojääde läheb sellest suvest alates, kuna nüüd kohustuslik-biojäätmekonteinerisse. Absuluutselt kõik ülejäänu segaolmekonteinerisse.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuhu läheb väga määrdunud ja vettinud paber ja kuhu ma pean panema reklaamid ja ajalehed, kuhu vanad raamatud?

Olenevalt paberist, siis palju vettinud paberit saab komposti panna.

Reklaamid, ajalehed ja vanad raamatud saad viia vanapaberi konteinerisse (mitte ajada segai papi- ja paberipakendite konteineriga).

Siin üks lihtne juhend

https://media.voog.com/0000/0040/8431/files/TVO_Sorteerimisjuhend_A4_2%2B3mm_bleed.pdf

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja mis puutub plastikusse, siis valdav enamus plastikust ei ole üldse ümbertöödeldav. Muist pakendeid on, aga isegi mitte kõik pakendid. Ei, su kingalusikas ja pirnipesa ja kotletipakk ei ole kõik ühesugusest plastikust. Anna kannatust, kuidas saab sellist lolli teksti toota nagu sina oma plastiku-lõigus! Piinlik lugeda, et selline inimene veel pahandab, et tema on küll õige planeedipäästja ja näe, pahad tootjad hoolivad ainult rahast. Tee endale elementaarsed asjad selgeks, mis on mis. Ja täna õnne, et ülejäänud inimesed targemad on ja sulle kingalusikaplastist pakendites toiduaineid ei serveerita. Päriselt ka, sa ei oleks siis enam nii terve, et perekooli teemasid vorpida.

Ma arvasin siiamaani, et see pisike number kolmnurksete noolte sees ja tähekombinatsioon seal all näitabki, mis plastikust toode või pakend tehtud on.
Tõesti ei teadnud, et mu segamiskauss, kassi liivakast, kodujuustutops ja šampoonipudel, millel on kõigil peal PP-5, on tegelikult tehtud hoopis erinevast plastikust.
Võid tõesti ju aidata ja linke panna, mida need tähised siis tegelikult tähistavad ja mille poolest need plastikud ikkagi erinevad, et PP-5 pudel kõlbab taastootmiseks, aga PP-5 kauss mitte.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Just!!!

Selle toomine selgituseks on tavatarbijale hoopis segadust tekitav. See oligi minu jutu mõte, kui siin toodi see sorteerimise aluseks.

ses mõttes on pakendiaktsiis jutt vist ikka kohane, et ei tekiks kiusatust igasugust plasti või klaasi pakendiks pidada.

samas pole muidugi kodutarbija asi juurelda, kas kõik tootjad ikka maksavad aktsiisi.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tõesti ei teadnud, et mu segamiskauss, kassi liivakast, kodujuustutops ja šampoonipudel, millel on kõigil peal PP-5, on tegelikult tehtud hoopis erinevast plastikust. Võid tõesti ju aidata ja linke panna, mida need tähised siis tegelikult tähistavad ja mille poolest need plastikud ikkagi erinevad, et PP-5 pudel kõlbab taastootmiseks, aga PP-5 kauss mitte.

Püüa sellest aru saada, et kassi liivakst ja segamiskauss pole pakend ja juba on lihtsam sorteerida. Pakend on siiski anum, millega sa tood mingist kaubandusest aineid koju.  V’listad sellest keemia pakendid ja need, mis määrivad teisi konteineris. Juba on ju lihtsam?

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tõesti ei teadnud, et mu segamiskauss, kassi liivakast, kodujuustutops ja šampoonipudel, millel on kõigil peal PP-5, on tegelikult tehtud hoopis erinevast plastikust. Võid tõesti ju aidata ja linke panna, mida need tähised siis tegelikult tähistavad ja mille poolest need plastikud ikkagi erinevad, et PP-5 pudel kõlbab taastootmiseks, aga PP-5 kauss mitte.

Püüa sellest aru saada, et kassi liivakst ja segamiskauss pole pakend ja juba on lihtsam sorteerida. Pakend on siiski anum, millega sa tood mingist kaubandusest aineid koju. V’listad sellest keemia pakendid ja need, mis määrivad teisi konteineris. Juba on ju lihtsam?

Mis see asjasse puutub? Ma ei küsinud ju, mida kuhu visata. küsisin, et miks ühte saab taaskasutada ja teist mitte ja mille poolest üks polüpropüleen teisest niivõrd erineb, et hakata inimesi sellisel viisil sõimama ja mõnitama, nagu minu tsiteeritud postituses. Tahaks väga selgitust ikkagi. Või miks täpsemalt ei või pakend ja kingalusikas olla samas polümeerist?

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis see asjasse puutub? Ma ei küsinud ju, mida kuhu visata. küsisin, et miks ühte saab taaskasutada ja teist mitte ja mille poolest üks polüpropüleen teisest niivõrd erineb, et hakata inimesi sellisel viisil sõimama ja mõnitama, nagu minu tsiteeritud postituses. Tahaks väga selgitust ikkagi. Või miks täpsemalt ei või pakend ja kingalusikas olla samas polümeerist?

Sest ühe sees peab toit olema ohutu ja teise sees mitte. pakendijäätmeid tekib kordades rohkem kui kassi liivkaste ära visatakse. Seega leitakse tootmises ja materjali edasises käitlemises vastavad võimalused.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ei tea kuhu panna ajalehti, ajakirju ja reklaamlehti. Teises linna otsas elavatel vanematel on paneelmaja juures konteiner, kuhu võib ka ajalehti visata (ei mäleta hetkel, mis märgistus seal peal ongi). Minu linnaosas sellist konteinerit pole, on vaid pakendikonteinerid. Kriitpaberit ei põleta. Nii olengi reklaamlehed olmeprügisse visanud või vanemate juurde vedanud. Aga neid vist peaks sortima eraldi, või ei peaks?

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teemaalgataja ei ole ilmselt veel Tallinna Ülikoolist prügisorteerimise bakat veel kätte saanud.

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sest ühe sees peab toit olema ohutu ja teise sees mitte.

Tõsi või? Kruvikeeraja pakendis peaks olema toit ohutu, aga luti- v joogipudelis, segamiskausis ja muudes toidunõudes ega veetorudes mitte?
PP-5 on väga hästi taaskasutatav, ei ole vahet kas (toidu)pakendina või tootena. Lihtsalt ei ole see tulus ega nõutud, seega kedagi ei huvita (peale lõpptarbija ehk).

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

On nt pakend, kana karbis. Mõeldud on et eraldad karbi aluse ja kile mis on peal. Aga see pealmine kile ei tule äärtest lahti. Seega on ka alune osa nässus?

Päriselt ei sobi see karp koos oma kilekaanega pakendisse või? Kui nii, siis ma lõpetan kohe praegu igasuguse sorteerimise ära. See asi ei ole seda janti väärt. Eriti, et kindlasti leidub vähemalt üks keegi, kes selle konteineritäie lideaalselt puhtaks lakutud pakendeid ikka mingi sitaga üle valab ja ongi kogu lugu.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Niisiis, mind kah huvitaks, miks nad peavad täiesti kuivad olema

Mitte iialgi pole mitte kusagilt juhtunud lugema nõuet, et konteinerisse pandavad pudelid peavad kuivad olema.

Soh.

Palun:

Tähelepanu!

Klaaspakendid peavad olema tühjad, puhtad (vajaduse korral loputatud) ning kuivad. Klaaspakendil olevad sildid võivad külge jääda.

No asi see veinipudel siis kuivaks föönitada ei ole. Vaatad, millal elekter odavam ja asi korras 😀

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

🙂 Ma ei tea sõna “ossitar”. Kes sulle seda ütles ja mis sa tegid, et ta sulle seda ütles? Mida see umbeski tähendab?

Muig. Veelkord oli ikka tarvis demonstreerida, et sa ei oska ise üldse infot otsida.

Ja loe ikka korralikult, mulle pole midagi öeldud, mina ütlesin sulle. Kui sa sorteerimisjuhiseid ka sama “tähelepanelikult” loed, pole ime, et hädas oled.

Mine tee oma covidi buuster ära, tõmbab natukeseks ajaks vähe rahulikumaks äkki.

0
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Niisiis võin oma torusiili pakendi visata pakendikonteinerisse sinu arvates?

0
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 31 kuni 60 (kokku 62 )

Esileht Kodunurk Sajas teema sorteerimisest