Selline lugu, et olen leiba teinud savist leivavormidega 1,5 aastat. Ja nüüd juba teist korda võtab vorm taigna niimoodi külge, et põhimõtteliselt raiu seda leiba sealt pärast välja. Vorme olin senimaani puhastanud pärast küpsetamist lihtsalt paberiga, sest seal polnudki midagi puhastada.
Jah, ma määrin vorme enne taigna sisse panemist rasvainega. Ja seetõttu libisesid leivad varasemalt vormist välja, nii et polnud asigi. Aga nüüd… Mõistus on otsas.
Et kas neid vorme annab veel kuidagi korda saada. Või ongi tuksis ja tuleb uued osta?
Ahjust välja võttes panen leiva 10 minutiks tagurpidi puidust lõikelauale. Kuumast leivast tekkiv aur aitab leival vormi küljest lahti tulla. NB! Kui liiga kauaks tagurpidi jätta, läheb leib vesiseks. Aga mina küpsetan leiba kõige odavamate piklike plekist(?) keeksivormide sees.
Unustasin mainida, et sisemus on glasuuritud ja libe. Et kuidas siis nüüd see niimoodi kinni võtab. Proovin muidugi leotamise ka ära.
Glasuuritut pole mõtet leotada, sel ju poore pole. Ilmselt võtab kinni kuna glasuur on viga saanud ja siin ei päästa midagi. Kasutada küpsetuspaberit või osta uus vorm.
Ahjust välja võttes panen leiva 10 minutiks tagurpidi puidust lõikelauale. Kuumast leivast tekkiv aur aitab leival vormi küljest lahti tulla. NB! Kui liiga kauaks tagurpidi jätta, läheb leib vesiseks. Aga mina küpsetan leiba kõige odavamate piklike plekist(?) keeksivormide sees.
Mina teen samuti – vorm kummuli, aur niisutab ja jahtuv leib tõmbub ka ise kokku ning vormi küljest lahti. Võib vabalt ka 20 minutit hoida. Heal juhul tõstad pärast vormi lihtsalt pealt ära, halval korral aitad mõnest kohast spaatliga kaasa.
Kui kiirustama hakata, lõhud leiva ära.
Ahjust välja võttes panen leiva 10 minutiks tagurpidi puidust lõikelauale. Kuumast leivast tekkiv aur aitab leival vormi küljest lahti tulla. NB! Kui liiga kauaks tagurpidi jätta, läheb leib vesiseks. Aga mina küpsetan leiba kõige odavamate piklike plekist(?) keeksivormide sees.
Mina teen samuti – vorm kummuli, aur niisutab ja jahtuv leib tõmbub ka ise kokku ning vormi küljest lahti. Võib vabalt ka 20 minutit hoida.
Varem on tulnud vormist ülimalt lihtsalt ära. St kohe ahjust võttes kummutan välja, ei ole üleüldse kuskilt kinni olnud ega pidanud nt noaga äärt lahti aitama.
Vormid on seest glasuuritud, väljast glasuurimata. Leotasin igaks juhuks siiski, sest ega hullemaks ikka minna ei saa. Korra veel katsetan, ja kui siis võtab kinni, hangin uued vormid.
Kuna olen harjunud savivormidega tegema ja selle järgi lõpuks ka küpsetusaja paika saanud, ei tahaks päris uut tüüpi vormide peale üle minna, aga mõtlesin küll, et hangiksin seekord üleni glasuuritud vormid.
Raporteerin igaks juhuks, kui kellelgi ka mure – leotasin vorme 24 h ja igaks juhuks hoidsin ahjust võttes veel pool tundi vormis. Ülemine servake oli tarvis nüri noaga üle käia, aga vormist tulid õnneks oluliselt paremini välja kui viimasel kahel korral.
Veider on aga see, et kui leivad pool tundi kummuli vormi sees olid, tekkis iga vormi põhja alla – põhja, mis parasjagu oli ju nina taeva poole -, kleepuv-õline laik. Ju neil vormidel ikka mingi häda küljes on, nii et jälgin olukorda ja otsustan siis, kas hankida ikkagi uued vormid.