Esileht Kodunurk Seapea ja kamar pekiga

Näitan 21 postitust - vahemik 1 kuni 21 (kokku 21 )

Teema: Seapea ja kamar pekiga

Postitas:
Kägu

Tere

Tuleb mõnda aega elada äärmisel kokkuhoiurežiimil.

Seapea on turul 0.49/kg, kamarat saab 0.29/kg – loomne valk seegi. Ehk on kellelgi ideid, mida neist valmistada?

Pekiga kamarast tegin mulgikapsast, haudus, kuni pekk ja kamar “lahustusid” – sai väga maitsev. Rulaad, sült on mõttes.

Ja kui keegi õpetaks, kuidas ahjus kamara krõbedaks saab, siis oleksin tänulik.

+11
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Mõtled õiges suunas. Kapsatoidud on ühed kõige odavamad. Tegelikult võiks raamatukogust võtta ka “100 toitu kartulist”, sest kartuliga saab ka hästi soodsalt hakkama. Pudel toiduõli ka juurde ja palju variante. Ühepajatoit on tervislik ja kartul-porgand-kapsas-kamar pole üldse paha ellujäämisstrateegia.

+16
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kamarast saab rulaadi teha. Muidugi peaks selleks saama veidi suuremad nahatükid, aga annab ka mitmest tükist teha. Kamara määrid seestpoolt sinepiga kokku, sinna mätsid laiali hakkliha(soola ja pipraga maitsestatud, võib ka hakitud sibulat panna), siis keerad rulliks kokku, mähid marli või mingi muu õhema riidetüki sisse ja seod kokku. Siis on vaja seda keeta ja pärast veel vajutise alla. Lisaks võib sinna sisse keeramisel panna porgandeid.
Seapeast keedeti vanasti sülti, mõned seajalad ka juurde.
Lisaks peaks turult supikonte saama päris hea hinnaga. Tegelikult on võimalik üsna soodsalt häid toite teha, ainuke asi ongi see, et odavad toidud on ajamahukad(kuigi ilmselt samas ka toitvamad).

+6
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

sinna mätsid laiali hakkliha

Kust ta seda hakkliha võtab, kui ainsaks loomseks valguks saab tal olla kamar (0.29)?

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mulgi puder on ka maitsev ja odav,
prae kamarat sibulaga, sega hautatud kruupide ja kartulipudruga.

+14
-1
Please wait...

Postitas:
kitah

Olen kassidele ostnud sea südant, aga see kõlbab ka inimtoiduks väga hästi. hakkliha maksab üle 5 € kilo, selveri karbis kaks südant on veidi alla kilo ja maksab umbes 2 €. peeneks lõikuda või masinast läbi ajada, praadida, sibulat ja porgandit sisse ja väga hea niisama või ka rulaadi sisse.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

sinna mätsid laiali hakkliha

Kust ta seda hakkliha võtab, kui ainsaks loomseks valguks saab tal olla kamar (0.29)?

Turult saab hakkliha ka üsna soodsalt. Praegu on ühel kodumaisel lihatootjal seahakkliha kilohinnaks 2.99. Rulaadi tegemiseks piisab ka poolest kilost. Eks muidugi võib ka lihtsalt maitsestatud seakamara rulli keerata ja ära keeta, saab kamararulaadi.

+3
-2
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ja kui keegi õpetaks, kuidas ahjus kamara krõbedaks saab, siis oleksin tänulik.

Lõikad kamarasse terava noaga ruudustiku, hõõrud sisse soola-pipra segu. Hakid ahjuvormi kartulid ja sibula, maitsestad, laotad pekiga kamara sinna peale, küpsetad 180*C juures nii kaua. et kartul on pehme, pekk on valmis ja kamar mõnusalt pruun.

Ma mingit rulaadi küll tegema ei hakkaks, kui raha nii vähe. See üksi on ikka palju kallim kui muu toit koos kamaraga.

Saab nt kamara hakkida väikesteks tükkideks ja kasutada ühepajatoidus. Või lisada ahjujuurviljadele.  Või tükid praadida ja lisada nt kruubipudrule koos porgandi või muude aedviljadega, kasutada soustis või supis.

+12
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tegelikult on võimalik üsna soodsalt häid toite teha, ainuke asi ongi see, et odavad toidud on ajamahukad(kuigi ilmselt samas ka toitvamad).

Alati ei pruugi. Paar näidet suht kiirest, odavast ja üldsegi mitte väheväärtuslikust toidust:

– Kanasüdamed, Maximas 1,39€/karp, teha saad Salme Masso järgi.
– Seamaks, 600g €1.19 ja praadimine võtab ju ülivähe aega.
– Pannikartul, 20 senti/kilo, 30min
– jne.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tänan vastajaid!

Süda on hea idee, mäletan, et lapsepõlves (80-ndate lõpp ja talongiaeg) tehti südamest hakkliha, tegemist ju vöötlihasega nagu liha ikka.

Hankisin pea terve sea pea, aga nelja tükina, 3.4 kg, 1,67 eurot. Kõrvad küljes, põskedes on ka veidi liha. Neid kasutan rohke porgandiga süldiks.

Ülejäänud seapeast tegin aga ahjurooga kartuli, kaalika, porgandiga.
Seapea kamara lõikasin triipudena läbi, et rasv paremini välja saada, küpsetasin-röstisin seda üksinda üle tunni, rasva tuli omajagu. Võtsin ahjust välja. Osa rasva sai klaaskaussi kallatud – saab leiba, muna, kartulit praadida. Ülejäänud rasva kasutasin köögiviljadega segamiseks, küüslauku, soola, pipart ka. Täitsa söödav ahjuroog tuli, riivitud keedupeet kõrvale.

Kamara, peki, lihakribemed lasin hakklihamasinast läbi, segasin ohtra hakitud mugulsibula, neljaviljahelveste, keefiri ja jahuga, sool-pipar lisaks ja tegin midagi kotlettide taolist, mida saab homme leivale panna. Esimene katsetatud “kotletileib” väikse sinepiga maitses hästi.

Tervisliku toitumise ajakirja ei pääse, aga eks riivime hulgi köögivilju salatiks juurde ning ülekaalu käes me (veel) ei kannata.

Kõht täis ja meel hea!

+26
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Veel järelkaja teemaalgatajalt:

Sai tehtud munakastet 2 ööpäeva soolas olnud pekikõrnestega.
Plaanin teha ka mulgiputru sibula ja soolapekiga.

Tundub, et nädal tuleb ca 1,7 inimese kohta päevas, mida on vähem kui oskasin eeldada; ootan nädala lõpuni ära, aga tundub, et saab natukene enam värsket, piima ja -30% “viimse päeva” kana/liha ka lubada.

+7
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kui kaua aega tuleb kokkuhoidlikult elada? Kuu või kaks või suisa kolm?

Pean tunnistama, et ei ole veel mina elus seapeast midagi teinud, aga nagu näha, midagi temast saab. Omalt poolt soovitan leida mingi võimalus lisaraha teenimiseks, siis ei pea nii pingsalt mõtlema, mida söögilauale panna. Edu sulle!

0
-8
Please wait...

Postitas:
Kägu

Jahimehe tütrena olen söönud südamest tehtud toite ja väge head on – näiteks guljašš. Ka hakklihaks lasta, aga siis panna ikkagi sisse rasvasemat seahakkliha, teha selline segu, siis karpidega sügavkülma.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kruubipuder kamaraga, haudub pikalt (kui peaks veel olema puuahi, saab eriti säästlikult)

Kondipuljongid igasuguste köögiviljasuppide jaoks (kartul-kapsas-porgand).

Hernesupp suitsukontidega.

odavamad juurikad (sibul, kartul, porgand, kaalikas) ja killuke liha pluss  kuivained päästab hädast välja (no vahelduseks on ka lõhe supikogu, mis veel on mõni odav kala?).

Veel ka maks, kui maitseb, kõik rupskid on odavad, aga kopsust saab nt väga häid lihapirukaid, süda on puhas lihas jms.

Magustoidud ka leiva ja kaerahelvestega jms.

Munad on 10karp alla euro.

 

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

sinna mätsid laiali hakkliha

Kust ta seda hakkliha võtab, kui ainsaks loomseks valguks saab tal olla kamar (0.29)?

Grossi raieliha on tihtipeale alla 3€ kilo. Sellest saab ise hunniku hakkliha teha. Samuti ei pea rulaadi vahel liha olema, vabalt võib aedvilja ja/või tangaine (riis, kruup) sisu olla.

+1
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Olen kassidele ostnud sea südant, aga see kõlbab ka inimtoiduks väga hästi. hakkliha maksab üle 5 € kilo, selveri karbis kaks südant on veidi alla kilo ja maksab umbes 2 €. peeneks lõikuda või masinast läbi ajada, praadida, sibulat ja porgandit sisse ja väga hea niisama või ka rulaadi sisse.

Selver ja valmispakendid ei ole küll säästurežiimi toetav pakett. Mina soovitan Grossi (boonuseks kodumaine liha) või turgu. Turg muidugi võib kohati kallimgi olla.

+1
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

no vahelduseks on ka lõhe supikogu, mis veel on mõni odav kala?).

Räim, särg, haug, vimb, kilu, tint… Kalu on ju palju rohkem kui vaid kõigile teada kala-on-nii-kallis lõhe. Täiesti teenimatult on muu hea-parem kõrvale jäetud.

Tuli meelde, et üleeile tegin kartuli-kapsa kotlette: riivitud kapsas ja kartul (pigista vedelik välja), muna, riivsai (teen/kuivatan ise saiakontsikutest, saiagi teen ise), törts majoneesi (teen jälle ise, sest tarbin üliharva majoneesi; tegu pole väga odava toorainega, sest kv. oliivõli on kallis, valmistoode on vist soodsamgi), värskeltjahvatatud pipart ja soola, ürte (kasvatan jälle ise). Pätsin kotletid ja praadima. Kotlet on üldse üks tänuväärne toit, sest seda saab millest iganes teha.

Omlett, kus vahel/sees aedvilju ja tummisuseks leiva-saiakuubikuid on ka soodne. Samuti puljong-pirukas, (püree)supid, seenetoidud (eeldavad siiski eelnevat varumist).
Pizza aedviljadega, aedviljakarrid, praetud nuudlid muna ja aedviljadega… Oeh, lähengi tegema 😋

+1
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
kitah

Olen kassidele ostnud sea südant, aga see kõlbab ka inimtoiduks väga hästi. hakkliha maksab üle 5 € kilo, selveri karbis kaks südant on veidi alla kilo ja maksab umbes 2 €. peeneks lõikuda või masinast läbi ajada, praadida, sibulat ja porgandit sisse ja väga hea niisama või ka rulaadi sisse.

Selver ja valmispakendid ei ole küll säästurežiimi toetav pakett. Mina soovitan Grossi (boonuseks kodumaine liha) või turgu. Turg muidugi võib kohati kallimgi olla.

muidu olen coopist tellinud lahtiselt müüdavat südant, aga vahepeal ei saanud, siis oli kindel, et selverist ikka saab. fakt on aga see, et süda maksab umbes 2 € kilo ja see ei lähe ka praadimisel niimoodi kokku nagu tavaline liha. samuti ei ole ta rasvane, mis nii inim- kui kassitoiduna on üpris tähtis.

südamest veel odavamad on neerud, mis maksavad 1 € kilo. neerudest saab pirukaid ja hautist, mida nt inglased nii väga armastavad,

grossi poodi ja isegi turgu igal pool ei ole ja kuna ma ise kodust väljas ei käi, siis ei ole ka võimalust ringi kärutada ja otsida, kust mida odavamalt saab. aga kui sa pead otsimiseks veel bensiini kulutama, siis ei tule see kraam ka sugugi odavamalt kätte.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

muidu olen coopist tellinud lahtiselt müüdavat südant, aga vahepeal ei saanud, siis oli kindel, et selverist ikka saab. fakt on aga see, et süda maksab umbes 2 € kilo ja see ei lähe ka praadimisel niimoodi kokku nagu tavaline liha. samuti ei ole ta rasvane, mis nii inim- kui kassitoiduna on üpris tähtis.

See ju nii kummine söömaaeg, näri ja näri. Kunagi pakuti sundkorras käidud põllutöödel seda alatihti lõunaks ja siiamaani ei taha.

0
-3
Please wait...

Postitas:
kitah

No kui on üle praetud, ehk siis oli kummine. Eks peavad head hambad ka olema 🙂 Kui sa mõtled nõuka-aega, siis vaevalt seal keegi viitsis nendega mängida.

Mina olen nad suht väikesteks tükkideks lõiganud (kassidele lõikan suuremad, las närivad). Ja kui küsimuses on odavus, ega siis ei saa pirtsutada. Küpsetatud kamarat närides on seegi ju sitke.

Teisalt, ega ma ise südant väga tihti ei söögi, annan pigem kassidele, kes seda väga armastavad. Ikka parem kui mingi kahtlase sisaldisega konserv või krõbinad, ülisoodsast hinnast rääkimata.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tere jälle.

TA olen – madalseis jätkub, kuigi ka lahendusi on juurde tulnud ja esimene ehmatus möödas.
Soovin nõu andnud ja kaasa elanud perekoolikatega üht vahvat ja maitsvat retsepti jagada.

Okonomiyaki. Kõlab keeruliselt ja võõrapäraselt – tegemist on Jaapani tänavatoiduga. Võõrast ja keerulist ei ole roas siiski midagi ning hind on soodne. Kapsapannkoogid või -omlett või -pitsa. Google annab palju retsepte, mina olen teinud selliselt:

1. ca 500g peakapsast peenikesteks ribadeks (ribad, mitte liht hakitu, nii seisab pärast koos),
2. kapsa peale sõelun segades 5 spl jahu
3. 3-4 muna lahti kloppida ja munasegule lisaks paar spl vett, võib ka piima; munasegu võib maitsestada nii soolaga, aga ka soja- või kalakastmega kui on olemas, lisaks musta pipart
4. “jahukapsad” ja munasegu läbi segada

Minipannkookide suuruste palade (ca 7cm läbimõõt) küpsetamiseks on vaja keskmist kuumust, et kapsas saaks läbi haududa, nii et muna kõrbema ei läheks.
Klassikalise reptsepti puhul lisatakse pealmisele poolele enne pööramist lihaollust, seda, mida on, õhukeste viiludena. Olen lisanud nii Valla vorsti ribasid kui suitsupõse ribasid, aga teinud ka lihata, praadides naturaalses searasvaga.

Maitsevad need “kapsakoogid” üsna sarnaselt meile tuntud kapsapirukatega, lihtsalt kapsaga ei ole koonerdatud, jahu osakaal seevastu väike. Väga maitsvad ja laias plaanis ka tervislikud – ise ei ole pidanud vajalikuks majoneesi või muid kastmeid lisada.

Olen vahel kapsaribadele ka porgandit ja mugulsibulat lisanud.

Ämm, kes on meisterkokk, ilmus peale kapsakookide söömist laua äärde tagasi märkmik ja pastakas käes ja nõudis retsepti.

+4
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt

Näitan 21 postitust - vahemik 1 kuni 21 (kokku 21 )


Esileht Kodunurk Seapea ja kamar pekiga