Sellele teemale otsa vaadates, saab selle tegelikult liigitada pettuseks. Asi ei ole siin selles, et keegi tahaks heastpeast annetatud raha tagasi. See ei oleks tõesti loogiline ja oleks üsna jabur ja alusetu. Konkreetsel juhul aga käis annetuste koguja ise välja selle lubaduse/ tingimuse, et ravist üle jäänud raha annetatakse Vähiravifondile. See oli konkreetses kogumises annetuste paluja enda väljakäidud konkreetne lubadus. Inimesed teevad enda otsused olemasoleva info põhjal. Ka siin loos laekus annetusi edasi ka siis kui summa koos, sest oli info, et ülejäänud raha annetatakse edasi. Seda aga ei tehtud. Seega koguti seda raha sisuliselt pettuse ja valega. Kui keegi annaks selle põhjal sellele teemale ametliku käigu, siis ühineksin küll. See on põhimõtte küsimus. Mina ei andnud enda raha, et mulle võõras pere kasutaks seda enda äri alustamiseks. Ma andsin selle raha teistel eesmärkidel ja mulle tol hetkel olemasoleva info põhjal pidi see minema kasutusse konkreetselt inimeste vähiraviks. Pettusega raha välja petta ei ole okei.
Mõistan su mõtet ja pahameelt, aga loe, mida veebikonstaabel sel teemal rääkis.
On Sul viidata seda juttu? Loeks heameelega, sest minumeelest on antud asja kahju palju suurem kui see konkreetne juhtum. See heidab varju ka teistele tulevastele annetusalgatustele ja tegelikud abivajajad võivad seetõttu väga elulisest abist ilma jääda. Petetud inimese käsi ei tõuse enam nii lihtsalt annetama, sest olgem ausad, solvav on see praegune teema annetajatele. Eks näis, kuidas see teema siis 40 päeva pärast edasi läheb, aga puhtalt lihtsustades öeldes, siis miks neid kõiksugu gruppides “olematuid asju” müüvaid inimesi liistule tõmmatakse? Nad võiksid ju ka öelda, et kle jaa, pakkusin Sulle seda telekat müügiks, aga ma veist mõtlesin ümber ja kasutan seda veel mõnda aega ise. Ehk millalgi kolme aasta pärast ikka saadan ära sulle. Praegu ma panin su kantud raha enda kinnisele hoiusele ja mõtlen veel, mis teen sellega 🤦♀️
PM-s oli veebikonstaabli jutt.
Pettusega oleks tegu olnud siis, kui haiget noormeest poleks olemas olnudki. Ja kui soovitakse oma raha tagasi, tuleb pöörduda kohtusse (milleks on enamik annetatud summadest ilmselt liiga väiksed). Nagu aru saan, siis enamik ei soovi mitte raha tagasi, vaid selle edasi annetamist. Kui seda ei teha, pole tegu pettusega. Ebaeetiline käitumine ehk küll, aga mitte pettus.
Korduvalt ja korduvalt on räägitud, et raha ei peaks annetama eraisikutele, selleks on fondid. Inimesed ikka annetavad, kuid eraisikutele ei kehti aruandluskohustus.
Väga inetu lugu, eriti need pere antavad vastused, mis roppusi sisaldavad. Aga on nagu on.
Lugesin selle läbi nüüd. Tänud teavitamast, et selline avaldus olemas on. Tegelikult mul on isegi kahju sellest perekonnast. Kui valesti peab midagi inimese elus läinud olema, et ta suudaks sedasi kogutud raha enda isiklikuks hüvanguks kasutada ja annetajad sisuliselt “puu taha saata” ning neile näkku naerda 😔 Kuna ma olen tegev mitmes heategevusorganisatsioonis, siis ma tean, et tegelikult ei ole annetajad alati inimesed, kellele see annetatud summa nö. ei loe. Tihti on need annetajad inimesed, kes on ka ise väga raskeid ja valusaid aegu üle elanud ja seega annetavad, sest kellelgi on veel raskem ja kuna neil on nüüd pisut kergem, siis nad tahavad aidata ka teisi. Lihtsalt kahju. Aga elu läheb edasi ja eks inimesi ole igasuguseid. Enda otsuste ja tegudega peavad nad ise edasi elama ja kunagi ka surema. Õnneks on meil Eestis väga palju suure südamega inimesi, kes ulatavad abivajajatele käe. Käin ise aeg-ajalt erinevatel üritustel heategevusprojekte tutvustamas ja annetusi kogumas, seega ma näen ja tean. Loodetavasti ei suuda sellised liiga palju kahju teha ja päris abivajajad saavad abi ka edaspidi.