Esileht Ajaviite- ja muud jutud Shampus, shampanja?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 67 )

Teema: Shampus, shampanja?

Postitas:
serjoooosa

Mis värk nende inimestega on, kes kui kuulevad, et keegi julgeb öelda ‘shampus’, siis peavad kohe parandama ‘shampanjaks’? Mingi alaväärsuskompleks ja tunnevad end siis paremini?

+16
-16
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Agathe

Sest nii on õige. Šampus on samade inimeste sõnavaras, kes konjaki kohta konn ja naise kohta lehm või tutt ütlevad. Parandama ei kipu, sest võõraid inimesi ma ei paranda, sõbrad-sugulased aga nii ei räägi.

+8
-51
Please wait...

Postitas:
serjoooosa

Sest nii on õige. Šampus on samade “inimeste” sõnavaras, kes konjaki kohta konn ja naise kohta lehm või tutt ütlevad.

Shampus on lihtsalt lühend shampanjast ju, nagu ka shampa.

+21
-9
Please wait...

Postitas:
Mette-Merithh

Sest nii on õige. Šampus on samade inimeste sõnavaras, kes konjaki kohta konn ja naise kohta lehm või tutt ütlevad.

Iga mullidega jook ei ole kohe kindlasti šampanja. Samas iga mullidega joogi kohta šampus öelda on isegi okei, kuna see ongi nö. isetekkeline ja rahvakeelena sõna, mida sedasi on ammu kasutatud ja mis tegelikult ei tähenda konkreetsete tunnustega, kvaliteediga jne. toodet. Niiet kui vanatädi külalistele sovetskoje lauale tõstab ja ütleb, et hakkame šampust jooma, siis on see minu jaoks täiesti ok. Kui keegi “intelligent” siis teda parandab, et ei, ikka šampanjat, siis on see parandaja lihtsalt puhta loll wannabe, kes ilmselt pole iial isegi päriselt kuulnud, mis šampanja on 😃

+50
-6
Please wait...

Postitas:
kriit

Sest nii on õige. Šampus on samade inimeste sõnavaras, kes konjaki kohta konn ja naise kohta lehm või tutt ütlevad. Parandama ei kipu, sest võõraid inimesi ma ei paranda, sõbrad-sugulased aga nii ei räägi.

Ma pidevalt mõtlen, et kus sellised inimesed elavad, millega tegelevad jne. Paralleelmaailmas? Mul on enamikul tutvusringkonnast vähemalt magister, suurel osal doktorikraad ning ma tõesti ei tea kedagi, kes viitsiks tähti niimoodi raisata ning šampanja välja hääldaks. Milleks?

+19
-23
Please wait...

Postitas:
Agathe

Ma pidevalt mõtlen, et kus sellised inimesed elavad, millega tegelevad jne. Paralleelmaailmas? Mul on enamikul tutvusringkonnast vähemalt magister, suurel osal doktorikraad ning ma tõesti ei tea kedagi, kes viitsiks tähti niimoodi raisata ning šampanja välja hääldaks. Milleks?

Austusest. Austusest selle traditsioonidega ja ajalooga joogi vastu. Umbes samal põhjusel, miks ei pöördu sinu rohked magistrid ega doktorandid professorite või rektori poole, öeldes: “Kle (sest miks raisata tähti, nagu sa ütled), prohv!” või “Omk, reks!”.

+6
-30
Please wait...

Postitas:
Agathe

Sest nii on õige. Šampus on samade inimeste sõnavaras, kes konjaki kohta konn ja naise kohta lehm või tutt ütlevad.

Iga mullidega jook ei ole kohe kindlasti šampanja. Samas iga mullidega joogi kohta šampus öelda on isegi okei, kuna see ongi nö. isetekkeline ja rahvakeelena sõna, mida sedasi on ammu kasutatud ja mis tegelikult ei tähenda konkreetsete tunnustega, kvaliteediga jne. toodet. Niiet kui vanatädi külalistele sovetskoje lauale tõstab ja ütleb, et hakkame šampust jooma, siis on see minu jaoks täiesti ok. Kui keegi “intelligent” siis teda parandab, et ei, ikka šampanjat, siis on see parandaja lihtsalt puhta loll wannabe, kes ilmselt pole iial isegi päriselt kuulnud, mis šampanja on 😃

No ma tean seda ometi, kui sa kord mind tsiteerid. Kui inimene täpselt ei tea, kas ta pokaalis on cava või šampanja või prosecco või vahuvein, kasutab ta terminit vahuvein, mitte šampanja. Sest kõik need on vahuveinid.

+5
-11
Please wait...

Postitas:
kriit

Austusest. Austusest selle traditsioonidega ja ajalooga joogi vastu. Umbes samal põhjusel, miks ei pöördu sinu rohked magistrid ega doktorandid professorite või rektori poole, öeldes: “Kle (sest miks raisata tähti, nagu sa ütled), prohv!” või “Omk, reks!”.

Seda muidugi. Kle, prohv ei ütle küll keegi. Kle, Mati ütlevad. Kui professori nimi on Mati. Sa ise oled vist akadeemilisest maailmas valgusaastate kaugusel. Sest muidu sa teaksid, et nad kõik on tegelikult inimesed.

+22
-9
Please wait...

Postitas:
Agathe

Sest muidu sa teaksid, et nad kõik on tegelikult inimesed.

Muidugi tean, et nad on inimesed, mitte näiteks rulluisud, aga kuidas see siia puutub. Viisakus ja austus on lubatud ka inimeste vastu. Rääkimata jookidest või maalidest (vana hea tuntud Monts, Leonartsi värk) või muusikast ( vist siis Julka ja Romka, näiteks). Nõuda seda muidugi ei saa.

+6
-20
Please wait...

Postitas:
molly

Ehhehee! Mina olen perekoolis saanud sõna “šampus” kasutamise pärast nii et tolmab. Ja mitte ühelt inimeselt, vaid terve kari oli mul kallal. Ma tõesti ei saa aru, miks seda sõna ei tohi kasutada. Pidi näitama matslikkust ja harimatust.

Väga üllatav, sest minu jaoks on see täiesti tavaline sõna. Kui ma ei eksi, siis ka eki-s on see sõna täiesti olemas.

+20
-3
Please wait...

Postitas:
molly

Mina näiteks ei tea ega tunne seda jooki, mida šampuseks või šampanjaks nimetetakse. Mul polnud üldse aimu, et tegemist on miski väga suursuguse ja austustvääriva joogiga. Kuna ma ise mitte kunagi selliseid jooke ei osta, siis puudub mul täielik arusaam ja teadmine, kas kihisevatel jookidel on mingi erinevus või mitte. Ja, kui on, siis ma ei oskaks hinnata, milline neist on see suursugune jook, mida peab austama ja milline suvaline lake.

Eks ma oma pika elu jooksul olen mõned korrad šampust saanud mõnel vastuvõtul või üritusel. Aga tõesti ei oska paari lonksu järgi mingit hinnangut anda.

Seega, ma ei mõista, et heidetakse ette, kui inimene ei erista, mis on cava, mis on prosecco, mis on šampus. Mina tõesti ei tea nende erinevust, sest ma ise ei osta neid jooke mitte kunagi. Pole tulnud pähe ka end sel teemal ka harida.

Nii et mats, mis mats!

+11
-9
Please wait...

Postitas:
seliiina

šampus on Sovetskoje Igristoje jms (see termin sovetskoje shampanskojest on ju pärit juba sellest ajast, kui keegi nõukogude inime mingit päris sampanjat polnud elus näinudki), šampanja on Champagne maakonna vahuvein (cavat, proseccot nimetan õige nimega). Või ütlen lihtsalt vahuvein või mulliga jook. 

+9
-3
Please wait...

Postitas:
ilushelena

Šampus (ka “šampa”) on kõnekeelne väljend, nõukaajal kasutusele võetud, kui kokkupuude ehtsa šampanjaga oli olematu ja polnudki suurt vahet, üks sovetskoje šampa(nskoje) kõik. Tänapäeval enamik inimesi minu arust siiski teeb vahet, et Prantsusmaal Champagne’i maakonnas toodetud vahuvein on šampanja.

+13
0
Please wait...

Postitas:
ilushelena

Ja kui juba õpetamiseks läks, siis prosecco on Itaalias Veneto maakonnas Charmati meetodil Glera viinamarjasordist valmistatud vahuvein, mis võib olla kergema mulliga (frizzante) või tugevama mulliga (spumante). Olemas on isegi ilma mullideta prosecco (tranquillo), aga seda kohtab harva.

Cava aga on šampanja-meetodil Hispaanias väga erinevatest viinamarjadest valmistatud vahuvein.

+15
0
Please wait...

Postitas:
Mauno

Mina ütlen šampanja, kui ma joongi šampanjat. Nö suvalise mulli kohta ütlen šampa, šampus, täpselt nagu keegi ka eespool ütles – kõnekeelne sõna

+12
0
Please wait...

Postitas:
Mauno

Ja kui juba õpetamiseks läks, siis prosecco on Itaalias Veneto maakonnas Charmati meetodil Glera viinamarjasordist valmistatud vahuvein, mis võib olla kergema mulliga (frizzante) või tugevama mulliga (spumante). Olemas on isegi ilma mullideta prosecco (tranquillo), aga seda kohtab harva.

Cava aga on šampanja-meetodil Hispaanias väga erinevatest viinamarjadest valmistatud vahuvein.

ja cremant Prantsusmaa vahuveinid, mis pole Champagnest pärit

+2
0
Please wait...

Postitas:
KuuS

Meeldib või ei, eksisteerib selline asi nagu kõnekeel. Ja šampus on lihtsalt kõnekeele sõna. Nii nagu on kõnekeeles olemas telekas või tossud.

Häirivad pigem need sõnad, mida päriselt valesti öeldakse/kirjutatakse. Näiteks sõna õudne. Miskipärast räägivad kõik (delfi isegi kirjutab), kuidas nad õudsalt tahavad/ootavad/kardavad jms seda ja toda, kui tegelkult õige oleks õudselt. Kirjakeeles käiakse aina dušši all, kuigi peaks olema duši. Ja noh, mõni armastab kohe eriti oma ripsmedušši 😀 (kuidas iganes see veel välja peaks nägema).

Aga teiste sõna/grammatika vigu niisama vestlustes ma ei paranda, isegi kui häirib. Mulle piisab, kui ise tean, kuidas õige on. Olen märganud, et isegi kui osad räägivad valesti ja keegi järjekindlalt õigesti, hakkab nii mõnigi ise ka õiget versiooni kasutama.

+14
-1
Please wait...

Postitas:
8bit

Jah lugesin ka siit, et šampus on matslik kasutada ja ei tohi seda kasutada.

Nüüd olengi viimased kuud üritanud siis öelda šampanja, aga ma ju joon 10€ suvalist šampust. Vahuvein ka nagu veider öelda, aga igastahes iga kord kui ütlesin, et jõin eile šampanjat, siis see oli nii vale sest ma jõin ju tavalist šampust/vahuveini. Vahuvein otseselt ma ise ei taha alati öelda, see tundub mulle pigem selline 3-5€ magus limps nagu a’la see Cosmopolitan või Mulin või Rabarbra vms. Pole harjunud ütlema.

Aga tore kuulda, et võin ikkagi šampus edasi kasutada. Palju lihtsam.

+6
-6
Please wait...

Postitas:
km70

Austusest kaasinimeste vastu võiks ju samamoodi jätta need tähed närimata.

+10
0
Please wait...

Postitas:
UunoR

Nüüd olengi viimased kuud üritanud siis öelda šampanja, aga ma ju joon 10€ suvalist šampust.

Sellise asja kohta ei öelda ei šampus ega ka šampanja, seega on see sul asjatu vaev midagi meeles pidada. Pole üks sõna parem kui teine, mõlemad on valed. Minu arust öeldakse kõnekeeles vahuveini kohta pigem mull.

+8
-4
Please wait...

Postitas:
Mahvalda

Austusest kaasinimeste vastu võiks ju samamoodi jätta need tähed närimata.

Nojah, ühiskonnas kus haridusminister räägib kuidas on üht või teist taodeldud, on korrektne keelekasutus loomulikult tähenärimine. Selge see

+8
-5
Please wait...

Postitas:
UunoR

Nojah, ühiskonnas kus haridusminister räägib kuidas on üht või teist taodeldud, on korrektne keelekasutus loomulikult tähenärimine. Selge see

Sina ei peaks korrektse keelekasutuse kallal küll närima, kui ise teed lühikeses lauses mitu elementaarset kirjaviga.

+6
-3
Please wait...

Postitas:
Loki

Ega ei ole üks parem kui teine. Kui kellegi jaoks on matslik šampuse kasutamine siis võiks samamoodi tulla ütlema, et no ei ole ju teler, telekas, tv vaid televiisor. Ei ole külmik, külmkapp, vaid külmutuskapp jne. Kindlasti leiab neid väiteid veel.

Lihtsalt ongi peale kasvanud põlvkond kelle jaoks šampus ongi vahuvein ja mitte enam šampanja vaste, vaid šampanja on juba konkreetsem jook. St iga šampus pole šampanja, aga šampanja saab olla šampus. On ju ometi ka lastešampus müügil ja mida just ma oma lapsepõlvest mäletan, seega ongi kasvanud peale põlvkond kelle jaoks on šampus vahuvein, lihtsalt suupärasem.

Vahuveini asemele tekkinud mull on minu arust hilisem kõnekeelne väljend, pigem on vahukas.

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Montserrat

Šampus (ka “šampa”) on kõnekeelne väljend, nõukaajal kasutusele võetud

Juba enne nõukaaega, laenuna saksa (kõne)keelest. 1937. aasta ÕSis on sees kõnekeelse sõnana (seal: familiaarne väljend). Käisin vaatasin järele, mul omal seda ei ole, aga raamatukogu õnneks on teises koridori otsas.

Agathe igal juhul jagab inimesi sõnavara põhjal liiga jämedalt. Näiteks minu vanemad, veel “eestiaegsete” kodude lapsed, on eluaeg rääkinud “šampusest”, kuigi muidu on nad vägagi korraliku sõnavaraga, niisuguseid labaselt solvavaid väljendeid nagu naise kohta “lehm” või “tutt” – ma kahtlustan, et nad isegi ei tea neid, vähemalt seda viimast. Mis ei tähenda, et nad siiski ei tee vahet eri registritel: koduses ringis on nad rääkinud siiski oluliselt kõnekeelsemalt kui näiteks tööl.

+13
0
Please wait...

Postitas:
km70

Sa iseenda teksti puhul ei pea vajalikuks korrektset keelekasutust, aga teistelt küll tahaks? Sul on lausest puudu kaks koma ning lõpust punkt (viimane võib muidugi kogemata-viga ka olla).

+8
-2
Please wait...

Postitas:
Nustik

Jah lugesin ka siit, et šampus on matslik kasutada ja ei tohi seda kasutada.

Nüüd olengi viimased kuud üritanud siis öelda šampanja, aga ma ju joon 10€ suvalist šampust. Vahuvein ka nagu veider öelda, aga igastahes iga kord kui ütlesin, et jõin eile šampanjat, siis see oli nii vale sest ma jõin ju tavalist šampust/vahuveini. Vahuvein otseselt ma ise ei taha alati öelda, see tundub mulle pigem selline 3-5€ magus limps nagu a’la see Cosmopolitan või Mulin või Rabarbra vms. Pole harjunud ütlema.

Aga tore kuulda, et võin ikkagi šampus edasi kasutada. Palju lihtsam.

Vahuvein on veider öelda? Mismõttes? Just seda peakski ütlema, seda enam, et see on õige. Limpa kohta võid šampus öelda vabalt, aga nende 10€ kohta on justnimelt vahuvein see õige sõna.

Ning kui keegi siin juba ministri sisse tõi teemasse, siis absoluutselt olen nõus, et meie poliitikud ei oska rääkidagi, kuidas saaks neilt adekvaatset riigi juhtimist oodata. Taodelda, nigu, teenendama jne.

+5
-2
Please wait...

Postitas:
Mahvalda

Sa iseenda teksti puhul ei pea vajalikuks korrektset keelekasutust, aga teistelt küll tahaks? Sul on lausest puudu kaks koma ning lõpust punkt (viimane võib muidugi kogemata-viga ka olla).

No ma plaanin ka haridusministriks saada.

+1
-8
Please wait...

Postitas:
km70

No ma plaanin ka haridusministriks saada.

Pole oluline, kas plaanid või mitte, oluline on ikka põhimõte, et kui ise teemat ei valda, siis ei peaks ka kritiseerima – ja ma ei pea silmas siin ministri kritiseerimist, vaid seda, et perekoolis keegi valesti jooke nimetab. See lihtne reegel kehtib kõiges.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Alfa

Ega ei ole üks parem kui teine. Kui kellegi jaoks on matslik šampuse kasutamine siis võiks samamoodi tulla ütlema, et no ei ole ju teler, telekas, tv vaid televiisor. Ei ole külmik, külmkapp, vaid külmutuskapp jne. Kindlasti leiab neid väiteid veel.

Mida juttu?
https://kaup24.ee/et/search?q=k%C3%BClmik

https://kaup24.ee/et/search?q=teler

Need on küll täiesti ametlikult heakskiidetud sõnad.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Loki

Mida juttu?

https://kaup24.ee/et/search?q=k%C3%BClmik

https://kaup24.ee/et/search?q=teler

Need on küll täiesti ametlikult heakskiidetud sõnad.

Mõtlesin seda, et keel ongi ajas muutuv ja mingi hetk tehakse ka parandusi ja tulevad ka kõnekeelseid jmt väljendeid sõnavarasse. Piisab kui kasutatakse laialdaselt ja vastab konkreetsele tähendusele.

+1
-1
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 67 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Shampus, shampanja?