Esileht Kodunurk Sinihallitusjuust, isetekkeline

Näitan 12 postitust - vahemik 1 kuni 12 (kokku 12 )

Teema: Sinihallitusjuust, isetekkeline

Postitas:

Oli tekkinud külmikus Eesti tavalisest riivjuustust, poolikus pakis. Lõhn meenutas poesinihallitust, värvus ja maitse samuti.
Segasin paki segamini ja mingi osa raputasin hommikuomletile.

Kas õhtul mu silmad veel näevad seda teemat ja olen elus?

+1
-7
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 19.09 07:59; 19.09 17:41; 19.09 19:48; 20.09 07:20; 21.09 10:30;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ilmselt saad seedehäired.
Tegu pole kohe kindlasti mitte “sinihallitus” juustuga.
Selline hallitus, mis tekib juustule, toidule, saiale/leivale on ohtlik.

“Toidus võib kasvada eri sorti hallitusseeni, kõige tavalisemad on Aspergillus ja Penicillium ning Bortrytis, mis moodustab «karvkatte» maasikatele.
Enamik hallitusest tekkivaid toksiine kuumtöötlemist ei karda ning küpsetades ei hävi. Hallitus kasvab ka külmkapis ja suudab üle elada ka sügavkülmutamise. Samuti ka soolase, magusa ja happelise keskkonna.

Hallitanud toidu söömine teeb haigeks kariloomi ja võib tappa koeri.

Kuid enamik hallitusest tekkinud toksiine ohustavad tervist, kui neid süüa pikema aja vältel. Paljud ühendid põhjustavad vähki ja neid seostatakse maksavähiga.”

+3
-3
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kui põhja alt ära ei löö, oled õnnega koos.
Sinihallitusjuust on siiski ikka päris kindel hallitusseente kultuur, mitte mingi isetekkeline koloonia juustu peal. “Metsik” hallitus on enamasti mürgine, ega ta sind kohe ei tapa, aga võid kindel olla, et sellise asja söömine tervislik ka ei ole.
Juba tekkinud hallitust ega toksiine enam muide ei hävita ei küpsetamine-kuumutamine ega sügavkülmutamine. Muuhulgas seostatakse hallitust hilisema maksakahjustuse ja vähiga. Sissehingatav on veel hullem.
https://forte.delfi.ee/news/maa/sailitada-voi-minema-visata-hallitanud-toidu-kiire-valimaaraja?id=83885353

+6
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 19.09 10:15; 19.09 17:05;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ma suhtun hästi kõikvõimalikku säästmisse jne, aga selleks ei pea nahka sööma tervisele ohtlikusse staadiumisse roiskunud sööki, ehk otsesõnu- selleks ei pea kõike solki ära sööma.
Võta pane selline poolik riivjuustupakk edaspidi sügavkülma, seal ei juhtu temaga kuude jooksul mitte midagi ja saab täpselt sama edukalt raputada omletile peale. Sama nt ingverijupiga ja ka tükijuustu/feta/parmesan saab külmununa vägagi edukalt riivida.

+3
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt 19.09 10:15; 19.09 17:05;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ma suhtun hästi kõikvõimalikku säästmisse jne, aga selleks ei pea nahka sööma tervisele ohtlikusse staadiumisse roiskunud sööki, ehk otsesõnu- selleks ei pea kõike solki ära sööma.

Käitusin loomaliku instinkti alusel – lõhn oli suurepärane. Lausa värskem ja lenduvam tundus, kui nendel tavalistel Royal Blue jne sektoritel.

Ja maitse kinnitas lõhna. Hommikul käis lausa mõte peast läbi, et peaks veel proovima, et riivjuust seisma jätta, aga lugedes siin kägude ähvardusi vist loobun.

“Põhi” on all, tänan muret tundmast.

+4
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 19.09 07:59; 19.09 17:41; 19.09 19:48; 20.09 07:20; 21.09 10:30;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ma suhtun hästi kõikvõimalikku säästmisse jne, aga selleks ei pea nahka sööma tervisele ohtlikusse staadiumisse roiskunud sööki, ehk otsesõnu- selleks ei pea kõike solki ära sööma.

Käitusin loomaliku instinkti alusel – lõhn oli suurepärane. Lausa värskem ja lenduvam tundus, kui nendel tavalistel Royal Blue jne sektoritel.

Ja maitse kinnitas lõhna. Hommikul käis lausa mõte peast läbi, et peaks veel proovima, et riivjuust seisma jätta, aga lugedes siin kägude ähvardusi vist loobun.

“Põhi” on all, tänan muret tundmast.

Näe, oledki veel elus?! Ma juba otsisin Delfist uudist, kuidas haiglasse viidi tugevate mürgitusnähtudega patsient, arstid ei saa aru, millist kärbseseent ta sõi.

+3
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Näe, oledki veel elus?! Ma juba otsisin Delfist uudist, kuidas haiglasse viidi tugevate mürgitusnähtudega patsient, arstid ei saa aru, millist kärbseseent ta sõi.

Vahepeal huvi pärast lugesin sinihallitusjuustu ajalugu.

Eks ta nii oligi, nagu arvata oli. Et keegi unustas kogemata laari juustu kuhugi seisma ja kui uuesti selle hunniku leidis, oli juust juba hallitama läinud.
Aga maitses hästi. Ja matses ka tema klientidele.

Eurokägu on peast nii ära pestud, et “loomulikult ei tohi süüa”, kui arstlikku kontrolli pole läbinud.

Kärbseseen on hallutsinogeen e. narkootikum, see on vist pisut teine teema.

+3
-6
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 19.09 07:59; 19.09 17:41; 19.09 19:48; 20.09 07:20; 21.09 10:30;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Toidus võib kasvada eri sorti hallitusseeni, kõige tavalisemad on Aspergillus ja Penicillium ning Bortrytis

Kui tekkis Penicillium, siis oligi see kõige õigem seen, mida juustudesse sisse süstitakse, et hallitama läheksid. Kõige tavalisem. See ongi lõhnast ja maitsest ka tunda.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kui tekkis Penicillium

See oli lausa Penicillium Roqueforti: pilt.
Sest ta oligi selline rohekam, mitte sinine.

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 19.09 07:59; 19.09 17:41; 19.09 19:48; 20.09 07:20; 21.09 10:30;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Hallitama läinud toidu puhul on silmaga nähtav hallitus jäämäe tipp, hallitusseene niidistik on laiem. Juustu puhul, eriti kui see on pehme ja sisaldab rohkem niiskust, ei tasuks riskida. Seda sa ju silmaga ei näe, palju toksiine tekkinud on. Ei ole mõtet end mürgitada ja iivelduse ja kõhulahtisusega riskida.

Isegi hallitusjuust võib seismisel hallitama minna, kui see peale tekkinud hallitus on teistsugune, kui algselt juustul oli, siis on tegemist juba halvaks läinud toiduga.

+2
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

toidu puhul on silmaga nähtav hallitus jäämäe tipp

No just.
Järelikult me kõik ja kogu aeg sööme seda sisse, seetõttu pole mõtet ka nutta, kui mõnda asja äkitselt näed.

Kõik mäletavad, kui ruttu läksid sel suvel sai ja leib hallitama – hoiad küll küplmkapis jne, aga vahel jäi ka välja või tahtsid, et leib ei oleks hommikul külm.

Mismoodi me hindame seda hallitust, kas on või ei ole? – Silma järgi.
Kui on näha, siis on ja kui pole näha, siis ei ole. Mingit maitsevahet ju pole ja kõvaks ta ka ei läinud.
Panikööridel oleks õige hinnata seda pigem mikroskoobi abil – kui juba pisutki hakkab hallitusseene niit tekkima, siis läheb kohe toit prügisse.

Aga me ei hinda oma toitu mikroskoobi abil, mina vähemalt mitte ja seetõttu on ka seedimine endiselt põliseesti küti-korilase oma.
Õnneks pole euronormid veel sinna kohale jõudnud.

0
-4
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt 19.09 07:59; 19.09 17:41; 19.09 19:48; 20.09 07:20; 21.09 10:30;
To report this post you need to login first.
Postitas:

Leib, sai kilekotis võtab ikka kohe lõhna juurde enne kui midagi üldse näha on.

0
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Näitan 12 postitust - vahemik 1 kuni 12 (kokku 12 )


Esileht Kodunurk Sinihallitusjuust, isetekkeline