Esileht Kodunurk Sinimustvalge tordile

Näitan 21 postitust - vahemik 1 kuni 21 (kokku 21 )

Teema: Sinimustvalge tordile

Postitas:

Tahaks vabariigi aastapäevaks teha sini-must-valge kaunistusega torti. Sobiks nii soolane kui ka magus tort, oluline, et kaunistatud oleks sinimustvalgena. Palun ideid, kuidas seda võimaikult naturaalselt teha, toiduvärve pigem ei kasutaks.

Valge on kõige lihtsam – soolasele tordile näitkes munavalge ja magusale kookoshelbed. Või siis mingi toorjuusu baasil kreem.

Must on juba raskem – soolasele riivitud tume leib, magusale riivitud tume šokolaaad, aga mõlemad jätavad siiski pigem pruuni, kui päris musta mulje… Must kalamari soolasele? Veel ideid?

Sinine on kõige keerulisem – magusale terved mustikad? Need muidugi nii tumedad, et äkki pigem läheks mustana kirja? Kui mustikad ära purustada, siis tulemus on pigem lilla, ka siis ei saa helesinist. Soolasele ei tule mul ühtegi ideed, mis sinisele ligilähedanegi oleks.

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Siniseks otsi kuskilt kuivatatud rukkililli näiteks? Või proovi, mis värvi tuleks näiteks kassinaeri tõmmisest mingi kreem või siis ka tarretis, vähemalt tee tuleb sellest küll väga huvitavat värvi. Soolase puhul saaks näiteks mingi puljongiga proovida tõmbama panna ja siis želatiini sisse? Lihtsalt uitmõte,  vajaks läbikatsetamist, mis värv tuleks 🙂 Või näiteks ka keedetud muna panna kassinaeri tee sisse tõmbama, et värvi juurde tõmbaks endale?

+3
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kuna sinine pole nagunii naturaalse toidu värv, siis teekski sinise tarretisepulbriga (poola omad, “mustika”tarretis Galaretka on täiesti sinine) või sinise toiduvärviga kreemi(martsipani jms, suhkrumassi on sinist) rukkililleõisi juba pakuti. Mustikad sobisid siniseks magustoidu juurde väga hästi, kasutasin lisaks kunagi  siniseid smarties komme (lapsed said kõik muud värvid ära süüa, õnnepäevad 😀 )

Musta annab nt söekapsel või tablett, kui tahta süsimusta lisaks kakaole või mustale leivale, see ka maitsetu, niiet sobib mõlemale, nii soolase kui magusa lisandi juurde. Aga seda tuleb siis panna parajalt, et oleks must ja mitte hall. Teisalt täiesti ohutu asi.

Valgega jah on kõige lihtsam, kohupiimakreemist jne tuhksuhkruni.

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Tegin kunagi magusaks juustukoogi – peale panin triibu mustikaid ja triibu mustisõstraid, valge triip oli nagu nii olemas.  Täitsa ilusa jäi. 

+1
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Juustukuningates on sinist ja isegi musta juustu olnud, aga eks see vist ka toiduvärviga värvitud, mis muud. Musta toiduvärvi on muidu looduslikku ka olemas, saab nii soolasele kui magusale kreemile kasutada (söega värvitakse), aga sinist vist looduses pole olemas peale rukkilille. Rukkilille kroonlehti on rukkilille teedes, seda on Rimiski müüa.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Terved mustsõstrad on üpris mustad. Hästi tume šokolaad on ka enamvähem must.  Lagritsakomme ehk annab riivida, kui maitse sobib. Sinise triibu jaoks värsked mustikad, mitte külmutatud. Need on sinisema tooniga. Kusagil e-poes olen näinud külmutatud valget sõstart. Aga valgega pole nagunii probleemi. Katad koogi üleni vahukoore, kohupiima või misiganes valge kreemiga ja vajutad mustad, sinised marjad triibuks sisse. Osavamad teevad koogi, mis lahti lõigates on sinimustvalgete kihtidega.

 

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Rukkilille kõlbab panna nii magusale kui ka soolasele tordile

https://shop.gemoss.ee/et/rukkilille-oielehed-10g-spec-4751028340307

Mustaks sobiks mooniseemned äkki? Kui ära röstida mingi kergema õliga natuke, siis on mustemad https://www.selver.ee/mooniseemned-pahklinapp-200g

No siis magusale tordile saaks teha kerge tarretisekihi, sinise saab selle curacao likööriga: https://www.selver.ee/likoor-beveland-blue-curacao-70-cl

Tumeda tarretise saaks teha arooniate või kirssidega, siis päris must küll ei ole, aga jätab musta mulje küll. Kui teha mingi a la hapukoore-rukkileivatort, siis saaks tumeda triibu teha ka rukkileivaga (kuigi see poleks siis ka üdini must).

Soolase peale saab musta triibu teha mustade oliividega.

Ja siis rebase talul on e-pood, sealt saaks osta siniseid kartuleid. Ongi selline sinine sort, olen neid ostnud, pakiautomaati saadavad, talvisel ajal peaks tellima siseruumides asuvasse automaati. https://rebasetalu.ee/toode/sinise-sisuga-kartul-blue-congo/

See alguses toorena paistab lilla, aga kui ära keeta, siis muutub siniseks. Maitselt nagu kartul ikka, veidi mahedam kui kollased kartulid.

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Siniseks rukkilille kroonlehed nii magusale kui soolasele. Mustaks soolasele nt mustad oliivid ja magusale riivitud tume šokolaad.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ja siis rebase talul on e-pood, sealt saaks osta siniseid kartuleid. Ongi selline sinine sort, olen neid ostnud, pakiautomaati saadavad, talvisel ajal peaks tellima siseruumides asuvasse automaati. https://rebasetalu.ee/toode/sinise-sisuga-kartul-blue-congo/ See alguses toorena paistab lilla, aga kui ära keeta, siis muutub siniseks. Maitselt nagu kartul ikka, veidi mahedam kui kollased kartulid.

Mina kasvatasin ühel aastal veidi Blue Kongot, esimene probleem oli, et üles võttes ei paistnud kartulid mulla seest välja, väga hoolikalt pidi vahtima. Keetes muutusid üsna sinakaks, aga värske kultuurmustikas on palju sinisem. Maitselt veidi mahedama kohta ma vaidleks vastu, ikka üsna iseloomuliku maitsega olid. Kasutasin ühepajatoidu sees, aga rohkem ei katsetanud (va need mõned, mis üles võtmata jäis ja järgmisel aastal iseseisvalt saaki andsid).

Sinise kohta tuli mul meelde, et kui vanasti piparkoogiglasuuri ei müüdud ja seda ise tuhksuhkrust (või kui seda ka saada polnud, siis kohvimasinaga peeneks jahvatatud suhkrust) tehtud sai, siis üsna sinise värvi andis glasuurile arooniamahla lisamine. Aroonia teeb üldse päris head sinist, ma hapukoore või toorjuustuga pole proovinud, ehk teeb need ka siniseks.

Söepulbrit nii et mustab ma ei julgeks kasutada sellise toidu peal, mille kohta ma loodan, et keegi ikka seda sööb ka.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kasutasin ühepajatoidu sees

Neid siniseid ei saa ju panna supi või ühepajatoidu sisse, sest need annavad värvi, no nagu peet, et kui selle toidu sisse paned, siis värvib kõik enda järgi punaseks/roosaks. Neid Blue Kongo kartuleid tuleb ikka eraldi teha. Kas see ühepajatoit sul oli siis sinakashall lõpuks? 😀

Mul üks sõber ükskord tahtis teha kapsasuppi… Punase kapsaga. See supp tuli tal täitsa sinine. Ta ise ka ei julgenud süüa.

P.S. mulle endale meeldib lilla-roosa-sinistest kõige rohkem tumelilla, Violet Queen. Sellest saab eriti häid kartulikrõpse teha. Näiteks Halloweeni peo jaoks.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Neid siniseid ei saa ju panna supi või ühepajatoidu sisse, sest need annavad värvi, no nagu peet, et kui selle toidu sisse paned, siis värvib kõik enda järgi punaseks/roosaks. Neid Blue Kongo kartuleid tuleb ikka eraldi teha. Kas see ühepajatoit sul oli siis sinakashall lõpuks?

Ei olnud, Blue Kongo ei anna värvi, vähemalt nähtavalt küll mitte, puidust lõikelauda ka tükeldades ei värvinud.  Iga toiduaine oli ühepajatoidus ikka enda värvi, nii kartulid (tavalised kollased), porgandid, kui ka muud mis parasjagu sinna sisse pandud sai. Ma olen suhteliselt kindel, et aianduspoest ikka õige seemne ostsin, siltidega kotis ja sertifitseeritud.

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Musta kihi saad Oreo küpsistest.

Sinist saab spirulinast.

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.

mustad seesamiseemned sobivad mustaks kihiks.

Siniseks rukkilill või kultuurmustikad (need tervena üsna sinised).

Toiduvärve (ebaloomulikult erksaid) ja söetabletti ei kasutaks, no kes tahab neid sisse süüa?

+1
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

söetabletti ei kasutaks, no kes tahab neid sisse süüa?

No segatuna kakao, riivsokolaadi või riivleivaga, mitte paljalt ometigi 🙂 mul on söekapslid superpeene söepuruga, millest ühestki piisaks tervele hulgale tumedale tordi purukattele.

Aga Oreo ja mustad seesamiseemend on mõlemad geniaalsed soovitused, tänud minu poolt ka!

+2
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Musta seesamiseemne idee eest olen väga tänulik.

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Sinist saab spirulinast.

Kas spirulina roheline ei ole või?

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Sinist saab spirulinast.

Kas spirulina roheline ei ole või?

On nii rohelist kui ka sinist. Siin on pikemalt kirjas:

https://www.biopapa.ee/product/mahe-sinise-spirulina-pulber/

0
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Täna käib vist kõva küpsetamine. Tahtsin moosi osta, aga poes moosiriiuli ees käis kõva naiste tunglemine ja lõin käega.

0
-1
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Ilusat pidupäeva kõigile! Ja aitäh kõgile, kes häid nõuandeid jagasid. Tegin päris mitmeid erinevaid toite.  Kasutusse läksid  rukkilille lehed nii magusale kui ka soolasele tordile. Oreo küpsised magusale ja must valgumari soolasele tordile. Mõlemad jäid väga ilusad. Blue Kongo kartuliga proovisin teha kihilist salatit (must kiht siis tumedast leivast), aga see kahjuks nii hea välja ei tulnud, seda ma rohkem tegema ei hakka.

+2
0
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

ja söetabletti ei kasutaks, no kes tahab neid sisse süüa?

Mis on viga söetablettide sissesöömisel? Lihtsalt küsin, kuigi teema on juba oma aktuaalsuse kaotanud. Ma ei saa aru, mida mõtleb inimene, kes söetablettidesse sellise hüsteeriaga suhtub.

0
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Postitas:

Kasvatan Blue Kongot aastaid.

ühepajatoit ja kartulisalat on kelmikalt teistes toonides kui oleme harjunud.

praekartulid näevad huvitavad välja ja kartulipuder väga lõbusalt helelilla.

aastapäevatordi jaoks on mul sügavkülmas alati rukkilille õisikuid, musta värvi teeb mustsõstar või mustikas.

+1
-2
Please wait...
To report this post you need to login first.
Näitan 21 postitust - vahemik 1 kuni 21 (kokku 21 )


Esileht Kodunurk Sinimustvalge tordile