RE: Sleep Sense jne.
Mul 1,5-aastane sünnist saati kehv magaja laps. Olen lugenud nii Sleep Sense´i kui ka teisi Eestis levinud uneraamatuid.
Eks sealt enda lapsele üht-teist kohandada annab, aga need tarkused, mida rakendada nt 4-kuuse puhul, ei pruugi lapse kasvades enam toimida. Kui ma oma lastki vaatan, siis on selle 1,5 a jooksul olnud korduvalt perioode, kui laps on ilusti ise oma voodis uinunud (tavaliselt kestab see õnneaeg u 2 nädalat). Aga siis tuleb mingi järgmine arenguline iseärasus, mis kõik jälle segi pöörab (järgmised hambad, mõni uus oskus, nt käputamine, kõne spurt, nii et laps passib öösel üleval ja vadistab kõiki sõnu, mida teab jne).
Meil on unega maadlemine olnud püsiv ja jätkuv töö, millel ei paistagi lõppu tulevat. 1,5 aasta jooksul on laps kõige pikemalt maganud järjest 2 h, on olnud aegu, kui nädalaid võtab magamajäämine 2-3 h iga õhtu. Ja samas on meil kindel päevakava, õhturutiin, päeva ajal käime pargis või metsas – kui uneraamatuid lugesin, siis ei leidnud midagi, mida päevarutiinis muuta, et laps paremini magaks või magama jääks. Kõik oli nagu korras, aga ometi laps ei maga. Nii et tarkused tarkusteks, aga need tõesti ei pruugi iga lapse puhul toimida. Mõne puhul tõesti aitab ainult aeg.
Uneraamatute näidetes räägitakse, kuidas laps õpetuse peale ilusti magama jääb, aga ei räägita, kas ta ka 3-4 kuu pärast samamoodi magama jääb. Olen tuttavatega laste uneprobleemidest palju rääkinud ja ka neuroloogiga arutanud, tundub, et see õpetamine ei ole selline asi, et korra õpetad ja ülejäänud elu naudid vilju. Laps ei ole staatiline objekt, ka tema muutub ja areneb. Nii et tõesti, tasub lugeda, aga terve mõistusega ja ikka oma pere ja lapse seisukohast sealt asju üle võtta.