Mu tuttav perekond tegi hiljuti FB-sse autoraha kogumise postituse. Ma ei tea, võib-olla see ongi üks neist postitustest, mis teemaalgatajat torkasid. Kui jah, siis minu meelest teeb teemaalgataja neile ülekohut, sest ta vaatab asju ainult oma kitsa mätta otsast.
Sellel konkreetsel perel ei ole autot vaja mitte selleks, et toidupoe vahet kärutada ja lapsi kooli ja lasteaeda vedada, vaid nad käivad üle Eesti kontserte andmas. Teemaalgataja mõtleb vist, et võtku aga pillid ja lapsed kaenlasse ja ronigu bussi või rongi peale? Või mismoodi ta seda ette kujutab?
Ja neil oli auto olemas. Oli, kuni põder sellele ette jooksis.
Ma ei tea, mu meelest nad ei kerja. Ütlevad ju otse välja, et toetagu vaid need, kes tõesti tahavad seda teha. Neil on lai tutvusringkond ja nad ise on väga abivalmid – üsna loogiline, et sõbrad-tuttavad tahavad neid aidata.
Muide, see on esimene kord, kui nad niimoodi midagi küsinud on. Nad on alati ise hakkama saanud ja pigem veel teisigi toetanud. Olgu, jah, kunagi oli neil üks plaat Hooandjas, aga selle jaoks see Hooandja ju mõeldud ongi.
Huvitav, kui palju siin on neid, kes kunagi kandsid Mallukale arvuti ostmiseks raha? Mäletatavasti läks tal arvuti katki ja ta leidis, et kuna tal on nii palju lugejaid, siis võiks iga lugeja annetada euro või paar, et ta saaks osta uue arvuti ja blogi kirjutamist jätkata. Ja talle kantigi raha. Sest ta blogi jälgijad tahtsid, et ta kindlasti kirjutamist jätkaks. Ma ei mäleta, kas keegi julges seda kuskil kerjamiseks nimetada.
Selle pere rahakogumine on mu meelest analoogne: toetagu need, kes tahavad, et nad saaksid oma kontserte jätkata.
See kontserdijutt ei ole küll argument. Kui kontserditulu eest endale transporti lubada ei saa (nt esinema sõitmiseks suurema bussi rentimist vmt), siis tuleb muudmoodi oma hobiga tegeleda. Andku või veebis neid kontserte.
Igasugu abipalujaid on väga palju ja kui tuleb valik teha, kas toetan vähiravifondi või lastefondi mõne haruldase haigusega lapse ravimiseks või mõnda üksikut vanainimest, kes kasvatab lapselast vmt. Ja kui juba toetad seda ja teist, siis lõpuks sellised abipalujad, kes päriselt abi ei vajagi, vaid loodavad midagi kergelt saada, mõjuvad negatiivselt, sest nemad tõesti võiks ise hakkama saada. Nii palju on inimesi, kes on tõeliselt hädas.