Kindlasti on paljud huvitatud soodsate, aga samas maitsvate ja tervislike toitude retseptidest. Ise jälgin viimased 3-4 kuud eelarvet väga tähelepanelikult, kokkan palju ise ning seni iga kuu on toidukulud vähenenud (mul stardipakk oli muidugi ka päris kõrge ning allatulekuruumi on veel ka veidi).
Alustuseks pean muidugi märkima, et jube tüütu on küll see rahalugemine ja selline tunne tekib, et no mitte midagi ei saa endale lubada, aga kui vaja, siis vaja.
Olen nüüd siiski leidnud mitmeid väga maitsvaid ja soodsaid toite ning hea meelega jagan ka teistega. Tegemist ei ole küll nö päris ilma rahata tehtud söökidega, aga siiski suhteliselt soodsad toidud küll.
1. Hernepüreesupp vahukoorega
vaja: 1 pk külmutatud herneid, u 0,9 eur
pool väiksemat hiina kapsast või 4 varsselleri vart, u 0,6 eur, väike tsukiini, u 0,5 eur. Tsukiini ja varsseller tükeldada, kuumutada korraks õlis läbi, vesi peale (u 2 l) ja keema, natuke soola maitseks. U 10-15 min pärast lisada külmutatud herned, keeta veel u 10 min, püreestada. Lisada vajadusel soola ning veidi (värskelt) jahvatatud pipart. Lisandiks KINDLASTI vahustada pool pk vahukoort (1 pk maksab 0,75 eur) vähese soolaga, see annab fantastilise maitse- ja tekstuurilisa! Kõrvale värske ciabatta, kui saab lubada, või tavalist saia.
Olen lapsega kahekesi (kohe teismeline, seega sööme u võrdselt) ja meie jaoks on see kahe päeva õhtusöök, kummagi toidukorra maksumus kahe peale u 2 eur.
Pool pk vahukoort teen esimesel õhtul, teise poole vahustan järgmisel õhtul, kui suppi soojendan. Sellest supist võin end oimetuks süüa, keelan ennast vaid sellega, et muidu on järgmisel õhtul vaja uus söök teha :). Siia juurde teen magustoiduks nt isetehtud moosiga kohupiimavahtu vmt (pool pk kohupiima, veidi hapukoort, moosi, kokku alla 1 eur kindlasti). Kõht korralikult täis.
2. Kanakintsuliha – ostan suure portsu, u 0,5 kg, kui sooduses ja saan selle u 2 eur kätte. Pool sellest läheb sügavkülma, pool tükeldan ja pruunistan, lisan samasse pannile kohe ka persillade maitseainet, kuumutan veel õlis seda ka u 1 minut, siis lisan vett ja kohvi- või vahukoort ja hautan vaikselt u 5-10 min. Pärast võib peale puistata veel hakitud peterselli, kui on. Kasutan kastmena kus-kusi juurde, jagub kaheks toidukorraks vähemalt. Salat ka kõrvale (nt riivitud porgand, tilk apelsinimahla (seda saab niimoodi säilitada, et külmutad kuubikutena ning enne toiduvalmistamist võtad välja kausikesse – see tagab ka salati hästi jaheda temperatuuri. Salatisse veel seemneid (nt leivasegu on soodne ja hea vahekorraga segu, sobib ka mujale kui leiva sisse :)) ja goji marju (kallid, aga aeg-ajalt võib ju kasutada. See on just selline kvaliteetne lisand toitu, et ei tekiks pidevat nälgimise muljet, vaid on ikkagi midagi justkui \”luksuslikku\” ja väga tervislikku sees. Selle toidu maksumus (liha u 1-1,5 eur, maitseainet, kui ostad, siis 1,3 eur, aga pärast ostmist jagub kauaks, kohvikoor 0,3 eur, kokku u 2 eur (varuga)).
Mul petersell kasvab potis hetkel, poest 1,27 maksvat potikest enam ei osta ja ajan ilma värsketa läbi seni.
Sai vist väga pikk kiri, aga loodan, et inspireerin teisi ka ning jään ootama teie nippe.