Eelistan koore- v majoneesikastmega salateid, aga võite ka õlikastmega variante pakkuda.
Tänan!
Teema: Soovitage palun huvitavaid salateid
Okei, koore-majoneesiga ei oska midagi põnevat soovitada, aga õliga ehk küll. Avastasin suvel enda jaoks bulguri. Jube maitsev kui lisada nt tomatit, kurki, piparmünti, sidrunimahla, oliiviõli, fetat või mozzarellat, oliive, päikesekuivatatud tomateid ehk siis misiganes maitseb.
Okei, koore-majoneesiga ei oska midagi põnevat soovitada, aga õliga ehk küll. Avastasin suvel enda jaoks bulguri. Jube maitsev kui lisada nt tomatit, kurki, piparmünti, sidrunimahla, oliiviõli, fetat või mozzarellat, oliive, päikesekuivatatud tomateid ehk siis misiganes maitseb.
Bulgur tomati, kurgi, koriandri, sidrunimahla, mündi ja õmiga on klassikaline Lähis-Ida tabbouleh salat. Maitsev ja toitev.
salatil on 3 kihti – keedetud ja riivitud peet kreeka pähkli tükkidega, keedetud ja riivitud porgand rosinatega ja riivitud juust purustatud küüslauguga, iga kihi valele majonees ja peale majonees, lasta külmkapis mõned tunnid seista (vahest teen eelmisel päeval valmis).
Ma ütlen nii leebelt, kui võimalik, et nii hapukoor kui majonees tapavad igasuguse muu maitse, nii et midagi “huvitavat” nüüd küll soovitada ei saa.
mulle maitseb hullult seenesalat. aga kuna soolaseeni on poest kohati raske leida ja vanaema, kes mind varem soolaseentega varustas, enam pole, siis avastasin, et baklažaanisalat on täiesti seenesalati-laadne-toode
hakin baklažaani pisikesteks kuubikuteks, raputan paksult soola peale, lasen paar tundi seista. siis valan osa tekkinud vett ära, keedan kas pliidil või 10 min mikros. kurnan, lisan juurde hakitud sibulad, hakitud keedetud munad ja hapukoore.
näeb välja ja ka maitseb nagu seenesalat soolaseentest.
Ma ütlen nii leebelt, kui võimalik, et nii hapukoor kui majonees tapavad igasuguse muu maitse, nii et midagi “huvitavat” nüüd küll soovitada ei saa.
Ütlen ka hästi leebelt: ehk panid tähele, mis on eelistus ja mis teise variandina oodatud? Kus on sinu soovitatud õlikastmega salat?
Veel leebemalt: siirdu mõnesse muusse teemasse!
TA-le: minu lõunasöögisalat, mida paar korda kuus teen ja söön on peenestatud toores lillkapsas, tomatitükid, makra ja – õudus! – majonees. Viimast teen ise, sest tarbima majoneesi vähe ja seistes läheks see kollaseks ja imeliluks.
Huvitav küll, mida need tippkojad küll mõtlevad kui majoneesi teevad ja toidule lisavad?
Viimase aja lemmik – sushiriis, kurk, natuke toorjuustu, makra, sushiingver, wakame – peale segan mingi retsepti järgi soja-seesamiseemneõli-sushiäädikas (natuke suhkrut, soola, tšillit) kastme.
Kodujuust+makra+kurk (tatar või riis sobib ka sisse). Juurde võib lisada nii marineeritud kurki, konservmaisi, konservherneid vmt.
Konservoad, riivjuustu, majonees(/+hapukoor) ja soovikorral lihaks lisada suitsukana/suitsukala – kellele meeldib sobib ka nt natukene ananassi/õuna (ja kreeka pähkleid) või hoopiski küüslauku või marineeritud kurki.
Kui kiiresti vaja salat kokku saada siis üks kiiremaid, kuid sellegi poolest hea, on veel poest osta riivitud peet ja valmis singikuubikud, salatikurk ja majonees. Juurde võib siis küll vabalt ka lisada nt keedetud muna, konservube/herneid/maisi/küüslauku.
Üldse soovitan googeldada erinevaid kodujuustusalateid (hea nt üht väiksemat portsu endale teha). Kui kasutada salatites ka tatart, pärlkuskussi, eelmainitud bulgurit jne.
Endal on plaan hoopiski mõned läätsesalatid lähiajal ära proovida. Feta+tomat+marineeritud kurk jne baasil või siis aasiapärast.
Lisaks olen kasutanud ka grilliga kuumaõhufritüüri, et grillitud köögiviljade baasil (nt röstinud seal tomatit, paprikat ja suvikõrvitsat) ja nende baasil salateid teinud.
minu lõunasöögisalat, mida paar korda kuus teen ja söön on peenestatud toores lillkapsas, tomatitükid, makra ja – õudus! – majonees.
Dsiisas! See paneb küll austri-hapukapsa menüüle ära.
Vegan peedisalat on väga hea, nagu rosolje, aga heeringa asemel punane uba ja majonees on vegan.
Saksa salat – kartul, hapukurk, punane sibul, oliiviõli ja kes soovib täidlasemat, siis küpsetatud kanakintsuliha tükid sisse. Ma olen pannud veidi rohelist salatit ja värsket kurki lisan samuti.
Saksa salat – kartul, hapukurk, punane sibul, oliiviõli ja kes soovib täidlasemat, siis küpsetatud kanakintsuliha tükid sisse. Ma olen pannud veidi rohelist salatit ja värsket kurki lisan samuti.
Värsket kurki ega liha mina ei pane, aga kindlasti lisan kappareid.
Mina ei mõista kui kurk ja tomat on kokku pandud. Minu arvates need üldse ei sobi omavahel – nagu siga ja kägu. Kuskilt mäletan, et nii või teisiti ei tohiks neid koos süüa, a vot põhjust ei mäleta.
Kuskilt mäletan, et nii või teisiti ei tohiks neid koos süüa, a vot põhjust ei mäleta.
Mina olen kuulnud, et külmkapis ja kasvuhoones nad ei sobi kokku, aga mitte et süüa ei tohiks koos.
Kuivatatud ploom, suitsukana kihiti laduda, peale hapukoore-majoneesi-küüslaugu kiht ja ööks külmkappi maitsestuma.
mulle maitseb hullult seenesalat. aga kuna soolaseeni on poest kohati raske leida ja vanaema, kes mind varem soolaseentega varustas, enam pole, siis avastasin, et baklažaanisalat on täiesti seenesalati-laadne-toode
hakin baklažaani pisikesteks kuubikuteks, raputan paksult soola peale, lasen paar tundi seista. siis valan osa tekkinud vett ära, keedan kas pliidil või 10 min mikros. kurnan, lisan juurde hakitud sibulad, hakitud keedetud munad ja hapukoore.
näeb välja ja ka maitseb nagu seenesalat soolaseentest.
Aitäh! Ma proovin seda kindlasti (ei ole TA).
Värske lillkapsaga salat:
Riivitud lillkapsas, riivitud suitsujuust, tugevamaitseline suitsusink, kodujuust. Majoneesi nii palju, et salat hea konsistentsi saavutaks. Oleneb kasutatud kodujuustu konsistentsist, palju vaja.
Oa-singisalat:
Põldoad, väikesteks ja võrdse suurusega kuubikuteks lõigatud juust, suitsusink ja õun. Hapukoore-majoneesi kaste.
Lõhesalat:
Värske lõhe tükeldada ca 1 cm suurusteks kuubikuteks, segada soolaga ja lasta paar tundi maitsestuda. Seejärel hakkida peeneks mugulsibul, lisada rohkelt tilli, veidi õli, pigistada sidrunimahla. Maitsestada sidrunipipra ja suhkruga, lasta maitsestuda tunnike. Kui vaja, lisada enne söömist veidi soola.
Suitsukalasalat:
Valge kuumsuitsukala, keedetud munad, riivjuust, hapukoor.
Või: valge kuumsuitsukala, keedumunad, kartul/riis, majonees+hapukoor.
Salat lisandiks mõnele tuimale roale:
Hapukurk, mugulsibul ja õun võrdsetes kogustes, sool+pipar, hapukoor ja majonees.
Need on salatid, mida ma teen kõige tihedamini peale tavaliste kartuli- ja makaronisalatite. Aga lihtsalt endale väikeses koguses meeldivad kõik kodujuustuga salatid. Segan sisse kõike, mis külmikus leidub, vahel üht asja, vahel mitut korraga. Kõik sobivad – riivjuust, tomat, kurk, suitsukala, sink, suitsuvorst, riivitud valge redis, roheline sibul, igasugu aedviljad ja seened. Kas hapukoort on vaja lisada, sõltub soovist ja konsistentsist.
Ma ütlen nii leebelt, kui võimalik, et nii hapukoor kui majonees tapavad igasuguse muu maitse, nii et midagi “huvitavat” nüüd küll soovitada ei saa.
Seda sa pajatad siin igas söögiteemas, aga vaata natuke maailmas ringi ja saad teada, et sinu arvamus on väärtuslik. Aga absoluudina vale. Kui väljenduksid, et sulle ei maitse oleks okei. Aga teatada, et tapavad kohe igasuguse maitse, on lihtsalt harimatu maitsemeel.
Ma ütlen nii leebelt, kui võimalik, et nii hapukoor kui majonees tapavad igasuguse muu maitse, nii et midagi “huvitavat” nüüd küll soovitada ei saa.
Hapukoor ja majonees kas koos või eraldi kasutatuna aitavad komponentide maitsetel ühtlustuda ja annavad ka ise meeldiva nüansi. Nt on täiesti kolm erinevat salatit: peet+küüslauk. Kui segad lihtsalt omavahel, on üks maitse, kui segad hapukoorega, on teine maitse ja majoneesiga segades hoopis erinev. Selles salatis mina tahangi peedi ja küüslaugu maitset lahjendada. Hea majonees peab olema. Või õiges koguses hapukoor, et ükski komponent ei hakkaks domineerima.
Mulle väga meeldib hapukoor ja sellest lihtsate lisanditega tehtud kastmed. Mädarõigas, murulauk, roheline sibul, sinep, tšilli – iga asjaga erinev maitse. Nt ahjus tehtud aedviljade kõrvale/peale sobivad just erinevad hapukoorekastmed, paljast tšillit, mädarõigast või sinepit ei tahaks – just need tapaks aedviljade maitse. Hapukoorega segatuna on aga väga hea lisand. Sama ka salatitega. Hapukoor ühtlustab maitsed, õiges koguses hea majonees annab nüansi.
Ma ütlen nii leebelt, kui võimalik, et nii hapukoor kui majonees tapavad igasuguse muu maitse, nii et midagi “huvitavat” nüüd küll soovitada ei saa.
maitseasi
Nt ahjus tehtud aedviljade kõrvale/peale sobivad just erinevad hapukoorekastmed
pubimenüü
pubimenüü
Ja mis pubimenüül viga peaks olema? Ega kodus ei tehtagi mingeid gurmeeroogi, vaid süüakse maitsvaid lihtsaid asju. Kui mõni wannabe vahel siin hüppab, see ei tähenda, et kõik peavadki hommikust õhtuni niimoodi sööma.
Lõhesalat:
Värske lõhe tükeldada ca 1 cm suurusteks kuubikuteks, segada soolaga ja lasta paar tundi maitsestuda. Seejärel hakkida peeneks mugulsibul, lisada rohkelt tilli, veidi õli, pigistada sidrunimahla. Maitsestada sidrunipipra ja suhkruga, lasta maitsestuda tunnike. Kui vaja, lisada enne söömist veidi soola.
Mina teen täpselt sama asja, aga söön seda nö leivakattena. Salatina jääb nagu vänge. Siis lisaks juba midagi koguse suurendamiseks ja maitse mahendamiseks. Aga vahet ju pole – hea on ikka ????
Mina teen koore-/majoneesikastmed selleks, et toit oleks rammusam. Kui söön lõunaks salati, siis koorekastmega täidab kõhtu ja annab energiat paremini. Salat on sisulisrlt prae eest. Õlitilgaga toorsalat ei oleks nii tõhus lõunasöök.
Ei saa aru, mis viga sellel hapukoorel ja majoneesil siis on? Perekoolist loen pidevalt mingit kisa majoneesi teemal – kui jube ja õudne asi see on. Minu arust on majonees väga maitsev. Ja teatud salatite sees lausa elementaarne.
Ma ise eelistan alati koorega salateid õliga salatitele. Kui näiteks tomatisalatit teen, siis ikka oma koduaia tomatitest ja hapukoorest. Sool ja pipar lisaks. Lihtsalt parim! Või siis oma aia rohelise sibula hapukoore salat…!
pubimenüü
Mmm, pubimenüü ongi parim-suur hulk head kodust rammusat toitu!
Nt ahjus tehtud aedviljade kõrvale/peale sobivad just erinevad hapukoorekastmed
pubimenüü
Meeldiv toit igal juhul. Mida sina ahjujuurikate kõrvale soovitad?
Kui koor ja majonees mõlemad, siis eelistan erinevaid versioone kartuli- või muna-salatitest. Nt kartul, mingi lihaline, palju muna, herned, majonees, hapukoor. Majoneesi-hapukoore suhe enda soovidele. Võib ka hoopis nt kartul-muna-sibul ja siis kaste. Jne, mis aga endale meeldib.
No klassika on muidugi – tomat-kurk-sibul-lehtsalat-hapukoor ja mulle meeldib, kui on pigem soolasem. Tilli lisan ka. Võib ka rohelist sibulat lisada või paprikat, redist – kuidas endale meeldib.
Lisaks meeldib mulle tomat-sibul-hapukoor.
Või kurk-lehtsalat-hapukoor.
Siis on mu lemmikud ka kodujuustusalati: roheline sibul, kodujuust, sool-pipar. Soovi korral ka till. Või samad asjad + redis. Vastavalt maitsele ka hapukoort, et liiga kuiv poleks – sõltub kodujuustust. Päris hea on ka kodujuust marin. kurgi ja redisega.
Hapukooreta salatikastmetes ei ole nii osav. Olen üritanud mängida igasuguste mee ja sidrunimahlaga jne, aga kuidagi ei õnnestu. Meheõde jälle oskab suurepäraseid salatikastmeid valmistada. Ise piirdungi siis värskete salatite maitsestamisel oliiviõli, soola ja sidrunipipraga. Lisaks ka salatijuust.
minu lõunasöögisalat, mida paar korda kuus teen ja söön on peenestatud toores lillkapsas, tomatitükid, makra ja – õudus! – majonees.
Dsiisas! See paneb küll austri-hapukapsa menüüle ära.
suhteliselt levinud ja tavaline kooslus mu meelest: https://nami-nami.ee/retsept/10397/makra-lillkapsasalat
ilma makrata: https://nami-nami.ee/retsept/17838/lillkapsasalat_tomati_ja_kurgiga
mulle endale meeldib lillkapsaga ameerikapärane peekoniga salat:
https://nami-nami.ee/retsept/18155/amisite_kapsasalat
minu lõunasöögisalat, mida paar korda kuus teen ja söön on peenestatud toores lillkapsas, tomatitükid, makra ja – õudus! – majonees.
Dsiisas! See paneb küll austri-hapukapsa menüüle ära.
suhteliselt levinud ja tavaline kooslus mu meelest: https://nami-nami.ee/retsept/10397/makra-lillkapsasalat
ilma makrata: https://nami-nami.ee/retsept/17838/lillkapsasalat_tomati_ja_kurgiga
mulle endale meeldib lillkapsaga ameerikapärane peekoniga salat:
Toores lillkapsas on sisuliselt nagu riis salatites.
Nt ahjus tehtud aedviljade kõrvale/peale sobivad just erinevad hapukoorekastmed
pubimenüü
Meeldiv toit igal juhul. Mida sina ahjujuurikate kõrvale soovitad?
Ahjujuurikad ise on lisand. Neile ei käi midagi kõrvale. Olenevalt sellest, mis liha sa teed, käib selle kõrvale soovi korral vastav kaste (veinikaste, praeleem vms). Majoneesi-kooreseguga toitude üle valamine on vaimuvaene. Räigelt vänge “maitseelamus” ka.