Minu pool tulemas üks suurem üritus (inimesi 10+), aga kuna samal päeval olen ootamatult hõivatud ja jõuan koju samal ajal, kui külalisedki saabuvad, siis mõtlesin, et teeks suupisted eelmisel päeval valmis. Aga… ei tule pähe ühtegi head asja, mida saaks eelmisel õhtul valmis teha ja mis järgmisel päeval näeks välja värsked ja kaubanduslikud.
Teema: Soovitage suupisteid, mida saab eelmine päev valmis teha
Salat, tükeldad ja segad kokku ning järgmisel päeval valad vaid hapukoore+majoneesi peale ja segad läbi. Kiire salati saab teha just makaronidest ja pitsakatte valmis singikuubikutest – jääb suurem lõikumisvaev ära.
Pirukad – näiteks lehttaigna ja viineri, valmis teha ja panna (sügav)külma, ning ca 15 min pärast saab lauale tõsta.
Valmis saab teha riivjuust+küüslauk+majonees segu. Olen pannud kausiga lauale koos singiviiludega (kes tahab paneb singile ja keerab rulli) ja leivakausikesed (ehk siis toimis segu dipina).
Aga lauale erinev juustuvalik, singivalik ja lisaks veel oliivid, pisikesed marineeritud kurgid, marineeritud seened. Eelmisel päeval ei saa valmis panna, aga saab kiiresti lauale. Poes müüakse ka valmis singivalikuid – tõsta lihtsalt ilusale taldrikule.
Porgandi/kurgi/paprika viilud säilivad kinnises karbis küll järgmise päevani. Kõrvale mõni dipp – näiteks brie juust korra ahju visata ja sulab ära. Juustu sisse saab dippida ka erinevaid (juustu)küpsiseid – pulki. Jälle pakist väljavalamise vaev.
Samuti saab valmis teha singi/pasteedikreemi/munavõi – saab panna kausiga dippimiseks või võtta jälle leivakorvikesed/pritsiga täita.
Võileivatort on muidu samuti selline, mida eelmisel päeval valmis teha ja järgmisel päeval ongi ideaalne süüa.
Lavashirullid samuti.
Kreeka salati saab kiiresit kokku “klopsida”. Jääsalati saab samuti kinnisesse karpi ära tükeldada, soovi korral ka punase sibula. Kirsstomatit näiteks pooleks lõigata. Järgmine päev kiiresti kokku sedada, oliivid ja feta juurde.
Röstsaia/kreekeri katted saab valmis teha (singivõie, munavõie jne). Lavašurullid saab eelmisel päeval valmis teha, lihtsalt vali selline täidis, et läbi ei vettiks (toorjuust, lehtsalat, sink nt), enne lauale andmist lõikad viiludeks. Erinevad plaadipirukad ja quiche variandid saab eelmisel päeval valmis küpsetada, enne serveerimist lõikad lahti.
Lollikindel on võileivatort. Läheb üleöö seistes ainult paremaks.
Hummus, erinevad pestod ja määrded.
Aga… ei tule pähe ühtegi head asja, mida saaks eelmisel õhtul valmis teha ja mis järgmisel päeval näeks välja värsked ja kaubanduslikud.
Tellid paar päeva varem ära: https://tellimine.selver.ee/tooted/suupisted, õigel päeval käid järgi ja ongi olemas.
K.a. 46 senti/tk maksvad kiluvõileivad, mida “röövlid 5e/tk müüvad ja mis esimesena laualt kaovad”
võileivatort on tõesti parim sellisel puhul.
Kartuli-, riisi- ja pastasalatid ka. Värsket salatit mina ette ei hakiks.
Pirukad saad teha poolvalmis (nt quiche põhja juba vormi sisse + täidise eraldi). Lehttaignaga piruka juhul, kui plaat külmikusse ootama mahub.
Korvikeste jm täidised saab teha valmis.
Kokkate külalistega koos.
koos kokkamine toimib väikese seltskonna ja kindlate inimeste puhul.
Teemaalgataja – kindlasti kata ka laud juba eelmisel õhtul, pane külma veinid, tee morss lastele. Sekserid võid ka eelnevalt valmis teha, toidukile all seisavad kenasti.
Ja salatite puhul ei ole midagi hullu ka poesalatites – nt Stockmanni salatid on alati head ja erinevad tavalistest.
Tulen oma küsimusega ka teemasse: kas keegi on valmis küpsetanud viineri-lehttaignapirukad, need sügavkülmutanud ja vajaduse tekkel sügavkülmast kuuma ahju pannud? No et sulaks üles ja oleks krõbedad ja soojad. Või üldse pirukaid-saiu, näiteks kaneelisaiakesi niimoodi soojendanud? Kas jäävad head või hoopis nätsked, seest kohati külmunud ja pealt kõrbenud?
Tulen oma küsimusega ka teemasse: kas keegi on valmis küpsetanud viineri-lehttaignapirukad, need sügavkülmutanud ja vajaduse tekkel sügavkülmast kuuma ahju pannud? No et sulaks üles ja oleks krõbedad ja soojad. Või üldse pirukaid-saiu, näiteks kaneelisaiakesi niimoodi soojendanud? Kas jäävad head või hoopis nätsked, seest kohati külmunud ja pealt kõrbenud?
Teemaalgataja olen. Külmunud saiakesi kohe ahju ei paneks, nad peavad enne veidi üles sulama. Ja siis ka kipuvad pealt kõvaks jääma. Selline on minu kogemus, aga see aastatetagune, enam pole nii teinud. Võibolla nüüd on parema režiimiga ahjusid, mis sellist asja võimaldavad.
Tänan kõiki vastajaid. Külalistega koos kokkama ei hakka, pole selline seltskond ja kööki selline mass inimesi ära ei mahuks ka.
Tahaksin pakkuda just ühe-ampsu-snäkke, mitte salatit või võileivatorti. Põhimõtteliselt midagi, mis otseselt taldrikut ei nõuaks. Selverist või kusagilt mujalt tellida ei saa, kuna elan väikeasulas ja siin sellist võimalust pole. Kraamile kuskile järele sõita pole aega kahjuks.
Tulen oma küsimusega ka teemasse: kas keegi on valmis küpsetanud viineri-lehttaignapirukad, need sügavkülmutanud ja vajaduse tekkel sügavkülmast kuuma ahju pannud? No et sulaks üles ja oleks krõbedad ja soojad. Või üldse pirukaid-saiu, näiteks kaneelisaiakesi niimoodi soojendanud? Kas jäävad head või hoopis nätsked, seest kohati külmunud ja pealt kõrbenud?
Teemaalgataja olen. Külmunud saiakesi kohe ahju ei paneks, nad peavad enne veidi üles sulama. Ja siis ka kipuvad pealt kõvaks jääma. Selline on minu kogemus, aga see aastatetagune, enam pole nii teinud. Võibolla nüüd on parema režiimiga ahjusid, mis sellist asja võimaldavad.
Tänan kõiki vastajaid. Külalistega koos kokkama ei hakka, pole selline seltskond ja kööki selline mass inimesi ära ei mahuks ka.
Tahaksin pakkuda just ühe-ampsu-snäkke, mitte salatit või võileivatorti. Põhimõtteliselt midagi, mis otseselt taldrikut ei nõuaks. Selverist või kusagilt mujalt tellida ei saa, kuna elan väikeasulas ja siin sellist võimalust pole. Kraamile kuskile järele sõita pole aega kahjuks.
Et ahjus kõvaks ei jää, pead piserdama vett neile peale enne küpsetamist. Ampsudest ju päris palju valikut, aga kes see viitsib. Noo tee neid vanasid lavashi rulle, hakklihapalle, juustukange, juurviljadippe, kiluvõileibu, täidetud munasid, singirulle. Ongi valmis.
Tahaksin pakkuda just ühe-ampsu-snäkke, mitte salatit või võileivatorti. Põhimõtteliselt midagi, mis otseselt taldrikut ei nõuaks. Selverist või kusagilt mujalt tellida ei saa, kuna elan väikeasulas ja siin sellist võimalust pole. Kraamile kuskile järele sõita pole aega kahjuks.
Salatit saab näiteks korvikestesse panna – siin on ka sisuliselt ühe ampsu omad.
Aga ampsukestest meeldibki endale leivakorvikesi täidisega teha – pasteedikreem, singikreem, munavõi, küüslaugu-juustutäidis. Neid variante ole kindlasti veel.
Ning soolaseid muffineid saab ka teha. Osad plaadipitsad sobivad ka külmalt söömiseks – nö plaadipirukad.
Ning sellised viineripirukad on head ka külmalt.
Kiirete viineripirukatena (head külmalt, ei ole nii kuivad, sobivad ka tippimiseks) olen teinud seda varianti, et keeran lihtsalt pärmi-lehttagina ribad ümber.
Ning kringlid ju ka muidugi! Nii soolased kui magusad. Kui kilesse ilusti panna siis ei kuiva ära ka.
Korvikeste täitmine on päris aeganõudev tegevus, mida ei tee siis, kui külalised juba kõik kohal on, paraku.
Need leivakorvikesed vettivad läbi üsna kähku ka samal õhtul tehetuna.
Simgirullid teen mina alati eelmine päev valmis. Just jäävad mõnusamad. Toidukile peale ja on täitsa värsked mitu päeva.
Isegi tikuvõileivad seisavad toidukile all järgmiseks õhtuks normaalsed. Kui eelmisel päeval hilisõhtul teha.
Dipikastmega juurikatest porgandi olen ka valmis lõikunud ja külma vette pannud. Kurk ja paprika närtsivad kahkuks ära.
Tulen oma küsimusega ka teemasse: kas keegi on valmis küpsetanud viineri-lehttaignapirukad, need sügavkülmutanud ja vajaduse tekkel sügavkülmast kuuma ahju pannud? No et sulaks üles ja oleks krõbedad ja soojad. Või üldse pirukaid-saiu, näiteks kaneelisaiakesi niimoodi soojendanud? Kas jäävad head või hoopis nätsked, seest kohati külmunud ja pealt kõrbenud?
Teemaalgataja olen. Külmunud saiakesi kohe ahju ei paneks, nad peavad enne veidi üles sulama. Ja siis ka kipuvad pealt kõvaks jääma. Selline on minu kogemus, aga see aastatetagune, enam pole nii teinud. Võibolla nüüd on parema režiimiga ahjusid, mis sellist asja võimaldavad.
Poodides müüdavad külmutatud saiakesed-pirukad-maitsesaiad lähevad kõik otse sügavkülmast ahju, sulatada pole vaja. Jäävad seest vägagi pehmed ja pealt krõbedad, lehttaina omad mõnusalt kohevad.
Kindlasti ei ole vaja vett peale piserdada! See rikuks nad ära.
See on küll raske juhtum, kui sa saabud külalistega samal ajal ja isegi mitte tunnike varem.
Kui tahaksid teha külmutatud pirukaid, siis ära neid enne valmis küll küpseta. Osta toored, minipirukad. Neid saab sügavkülmast otse ahju panna ja nii tulevad ikka päris päris.
Näiteks: https://www.selver.ee/pirukad-lehttaignast-spinatiga-mini-20tk-kanaki-450-g
https://www.prismamarket.ee/entry/17888/kokteil-riisipirukad–1-35-kg/6414893113855
https://www.prismamarket.ee/entry/17888/mini-baguette-id-speciale–240-g/4001724004813
Saaksid eelmisel päeval valmis teha küll mingit sorti minimuffineid. Muffinitega ei juhtu midagi, kui neid järgmisel päeval pakkuda. Pirukad ei ole enam päris nii head, kui on hulk aega varem valmis tehtud.