Ma olen oma aia läbi aastate üha lihtsamaks ja lihtsamaks muutnud. Algul oli palju lille- ja maitsetaimede peenraid, kasvatasin maasikaid, vaarikaid ja kõikvõimalikke üheaastaseid vilju. Ja siis ühel kevadel tundsin kah, et enam ei taha ega viitsì. No milleks, kui see mulle nauditav pole? Ja lõpetasingi tasapisi ära. Praeguseks on püsikutest maitsetaimede peenar jäänud, mõned suvikud külvan ka kastidesse, aga ei mingeid maasikaid ega vaarikaid ega mustikaid enam. Ega põlluvilju. Ei viitsi hooldada ei maad ega peenraid ega vagusid. Ei põe ka üldse.
Need tööd, mis on vältimatud, aga vastikud – annan endale igal hommikul tähtaja. Ülemise korruse vaipade imemist alustan just sel päeval kell 3. Valmistan meeleolu ette ja teengi ära. Või selle muruplatsi niidan ära homme kell 11. Tegelikult on võimalik ka päris suurt maja ja aeda hooldada vaid nii, et plaanid endale 30 minutit hommikul aiatöödeks ja 30 minutit õhtul tubasteks töödeks. Lihtsalt iga päev need pool tundi sellisteks asjadeks, mis eluks tegelikult olulised pole. Ei pea mõtlema, et kogu aeg peab rügama millegi nimel ja siis süümekaid tundma, kui tuju pole seda teha.
Täpselt sama. Mul emalt päranduseks saadud maja ja omal ajal, kui ema oli üksik naine pärast lahutust, elasin tema juures. Ja jummi-jammi, kuidas mind ajasid närvi need lõputud hetked, et oi, täna on ilus ilm ja teeme aias seda ja toda ja kui need asjad on tehtud, siis homme saab ka veel asju teha. KUi ema ära suti ja mina perenaiseks sain selles majas, siis minimaliseerisin aia: mul on igihaljad puud, kaks õunapuud, kolm sõstrapõõsast ja muru, mida tuleb suvel kord nädalas niita (ja vajadusel kasta)
Kevadel ja sügisel on elementaarsed hooldustööd – okste lõikamine, okste purustamine, hekkide piiramine, kulu koristus, lehtede kokkuvõtt.
Muul ajal ma hängin niisama – p’evitan, istun oma lemmikohas õunapuu all ja loen vms.
Ei mingit põllunudts ega peenrades askeldamist.
Kui lapsed olid väikesed, siis kasvatasin päevalilli ja kõrvitsaid, maitseroheline ja rabarber oli omast käest, aga nüüd ei viitsi üldse sellega jeblada.