On keegi nii sülti teinud ja kuidas? Enne keeta ja vaht ära võtta ja siis keetjasse? Kuidas sibul ja porgand ja maitseained? Kas sült tuleb normaalne ja kaua keetsite? Tänud!
Teema: Sült kiirkeetjas

Ei tule. Sült peab saama aeglaselt keeda, vaevalt väreledes ja lahtise kaanega. Eelmisel õhtul kraam likku, hommikul keema, soovitavalt puupliidile ja õhtul hakid. Sült on kannatlike inimeste toit, kui kannatust pole, osta poest.

Ei tule. Sült peab saama aeglaselt keeda, vaevalt väreledes ja lahtise kaanega. Eelmisel õhtul kraam likku, hommikul keema, soovitavalt puupliidile ja õhtul hakid. Sült on kannatlike inimeste toit, kui kannatust pole, osta poest.
Puupliidi peab ka inimene ostma?

Täiesti normaalne sült tuleb kiirkeetjas. Kõigepealt jah keedad kuni vahtu tuleb ja siis paned kiirkeetjasse madalale kuumusele, maitseköögiviljad ja maitseained ka muidugi sisse siis. Paar tundi keedad, siis kuumus ära ja lased rahuneda, ventiile ei näpi, rõhk peab ise maha minema, siis tuleb ilus läbipaistev sült.

Täiesti normaalne sült tuleb kiirkeetjas. Kõigepealt jah keedad kuni vahtu tuleb ja siis paned kiirkeetjasse madalale kuumusele, maitseköögiviljad ja maitseained ka muidugi sisse siis. Paar tundi keedad, siis kuumus ära ja lased rahuneda, ventiile ei näpi, rõhk peab ise maha minema, siis tuleb ilus läbipaistev sült.
Tänid, et keegi teema küsimusele vastas ja ei hakanud tänitama.

Peaks saama küll, ainult vahu peab enne kiirkeetja sulgemist muidugi riisuma, et liha ja tarrend tuleks selged. Pesta liha korralikult, riisuda vaht või kupatada, siis kiirkeetjasse ja maitseained-supijuurikad juurde. Pärast jahutad. Mul on isegi niisama lihapuljong kiirkeetjas jahedas seistes tarrend, miks ei pekas süldilihast saama. See “vaevu väreledes” jms on vanaaegne jutt, ei pea kõike tegema nii nagu vanaema tegi, tal vast polnud kiirkeetjat.
Kui ei armasta rasvast sülti, lase kiirkeetjas jahtuda ja võta tahke rasv lihaleeme pealt ühes tükis ära (see eeldab muidugi süldileeme uuesti soojendamist ja siis tükeldatud liha sisse panna. Vanaema pani imepeenelt tükeldatud küüslauku kõige lõpuks kaussidesse tõstes kausipõhja.

Ei tule. Sült peab saama aeglaselt keeda, vaevalt väreledes ja lahtise kaanega. Eelmisel õhtul kraam likku, hommikul keema, soovitavalt puupliidile ja õhtul hakid.
Oled sa üldse proovinud, et nii kategooriliselt väidad? Ei ole.
Väga hästi saab ka teistmoodi.

Jah, saab küll, kiiremeini ja ajab palju vähem rasvahaisu.

Mul tuli kohutav süldikeetmine soov. Oli vaja lugeda.

Ei tule. Sült peab saama aeglaselt keeda, vaevalt väreledes ja lahtise kaanega. Eelmisel õhtul kraam likku, hommikul keema, soovitavalt puupliidile ja õhtul hakid.
Oled sa üldse proovinud, et nii kategooriliselt väidad? Ei ole.
Väga hästi saab ka teistmoodi.
Einoh, eks ole neid ka, kes kalapulkadel ja värske kalal vahet ei tee. Plastmass-maitsete põlvkond on muidugi rahul.

Puupliidi peab ka inimene ostma?
Vot see on hea :-))
Oh Sa latseke küll: kui pliit osta, siis peab ju pliidipuud ka ostma, need tahavad ju aastakene kuivada riidas. Enne läheb kõtu tühjaks ja tuleb hakata veganiks.

Einoh, eks ole neid ka, kes kalapulkadel ja värske kalal vahet ei tee. Plastmass-maitsete põlvkond on muidugi rahul.
Oeh. Kiirkeetjad ei ole siinmail mingi uus asi. Ka selle sinu plastmass-maitsete põlvkonna vanavanemad juba kasutasid oma puupliitidel neid ja nemad ei teadnud kalapulkadest küll mitte midagi.

Plastmass-maitsete põlvkond on muidugi rahul.
Plastmassmaitsete põlvkond ei näeks unes ka, et neil süldikeetmise mõtegi tuleks 🙂 hea õelutsemine. Tõmba oma “vanaema tegi nii ja ainult nii on võimalik” tagasi, saab ka teistmoodi. Muide, isegi mu 75aastasel emal on kiirkeetja olnud vähemalt 45 aastat ja sellega on tehtud nii kapsast kui liha ja mina ise olen teinud sülti kiirkeetjas, samuti ribiliha, kondipuljongit, hernesuppi suitsukoodist, mulgi kapsast jne. Mingit vahet ei ole kvaliteedis, ainult keetmisajas ja selles, et rasvakeeduhais ei võta hingetuks mitu tundi.

Minul on puupliit olnud viimased 20 aastat ja ka lapsena oli- aga seda imelist maitsevahet, mis pidi puupliit toitudele andma ma küll ei tunne. Vahest ei ole, kas keedan sülti elektripliidil või puupliidil – viimase puhul kaasneb see, et saab toa soojaks.
Kui hakkasin ise sülti tegema, siis tegin ühte foorumisse teema – kas kupatate või leotate süldikraami, issand need kaks koolkonda läksid nii riidu. On selliseid, kelle arvates on vaid tema arvamus ja vale arvamus.

Minul on puupliit olnud viimased 20 aastat ja ka lapsena oli- aga seda imelist maitsevahet, mis pidi puupliit toitudele andma ma küll ei tunne. Vahest ei ole, kas keedan sülti elektripliidil või puupliidil – viimase puhul kaasneb see, et saab toa soojaks.
Kui hakkasin ise sülti tegema, siis tegin ühte foorumisse teema – kas kupatate või leotate süldikraami, issand need kaks koolkonda läksid nii riidu. On selliseid, kelle arvates on vaid tema arvamus ja vale arvamus.
Puupliit ise ei annagi vahet. Vaid pann. Puupliidil kasutati vanasti malmpanni ja see tegi toidule teise maitse.

Puupliit ise ei annagi vahet. Vaid pann. Puupliidil kasutati vanasti malmpanni ja see tegi toidule teise maitse.
Ei olnud ainult malmpann. Meil oli lihtne raudpann ja see oli ka väga hea. Nipp oli selles, et tuli õõnes vars paberit täis toppida, siis ei läinud pannisaba kuumaks. Parimad õhukesed pannkoogid tulevadki sellesama raudpanniga ja puupliidi peal 🙂 Niisama ka praekartulid. Maitia, kotlette vist ema tegi malmpanni peal, aga muud mitte.

Mingit vahet ei ole kvaliteedis, ainult keetmisajas ja selles, et rasvakeeduhais ei võta hingetuks mitu tundi.
Naljatilk! Just aeg on see, mis süldst süldi teeb. Oluline ei ole liha pehmeks keemise kiirus vaid aeglaselt ajapikku kontidest välja imbunu maitseomadused leemes. Ja puljongi selgus vs hägusus.

Naljatilk! Just aeg on see, mis süldst süldi teeb. Oluline ei ole liha pehmeks keemise kiirus vaid aeglaselt ajapikku kontidest välja imbunu maitseomadused leemes. Ja puljongi selgus vs hägusus.
Ja endiselt keegi ei saa aru kiirkeetja tööpõhimõttest. Las’ tas’ olla.

Oluline ei ole liha pehmeks keemise kiirus vaid aeglaselt ajapikku kontidest välja imbunu maitseomadused leemes.
Kuule, kondid keevad kiirkeetjas pehmeks nagu leib, mis seal välja imbumata jääb? Pigem on süldi tähtsus just liigestest (sellest siis ka kõrvad ja jalaliigesed jne, mis süldilihaks vajalikud on) väljakeedetavas liimaines ja zelatiinis, mis on tervisele kasulik osa. Ka liigesed ja kõhred on kiirkeetjas keenud ülipehmeks palju vähema ajaga kui see vanaaegne sussutamine tundide kaupa pliidi peal. Ma tean südlikeetmisest kõike, olen sülti keetnud lapsepõlvest saadiks juba vanaema kõrvalt. Need siin halvustajad pole ju tegelikult keetnud ise sülti kiirkeetjas, pole kogemustki.
Kiirkeetja on abiline just tervisele kasulikumate toitude tegemises, eriti erinevate köögiviljatoitude suhtes- mida kiiremini toit valmis keeb ja kuumuse käes on, seda tervislikum. Mingit vahet ei ole keeta tundide kaupa liha surnuks, mis juba on surnud.

Oluline ei ole liha pehmeks keemise kiirus vaid aeglaselt ajapikku kontidest välja imbunu maitseomadused leemes.
Kuule, kondid keevad kiirkeetjas pehmeks nagu leib, mis seal välja imbumata jääb? Pigem on süldi tähtsus just liigestest (sellest siis ka kõrvad ja jalaliigesed jne, mis süldilihaks vajalikud on) väljakeedetavas liimaines ja zelatiinis, mis on tervisele kasulik osa. Ka liigesed ja kõhred on kiirkeetjas keenud ülipehmeks palju vähema ajaga kui see vanaaegne sussutamine tundide kaupa pliidi peal. Ma tean südlikeetmisest kõike, olen sülti keetnud lapsepõlvest saadiks juba vanaema kõrvalt. Need siin halvustajad pole ju tegelikult keetnud ise sülti kiirkeetjas, pole kogemustki.
Kiirkeetja on abiline just tervisele kasulikumate toitude tegemises, eriti erinevate köögiviljatoitude suhtes- mida kiiremini toit valmis keeb ja kuumuse käes on, seda tervislikum. Mingit vahet ei ole keeta tundide kaupa liha surnuks, mis juba on surnud.
Hea mõte oleks kiirkeetjat restoranidele ka soovitada. Raiskavad seal mõttetult 12-17 tundi aega, energiat ja tähelepanu aeglaselt küpsetatud lihade ja puljongite keetmise peale. Milleks, kui saaks palju kiiremini, eksju!

Pigem on süldi tähtsus just liigestest (sellest siis ka kõrvad ja jalaliigesed jne, mis süldilihaks vajalikud on) väljakeedetavas liimaines ja zelatiinis, mis on tervisele kasulik osa.
Ja mis kiirkeetjas rõhu all tekiva kõrge temperatuuri mõjul oma kasulikud omadused kaotavad.

Ja mis kiirkeetjas rõhu all tekiva kõrge temperatuuri mõjul oma kasulikud omadused kaotavad.
Kust sa võtad seda, et kiirkeetjas palju vähema aja jooksul kaotavad, aga tundide kaupa “väreledes” keetes ei kaota? Mille nad kaotavad? Paluks mingit loogilist seletust, eelistatavalt mingist normaalsest allikast, mitte oma udust arusaamist. Ja hüdrolüüsitud kollageen muide, seesama mida müüakse tervisepoodides ja kummikommides jnejne, ongi lõhustatud zelatiin.
Panen endapoolse seletuse, miks kontide ja süldimaterjali keetmine kiirkeetjas ON hea mõte:
Extract Gelatin and Flavor for the Best Stocks Ever
The pressure cooker is the MVP of making stocks. Making chicken stock on your stovetop requires at least a couple of hours of careful simmering. With a pressure cooker, you can have a richer, more intense stock in under an hour.
There are two reasons for this. First, the higher temperature extracts flavor from meat and vegetables quickly. Second, since collagen in the presence of water begins breaking down into gelatin starting at temperatures as low as 160°F (70°C)—and accelerates as temperature increases—the high temperature in a pressure cooker converts the collagen in connective tissues to gelatin in a flash. Gelatin is the key to a rich stock with a thicker body and velvety texture.
There’s another advantage to cooking stock in a pressure cooker: Because you’re cooking the chicken stock at high pressure, the contents never really come to a boil, so the cooking is gentle.* This stillness produces a clearer, cleaner stock, one that resembles consommé, where an egg raft is used to separate out the denatured proteins and impurities that typically make stock cloudy when agitated or mixed.
*The contents never boil as long as (a) you don’t allow a pressure cooker to over-pressurize and vent, and (b) you don’t employ the quick-release method to depressurize the pot.
What a Pressure Cooker Does Best (seriouseats.com)

Ja see, et kiirkeetjas “hävib vitamiine ja mineraale” on rumal müüt- kiirkeetjas keetes SÄILIVAD vitamiinid kõige paremini:

Hea mõte oleks kiirkeetjat restoranidele ka soovitada. Raiskavad seal mõttetult 12-17 tundi aega, energiat ja tähelepanu aeglaselt küpsetatud lihade ja puljongite keetmise peale. Milleks, kui saaks palju kiiremini, eksju!
Arvad et restoköökides ei ole kiirkeetjaid? Muidugi on, ja kasutatakse ka.

Arvad et restoköökides ei ole kiirkeetjaid? Muidugi on, ja kasutatakse ka.
kehvemates kindlasti on ja kasutatakse

Ja see, et kiirkeetjas “hävib vitamiine ja mineraale” on rumal müüt- kiirkeetjas keetes SÄILIVAD vitamiinid kõige paremini:
Mina ei ole poole sõnagagi rääkinud vitamiinide ja mineraalide kadumisest. Rääkisin kasulike omaduste kadumisest, mis on kordades laiem mõiste. Aga ma heameelega küsiks, kuidas see c-vitamiin, mis kiirkeetjas ei lagune, süldiliha sisse saab?

Aga rääkige süldi retseptidest ka natuke. Kas seapea on miski, millest annaks loobuda? Kõrvad-jalad, peaks piisama vist? Või tuleb just seapeast midagi eriti väärtuslikku. Minu ema alati pani seapead hulka, aga mul on perel tõrge seapea vastu, mõtlen, kas võiks selle ära jätta?

Aga rääkige süldi retseptidest ka natuke. Kas seapea on miski, millest annaks loobuda? Kõrvad-jalad, peaks piisama vist? Või tuleb just seapeast midagi eriti väärtuslikku. Minu ema alati pani seapead hulka, aga mul on perel tõrge seapea vastu, mõtlen, kas võiks selle ära jätta?
Ma ei ole kunagi seapeast sülti teinud, seega saab ka ilma. Jalgadest tuleb piisavalt kallerdisematerjali, mõni saba ka ehk sekka ja pole isegi kõrvu vaja.

Ei, absoluutselt ei ole hädavajalik pea, jalgadest tuleb liimainet küll. Vanasti pandi seapead hulka, sest sellega midagi tarka nagunii teha ei olnud.