Küsin huvi pärast, kas praegusel ajal ka veel mõnes haiglas sunnitakse sünnituse lõppfaasis selili pressima või saab ikka ise asendi valida? Mu esimesest sünnitusest 10a möödas ja siiani halb mälestus, et ei lastud mul valude ajal rahus käpukil olla ja lõpus pidin selili sünnituslaual pressima. Muidu oli kerge ja suht kiire sünnitus.
Teema: Sünnitusasendite valik

RE: Sünnitusasendite valik
Sünnituslugudest on kuulda olnud küll, jah, et (mitte just ei sunnita) aga öeldakse küll, et nüüd lauale ja hakkame sünnitama. Ja kui naine ei taipa öelda ka, et \”vot ei lähe! Saan siin ka sünnitatud\” siis nii ta lähebki – selili.

Ei sunnita tõesti. Aga suunatakse küll, lahkelt ja viisakalt. Olen lugenud ka põhimõtteliselt siiski sundimisest. St naisele on nt öeldud, et \”me ei saa teid aidata, kui te lauale ei lähe\” vms.
Aga sünnituslaual (kui sinna suunatakse) vist siiski ei pea päris selili olema (ise sünnitasin järil). Saab olla ka küliliasendis või istuli-poolistuli.

Alati saab ju need \”lahked soovitajad\” kuu peale saata. Mind üritati ka järile istuma saada,kuna sünnitasin püsti, aga no ei õnnestunudki lõpuks, Mis siis ikka teha. Tuli püstiasendis sünnitus vastu võtta.

Mind suunati ka sünnituslauale, aga ei pidanud pikali olema, vaid poollamavas asendis, suur padi oli selja taga ja mees ka toetas.
Kuna oli vaja tilguti panna kiirendamiseks ja lõpuks kasutati ka vaakumit, siis ilmselt oli see õige valik, et selili olin.

Selili vaevalt, et kusagil haiglas veel keegi sünnitab/sunnitakse sünnitama. See on pigem istuv/poollamavasend.
Esimese 5a sünnitasin nii ja nii oli väga mugav. Arvasin, et seeekord ka, kuid ei olnud mugav. Ämmakas soovitas järi proovida ja seal ka meie laps ilmale tuli.
Esimesega olid rebendid ja lahkliha lõigati, kuid see pigem sellest, et pressidega ei olnud lood nii ngu peaks olema. Pressisin ta lihtsalt toore jõuga välja. Kanüül tuli ära ja presssid kadusid.
Teisega ei olnud rebendeid ja ei lõigatud ka, siis olid loomulikud pressid, millele natuke kaasa pressisin.

[small]Kaz83 kirjutas:[/small]
[tsitaat]Küsin huvi pärast, kas praegusel ajal ka veel mõnes haiglas sunnitakse sünnituse lõppfaasis selili pressima või saab ikka ise asendi valida? Mu esimesest sünnitusest 10a möödas ja siiani halb mälestus, et ei lastud mul valude ajal rahus käpukil olla ja lõpus pidin selili sünnituslaual pressima. Muidu oli kerge ja suht kiire sünnitus. [/tsitaat]
Rohkem kui pooled sünnitajad eelistavad laual sünnitamist. See tuleb sünnituslugudest selgelt välja ja seda ütlevad ka ämmakad.
Aga ülejäänud sünnitavad mingis muus asendis, mille nad ise valivad.
Mul on kolm sünnitust, kõik korrad sünnitasin järil. Keegi ei sundinud midagi peale, ikka ise sain öelda, mis tahan.

[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Mind suunati ka sünnituslauale, aga ei pidanud pikali olema, vaid poollamavas asendis, suur padi oli selja taga ja mees ka toetas.
Kuna oli vaja tilguti panna kiirendamiseks ja lõpuks kasutati ka vaakumit, siis ilmselt oli see õige valik, et selili olin. [/tsitaat]
Muide, kas tead, et selline asend surub suurepäraselt \”sabakondile\”, ehk siis õndraluu ei saa eest ära liikuda ning sünnitusteed on kuni kolmandiku võrra väiksemad. Mis tingis vaakumi kasutamise.
Teemaalgataja- kahjuks vastus Sinu küsimusele on JAH. Võta parem oma tasuline ämmakas ja räägi temaga sünnitusasendite valik läbi.

Mulle öeldi ka vahetult enne lõppu, et palun nüüd voodisse selili, kuna siis saame teid paremini aidata. Valutamise ajal olin käpukil kotil ja tuhu hetkel tõusin põlvedele püsti, et laps rohkem allapoole vajuks. Kuna sain kiirendava tilguti, siis see selili sünnitamine asja kuidagi raskemaks ei teinud, suht lupsti tuli välja laps. Aga ega ma päris pikali maas nüüd ka polnud, ülakeha oli ikka üleval pool patjade toel. Sabakont oli küll pärast haige. Algul taheti, et oleksin külili, aga see asend oli mu jaoks väljakannatamatu ja kohe ka valjuhäälselt andsin märku ja keegi ei sundinud ka nii olema õnneks. Ma poleks lubanud seda ka. Seega, ma usun, et saab ikka olla nii nagu endal kõige parem on ja selle tunneb igaüks ise ära ka kuidas tal on kõige kergem sünnitada tol hetkel.

[tsitaat]Alati saab ju need \”lahked soovitajad\” kuu peale saata. Mind üritati ka järile istuma saada,kuna sünnitasin püsti, aga no ei õnnestunudki lõpuks, Mis siis ikka teha. Tuli püstiasendis sünnitus vastu võtta.[/tsitaat]
Mina mõtlesin ka enne sünnitust nii, et kui midagi kästakse teha, mis mulle ei meeldi, siis ma ei tee ja saadan kuu peale. Aga ma olen üsna viisakas inimene. Kui mulle ikka lahkelt-sõbralikult öeldakse, et olge nii kena ja …, siis ma seda ka teen. Alati ei saa kohe aru ka, mis on selle ühe väikese käigu tagajärjed (mõtled, et laualt saab jälle tõusta nt, aga pärast ei jaksa vms). Eriti sünnitavana, ei ole mul (ja vist ka mitmetel teistel) jaksu pidevalt vast hakata. Tahaks olla omas maailmas ja keskenduda. Sünnitusel ma küll lauale ei pidanud minema (ämmakaga oli eelnevalt kokkulepe ka olemas, et laud on viimane asend, mida üldse proovida), aga muid pisemaid asju tegin küll nii nagu öeldi. Ma ei saa öelda, et kahetsen, sest üldjoontes läks sünnitus nii nagu soovisin ja laps terve ning tubli. Aga veidike kripeldama jäi küll mõni asi.

[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
Muide, kas tead, et selline asend surub suurepäraselt \”sabakondile\”, ehk siis õndraluu ei saa eest ära liikuda ning sünnitusteed on kuni kolmandiku võrra väiksemad. Mis tingis vaakumi kasutamise.
Teemaalgataja- kahjuks vastus Sinu küsimusele on JAH. Võta parem oma tasuline ämmakas ja räägi temaga sünnitusasendite valik läbi.[/tsitaat]
Kuidas saab keegi 100% kindlusega väita, et vot,just seetõttu oli vaja vaakumit?

Mina kartsin ka, et esmasünnitajana ei suuda ma midagi väga kaasa rääkida ning enda eest seal seista. Tahtsin vannis sünnitada.
Kohapeal tegelesid minuga 2 erinevat ämmaemandat, algul üks ja poole pealt tuli uus, mõlemale rääkisin, mõlemad ütlesid, et pole probleemi, kui soovid. Ja ei sunnitud mingeid asendeid peale, mõlemad ämmakad olid täiesti mõistvad ja lasid mul teha, mida tahtsin. Tartus Maarjamõisas siis. Sünnitasin vannis käpuli, lõug üle vanniääre rippumas 🙂

[tsitaat]\”Muide, kas tead, et selline asend surub suurepäraselt \”sabakondile\”, ehk siis õndraluu ei saa eest ära liikuda ning sünnitusteed on kuni kolmandiku võrra väiksemad. Mis tingis vaakumi kasutamise.\”
Mina ka ei nõustu sellega, et just see asend tingis vaakumi kasutamise. Olen 2 last täpselt samas asendis sünnitanud ja vaakumist pole juttugi olnud. Esimese lapsega oli üks pisike õmblus ja teisega polnud sedagi. [/tsitaat]
Kui lähed üle kiirtee reguleerimata kohas ja auto alla ei jää ei saa Sa öelda pärast, et kiirtee ületamine selleks mitte ettenähtud kohas ei saa kellegil teisel põhjustada auto alla jäämist.
Ka minule jäi silma see selilisünnitus ja õhkamine, et \”hea oli, et selili\”. Kui sünnitusteed on niimoodi ikka 30% kitsamad, võib olla küll vajadus vaakumi järgi tingitud asendist.

Mind konkreetselt kamandati lauale sünni hetkeks (enne seisin püsti). Selili ei pidanud olema, vaid olin istukil. Tegelikult see istukil asend oli päris ok, aga pisut jäi häirima see, et minu käest keegi üldse ei küsinud, millises asendis ma tahaksin sünnitada.

Ja see oli TÜ kliinikumis mõned kuud tagasi (kuigi koolitustel eelnevalt tutvustati erinevaid sünnitusasendeid ja öeldi, et patsient saab ise otsustada, kuidas talle sobib). Aga selleks, et sinuga midagi arutataks, peab vist tasulise ämmaka võtma.

[small]zy kirjutas:[/small]
[tsitaat] [small]Kägu kirjutas:[/small]
Kui lähed üle kiirtee reguleerimata kohas ja auto alla ei jää ei saa Sa öelda pärast, et kiirtee ületamine selleks mitte ettenähtud kohas ei saa kellegil teisel põhjustada auto alla jäämist.
Ka minule jäi silma see selilisünnitus ja õhkamine, et \”hea oli, et selili\”. Kui sünnitusteed on niimoodi ikka 30% kitsamad, võib olla küll vajadus vaakumi järgi tingitud asendist.[/tsitaat]
Vabandust, aga võrrelda selili või poolistukil sünnitamist suvalises kohas kiirteele tormamisega on ikka täiesti ogar.
Ja vaevalt küll, et asi käibki haiglates nii, et kõigepealt kamandatakse lauale ja siis tehakse vaakum. Enne vaakumit, mis on elupäästev vahend, proovitakse ikka kõike muud.
Ma olen imestanud läbi oma kolme raseduse ja kolme sünnituse kõigi nende eelarvamuste, juttude ja \”arstid on nii rumalad ja pahad\” suhtumise üle. FAKT on, et üle poolte naiste soovib sünnitada selles demoniseeritud poolistukil asendis, järelikult neil on niimoodi mugav. Ja FAKT on ka see, et enamik sünnitajaid, ka mitte selili sünnitajaid, ei vaja vaakumit.
Fakt on tegelikult ka see, et keegi mõtteid ei loe. Keegi ei tea, kas teie konkreetselt olete see inimene, kes soovib juhendamist (mille käigus on tal alati vabadus öelda, et see või teine ei meeldi või midagi kolmandat meeldiks rohkem) või kes tahaks, et temalt küsitaks, mida tema tahab. Esimene tüüp võibolla teise suhtumise peale kaebaks nimeliselt foorumites, et see või teine ei suuda oma tööd teha iseseisvalt ja arvab, et sünnitaja peaks seda tema eest tegema. Kuskilt maalt tuleks tegelikult enda käest küsida, kas protest on põhjendatud või on tegemist põhimõttelise pretensioonikusega?
Tõepoolest, minu jaoks on lihtsalt täiesti ogar see perekooli foorumis suvaliste naiste sünnitustele hinnangute andmine ja diagnooside loopimine, kusjuures põhjendused on võetud lambist või kohvi pealt ja võrdlused (kiirtee ületamine ja laual sünnitamine) on väga pehmelt öeldes kummalised.
Jaanuaris olin ITKHs ühes palatis naisega, keda kamandati sünnituslaualt hoopis püsti, asendeid vahetama, vältimaks sünnituse lõpetamist vaakumiga. Kas mõni perekooli tark tõesti arvab, et vaakum on arsti mugavus?

Mul lubati olla ainult kahes asendis (pärast tundide pikkusi presse)- kas kükki või laual küljeli, ise tahtsin olla käpuli, aga laps ei liikunud selles asendis edasi 🙁
Lõpuks kästi heita selili lauale, seda siis seepärast, et arst udis samal ajal last sünnikanalist välja- lõppes vaakumiga. Ja EI LUBATUD mind laualt ära, kuigi seda palusin ja anusin, ei suutnud nii olla, kõige valusam oli. Sanitarid ja ämmakas hoidsid mind kinni, et laualt ära ei saaks.
Usun, et see oli vist sellepärast, et laps ei liikunud üldse , kuid samas selles asendis ju liigub veelgi halvemini. Ei tea, ei julgenud pärast küsida ka, olin õnnelik, et laps elusalt ja tervelt kätte saadi, kuna see oli juba kahtluse all.
PS! Olin eelnevalt ikka vägagi teadlik, mis asendites kuidas laps liigub ja voodis olevad asendid olin 100% välistanud.

See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.