Olen mitmest kohast lugenud, et rasedad võivad sushit süüa ainult siis, kui tegemist on sügavkülmutatud kalaga ja väidetavalt kasutataksegi Eestis sellist kala. Suure sushifännina olen mitmest sushikohast selle kohta uurinud ja nad vastavad hoopis, et kasutavad jahutatud kala, mis tähendab, et parasiidid pole hävinenud.
Kas te teadsite seda? Igaks juhuks hoiatan.
Eks tuleb siis eelistada ilma kalata sushit või küpsetatud kujul.
Esileht › Lapse ootamine › Sushi teema
Teema: Sushi teema
Raseduse ajal üldse vältida nii öeldes toorest kala. Menüüs on ju küpsetatud kalaga sushit ka, võimalusel vali see või vali midagi muud, mis ei sisalda kala.
Ma olen mõlema raseduse ajal sushit söönud, aga eelistangi kõike, kus pole toorest kala sees. Kui ise lõhet teen või kasutan seda kuskil, siis vaatan ka hoolega et küps oleks.
Olen mitmest kohast lugenud, et rasedad võivad sushit süüa ainult siis, kui tegemist on sügavkülmutatud kalaga ja väidetavalt kasutataksegi Eestis sellist kala. Suure sushifännina olen mitmest sushikohast selle kohta uurinud ja nad vastavad hoopis, et kasutavad jahutatud kala, mis tähendab, et parasiidid pole hävinenud.
Kas te teadsite seda? Igaks juhuks hoiatan.
Eks tuleb siis eelistada ilma kalata sushit või küpsetatud kujul.
Kala peab olema töödeldud vähemalt 70kraadise kuumusega, et listeeria bakter hävineks, külmutades see küll ei hävine. Muidugi toorel kalal seda küljes ei pruugi olla, aga ohutuse mõttes tuleb rasedatel siiski olla ettevaatlik ja süüa vaid kuumtöödeldud liha ja kala, et tohi jätta ka pooltooreks, kenasti küpsetatud läbi.
Olen mitmest kohast lugenud, et rasedad võivad sushit süüa ainult siis, kui tegemist on sügavkülmutatud kalaga ja väidetavalt kasutataksegi Eestis sellist kala. Suure sushifännina olen mitmest sushikohast selle kohta uurinud ja nad vastavad hoopis, et kasutavad jahutatud kala, mis tähendab, et parasiidid pole hävinenud.
Kas te teadsite seda? Igaks juhuks hoiatan.
Eks tuleb siis eelistada ilma kalata sushit või küpsetatud kujul.
Kala peab olema töödeldud vähemalt 70kraadise kuumusega, et listeeria bakter hävineks, külmutades see küll ei hävine. Muidugi toorel kalal seda küljes ei pruugi olla, aga ohutuse mõttes tuleb rasedatel siiski olla ettevaatlik ja süüa vaid kuumtöödeldud liha ja kala, et tohi jätta ka pooltooreks, kenasti küpsetatud läbi.
Ämmaemand ütleb siin aga, et sügavkülmutatud sushi on okei: https://tervis.postimees.ee/4161679/ammaemand-murrab-muute-mida-raseduse-ajal-kindlasti-suua-ei-tohiks
Ei usu, et Jaapanis ei sööda raseduse ajal toorest kala. Kes keegi teab? Ise sõin mõlema rasedusega toorest kala.
Ei usu, et Jaapanis ei sööda raseduse ajal toorest kala. Kes keegi teab? Ise sõin mõlema rasedusega toorest kala.
Ega enamusega ei juhtugi midagi- aga risk jääb (samamoodi ka lihaga mis ei ole piisavlt kuumtöödeldud). Mina nt ei julgenud riskida ja jälgisin väga hoolega mida söön. Sest minu üks isu ei ole väärt seda, et laps tervisekahjustuse saaks.
Listeeria ei hävi külmutamisel, vaid ainult kuumutamisel. Kahju, et kohati ka ämmaemandad valeinfot jagavad. Ise ei söönud ja ei soovitaks kellelgi süüa kuumtöötlemata loomset toitu (sh ka toorsalaami jne!) raseduse ajal. Need 3×9 kuud oma elus ma pean vastu, minu jaoks on võimalik hind liiga kõrge, mida isu eest maksta.
Listeeria ei hävi külmutamisel, vaid ainult kuumutamisel. Kahju, et kohati ka ämmaemandad valeinfot jagavad. Ise ei söönud ja ei soovitaks kellelgi süüa kuumtöötlemata loomset toitu (sh ka toorsalaami jne!) raseduse ajal. Need 3×9 kuud oma elus ma pean vastu, minu jaoks on võimalik hind liiga kõrge, mida isu eest maksta.
Jagan arvamust. Minu ÄE ütles kohe, et kõik toores tuleks menüüst välja jätta. On küll raske, sest armastan sushit, pošeeritud mune jne, aga kannatan ära. Enamasti ei juhtu midagi, kui mõni sushi tükk ära süüa, aga milleks riskida?
Tegelikult küpsetatud sushiga tasub olla samuti ettevaatlik, sest nad ju lõikavad sama noaga ja me ei tea, kui puhta noaga nad seda teevad.
Tegelikult küpsetatud sushiga tasub olla samuti ettevaatlik, sest nad ju lõikavad sama noaga ja me ei tea, kui puhta noaga nad seda teevad.
Aitäh, ma sellele ei mõelnudki. Jätan sushi täitsa välja.
Keegi kirjutas, et kõik toores – loll küsimus, aga te ei pea ju silmas toorest porgandit-kaalikat jne?
Tegelikult küpsetatud sushiga tasub olla samuti ettevaatlik, sest nad ju lõikavad sama noaga ja me ei tea, kui puhta noaga nad seda teevad.
Aitäh, ma sellele ei mõelnudki. Jätan sushi täitsa välja.
Keegi kirjutas, et kõik toores – loll küsimus, aga te ei pea ju silmas toorest porgandit-kaalikat jne?
Ei, ikka ainult toores loomne toit.
Tegelikult on listeeriat võimalik saada ka kehvasti pestud juurviljadest ja puuviljadest.
Jep, mingid rohelise salati pakid korjati ka kunagi poodidest tagasi, sest listeeriaga saastunud.
Ämmaemand ütleb siin aga, et sügavkülmutatud sushi on okei: https://tervis.postimees.ee/4161679/ammaemand-murrab-muute-mida-raseduse-ajal-kindlasti-suua-ei-tohiks
Väga imelik, et toore kala ohuna toob ÄE esile ainult sooleparasiite, mis tõepoolest külmutamisel hävivad. Kes meist tahaks sooleparasiite, aga ohtlikud need pole. Toore kala oht seisneb hoopis listeerias ja salmonellas. Salmonella on märksa levinum kui listeeria. Tavainimene saab salmonellast päevaks kõhu lahti, rasedatele on see ohtlik haigus.
Sushi sisse pannakse ju kõiki loomi, keda vähegi maha tappa annab, siis võib raseduse ajaks mõne teise sushi võtta?
Esileht › Lapse ootamine › Sushi teema