Näiteks. Kõigil inimestel on õigus minu kohta rääkida või kirjutada: “Minu arvates on Anu Puuront fotodel inetum kui elus”, “Minu arvates on Külli Kalmaar loll” või “Mul on ajakirjandusest kujunenud arvamus, et Kaie Kaalikas suhtleb seksuaalset üsna paljudega”. Neil on ÕIGUS arvata ja neil on õigus oma arvamust just arvamusena ka välja öelda. Mida nad (muidugi mina ka teiste kohta) teha ei või, on teatada faktina ja/või diagnoosina, et “Pille Pudrunui on loll” või “Saima Suusanina on lits” või “Katryn Kantsärk on varas”.
Väga imelik kommentaar! Inimene arvab, et arvamus on vaid see kui iga lause ette toppida “minu arvates”. No misasja?! Kui keegi foorumis kirjutab, et Pille Pudrunui on loll, siis see ongi ju tema arvamus, ega vaja mingit “minu arvates” lisamist. Täpselt samamoodi sa kirjutad arvamusloo või kirjandi – kogu kirjapandu ongi ju su arvamus (sinu nägemus) ega pea korrutama nagu papagoi igas lauses, et “minu arvates” ja “minu arvates”.
Kui ma kirjutan, et sina nimeliselt oled varas, siis on see väide. Sa võid mu kohtusse anda ja õigesti teed. Kui aga ütlen mehele või sõbrannale, Perekoolis või kasvõi kursuse kokkutulekul, et kunagi läks mul tööl rahakott kaduma ja minu teada on võimalik võtja nende inimeste seast: Pulle, Wulle, Julle, Rulle, sina, Tulle, Kulle, Vulle, Nulle, Yulle, Lulle, Qulle, Fulle ja Dulle, siis sinu meelest on need nagu võrdset laused ja kajastavad mõlemad vaid arvamust. Okei…. Niisiis ma võin öelda, et 1999. aastal sina isiklikult varastasid mu garderoobikapist mu palga?
Sinu teoorias oleks see niikuinii vaid arvamus (miks iganes sul selline teooria on, ei tea).
ja igas lauses ja papagoidest sa liialdad. Enamik inimesi ei räägi ega avalda teiste inimeste kohta fakte ega arvamusi igas lauses, et neil oleks vajadust papagoid mängida. Mulle isegi ei meenu, millal ma mõne nime ja näoga inimese kohta midagi sõnades arvasin. No 4-5 päeva kindlasti mitte.
Kui sulle on probleem eristada sinu arvamused faktidest (näiteks sa tead raudkindlalt, kuna oled lugenud kohtulahendit, et Pilvi Kuusemüts on varguse eest tingimisi karistatud), siis sa peaksid sellega tegelema, et oma kõnes ja kirjas siiski kuidagi faktid muljetest ja arvamustest suuta eristada. Või no kui sa tõesti 18 korda päevas räägid teistest inimestest midagi õrnaltki sensitiivset, sa lausa PEAKSID õppima oma arvamusavaldustel ja väitmistel vahet tegema.
PS seda, et Pille Pudrunui ON loll, saaks ilmselt öelda ainult tema arst või psühholoog, kes tema vaimse võimekuse testi tegi (kes aga nii ei ütleks). Seega püüa siiski nendel puhkudel öelda, et sina pole ta vaimsest võimekusest isiklikult liiga kõrgel arvamusel, sest sul ei ole õigust mängida seda kolmandat, objektiivset isikut. Püüa vähem teistest halba rääkida ja siis poegi nagu papagoi 🙂
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt 02.07 13:23; 04.07 15:44; 04.07 16:47;