Sama hästi võiks küsida, et kas usute, et Ämmaemandate Ühing ja selle liikmeskond on proovinud ja siiralt kiidavad kõiki neid tooteid, mille reklaamid Perekoolis on. Asi palju lihtsam. Sulle makstakse ja sa reklaamid, kiidad ja/või on lihtsalt odavam tootepaigutus – nagu Värska pudel kuskil suunamudija peeglilaual. Olen täitsa kindel, et päris kõike ei reklaamiks ükski neist mudijatest. Hästi ei kujuta ette BSHd lemmikloomade krematooriumi või sõnnikulaoturit reklaamimas. Sama kindel olen selles, et 99 protsenti asjadest kiidaksid nad mingi raha eest kõik. Kasvõi sooja küüslaugpekki Vana Tallinnaga, servamata laudu või konnasilmaplaastreid. Küll motivatsioon järgi jookseb, kui raha ees tuleb.
Minu jaoks ei mudi praegused suunamudijad mingit suunda. Enamasti seetõttu, et nad on isehakanud, st nad ei ole oskustega tuntuks ja eeskujuks saanud. Ka sageli liiga noored, et mingit hoolduskosmeetikat üldse kiita. Neil pole ju aimugi alla 35 aastasena, kas see kreem tõesti vähendab kortse vms. Andke mulle pigem mõni vanem daam, kasvõi näiteks Saagim oma lemmikpesu, lemmikkreemide, lemmikšampanjade ja lemmikrestoranidega, vähemalt selge, et ta on neid kaua ja palju ja erinevaid proovinud.
Ka on mul õnn olla ühe mudijaga kaugelt seotud ja tean faktiliselt, et seda…tehnikaasjandust, mille kohta ta avaldas kiitva ülevaate, ta isegi ei proovinud. Mõni tema sõber väga lühidalt näppis ja proovis küll. Lihtsam oli lugu teha kasutusjuhendi ja internetist leitud arvustuste põhjal. Muidugi ei arva ma, et kõik alati nii teevad, aga mitte keegi ju neist ei tee ülevaadet pärast pooleaastast kasutamist, maksev ettevõte ei viitsiks nii kaua oodatagi. See aga, et kasutasin T- N seda kreemi ja L oli nahk nagu uus ja see on elu parim kreem, usub küll ainult naiivitar.
Minu jaoks on influencerid pigem inimesed, kes on kogenud spetsialistid, aga mitte skandaalide ja enese promomisega ise endale “mõjutaja” nime andnud isikud. Vaat kui Fred Jüssiga õueintervjuus näen, mis kummikud tal on, vaat siis olen mõjutatud, sest tean – kui tema neid rännakutel eelistab, siis on need head. Kunagi kiitis intervjuus üht võimalust kuiva näonaha hoolduseks pärast rasket lavagrimmi Ita Ever. Vaat siis usun. Üldse on minu jaoks pisut naljakas, kui keegi ise enda kohta ütleb, et on nüüd äkki mõjutaja ehk influencer. Ärkab hommikul üles ja otsustab, et nüüd on ta õige inimene teisi mõjutama.
Turunduses on see praegu trend, mis põhineb eeldusel, et kes piisavalt kaua korrutab, et on teenäitaja ja juhtoinas, siis terve kari vaatab suu ammuli ja usub. Miks…isegi ei tea. “Ta ütles, et on mõjutaja ja suunaandja, järelikult on”. “Oh, temaga on palju skandaale ja ta teeb endast pesus ja napsusena klubis pilte, järelikult teab ta kõike ka ruloodest, kohukestest ja autodest ning teda maksab üldse pea igas asjas järgida”.
Ei, nende isehakanud influencerite sõna ei usu kohe kunagi. Samas tore, et teenivad raha. Lihtsalt kiidavad asju, mille kiitmise eest makstakse. Aegajalt mõtisklen, millega nad siis raha teenima hakkavad, kui käes on vanus: hallpead austa, kulupead kummarda. Kujutlege nüüd mõnd praegust ilu- ja skandaalipõhist chicki hambaproteesiliimi, kokkupandavat jalutuskeppi või seeniorlauluvõislust promomas 45 aasta pärast. Korraks mõtisklen ja siis saan aru, et eks ilmselt nii lähebki.