RE: Suurem laps lasteaeda või mitte?
Mina nõustun 11.03 käoga. Meil hetkel kodus veebruari lõpus 3 seks saav ja juuni alguses 5seks saav tüdruk. Kuigi noorem saab kohe kolm ei kiirusta ma siiski neid sügisest lasteaeda panema. Mängivad päevad läbi koos, käime õues, koos meiega elava vanaemaga õppisid mõlemad selgeks tähed ja numbrid, voolivad, värvivad,joonistavad. Käivad mõlemad lastetrennis ja 2 korda nädalas laulmas. Magame hommikul kaua soovime, käime kinos või ujumas. Vaadates kõrvalt tuttavate lasteaialapsi, siis meie omadel puuduvad lasteaiast õpitud löömis-lükkamis-kaklemisvõtted ja õelus, kogu rumal sõnavara ja mis peamine – aastaringne haigeolemine. Loomulikult on ka nemad vahest haiged, aga mitte nii tihti. Samuti ei saa öelda, et nad pealtnäha millegi poolest vähem arenenud oleks. Kindlasti ei tegele ma nendega nii nagu lasteaias (ei vooli, maali,joonista nii süstemaatiliselt), aga olgem ausad – seda kõike saavad nad kuhjaga alates päevast mil nad kooli lähevad. Mulle tundub, et alates päevast mil me lapse lasteaeda paneme saab otsa ka tema lapsepõlv. Vara üles, päevad läbi kollektiivis, õhtul koju magama ja nii päevast päeva. Kogu päev on ära planeeritud ja käib kasvatajate plaani alusel. Lapsel puudub valikuvõimalus (et praegu joonistan ja siis laulan) ta peab tegema asju nüüd ja kohe. Ma ei protesti üldsegi reeglite ja süsteemsuse vastu – distsipliin peab olema, aga usun, et kõik see kokku on lapse jaoks ikkagi väga kurnav. Ka suured ei suuda ju alati hommikul lauluga tööle minna, on päevi kui lihtsalt ei jaksa mitte kui midagi teha. Meie oleme suured ja suudame end sundida. Laps on aga väike – talle on see hulka raskem. Ja minu meelest on see veidi kurb. Ma ei mõista hukka vanemaid, kes on sunnitud oma lapsi varakult aeda viima ja kui peres on üks laps, siis kindlasti on tal omaealistega koos ehk huvitavam kui kodus vaid emaga. Aga kui peres on rohkem kui üks enam-vähem üheealine laps, siis ma ei näe põhjust miks peaks muretsema, et nad omaealistega piisavalt suhelda ei saa. Samuti on kahel kodus tunduvalt lõbusam kui ühel (seega on ka sinul endal siis kergem). Samuti ei arva ma, et see on väga suur kuritegu kui sa lapsele \”järele annad\” ja ta koju jätad. Võid seda ju talle esitleda kui enda otsust (ja siis mingi põhjenduse tuua), mitte järeleandmist lapse soovidele. Pika jutu lõpuks – mina jätaksin ta praegu koju vähemalt kevadeni. Ja kui siis selgub, et ta ikka üldse kodus ei taha olla ja aeda kipub – las siis läheb ja jääb. Aga usun, et ka talle endale sobib kodusolemine väga hästi. Ja vendki ju kasvab iga päevaga suuremaks ja asjalikumaks.