Ma pakun, et ta oskab suurepäraselt eesti keelt – ema on tal ju eestlane (eelmine aasta oli LP-s artikkel, sealt jäi meelde). Lihtsalt tal on venepäraselt kõlav nimi ja selline nimi tekitab mõnes kohas küll eelarvamusi (a la venelane, nagunii ei oska eesti keelt).
Ei tekita eelarvamusi. Mu laste 2 pilliõpetajat on vene nimega venelased olnud ja pole kordagi olnud mõtetki, et peaks eelarvamusi olema. Olen alati mõelnud nii, et kui nad eesti õppekeelega muusikakoolis tööle asunud juba on, küllap siis valdavad piisavalt eesti keelt. Muudes pädevustes pole nagunii mõtet kahelda, sest need ei ole rahvuspõhised. Ja tõesti need mõlemad inimesed on eesti keelt hästi osanud, kuigi aktsendist ja sõnakasutusest saab aru, et see pole nende emakeel.
Samuti on mul alati olnud mõni venelasest kolleeg. Mõni on pool-eestlane, mõni täiesti vene perest, ainult vene emakeelega olnud. Ja kordagi pole mõelnud, et mis keeles ma nendega suhtlema peaks, rääkimata muust. Tegu on eestikeelsete kollektiividega ja on elementaarne, et nad oskavad nii oma tööks kui suhtlustasandil piisavalt keeli. On osanud ka.
Mulle näib, et osadel venelastel endal on eelarvamused ja siis veel osadel vene hääli püüdvatel poliitikutel. Teised integreeruksid probleemideta Eesti kultuuriruumi ja kes oma etnilist päritolu säilitada tahab, saab seda ju vabalt teha. Tunnen lähedalt inimesi, kellele see on oluline ja pole kuulnud, et neil takistusi oleks.
On eestlastest poliitikuid, kes hingelt on sovjetid või siis russofiilid. Nii nagu on neid loomlikult ka venelaste endi seas, aga mitte kõik venelased pole sellised.
Tööalaselt on tegelikult eesti keelt rääkival venelasel eestlaste ees, kes vene keelt ei oska, päris palju eeliseid. Mindki on kehva vene keele oskuse pärast konkursil kõrvale jäetud. Muide, riigiametis.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt 28.08 12:20; 31.08 18:25; 01.09 00:06; 01.09 12:10;