Esileht Kodunurk Taas sorteerimine: Piima- või hapukoore kilepakend segapakendisse?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 60 )

Teema: Taas sorteerimine: Piima- või hapukoore kilepakend segapakendisse?

Postitas:
Kägu

Lühidalt: võtsin Ragn-Sellsi pakendikoti. Olen netiavarustest uurinud sorteerimist, aga nt piimapakendi kohta on erinev info. Ma paneks pakendikotti, aga leidsin 2022. aasta pressiteatest sellise info ja ma ei saagi aru, kuhu see pagana kilepakend panna. Töökaaslane teatas, et tema võtab nt jogurtitopsilt paberi ümbert ära, et kas ma ei teegi nii siis väää. Ma ütlesin, et lolliks ka ei maksa minna, aga paistab et ikka lähen :). Valmistun kompostikastist linnale pilti saatma, meil pole kinnine kast. Mõtlen, kas teha kellegi teise kastist pilt või hakata võitlema vms. Lolliks kõik läinud (ma ka). 2. Piima- või hapukoore kilepakend segapakendisse? Tundub loogiline – plastikust kilepakend, loputame veega puhtaks ja paneme pakendikonteinerisse. Nii lihtne see siiski ei ole. Piima- ja hapukoorekiled on tehtud komposiitmaterjalist (ehk erinevate materjalide kihtidest, mida eraldada ei ole võimalik) ning taaskasutusse need ei sobi. Komposiitmaterjali märgistuseks pakendil on number 7 kolmnurga sees ning rusikareegliks võib lugeda: kui pakendimärgistusel on kolmnurga sisse kirjutatud 7, ei ole see pakend taaskasutatav ja tuleb visata olmejäätmetesse. Tihtipeale aga pole taolistel pakenditel üldse peal mingit numbrilist tähistust ja seega jäta meelde – piima- või hapukoore kilepakend on olmejääde.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

2st on ametlik pressiteade aastast 2022 (nov).

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

nii lolliks ma keeldun minemast. mul lähevad kõik pakendid kollasesse kotti ja minupoolest sorteerigu ise välja neid komposiitmaterjalist pakendeid sealt kui tahavad. nagunii ju peavad sorteerima, klaas, plast ja paber korjatakse ju koos.

ainult munakarpe ei pane sinna, nende kohta ma tean, et neist uuesti enam midagi teha ei saa.

+9
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

unustasin: lahtine kompostikast sul läbi ei lähe, pole mõtet proovidagi.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

pagan. no nüüd ütleks mina, et et nii lolliks pole mõtet minna. Pole ma oma suures ja sügavas kompostikastis ei hiiri ega linde näinud. Kompostin linnas üle 20 aasta, see on tavaline tegevus maaeluga harjunud inimestel. Kalajäätmed kaevan koheselt mulla alla väetiseks.
Aga ok, aitäh. Tuleb mõelda, kas teha pilt teisest kompostikastist või teha uus.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tuleb mõelda, kas teha pilt teisest kompostikastist või teha uus.

Kui ainult kaas pealt puudu, siis ma paneks mingi suvalise plaadi sinna kahe pisikese hingega kinni ja ongi olemas, kasvõi jupikese polükarbonaati vmt.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

ainult munakarpe ei pane sinna, nende kohta ma tean, et neist uuesti enam midagi teha ei saa.

Need koguge kokku ja viige parem mõnele kanapidajale.

+2
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

mul lähevad kõik pakendid kollasesse kotti ja minupoolest sorteerigu ise välja neid komposiitmaterjalist pakendeid sealt kui tahavad.

Olen sama meelt – kuni ei ole üheselt loetavaid ja mõistetavaid märgistusi ja juhiseid, sorteerigu ise terviseks.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lühidalt: võtsin Ragn-Sellsi pakendikoti. Olen netiavarustest uurinud sorteerimist, aga nt piimapakendi kohta on erinev info. Ma paneks pakendikotti, aga leidsin 2022. aasta pressiteatest sellise info ja ma ei saagi aru, kuhu see pagana kilepakend panna. Töökaaslane teatas, et tema võtab nt jogurtitopsilt paberi ümbert ära, et kas ma ei teegi nii siis väää. Ma ütlesin, et lolliks ka ei maksa minna, aga paistab et ikka lähen :). Valmistun kompostikastist linnale pilti saatma, meil pole kinnine kast. Mõtlen, kas teha kellegi teise kastist pilt või hakata võitlema vms. Lolliks kõik läinud (ma ka). 2. Piima- või hapukoore kilepakend segapakendisse? Tundub loogiline – plastikust kilepakend, loputame veega puhtaks ja paneme pakendikonteinerisse. Nii lihtne see siiski ei ole. Piima- ja hapukoorekiled on tehtud komposiitmaterjalist (ehk erinevate materjalide kihtidest, mida eraldada ei ole võimalik) ning taaskasutusse need ei sobi. Komposiitmaterjali märgistuseks pakendil on number 7 kolmnurga sees ning rusikareegliks võib lugeda: kui pakendimärgistusel on kolmnurga sisse kirjutatud 7, ei ole see pakend taaskasutatav ja tuleb visata olmejäätmetesse. Tihtipeale aga pole taolistel pakenditel üldse peal mingit numbrilist tähistust ja seega jäta meelde – piima- või hapukoore kilepakend on olmejääde.

ma ei saa nüüd aru, millest jutt, kollasest pakendikotist või liigiti kogutavatest pakendikonteineritest?

kui jutt ikka pakendikotist, siis sinna läheb segapakend. see tähendab,  nii plast, klaas, paber  kui metallpakend.

ja kompostikast peab kaetud olema.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

siin on juhend ja juttu ka koore ja piimapakkidest.

https://pakendikott.ee/

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Juttu on ju ainult tetrapakendist, mitte kilepakendist.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

googeldage:
Levinuimad vead, mida kodus pakendi sorteerimisel tehakse

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ei tunne ühtegi kanapidajat.

Papist munakarbiga alustan tuld. Plastikust läheb pakendisse. Mul läheb kõik pakend pakendikotti, lisaks läheb sinna ka mõttetu reklaam, klaas. Ühtegi pakendit ei pese.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kanapidajad ja põllumehed ei ütle aitäh, kui neile tuuakse kasutatud munakarpe, kartulivõrke ja muid juba kasutatud pakendeid. Nad ostavad neid hulgi ja väga odava hinnaga uutena. Kasutatud karpide ja võrkudega ei ole suurt midagi teha. Papist munakarbi võib rahulikult komposti panna, see laguneb ära, või siis segajäätmetesse, see põleb kenasti.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kõik toidupakendid, v.a klaastaara ja pandipakendid on olmejäätmed ja lähevad segaprügisse, kust nad lähevad põletamisele elektrijaamades ja neist saab elektrienergia. Pole mingit mõtet neid toidupakendeid pesta ja sorteerida.

+2
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Juttu on ju ainult tetrapakendist, mitte kilepakendist.

kui tetrapakendi puhul piisab, et see piimast tühjaks valada, miks ei peaks sama kehtima kilepakendi puhul?

hapukoort niisama lihtsalt maha ei loputa, sestap panen mina selle olmeprügisse.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ei tunne ühtegi kanapidajat.

Papist munakarbiga alustan tuld. Plastikust läheb pakendisse. Mul läheb kõik pakend pakendikotti, lisaks läheb sinna ka mõttetu reklaam, klaas. Ühtegi pakendit ei pese.

toimetan üsna samamoodi, kui pakendi loputan siiski enamvähem puhtaks.

lihtsalt huvi pärast, kui sa toidupakendeid üle ei loputa, kas see kott sul 4 ädalaga haisema ei lähe?

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

lihtsalt huvi pärast, kui sa toidupakendeid üle ei loputa, kas see kott sul 4 ädalaga haisema ei lähe?

Ma viin üle päeva paberkotiga valla konteinerisse ja haisema ei lähe. Paberist poekott läheb koos pakenditega konteinerisse. Eraldi pakendivedu pole tellinud. Mul saaks see 200l kott 2 nädalaga täis.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Hüppan siia teemasse sisse. Mul sõbranna kirjutas mingisse kohta, mis seda jäätmemajandust korraldab, olen unustanud selle koha. Küsis sealt mitu küsimust ja vastused osad hämmastasid. Näiteks tühi tabletipurk või see fooliumist leht, mille sisse on pakendatud vitamiinid või ravimid, see ei olevat pakend. Ei tohtivat sellist panna pakendikonteinerisse. Miks, ma aru ei saa ja otse seda kirja pole näinud, sõbranna nii ütles. Teiseks oli mingi lugu õlipudelitega, et neid ei tohi panna siis taarasse ega pakendissse. Kui klaas või plastpudel vastavalt. Kolmandaks assoriikarbi see plastikosa mis paljudel karpidel on ja mille sisse on pakitud kommid, see polevat ka pakend. Nt mingid ferrero kommid on paksust plastist pakendis. Aga see polevat pakend. Kommipaber mitte paberist polevat ka pakend. Hambapasta tuub, mille sisse on pakendatud pasta polevat ka pakend. Mai saa enam midagi aru.

+11
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ragnsells soovitab oma kodulehel pakendeid nõudepesumasin pesta, kui seal ruumi üle jääb. Mina vist nii andunud pakendisortija pole ja minu ettekujutuses läheb suurem osa pakendist peale klaasi ja metalli niikuinii heal juhul ainult põletamiseks.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tegin enda jaoks selgeks, et ei järgi seda soovitust (kui pakendimärgistusel on kolmnurga sisse kirjutatud 7, ei ole see pakend taaskasutatav ja tuleb visata olmejäätmetesse.). Nt täna nägin, et ostetud liha oli plastkarbis mille peal oli number 7.  Kui Ragnsells täpselt lahti ei kirjuta oma juhendis mida võib ja mida mitte, siis mina ka asja keeruliseks ei aja.  Kõik pakendid viskan segapakendi kollasesse kotti. Välja arvatud foolium ja mustad pakendid.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

pagan. no nüüd ütleks mina, et et nii lolliks pole mõtet minna. Pole ma oma suures ja sügavas kompostikastis ei hiiri ega linde näinud. Kompostin linnas üle 20 aasta, see on tavaline tegevus maaeluga harjunud inimestel. Kalajäätmed kaevan koheselt mulla alla väetiseks.

Aga ok, aitäh. Tuleb mõelda, kas teha pilt teisest kompostikastist või teha uus.

Mu linnas elavad vanemad on kompostinud pealt lahtises kastis niikaua kui ma mäletan ja ilmselt enne sedagi. Nii on ju normaalne, kui on oma aed (see on nõukaaegne standardsuurusega krunt, mitte mingi imepisike lapike, kus maja ümber meeter muru ja auto parkimisplats).

Nemad ei hakanud jamama, võtsid prügivedajalt väikse biojäätmete konteineri. Nüüd on neil kaks väikest prügikonteinerit ja tühjendatakse mõlemat. Tõenäoliselt peavad nad iga kuu paar eurot rohkem maksma kui varem, aga keegi ei saa vähemalt õiendada.
Aiajäätmeid kompostivad ikkagi oma pealt lahtises kompostikastis. Ainult toidujäätmed (mida neil tekib väga vähe) lähevad sinna spetsiaalkonteinerisse.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ragnsells soovitab oma kodulehel pakendeid nõudepesumasin pesta, kui seal ruumi üle jääb. Mina vist nii andunud pakendisortija pole ja minu ettekujutuses läheb suurem osa pakendist peale klaasi ja metalli niikuinii heal juhul ainult põletamiseks.

Ma ei pane siis nõudepesumasinat käimagi, kui mul on seal nii palju ruumi, et pakendeid saab sisse laduda. Tegelikult olen paaril korral mõnda plastanumat siiski nõudepesumasinas pesnud ja alati on sellega mingi jama olnud. Plastkarbikesed on ju kerged, kuuma veega pestes deformeeruvad, kui on mingi sildike peal, siis see laguneb laiali ja määrib nõusid või ummistab filtrit.

Kuna ma kogun oma pakendeid esmalt kotti köögikapis, siis ma jälgin, et mingeid toidujäänuseid sees poleks ja vahel loputan neid tilga pesuvahendi ja/või veega (ei pese, ainult loputan). Muidu hakkab ju haisema. Aga kui on pakend ikka nii määrdunud, et väiksest veetilgast loputamiseks ei piisa, siis viskan olmeprügisse ja kõik.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kanapidajad ja põllumehed ei ütle aitäh, kui neile tuuakse kasutatud munakarpe, kartulivõrke ja muid juba kasutatud pakendeid. Nad ostavad neid hulgi ja väga odava hinnaga uutena. Kasutatud karpide ja võrkudega ei ole suurt midagi teha. Papist munakarbi võib rahulikult komposti panna, see laguneb ära, või siis segajäätmetesse, see põleb kenasti.

Ma küll küsin tuttavatelt munakarpe. Täidan ära ja annan tagasi. Kanad munevad rohkem kui ise süüa jõuame. Aga ma ei müü mune, annan niisama.
Kui ma ise kelleltki mune ostaksin, siis ma tahaksin siiski puhta karbiga mune saada. Ja samuti tekib ka minul aega-ajalt munakarpide hoiustamisega probleem. Kui need on eri tootjate omad, siis ei passi nad hästi üksteise sisse ja võtavad rohkem ruumi. Aga ma ei tee numbrit, kui mulle antakse liiga palju munakarpe, põletan vaikselt üleliigsed ära lihtsalt. Plastist munakarpidega ei tegele.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Loomulikult! Reegel on ju, et igal perekoolikal on oma “tuttav talunik”.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma viin üle päeva paberkotiga valla konteinerisse ja haisema ei lähe. Paberist poekott läheb koos pakenditega konteinerisse. Eraldi pakendivedu pole tellinud. Mul saaks see 200l kott 2 nädalaga täis.

no neid kotte saabki korraga kuni kaks tükki ära anda. 😉

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

hmm, sellel lingil on video “kas pakendeid peab pesema”, kus räägitakse, et piisab vaid kergest loputamisest. ja leidub ka video, kus juttu sellest, mis saab pakenditest edasi.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

ja siin on ka päris head informatsiooni.

https://www.tvo.ee/kkk/tagged/elanikele

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

kas valla konteiner ka segapakendi jaoks?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Loomulikult! Reegel on ju, et igal perekoolikal on oma “tuttav talunik”.

Mõni ikka on ju igaühel, kes tahab. Kui mitte päris endal, siis mõnel sugulasel, sõbral või töökaaslasel. Enam pole vaja, aga me saatsime aastaid oma munakarbid ja munakoored paar korda aastas Eesti teise otsa meie peresõpradega, kes andsid siis oma maakodu naabrile, kes saatis vastu mõnikümmend muna. Nüüd enam pole vaja, lähevad lähemale 🙂 ja see memmeke seal on juba kahjuks lahkunud ka.

+1
-2
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 60 )

Esileht Kodunurk Taas sorteerimine: Piima- või hapukoore kilepakend segapakendisse?