Ma just ükspäev mõtlesin, kuidas ma olen saanud eluõppetunde väga ootamatutelt inimestelt. Need inimesed on mind mõjutanud ilma et nad ise seda teaksid.
Teise inimese silmadega nägemise õppetund – olin noor ametnik, läksin ühel talvehommikul tööle ja nägin töökoha fuajees prükkarit ennast radika kõrval soojendamas. Lendasin kohe peale, et “minge siit minema, ma kutsun kohe politsei… ” ja see vana mees vaatas mind lihtsalt väsinult ja rahulikult heatahtliku pilguga ning ma sain aru, et need silmad on näinud elus palju hullemat kui üks ennasttäis plikanähvits ähvardavalt säutsumas. Ma nägin ennast tema silmadega ja mulle ei meeldinud see inimene, keda ma nägin. Mis viga kätsatada, soe mantel seljas ja moekad saapad jalas, aga ise nii tühi(ne).
Headuse ja märkamise õppetund – aastaid hiljem olin kahe lapse ema, kiirustasin koju ja ootasin kaubamaja juures trolli. Sinna tuli üks kodutu naine – nende vanusest ei saa ju aru, aga umbes 50 aasta ringis. Ühel hetkel pani ta oma suured kilekotid maha, läks valgustatud reklaamtulba juurde ning kallistas ja silitas seda. Ja ma nägin, et pildil oli heledapäine hästi armas väike tüdruk, pea padjal. Mina polnud märganudki, ikka vaatad reklaamidest mööda… aga tema näitas selle lapsukese suhtes üles sellist inimlikku soojust ja õrnust. Olen hiljem mõelnud, et ehk olid tema elus kunagi paremad ajad ja ta igatses neid taga. Ja et me peaksime iga päev olema tänulikud ja avali südamega. Minul olid kaks sellist peakest kodus silitamist ootamas, oleksin pidanud pilgeni õnnelik olema, aga olin hoopis kärsitu ja tülpinud. Valus tunnistada, aga selles vanas räämas naises oli rohkem sooja südant kui minus.
Minu põlvkonda kasvatati sageli hakkamasaajateks ja tundeid väga palju ei näidatud, hilisemad töökohad eeldasid läbilöögivõimet ja tarmukust. Ei tea, mis neist kahest inimestest on saanud, aga nad saadeti minu ellu kindla eesmärgiga – hoolitseda, et ma “päeva lõpuks” oleksin eelkõige inimlik ja alles seejärel edukas. Sest jah, nemad olid oma räbalast seisundist hoolimata inimlikkuses minust peajagu üle.
Sellised tõdemused muudavad alandlikuks ja näitavad kätte teeotsa, kuhupoole minema hakata…