Ei vasta tõele. Minu leerikursusel (luterlased) polnud vist keegi üleni valges. Minu arvates isegi liiga tavalistes kampsikutes ja teksades on paljud. Lillesülemeid ka ei näinud. Täiskasvanute leeri tulijad nii väga ei kuuluta suguvõsas ega kuskil, et nad seal käivad. Ristimine oli peale pühapäevast missat ja seal oli vähestel mõni pereliige pealtvaatamas.
Kui teil on luteri kogudus, siis kuidas teil jumalateenistust missaks kutsutakse? Missa on katoliiklastel. Luterlastel on jumalateenistus, no kui väga peenutseda, siis võib ju ka liturgia ütelda.
Natuke veider, et tahad liige olla, aga ei ole nõus midagi selleks tegema. Ristimine võiks toimuma öösel salaja teki all ja edaspidi istud tagumisel pingil musta burka sees. Hallo, need on sinu koguduse liikmed, mida sa häbened.
Jah, mina olengi veider. Mul on ärevushäire seoses avaliku esinemise ja sellega sarnanevate asjadega nagu saali ees seismine ja tähelepanu keskpunktis olemine. Kas see tähendab, et mind ei tohigi ristida?
Huvitav, millist rõõmu võiks pakkuda koguduse liikmetele see, kui nad vahivad mind saali ees seismas ja teavad, et ma piinlen kogu tseremoonia ajal kohutavalt. Minu jaoks on avalikus kohas tähelepanu keskpunktis olemine piinav. Mõni veel vahib ja arvustab, et näe, liiga tavaline kampsik ja teksad seljas tal või leiab midagi muud, mille kallal iriseda. Väga kahju, et leidub inimesi, kes sellest aru ei saa ja lisaks veel mõnitavad ka, et kanna siis burkat ja istu kodus teki all. Aitäh, väga toetav suhtumine ühelt kristlaselt.
Lihtsalt jumalateenistusel käimine, armulauast osa võtmine, koguduse liikmetega suhtlemine ja kohvi joomine ei ole piinavad, sest nende tegevuste ajal ma ei pea olema tähelepanu keskpunktis, vaid olen lihtsalt üks paljudest. No okei, see armulaud on ka natuke hirmutav, aga sellega ma olen juba harjunud.
Leerikursuse läbimine võib anda küll uusi teadmisi, aga ärevushäiret see ära ei võta.