Esileht Ajaviite- ja muud jutud Tänamatusest

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 32 )

Teema: Tänamatusest

Postitas:
kat78

Pensioniealisena hakkad ikka oma minevikku meenutama ja paralleele tõmbama. Keda heietused ei huvita, edasi ei loe!   Tahan lihtsalt välja kirjutada selle. Kui see Jaak Mae uudis tuli, meenus, kuidas Jana Mae kunagi ammu rääkis, mismoodi see algus neil oli, siis jäi mulje et Jana toetas ja aitas ja tema ettevõtte rahadest nad elasid. Nõme mõelda, et kui nüüd on naine jõudnud keerulisse vanusesse ( menopausi algus)  siis nüüd jalutab mees minema.

Mul on elus olnud paar hetke, kus ma tunnen, et minu pühendumus, nii vaimne kui ka rahaline, oleks võinud olemata olla. Noorena on jõudu ja energiat palju: tööl olin valmis kõiki aitama, eriti uusi tulijaid, kes siis rahulikult abi vastu võtsid ja üks neist tegi hiljem minu ideega kena karjääri, ja kui olin tal aidanud sisse elada, lasi ta minu ametikoha koondada, sest minu idee aitas hoida kokku üksjagu ressurssi, nii raha kui tööjõudu. Omanikele serveeris ta seda kui  tema enda ideed, loomulikult eeldati, et noor mees ideedest pungil…aastaid hiljem saadi aru küll et see, minult varastatud, jäigi tema tähetunniks. Mul polnud häda midagi, sain uue alguse ja karjääri teises ettevõttes.

Esimene abikaasa oli hea väljanägemisega ja tark mees aga seesmiselt äärmiselt ebakindel ja voodis äpu, meie kooselatud aja jooksul aitasin tal ennast leida, toetasin ja nõustasin, aitasin töö leida, karjääri teha, perele raha teenisin mina, auto ostsin ja süüa ostsin ( 90 alguse vaesuse aeg), temal oli vanemate poolt kingitud korter, selles me elasime ja see oli siis nagu tema panus. Ajal kui mees läks ülikooli  tagasi ja teenis taskuraha, rabasin mina pikki päevi tööd teha ja ka lapsed olid minu rida, pigem maksin koduabilisele, kui laste isa leidis aega nendega olla. Ja siis, kui tuli probleem lapse tervisega, kõndis mees lihtsama elu juurde. Lapsed kasvatasin ise suureks, eksmees elab täna oma vana emaga, et ühtegi naist tema kõrval enam ei ole, pole tal kedagi, kes teda ema hooldamisel aitaks.

Muidugi puutume me elu jooksul kokku väga paljude inimestega ja õnneks suuremat osa neist saab meenutada ainult heaga. Me oleme kinni oma kasvatuses, ma nägin, kuidas käitusid mu vanavanemad ja mu ema ja isa, mul on olnud töökohtadel mentoreid, mul on olnud häid õpetajaid, mu laste teele on sattunud suurepäraseid õpetajaid, isegi kurb et siis, kui elu tasakesi lõpu poole hakkab kerima, ujuvad pigem pinnale need mälestused, mis oleks võinud olemata olla. Tagantjärgi tarkusena ei oleks ma enam oma energia, oskuste ja raha laiali jagamisel nii lahke. Panustama oleksin pidanud kõige rohkem oma lastesse ja iseendasse. Ühel hetkel oled vana ja on hea, kui on tervis korras ja lastega suhted head. Kõik muu, mehed, töökohad, sõbrad, sugulased on mööduv nähtus, aitad neid toetad neid aga pole mõtet loota et nad  sulle appi tulevad. Olen toetanud paari noort sugulast, kellest üks suureks saades ei pidanud paljuks minu koju vargile tulla. Oma vanema lapse pealt näen, kuidas teda ära kasutatakse, mul on nii kahju sellest aga täna ta mind ei usu, valus, kui see õppetund ükskord talle kohale jõuab. Ühel hetkel loksub kõik paika ja karma saab ka nõmedalt käitunu kätte, kuid haiget saavad kõik ja valus on ikkagi.

+62
-13
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Vana-Ann

Jah, sellised kogemused püsivad kaua meeles ja kibestavad inimest. Mina sain oma õppetunni, et inimesed ei ole ilusad ja head, noorena kätte ja rohkem samasse ämbrisse astunud ei ole.  Ma ei usalda kedagi ja mulle ei meeldi mitte keegi, ma tean, et lõpuks on igal ühel oma nahk kòige ligem. Aga see karmajutt on küll lollide lohutus, pole mingit karmat. Ole ise ülbem ja egoistlikum, siis peetakse sinust ka tunduvalt rohkem lugu. See pole klišee.

+28
-8
Please wait...

Postitas:
jax

Minul vist pole sellist ootust kunagi olnudki, et inimesed hirmus toredad oleksid, kõikvõimalikud negatiivsed kogemused jäid esimese 25 aasta sisse. Seetõttu on ülejäänud elu olnud pigem täis häid üllatusi. Enda isikliku kogemuse pealt võiks öelda, et mida egoistlikum olla, seda rohkem tundub kui ebaõiglaselt sinuga käitutakse. Elu ei võlgne meile midagi ja kõik oleme mõnes mõttes üksi.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
OriginalTaste

kat78: kui sa kõike tahad hiljem vastuteenena tagasi saada, siis ära üldse elus kellegi heaks midagi tee, sest sa ju nõuad hetkel tagasi võlgu mida teistele tegid siiski heast tahtest. kas sul on ka mingi lasteaia sündroom, et sul on kõik üles märgitud mida sina tegid ja mida vastu said? aga mis siis kui see elu saab läbi ja oma headele tegudele saab preemia alles järgmises elus?

kibestunud oled sa metsikult, mees voodis äpu ja kindlasti peksis ka sind, tüüpkirjeldused perekoolis. muidugi on elus karma olemas, kõik inimesed visatakse üle parda, ka neid keda sa praegu taga kirud. inimesed ei ole mitte kunagi õnnelikud, vähemalt mitte eestlased.

+9
-54
Please wait...
Postitas:
silesale

Tänu oodates või et keegi mäletaks su tehtud heategusid…ega  maksa oodata. Need kelle heaks midagi tegid, mõtlevad, et kui midagi tegid, ju siis ise tahtsid seda teha.  Tänutunne saab muutuda süütundeks, nagu Maede puhul võiks. Mina ei tea kui palju Jana endast andis, aga ju siis oli nii. Kas Jaak peaks elama edasi Janaga, kui ta ei taha. Tänutundest, nüüd juba süütundest, et teda nii palju toetati. Ideaalis peaks nad lihtsalt koos vananema. Aga kui on  teine olukord, mida mina olen küll kuulnud – lugusid et mees käis tööl, teenis. Naine võttis aga koolitusi ja arenes. Kuni jõudis mehest vaimselt nii palju kaugemale, et kasvati lahku. Naine ütleb siis et mehe areng oli seisma jäänud. Jäi seisma sest ta tegi tööd, teenis, et võimaldada naisele sellist elu nagu ta soovis. Ja Naine läheb. Või peaks ta nüüd juba süütundest jääma.

+15
-6
Please wait...

Postitas:
kitah

alles lugesin kuskilt, et selleks, et saada, tuleb kõigepealt anda. ja samas ei maksa tänu oodata neilt konkreetsetelt, keda sina oled aidanud, st on tore, kui nad seda on, aga kui ei ole, ei juhtu ka midagi. must tänamatus on suuresti saaja kõrvade vahel kinni, sest sellist asja esoteerikas ei eksisteeri. tegid head, kena, ja läheme päevakorras edasi.

minul on elus olnud väga vähe võimalusi tagasi maksta neile inimestele, kes mulle teene osutasid, niisiis ma pigem pole tahtnudki neilt seda vastu võtta, sest ma ju tean, kuidas inimesed mõtlevad.

samas, kui mul endal on olnud võimalus kedagi aidata, kasvõi pisiasjus, või vahel ka lihtsalt oma mullist ja mugavustsoonist välja tulles (ja heategu ongi sageli vaid selle paari väikese, aga teinekord oh kui viitsimatu sammu kaugusel), siis ma teen seda ega mõtle enam tagasi. minu jaoks see oli väike asi, saaja jaoks ehk suur, aga ma ei taha panna teda piinlikku olukorda, oodates pingsalt vastuteenet. vastu tahtmist tehtud heategu ei ole mingi heategu.

ja ka mind on aidatud – mida rohkem ise annad, seda rohkem ise vastu saad. mitte, et ma nüüd selle mõttega pingsalt midagi teen, seda kindlasti mitte. aga aidata, head teha, see on nii lihtne, ja jätab hinge hea tunde ja teeb maailma selle väikese, tühise, kuid olulise asja võrra paremaks.

seega, milleks kibestuda. tunne headmeelt, et sina ise tegid head ja jäta ärakasutajatele nende must südametunnistus. ei saa nemadki midagi tasuta, ja sandi inimese alel meelel oo küüned alati omapoole, nagu ütleb rahvasuu.

nagu TA ütles, talgi on olnud mentoreid ja häid inimesi piisavalt, siis oldagugi mõttes tänumeeles nendega ja tehtagu head teistele, sest see kõik tuleb ringiga tagasi, ja jobudele mõtlemine määrib mõistust. seega, kui saad, siis tee head, kui ei saa, kui teed selle mõttega, et teine peab nüüd tänulik olema, siis võid tegemata jätta.

+16
-1
Please wait...

Postitas:
mii

Mina olen elus väga palju abi saanud. Kahjuks ei ole mul võimalik nende heategude eest muul viisil tänada, kui aidata omakorda teisi inimesi selle eest midagi vastu ootamata.

Ma arvan, nii peakski seda võtma. Kui sa elus kedagi aitad, siis mõtle nii, et ta ei tasu sulle heateo eest. See, keda sina aitasid, aitab omakorda kedagi teist. Ja muidugi mõtleb ka sinu peale tänutundega, aga see tänutunne ja arusaamine tekib tihti alles mitmekümne aasta pärast. Nii et võta rahulikult ja ära kibestu. Alati on parem olla aitaja, kui abivajaja.

+26
0
Please wait...

Postitas:
OriginalTaste

Miks te kõike siin aitamisena võtate? See ongi ampsude lugemine, ma aitan kedagi, ma annan endast midagi, sellega tekibki hinge mingi vastuteene soov. Aga ju see ongi siis naiste maailm, sest mehed vist teevad väga palju asju igavusest ära, niisama passida ju ka mõttetu, lähen siis niidan heina ära või parandan seal midagi ära… Meestel on suuremeelsus, naistel väiklus. Kui te saate sellest mõtlemisest lahti, siis on ka elu ilusam, sest kõige eest ei saa raha küsida nagu juudid küsivad. Kuidagi peab päevad mööda saatma. Aga siin jah õpitud isegi oma lapse pissitamise eest küsima teiselt raha, ma nüüd ka midagi tegin, maksa sina kui mees mulle see kinni. Ajugeenid on juba valesti arenenud ja ei aitagi midagi.

+6
-39
Please wait...
Postitas:
Seliiina

Ahhh, palju kergem on elus, kui sa tead head, kui saad ja võid, aga ei hakka ennast ohverdama või ootama mingit tänu ja vastuteeneid. Sellest on sadu vanasõnasid ja ütlemisi üle ilma, variatsioonides “ükski heategu ei jää karistuseta”.

+17
-2
Please wait...

Postitas:
Riia

Kahju, et oled reeturlikkust tunda saanud. Mul ei ole sellist kogemust, aga näiteks eri paigust pärit ümberasujate ja põgenike puhul olen aidanud igaks juhuks rangelt ainult neid, kes eesti keelt õpivad ja suhtlevad minuga eesti keeles. Teine tingimus on olnud, et sissetulnu on Eestis ükskõik, millisele tööle läinud ega logele niisama, sest “erialasele tööle praegu ei saa”. Ainult selliseid olen nõu ja jõuga aidanud ja neile kortereid üürile andnud. Olen ise töökas ja aitan ka vaid töökaid ning püüdlikke, kes panustavad meie riiki.

+11
-10
Please wait...

Postitas:
BellaBee

Kui see Jaak Mae uudis tuli, meenus, kuidas Jana Mae kunagi ammu rääkis, mismoodi see algus neil oli, siis jäi mulje et Jana toetas ja aitas ja tema ettevõtte rahadest nad elasid. Nõme mõelda, et kui nüüd on naine jõudnud keerulisse vanusesse ( menopausi algus) siis nüüd jalutab mees minema.

Arvestades lahutuste protsenti, mis on vähemalt 50, oleks väga naiivne arvata, et vanaduses sama paarilisega veel koos oled, kellega alguses abiellutud sai. Ma küll ei sooviks, et mees vaid tänulikkusest minuga koos oleks.

pealegi, mis selles 50+ eas nii keerulist on, et mehe kohalolu seda kuidagi leevendama peaks?

+10
-3
Please wait...

Postitas:
Simone2

Eks reetmist ongi raske andestada ja unustada. Endalgi meenuvad vahel mõrudamad kogetud sündmused, aga siis jälle keskendun sellele, et tavaliselt nn kriitilistel hetkedel on mu kõrval olnud alati keegi, kes on mulle toeks olnud (nagu ka sul ilmselt) – soe lasteaiakasvataja ja õpetaja lapsepõlves, hiljem mõni hea sõbranna või klassivend, kelle headusest olen palju võitnud.

Su asemel mõtleks nii, et egoistlikud inimesed ja reeturid on õnneks minevikus ja keskenduks sellele, millest on põhjust rõõmu tunda. Elu on läinud nii, et oled saanud südamliku lapse, ehk on sul ka toredad vanemad ja ilus kodu (mis pole ju enesestmõistetav)?

Ehk teiste tänamatuse teema asemel ma keskenduks, mille üle ise tänulikkust tunda. Suva need väiklased reeturlikud inimesed minevikust 😀 sa oled nagunii juba võitnud elus.

+8
-3
Please wait...

Postitas:
primaka

Päris halb tunne võib olla, kui oma teenetele vastuteeneid oodata ja neid ei tule. Palju parem tunne on, kui neid vastuteeneid ei oota.
Mina ise aitan teisi sellepärast, et ma tahan aidata ja pole kunagi ühtegi vastuteenet oodanud.
Muidugi tegi haiget, kui siis nuga selga löödi pärast, aga ikkagi ma ei kahetse, et neid asju tegin. See kõik oli sellel hetkel ja minupoolne abi tekitas minu hea tunde. Nüüdseks on see juba möödas ning minevik. Milleks elada minevikus ja oma tegudele vastuteeneid oodata?
Parim, mis enda jaoks teha saab on elada hetkes ja teha just neid asju, mis oma hinge rõõmsaks teevad ja hea tunde tekitab. See, kuidas teised käituvad on juba nende mure ja minusse see ei puutu.
Loota saab siin elus ainult iseendale, selle tõe sain ma selgeks juba puberteediealisena ja tõesti, ma ei ole kunagi lootnud kellelegi teisele, ikka ainult ise. See on mu teinud mu väga tugevaks inimeseks, kes kõigega hakkama saab. Kui jõud või võimalused üle ei käi, siis saab alati teenuse osta.

Naine, 55

+4
-4
Please wait...

Postitas:
sool

Mul tuleb kananahk peale alati kui ma loen, kuidas keegi kurdab, et tema on nii hea inimene ja teised tänamatud 🙂

Palun hoia endale oma aitamine! Täpselt nagu mustlastega, kes surub sulle tänaval jõuga lille pihku ja siis tuleb kallale, et sa oled talle võlgu ja “maksa kohe ära”!

+14
-21
Please wait...
Postitas:
Gruune

Abistada tuleks ikka nii, et sa endale sellest konkreetse inimese käest mingit konkreetset tänu vastu ei ootagi.

Tänu edasiandmine peaks käima sedamoodi, et sina teed kellelegi heateo ja see teine omakorda mingil hetkel annab selle kellelegi edasi, kes omakorda saab võimaluse kedagi aidata. See peaks olema niimoodi ringluses, mitte nii, et sa abistad kedagi ja siis jääd passima, et noh, millal suur kummardamine ja tänulikkus pihta hakkab.

Mõni muidugi on ka selline, et ei olegi mõtet aidata, nii sügaval mülkas sees, et tõmbab sind ennast ka kaasa. Eks see on selline peen kunst, teiste abistamine nii et endale rõõmus meel jääb ja vanaduses kibedaid mõtteid ei mõtle.

+10
-4
Please wait...

Postitas:
Andy

Mul tuleb kananahk peale alati kui ma loen, kuidas keegi kurdab, et tema on nii hea inimene ja teised tänamatud 🙂

Palun hoia endale oma aitamine! Täpselt nagu mustlastega, kes surub sulle tänaval jõuga lille pihku ja siis tuleb kallale, et sa oled talle võlgu ja “maksa kohe ära”!

Ma saan teemaalgutsest nii aru, et TA ei oota mitte tänu, vaid seda, et need, kelle heaks ta midagi teinud on, talle hiljem nuga selga ei löö. Nagu näiteks see sugulane, keda ta aitas, aga kes hiljem tema koju vargile tuli. See on ju TA- l täiesti õigustatud ootus!

+29
-1
Please wait...

Postitas:
Agathe

Lugesin ainult esimest postitust, st teemaalgatust. No ma ei tea. Algaja kolleegi abistamine või sedalaadi tegevused ei pane mind küll ennast tundma, et vohh, nüüd tegin heateo. Kui keegi küsib abi, siis kaalun kiiresti, kas ma selles konkreetses asjas saan või tahan kaasa lüüa ja kas mul on võimalused. Kui on, aitäh oleks kena, kui ei saa, siis ilmselt ei märkagi.

Nuga selga pole elus keegi löönud, kui ehk üks kord. Muidugi on keegi ilmselt selja taga rääkinud asju, mida ma ei oleks soovinud. Samas – kui need on väljamõeldud asjad, siis inimesed, kes mind tunnevad, kas ei usu neid või tulevad ja küsivad. Kui need on tõesed asjad – no kurb lugu. Ise tegin, keegi sai teada, minu oma viga. Poleks teinud, poleks räägitud.

Tõsi, on paar asja, mida ma ei ole suutnud andestada ja ei andestagi. Need ei ole aga heategude või abistamisega seotud. Ühes neist olin ma ise süüdi (see inimene levitas nooruses tõtt, mida ma oleksin soovinud varjata), aga ta tegi seda teadlikult kõige valusamates kohtades ja see ei olnud minu tegu, mis oleks kuidagi olnud avalikkusele ohtlik, sündsusetu või mitte-eakohane vms. Teine inimene lihtsalt ei osanud mind kohelda.

Inimesed on üldiselt head. Kes ei ole head, on rumalad. Rumalusest tuleb eemale hoida ja maaimapit palju kenam. Aga käsi pikal tänu oodata mõne parema teo eest või tänulikkust…pähh. See on siis juba diil. Mina kratsin sinu selga, sina kiidad, kui tubli ma olen. Rumalus. Ära tee siis head, ega ära aita, kui NII oluline on pärast pai saada.

+9
-10
Please wait...

Postitas:
Mutsamamma

Pai tahtmine on ainult inimlik. Tahad ikka ju tunda, et teisel oli su abi vaja, tal on nüüd parem/kergem ja see teadmine/ütlemine teeb ka ju sinu olemist paremaks. Lisaks teeks minul ka meele mõruks, kui inimene, keda ma olen aidanud, hiljem keeldub mind aitamast või mulle suisa halba teeb.

Kui ei taha tänu võlgu olla, ära küsi abi. Parasiit, kes ainult küsib, ootab, eeldab, teeb kõikidel olemise halvaks.

+8
-2
Please wait...

Postitas:
Wanda

Ma saan teemaalgutsest nii aru, et TA ei oota mitte tänu, vaid seda, et need, kelle heaks ta midagi teinud on, talle hiljem nuga selga ei löö. Nagu näiteks see sugulane, keda ta aitas, aga kes hiljem tema koju vargile tuli. See on ju TA- l täiesti õigustatud ootus!

Mina sain samamoodi aru. Teemaalgataja ei räägigi ju vorst-vorsti-vastu tehingust. Just, nagu see vargile tulemine. Aga ka see, mis ta kirjutas oma eksmehe kohta. Seda nimetatakse pereelus ülefunktsioneerimiseks. Naine võtab märkamatult kogu koduse koormuse enda õlule. Samal ajal paneb täie mahviga ka kodust väljas – tööl, sest peab õigeks, et pereelu heaks toimimiseks tulebki pingutada. Ja on ikka väike pettumus, kui mees seda mugavalt ära kasutab ning ei saagi aru, et kohustused on ebaõiglaselt jaotunud. Või veel hullem, mees ei märkagi. Peabki enesestmõistetavaks, et naine tõmbab end ribadeks, samal ajal, kui tema vaikselt oma isiklikku asja nokitseb. Asi vist pole nii palju tänamises, vaid märkamises ja hoolimises.

Ma ise olen kogenud ka seda, et panustad millessegi pühendunud. Jah, ma ise tahtsin nii ja olin sel momendil ka väga rahul. Aga nö “vastutasuks” selgub, et inimene, kes peaks seda märkama, ütleb et tema pole üldse minu pingutust märganud. Selline kogemus on mul olnud tööl ühe konkreetse juhiga (aga kuna ta oli kõikidega selline, siis ma väga kauaks hinge ei võtnud). Rohkem jäävad hinge ja meelde ikka pereliikmete ja lähisugulastega sellised asjad. Näiteks oma vennanaisega, kelle last olin terve suvi hoidnud. Laps küll mähkmeeast väljas, aga piisavalt väike, et silm peab koguaeg peal olema. Hoidsingi hea meelega. Mu oma poeg oli ka siis sama vana ja mul oli see suvi töövaba. Paar kuud hiljem vennanaine enam isegi ei mäletanud seda. Mingit tänu ma ei oodanudki, aga hiljem asjaolu üldse mitte mäletada, oli siiski pisut solvav.

+17
0
Please wait...

Postitas:
saskia2

Pensioniealisena hakkad ikka oma minevikku meenutama ja paralleele tõmbama. Keda heietused ei huvita, edasi ei loe! Tahan lihtsalt välja kirjutada selle. Kui see Jaak Mae uudis tuli, meenus, kuidas Jana Mae kunagi ammu rääkis, mismoodi see algus neil oli, siis jäi mulje et Jana toetas ja aitas ja tema ettevõtte rahadest nad elasid. Nõme mõelda, et kui nüüd on naine jõudnud keerulisse vanusesse ( menopausi algus) siis nüüd jalutab mees minema.

Mul on elus olnud paar hetke, kus ma tunnen, et minu pühendumus, nii vaimne kui ka rahaline, oleks võinud olemata olla. Noorena on jõudu ja energiat palju: tööl olin valmis kõiki aitama, eriti uusi tulijaid, kes siis rahulikult abi vastu võtsid ja üks neist tegi hiljem minu ideega kena karjääri, ja kui olin tal aidanud sisse elada, lasi ta minu ametikoha koondada, sest minu idee aitas hoida kokku üksjagu ressurssi, nii raha kui tööjõudu. Omanikele serveeris ta seda kui tema enda ideed, loomulikult eeldati, et noor mees ideedest pungil…aastaid hiljem saadi aru küll et see, minult varastatud, jäigi tema tähetunniks. Mul polnud häda midagi, sain uue alguse ja karjääri teises ettevõttes.

Esimene abikaasa oli hea väljanägemisega ja tark mees aga seesmiselt äärmiselt ebakindel ja voodis äpu, meie kooselatud aja jooksul aitasin tal ennast leida, toetasin ja nõustasin, aitasin töö leida, karjääri teha, perele raha teenisin mina, auto ostsin ja süüa ostsin ( 90 alguse vaesuse aeg), temal oli vanemate poolt kingitud korter, selles me elasime ja see oli siis nagu tema panus. Ajal kui mees läks ülikooli tagasi ja teenis taskuraha, rabasin mina pikki päevi tööd teha ja ka lapsed olid minu rida, pigem maksin koduabilisele, kui laste isa leidis aega nendega olla. Ja siis, kui tuli probleem lapse tervisega, kõndis mees lihtsama elu juurde. Lapsed kasvatasin ise suureks, eksmees elab täna oma vana emaga, et ühtegi naist tema kõrval enam ei ole, pole tal kedagi, kes teda ema hooldamisel aitaks.

Muidugi puutume me elu jooksul kokku väga paljude inimestega ja õnneks suuremat osa neist saab meenutada ainult heaga. Me oleme kinni oma kasvatuses, ma nägin, kuidas käitusid mu vanavanemad ja mu ema ja isa, mul on olnud töökohtadel mentoreid, mul on olnud häid õpetajaid, mu laste teele on sattunud suurepäraseid õpetajaid, isegi kurb et siis, kui elu tasakesi lõpu poole hakkab kerima, ujuvad pigem pinnale need mälestused, mis oleks võinud olemata olla. Tagantjärgi tarkusena ei oleks ma enam oma energia, oskuste ja raha laiali jagamisel nii lahke. Panustama oleksin pidanud kõige rohkem oma lastesse ja iseendasse. Ühel hetkel oled vana ja on hea, kui on tervis korras ja lastega suhted head. Kõik muu, mehed, töökohad, sõbrad, sugulased on mööduv nähtus, aitad neid toetad neid aga pole mõtet loota et nad sulle appi tulevad. Olen toetanud paari noort sugulast, kellest üks suureks saades ei pidanud paljuks minu koju vargile tulla. Oma vanema lapse pealt näen, kuidas teda ära kasutatakse, mul on nii kahju sellest aga täna ta mind ei usu, valus, kui see õppetund ükskord talle kohale jõuab. Ühel hetkel loksub kõik paika ja karma saab ka nõmedalt käitunu kätte, kuid haiget saavad kõik ja valus on ikkagi.

No aga olidki ju rumal, et jagasid oma äriideid selmet ise neid teostada või maksid kogu pere eelarve kinni ja mees chillis ülikoolis. Siis on ju ses mõttes hästi, et tänaseks puugist lahti oled saanud.

Minul oli juba teismelisena suhtumine, et oma raske tooga teenitud raha ma laiali ei jaga. Abiellusin mehega, kes maksis kogu pere elu kinni. Ma ei hakka kunagi yhtki meest yleval pidama.

Heategevuseks annetan heldelt, on ka võimalusi selleks. Aga ma ei ela elu sees mehega, keda peaksin rahaliselt toetama ega lobise elus oma äriideesid mingitele noortele nolkidele teostamiseks. Tee ise!

+1
-14
Please wait...

Postitas:
saskia2

Mis Jaak Maed puudutab, on ikka 95% ajast seal mehe teenitu peal sooja elu nauditud nii, et pole sinu juhtumi puhul kuidagi võrreldav näide.

+2
-3
Please wait...

Postitas:
Agathe

Lisaks teeks minul ka meele mõruks, kui inimene, keda ma olen aidanud, hiljem keeldub mind aitamast või mulle suisa halba teeb.

No ma ei tea. Kui olen aidanud kedagi näiteks Powerpointi koostada või CVd kohendada, siis ma küll ei eelda, et ta peaks mind aitama, kui mul on hädasti vaja koer kliinikusse viia või last hoida. Aitähist on mulle küll ja küll.

Kui keegi suisa halba teeb, näiteks mingit valet levitab, ei seostu see minevikus tema aitamisega minu peas kuidagi. Ka sul on mõttejooks nii: “Näed, Tiiu ütles Priidu kuuldes, et ma olen paks! Tänamatu inimene! Mina aga asendasin teda aastal 2012 terve päeva!”?

Oleks päris naljakas, kui arvaksin, et kui aitan kellelgi viis ruumi puid riita laduda või viin kolm korda autoga koju, on mul kohe kaks paberit taskus – 1. tema kohustus tasuda mulle need teenused samas vaeva- ja ajakulus. 2. indulgents, et ta ei tohi kunagi mind ega minu tegusid elus kritiseerida. Huvitav, mis inimesed need on, kes nii arvavad.

+4
-10
Please wait...

Postitas:
skumbria

Jah, aga mees ei ole armunud naisesse selle tõttu, et naine tema heaks nii palju teeb. Tark naine vaatab alati, et ta ei investeeriks  rohkem kui vastu saab, pigem vähem. See ei pane meest naist armastama, et naine muudkui annab-annab-annab. Mees hoopis armastab naist, kellesse tema on investeerinud oma aega, energiat, raha jne. Peab tundma inimeste ja suhete psühholoogiat, Mingit tingimusteta armastust pole selles plaanis olemas. Tingimusteta on vanemate armastus laste vastu. Tänutundest ei jääda kokku. Ma naisena isegi ei taha meest, kes minuga tänulikkusest koos. Iga kell laseksin sellise tänuliku vabaks ja naudiks elu mehega, kes mind armastab tunnetega. Ja sellega veel see asi, et kui meestel need rasked ajad möödas, siis selline naine tuletab mehele neid aegu ebamugavalt meelde. Mis tähendab jällegi seda, et mees tahab seda naist veel vähem. Inimesed peavad ennast ja oma aega väärtuslikuks pidama, mitte laskma end ära kasutada ja hiljem märtrirollis olla.

+11
-2
Please wait...

Postitas:
skumbria

Tiba palju tahetud pole? Õigustatud ootus, et mees sinuga elu lõpuni tänulikkusest kokku jääks, no kuulge???!!! Vabatahtlikult teed elus kellegi jaoks midagi ja pärast tema ainus elu kuni päevade lõpuni sinu pantvangis… on  mõnel ikka arvamus õiglusest….

+2
-10
Please wait...

Postitas:
ilushelena

kui sa kõike tahad hiljem vastuteenena tagasi saada, siis ära üldse elus kellegi heaks midagi tee, sest sa ju nõuad hetkel tagasi võlgu mida teistele tegid siiski heast tahtest. kas sul on ka mingi lasteaia sündroom, et sul on kõik üles märgitud mida sina tegid ja mida vastu said? aga mis siis kui see elu saab läbi ja oma headele tegudele saab preemia alles järgmises elus?

Tüüpiline ärakasutaja jutt. Esmalt ohib, kuidas ta ei saa ega jaksa. Ja kui abi käes, siis ütleb, et aga kes sind palus, ise tahtsid aidata.

+12
-1
Please wait...

Postitas:
tooni

Asjad erinevad. Kui töö juures sinu mõtte kuulutab enda omaks keegi teine, on see sigadus. Kui oled noor ja rumal alles, kes ei oska asja korda ajada ja suud lehti teha, siis teeb viha ikka ka.
Oma sugulastega ja lähedastega on teised lood. Nad võivad olla tänulikud, aga nad ei ole võlgu. Kui andja just ise märtriks ei kujuta ennast. Näiteks lapsed. Nemad ei peagi vanematele oma nn võlga tasuma – ja miks peaks seda üks vanem üldse soovima? Lapsed kannavad selle teatepulga oma lastele edasi ja annavad nii oma osa.
Teised sugulased ja tuttavad. Ehk võiks nii olla, et annad ja aitad, aga mitte enese arvelt, kui enese arvelt, siis üli lühidalt. Kui näed, et sind ära kasutatakse, siis tuleks eemalduda. Sõbralt ei ootaks midagi vastu. Jällegi ärakasutamiseni. Näiteks sõbranna soovib siiralt, et sa saaks puhata ja elab sulle sõõmuga kaasa, ärakasutaja sokutab oma lased sulle hoida, kui kuuleb, et puhata nagu sooviks.
Et jah, päheistujad sorteerida välja. Ja teiste aitamisest ära oota vastu midagi. Need asjad ei pea käima käsi peseb kätt moodi. Sina aitad kedagi, sind aitab kunagi kuskil aga keegi teine.

+7
0
Please wait...

Postitas:
rohekonn

Huvitavad arusaamised siin teemategijast. Ma küll välja ei loe, et ta mingit tasu või tänu ootab aitamise eest, pigem paneb teda nördima aidatute suhtumine. Mina küll mäletan neid inimesi, kes mulle head on teinud ja ei kujuta küll ette, et hakkaksin neile mingil moel käru keerama, et laimaksin või räägiksin saladuse välja või muud sarnast. Ja kui mina aitan, siis tahaks ka, et sellest mulle endale jamasid ei tuleks.

+10
0
Please wait...

Postitas:
OriginalTaste

kui sa kõike tahad hiljem vastuteenena tagasi saada, siis ära üldse elus kellegi heaks midagi tee, sest sa ju nõuad hetkel tagasi võlgu mida teistele tegid siiski heast tahtest. kas sul on ka mingi lasteaia sündroom, et sul on kõik üles märgitud mida sina tegid ja mida vastu said? aga mis siis kui see elu saab läbi ja oma headele tegudele saab preemia alles järgmises elus?

Tüüpiline ärakasutaja jutt. Esmalt ohib, kuidas ta ei saa ega jaksa. Ja kui abi käes, siis ütleb, et aga kes sind palus, ise tahtsid aidata.

Eksid eksid. Need kes ära kasutavad, kiidavad sind, kes ei kasuta, julgevad kritiseerida, jäta see endale meelde. eesti vanasõna – kiida lolli, loll teebki.

0
-7
Please wait...

Postitas:
OriginalTaste

Jah, aga mees ei ole armunud naisesse selle tõttu, et naine tema heaks nii palju teeb. Tark naine vaatab alati, et ta ei investeeriks rohkem kui vastu saab, pigem vähem. See ei pane meest naist armastama, et naine muudkui annab-annab-annab. Mees hoopis armastab naist, kellesse tema on investeerinud oma aega, energiat, raha jne. Peab tundma inimeste ja suhete psühholoogiat, Mingit tingimusteta armastust pole selles plaanis olemas. Tingimusteta on vanemate armastus laste vastu. Tänutundest ei jääda kokku. Ma naisena isegi ei taha meest, kes minuga tänulikkusest koos. Iga kell laseksin sellise tänuliku vabaks ja naudiks elu mehega, kes mind armastab tunnetega. Ja sellega veel see asi, et kui meestel need rasked ajad möödas, siis selline naine tuletab mehele neid aegu ebamugavalt meelde. Mis tähendab jällegi seda, et mees tahab seda naist veel vähem. Inimesed peavad ennast ja oma aega väärtuslikuks pidama, mitte laskma end ära kasutada ja hiljem märtrirollis olla.

See on jälle mingi naisteajakirjade tarkus – anna mehele hästi vähe seksi, siis koguaeg on kiimas. Jah, aga mees peab kõrvalt ka armukest.

Ma arvan, et tarku mehi ja naisi ei ole olemas, on inimesed kes tahavad olla koos, isegi kui nad on nagu kass ja koer. Neid ühendab miski millest kõrvalolijad aru ei saa. Selline mäng, anna endast vähe ja võta palju, saad ju ise ka aru et see ei tööta. Sinu puhul ju ei töötaks kui sulle nii tehakse. Ja armastust ei ole olemas, see on illusioon. Kujutatakse ette armastust, aga kui midagi juhtub, siis on see minuti pealt kadunud. Sellisel juhul armastust ei ole olemas. Ka vanematel ei ole mingit tingimusteta armastust laste vastu nagu ka lastel ei ole tingimusteta armastust vanemate vastu.

Sa peaks arusaama et pole selliseid mehi olemas kes sind igavesti armastaks, on olemas ehk mehi kellega klapivad teie mõlema iseloomud ja te olete koos kuna kellegi teisega ei ole olla, aga armastust ei ole olemas, sest sina seda meest ju ei armastaks, kasutaks lihtsalt ära.

Oled noor, kohe arusaada. Elus on ainult armumine mis kestab 2 aastat ja siis edasi avanevad paljudel silmad, see kas edasine sobib või ei sobi, on asjaosaliste oma teha.

0
-11
Please wait...

Postitas:
billa

Mina mäletan väga ammusest artiklist, et Jaak Mae naine kurtis, et tema pidi meest karjääri algul toetama ja see mees “ei söö üldse vähe”. Sellest lause üle jaurati perekoolis veel kaua. Selge, et naine on pidanud mehe karjääri ka hiljem toetama, aga mulle on ajakirjanduse põhjal jäänud mulje, et Jaak Mae on üsna hästi teeninud ja kas tema naine üldse kogu see aeg kodune ei olnud? Kolm last on neil küll, aga kaks neist juba täiskasvanud ja noorim kuskil 14-15. Tänulikkus ja kokku jäämine on kaks erinevat asja. Kui koos hea ei ole, siis kas peaks ainult sellepärast kokku jääma, et oled millegi eest minevikus tänulik?

+2
-1
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 32 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Tänamatusest