Kui see toit on poest väljas, siis ei vastuta ka keegi selle eest, kui keegi riknenud kaupa sööb.
Kahjuks ei ole see juriidiliselt nii.
Keegi võiks adekvaatse juriidilise taustaselgituse panna, et kuidas sellega siis päriselt on. Tahaks väga teada saada.
Mul on raske ette kujutada, et kellelgi läheb tasuta saadud kaubast kõht lahti ja ta pöördub selle pärast kohtusse. Ma ei ole Eestis küll ainsastki juhtumist kuulnud, kuigi neid, kel isegi raha eest poest ostetud kaubast on seda juhtunud, on kindlasti tuhandeid. Mul endal on ka seda ette tulnud. Olen poest ostnud täishinnaga praetüki ja õhtul pärast ahjustvõtmist ja maitsmist selle ära visanud. Kas mul oleks olnud õigust mingile kompensatsioonile (peale selle, et pood hüvitas mulle kauba maksumuse)? Raske uskuda. Kuidas siis ühtäkki need nõuded ja õigused siis tekivad, kui pood tasuta midagi ära annab?
Need toidukapid tegutsevad ju mitmes linnas ja juba mitmeid aastaid. Kas keegi on sealt saadud kaubast saanud terviserikke ja hakanud mingit hüvitist nõudma? Ei ole ju? Ometi on tihti ju lihtne tuvastada, kust poest kaup pärit oli. Ons keegi poodi pöördunud ja kohtukeisiga ähvardanud? Miks seda siis nii hirmsasti kardetakse?
Kas meil isegi listeeriaohvrid on saanud mingit hüvitist või kompensatsiooni? Järjekordselt, ei ole?
Misasja me õigupoolest muretseme või kardame, kui tegelikult kaupade ringlus vähemalt mingil määral ju toimib juba pikka aega ja mitte midagi pole juhtunud? Või kui ka on esinenud terviserikkeid, neid tuleb ette ka poest ostetud toidu puhul, siis pole sellest sündinud ühtegi kohtukaasust?
Sellele, kes ütles, et viimase hetke kaup ei oma maitse- ja toiteväärtust: filmis leiti prügikastist suur hunnik rohelisi banaane. Kas need on kuidagi kehvemad kui poes müüdavad banaanid, samuti on poes tihti rohelisi müügil? Kas nende toiteväärtus muutub kuidagi sellest?
Sellele, kes arvas, et pole ilus teiste eest prügikastist kaupa ära võtta: see on nii vahva sinisilmne arvamus, oleks selliseid naiivitare meil ometi rohkem 🙂 See on sama hea seisukoht, kui et ma parem ei vii oma ostukäru poodi tagasi, vaid jätan selle keset parklat vedelema, kuna muidu ei ole käruvedajatel tööd 🙂 Kallis inimene, see on ainult murdosa, mida prügisukeldujad suudavad päästa, võibolla 1% kogu sellest toidust, mida võiks päästa. Mingit muret, et kelleltki eest ära võtad, ei saa küll olla 🙂
Muidugi, ega ma ei propageerigi, et kõik peaksid pea eest prügikasti hüppama, seda mitte. Peaks hoopis probleemi teadvustama ja tarbijana rohkem võitlema selle eest, et poed ei viskaks kõlblikku toitu ära ja võimaldaksid seda mingil inimväärsemal viisil võtta.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 6 korda. Täpsemalt 12.01 16:29; 12.01 16:52; 12.01 21:56; 13.01 12:22; 13.01 14:56; 14.01 16:34;