Sest see on otseses seoses hindade tõusuga. Ostad soodukate ajal. Suuremad keetmised-küpsetamised teed odava elektri ajal.
Ühest küljest õige. Keedad suure potitäie ühepajatoitu. Suurema koguse valmistamine võiks olla natuke ju odavam. Siis sööd perega kolmandiku ära. Kaks kolmandikku jahutad alguses toas maha ja siis sügavkülma. Sealt hakkad siis jupikaupa võtm/viilutama ja pliidil üles soojendama. Kui me nüüd ajame juuksekarva lõhki ja arvutame välja elektrikulu, mis kulub sügavkülmutamiseks ja päev või ka kaks hiljem pliidil soojendamiseks, siis ei pruugigi enam see tegevus rahalist säästu anda. Lisaks on miinus see, et peab ühte toitu sööma lühikese aja jooksul järjest (vahelduse ouudumine).
Mina elan üksi. Ma tahaksin natuke vastu vaielda ja see ‘viilutamine’ on ka nagunii üle võlli keeratud tekst.
Mina harrastan ühepajatoidu sügavkülmutamist küll, söön seda toitu eelkõige talvel (noh see lihtsalt on minu jaoks pigem talvine toit ja suvel ei soovi). See on minu arvates aeganõudev, nö ‘pikk’ toit. Ma puhastan ja tükeldan kõik juurviljad algusest, iialgi ei osta mingeid valmiskooritud, -pestud ega -tükeldatud juurikaid. Ja minu üpt peab olema alati taise sealihaga, millel on omadus küpsedes järjest maitsvamaks muutuda, st seda üpt sees üle küpsetada ei ole võimalik. Ma ei taha kasutada mingi muu looma liha ja kindlasti mitte hakkliha. Seega on see toit aeganõudev, minul on ta klaaspotiga elektriahjus umbes 1,5 – 2 tundi, siis on kõik maitsed segunenud ja juurvili samas endiselt ühes tükis, mitte plöga, sest seda toitu ma küpsetamise ajal ei sega.
Nii, ja seega tahan ma seda teha harva ja see on alati mingi vaba nädalavahetuse päev, mil ma seda teen. Ja siis tean täpselt koguseid – teen sinna potti enda jaoks 4 söögikorda – üks täna kohe, teine homme (pott on jahekapis) ja siis 2 ülejäänud portsu panen kahte eraldi karpi – sügavkülma. Lähema paari kuu jooksul söön need ära. Halvaks ei lähe miski ja mitut päeva järjest ei pea ühte ja sama toitu sööma. Ma ei kasuta võid, mis kipub rääsuma, see vähene searasv seal karbis maitset ei muuda. Külmalt kallan otse pannile (ei sulata), sulab seal kohe ja praen läbi, soovi korral lisan veel värsket hakitud tilli. Väga maitsev. Ma ei kujutaks ette, et ma 1 korra asemel 4 korda nii pikalt ahju kasutaksin, milline kohutav elektrikulu ja minu tööaeg selle kõige ostmiseks, kojutassimiseks, puhastamiseks ja hakkimiseks. Mingit lisaelektrikulu ei tule sügavkülmutamisest, külmkapp on nagunii nonstop ühtemoodi töös ja ruumi mul seal on.
Mingi viilutamine on nii jabur, et ma isegi ei hakka kommenteerima. Sinu arvates pannakse ühepajatoit sügavkülma mingi pika kokkupressitud briketina või milles on sinu probleem?