Esileht Pereelu ja suhted Tegelege oma lastega!

Näitan 28 postitust - vahemik 1 kuni 28 (kokku 28 )

Teema: Tegelege oma lastega!

Postitas:
Kägu

Võib olla pilt järgmisest: 1 isik, tramm ja tekst

+3
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mis need käepidemed on millest kinni hoiavad? Bussidel on ka sellised või?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Päris kole ikka

Võib olla pilt järgmisest: 1 isik, tramm ja tekst

On see ikka päris pilt või mingi feik?

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei ole aega! Uued kallimad ja nende vajadused on palju tähtsamad. Me ju maksma, las kool ja lasteaed kasvatavad või mille eest nad palka saavad. Musi, mul on seljas uus pesu, tule!

+6
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

politseilehelt

https://www.facebook.com/photo?fbid=627257492942095&set=a.537346938599818

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ajast aega on lapsed käitunud mõnikord ka ebaõigesti, teinud koerusi, teinud lollusi jne. Minu vanaema rääkis, kuidas 100 aastat tagasi olid poisikesed teinud salaja sõitu vankrite ja regede taga, samuti haakinud ennast autole sappa. Ja sidusidki nööriga end auto külge, kooliportfell tagumiku alla ja sõit läks lahti. Kui sõiduk võttis järsku hirmsa hoo sisse, siis oli nii mõnigi surmajuhtum garanteeritud.

Seega pole see leelotamine, et “tegelege oma lastega, jooksete oma uue kallima järgi, olete ükskõiksed” midagi uue aja erinähtus.

+9
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ise oled sünnist saati nagu väike vanainimene?

+3
-7
Please wait...

Postitas:
Kägu

Samahästi võiks öelda, et tegelege oma meestega, et nad “kodust vabal ajal” kusagil võõra seeliku küljes ei ripuks.

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Juba nõuka ajal sõideti nii

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Oleneb, kuidas lugu rääkida. Kui rääkida seda lugu nii, et tegelege oma lastega, tulevad vastused et lapsed teevad ikka rumalusi.

Kui vanem aga räägib ise oma lapse taolisest rumalusest, siis pole mõistmist. Isegi kui ta peaks selle rumaluse tagajärjel surma saama.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma paneks TA asemel küll pealkirja natuke teisiti ( rääkige uuesti ja uuesti vms), aga ei miinustaks TA-t  sellise olukorra väljatoomise eest.  Alati ei pruugi lapsevanemana enam igasuguste olukordadade selgitamise (või uuesti selgitamise ) peale tulla, sest  sest seda eelnevalt  juba  tehtud. või selline käitmisviis polegi eelnevalt kuidagi oma lapsega seostatav.  Igasuguseid uusi “ideid” tuleb ka kampaaniatena ning ka muidu tavapäraselt  normaalselt käituv laps (kellega räägitud, tegeletud)  võib hasardiga ja suuremana ühel hetkel  millegagi kaasa minna

Lisaks ennetavatel juttudele  räägimegi ja arutamegi kodus taas igasuguseid nähtud, kuuldud,  olukordi (eriti kehvemaid) siiski taas üle. Mina olen küll palju infot taas üle rääkimiseks saanud sellest, kui jälle mingitest hoogustuvaid “kampaaniad”, “eneseületusteste”  vms  hetkel hoogustuvaid “trende ” või ohtlikke olukordi välja tuuakse.

+5
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Niisugune sisutühi karjatus ei aita kedagi.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Niisugune sisutühi karjatus ei aita kedagi.

Muidugi tobe, et sedasi teevad, sest see on ohtlik, kuid ei jõua üks lapsevanem kõike ära loetleda, et mida teha ei tohi. Tegelikult teavad need lapsed ise ka, et seda ei peaks tegema, kuid ikka teevad. Sellises vanuses on poisid parajad korraldajad.

Mul on kolm poega, seega on siin aastate jooksul aknaid puruks lööbud, kõrgelt kohtadest alla riputud, kainestusmajja jõutud, põõsastes suitsu kimutud, tiba teisi kiusatud ning õpetajatele tõeliselt närvidele käinud. Ja usu, igati targad poisid, sest koolis olid hinded korras, kuid siis ikka mõeldi igasuguseid trikke välja, et nt uks liimiti kinni või minu üks poeg rääkis klassikaaslastele tõsimeeli, et olen lüpsja (tavaline keskastme juht olen) jne. Jube naljakas nende arvates, kuid ikka nagu ei ole, nüüd kus aastad möödas, siis naeravad ise ka, et ega see ikka normaalne ei olnud. Kusjuures nüüd on väga hästi hakkama saavad mehed, kõik kõrgkoolid lõpetatud ning edukad kodanikud.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meie ühiskonnas lokkav sallimatus leiab tihti väljundi just selliste targutav-tänitavate postituste kaudu, mis rüütatud hoolivuse ja empaatia kattevarju.

Sõidab mõni võõras laps bussi taga – sõimame tema vanemaid, sildistame neid uue armukese järel jooksjateks ja mis kõik veel. Paneb kellegi kass suvel aknavahelt kogemata plehku – pildistame kassi, riputame tema pildi FB-sse ja naudime massilist sõimu, mis kassiomanikule “ükskõiksuse ja lohakuse” eest osaks saab. Jne. Ise naudime seda, tunneme endid parema inimesena. Täname taevast, et teiste sõimamine aitab meil natukeseks viia tähelepanu eemale omaenese probleemidelt.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu vanemad ei viitsinud mulle ka kõiki maailma asju selgitada ega keelata. Kui me räägime nüüd aga just konkreetsest fotost, siin on ju täiesti erinev asi tavalisest oma aia puude otsa ronimisest. Selle elementaarse asja aga peaks iga lapsevanem suutma oma lapsele selgeks teha, et teiste inimeste tervise, rahu, saatuse, elude või vara kahjustamine on absoluutselt keelatud.

Kui isegi minu vanemad suutsid mulle selgeks teha, et sõbranna akent tema väljakutsumiseks kivikesega pilduda ei tohi, üle aia ronides naabri peenrasse astuda ei tohi, pargis ioksi murda ei tohi, õues naabreid häirivalt kiljuda ei tohi, toas trampida ei tohi alumiste naabrite tõttu, siis peaks seda küll iga lapsevanem suutma. Kui ise jooksed ja põlved veriseks kukud – noh, juhtub. Aga kellelegi teisele jalga ette panna ei tohi! Okei, ronisid puu otsa, aga kedagi teist sundida või meelitada või narrida seda tegema ei tohi! Sõiduteed vales kohas ületada ei tohi, sest kui sa ootamatult teele jooksed, rikud oma lolluse tõttu teise, sulle otsasõitnud täiesti süütu iniemse elu ära.

Sama lugu ka ju sellel fotol. Juhtub buss veidi äkilisemalt nt rada vahetades kiirendama, pudenete maha, järgmine autojuht sõidab üle ja TEMA saab eluaegsed süümekad ja hea, kui vangi ei lähe. Või buss pidurdab mõne teele jooksnud lapse pärast, tagumine auto ei saa pidama, näiteks on veel ka libe, olete pannkoogid seal bussi sena küljes kinni ja tagumise auto juhi elu on pemelt öeldes pekkis.

Ei arvagi, et igat konkreetset situatsiooni saab ette näha ja lapsele selgitada, aga üldine printsiip – kui midagi teed, mõtle enne, kas sa ei häiri, kahjusta ega ohusta kedagi teist – see peaks ju iga ka kõige kehvema lapsevanema peas ikka tema kohustus olema lapsele selgitada. Muidu kasvabki see põlvkond, kes vaatab ainult, et temal oleks huvitav, lõbus, mugav, vahva. Teiste inimestega potentsiaalselt seonduv neid juba ei huvita. Vanemad, kelle lapse don ülevaloleval pildil, teil on kõige elementaarsem asi tegemata, mis on vanema töö.

+6
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei arvagi, et igat konkreetset situatsiooni saab ette näha ja lapsele selgitada, aga üldine printsiip – kui midagi teed, mõtle enne, kas sa ei häiri, kahjusta ega ohusta kedagi teist – see peaks ju iga ka kõige kehvema lapsevanema peas ikka tema kohustus olema lapsele selgitada. Muidu kasvabki see põlvkond, kes vaatab ainult, et temal oleks huvitav, lõbus, mugav, vahva. Teiste inimestega potentsiaalselt seonduv neid juba ei huvita. Vanemad, kelle lapse don ülevaloleval pildil, teil on kõige elementaarsem asi tegemata, mis on vanema töö.

Sina oledki see tüüpiline targutaja. Kas sa päriselt arvad, et ükski tavamõistusega lapsevanem vaatab rahumeeli pealt, kui oma võsuke seal bussi taga ripub???

Ma usun, et see vanem saaks kreepsu, toimetaks oma lapse ilma pikemata koju ja peaks talle seal korraliku epistli. Küsimus on hoopis muus. Esiteks, lapse aju on lapse aju, ei ole parimagi tahtmise juures võimalik kõiki lollusi ennetada. Mina näiteks ei ole oma lastele mitte kunagi öelnud: “Sina ei tohi bussi taga rippudes sõita”. Sest ma ei tule selle pealegi, et ta võib seda teha. Jaa, olen rääkinud üldistest printsiipidest ohutuse, turvalisuse, teiste vara kahjustamise keelu teemadel, kuid see ei tähenda, et lapsest saaks otsekohe väike vanainimene, kes kenasti nööri mööda käib.

Üks näide. Olen ise teismelise ema. Eluaeg on meie peres kainus au sees olnud ja mina ise tunnistan, käsi südamel – ma ei ole elus mitte iialgi purjus olnud. Tõesti ei ole! Ka meie lastele sai varakult õpetatud, et alkohol on tarkade jook ja lapsed seda ei tarbi. Lapsed kuulasid ja noogutasid hoolega kaasa. Ent ometi ei takistanud see mu vanemat teismelist noortepeol alkot proovimast. Läks õnneks, seekord midagi ei juhtunud, aga minule õpetas see, et korduv rääkimine ei aita alati, ka isiklik eeskuju ei aita, kui ümber on sõbrad ja kange tahtmine midagi keelatut teha.

+10
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina näiteks ei ole oma lastele mitte kunagi öelnud: “Sina ei tohi bussi taga rippudes sõita”.

Sellepärast postituse tegingi, et näeksite millised lollused olemas on.

+2
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sina oledki see tüüpiline targutaja. Kas sa päriselt arvad, et ükski tavamõistusega lapsevanem vaatab rahumeeli pealt, kui oma võsuke seal bussi taga ripub???

Ei vaata, sellest ma just räägingi, et tavamõistusega lapsevanem on oma lapsele selgeks teinud, et võõrast vara ja elu näiteks ei kahjustata. Ei ronita võõra maja seina mööda üles, võõra puu(riida) otsa, bussi istmele jalgadega, ei riputata end bussi külge, ei kiiguta külas olles ustega, ei karjuta koridoris, ei ahvatleta teist last tegema midagi mida see ei taha jne. Ei togita ka naljapätast teist pliiatsiga, ei panda jalga ette, ei paugutata võõrast ust, ei narrita möödaminnes naabbri koera, ei sülitata maha, ei lasta naljaviluks naabri uksekella, ei joosta ootamatult sõiduteele.

Mis see targutamine asjasse puutub. Suutsid minu vanemad, keda kunagi kodus polnud, meile selle selgeks teha ja suutsime meie mehega omadele lastele selle selgeks teha ja on kõik mu head tuttavad suutnud oma lastele selle selgeks teha, suudab iga vähegi normaalne lapsevanem selle oma lapsele selgeks teha. Parem oleks, kui sa ise pead suuma ahju ei topiks ja kuskilt katuselt alla ei sajaks, telefoni ära ei kaotaks, aga teise inimese tervise või vara ohuolukorda panemine on absoluutselt keelatud. Tahad ise end sodiks kukkuda, kurb lugu, katsu tagasi hoida, aga ära meelita sõpra kaasa ega ära kuku kellelegi pähe.

+1
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

See, et ühe laps tarvitas alkot, pole ju võrreldav asi. Ise jõi, ise kannatab. Oleks kellelegi teisele lapsele kurku valanud või kellegi teise koolikotti oksendanud, vat see oleks võrreldav teemaalgatusega.

+2
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Loen just sellist raamatut nagu “Eesti argielu teekond moodsasse maailma” ja sealsed sotsiotopograafilised kirjeldused on suhteliselt jubedad, sest lastega ei tegeletud sisuliselt üldse 19. sajandil ja 20. sajandi alguse poolel.

Lastega tegelemine kui selline tekkis rohkem vabariigiaegsuses ning suurem nihe pärast II ms.

See tekkis suuresti töö ja kodu selge eristamisega ning nihkus kodunt väljapoole lasteasutustesse ning suurenes järk-järgult kohustusliku hariduse andmisega 4 aastalt 20. sajandi alguses 11 aastale 1980ndatel….

Aga normaalses kodus on alati lastega tegeletud.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

lastega ei tegeletud sisuliselt üldse 19. sajandil ja 20. sajandi alguse poolel.

Tegeleti, aga teisiti. Lapsi usaldati rohkem ja neil olid omad kohustused. Mitte ei vedelenud lapsed ahju ees karunahal. Kes käis hanekarjas, pälvis sellega “suure poisi” tiitli juba viiesena, kes aitas riita laduda, kes oli heinateol kaasas, kus ema tööpausil talle rinda andis. Laps polnud siis mingi kristall, mida ei tohtinud eluraskustega kokku lasta. Laps nägi nii lehma poegimist kui ka viinavõtmist pidupäeval. Laps oli elu osa, oma kohustustega ja inimeste õigustega. Mitte haruldane õnnistus, kelda ei tohi isegi eriti keelata. “Kassilauad”, st lastele eraldi lauad peoruumis on suht hiline nähtus, talus pika laua taga räägiti täiskasvanute jutte ja murti leiba ikka koos lastega. Siis peeti neid väikesteks inimesteks, nüüd sageli õhkõrnadeks tobukesteks, kelle kuuldes ei tohi isegi poegima või sõnnik öelda. Lastega MÄNGIMINE oli siiski peamiselt talvine tegevus, kui suvine isaga koos kalal käimine ja emaga hoidiste tegemine kõrvale jätta. Ja siis ka rohkem mõistatuste, vestete, näputöö, laulude, muinasjuttude taustaga. Lastega RÄÄKIMISEGA. Lapsed õppisid ise nägema puutükis hobust ja sellega mängima, mitte ei vajanud iPadi näppu, mis neile maailma pudiks nämmutaks.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Veel nõukaajal oli nii, et maalapsed olid kodus jõudumööda abiks ja ka kolhoosipõldudele saadeti nad päris noorena kõplama. Ei olnud neil mingeid lühemaid tööpäevi kui suurtel.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Veel nõukaajal oli nii, et maalapsed olid kodus jõudumööda abiks ja ka kolhoosipõldudele saadeti nad päris noorena kõplama. Ei olnud neil mingeid lühemaid tööpäevi kui suurtel.

Olid lühemad siiski, aga nõukogude aeg polnud just 20. sajandi algus ega 19. sajandi lõpp.

lastega ei tegeletud sisuliselt üldse 19. sajandil ja 20. sajandi alguse poolel.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Veel nõukaajal oli nii, et maalapsed olid kodus jõudumööda abiks ja ka kolhoosipõldudele saadeti nad päris noorena kõplama. Ei olnud neil mingeid lühemaid tööpäevi kui suurtel. Olid lühemad siiski,

Mina kõrbesin kõplaga 8 tundi põllul+minek +tulek ja sina tead paremini.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Veel nõukaajal oli nii, et maalapsed olid kodus jõudumööda abiks ja ka kolhoosipõldudele saadeti nad päris noorena kõplama. Ei olnud neil mingeid lühemaid tööpäevi kui suurtel. Olid lühemad siiski,

Mina kõrbesin kõplaga 8 tundi põllul+minek +tulek ja sina tead paremini.

Jah, tean, sest tegelesin töönormidega. Kuidas sind sinu pere sundis, seda muidugi ei tea. Kolhoosis/sovhoosis 8 h tööpäeva <15 aastased lapsed ei tohtinud teha.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kirja läks töö vanemate nimele ja see kontorirott ei teadnud midagi. Rahvas viidi hommikul veoautoga teise kolhoosi otsa põllule ja ei käinud sealt lapse keegi poole päeva ajal ära toomas.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kirja läks töö vanemate nimele ja see kontorirott ei teadnud midagi. Rahvas viidi hommikul veoautoga teise kolhoosi otsa põllule ja ei käinud sealt lapse keegi poole päeva ajal ära toomas.

Kahju sinust. Minu vanemad poleks eales seda lubanud ega meid sundinud. Meie, lapsed, tegime küll samal ajal kodus teisi tõid, andsime kanadele süüa, pühkisime põrandat, tõime vett, tegime vanemate tulekuks tule pliidi alla, sügisel korjasime maja lähedalt seeni või puudelt õunu, suvel käisime külalastega maasikal ja ujumas. Igavesti lõbus oli. KIndlasti meie lapseplves polnud see ka tavaperekondades tasemel, põllult oleks kohe koju saadetud. Kartulit käisime võtmas ja buss tõi lapsi Kambjast 40 km pärastlõunal koju. 4 h tegime. Aga kui vanemad jõid ja küla ei hoolinud, siis muidugi võis kõike olla… Meil oli inimestel oma majapidamises piisavalt tegemist. Aga minu töötamise aeg algas ka ilmselt sinu omast hiljem, olen 1957. aasta väljalase.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aga kui vanemad jõid ja küla ei hoolinud, siis muidugi võis kõike olla… Meil oli inimestel oma majapidamises piisavalt tegemist. Aga minu töötamise aeg algas ka ilmselt sinu omast hiljem, olen 1957. aasta väljalase.

Olen 2 aastat sinust vanem ja meie külas oli ainult üks joodik, temal lapsi ei olnudki. Tööl käisid kõik lapsed, mitte ei sundinud keegi mind eriliselt.

0
0
Please wait...

Näitan 28 postitust - vahemik 1 kuni 28 (kokku 28 )

Esileht Pereelu ja suhted Tegelege oma lastega!