Kokkuhoid pole muidugi alati kokkuhoid. Näiteks mina ei saa aru, kuidas saaks säästlikuks pidada elukorraldust, kui linnas on korter ja siis kuskil maamaja. Meeldib – saan aru. Mugav – saan väga aru. Tahan – väga hästi saan aru. Mälestused – väga hästi mõistan. Aga majanduslikult kuigi mõistlik see ju ei kindlassti ole, eriti kui rahaga pole just laiata. Raha kahe kinnisvara all kinni, paljusid esemeid kaks, kaks kindlustust jne jms. Alati imestan, kui sellised inimesed räägivad säästmisest ja siis rüsavad ise kahe kinnisvara vahel, millest üks tihtipeale ülehinnatud linnakorter ja teine ka mitte vähe maksev kinnisvaraobjekt. Aga vat söögi pealt peab säästma. Emotsioonaalselt saan aru, säästlik ja mõistlik see keskmisel või vaesemal inimesel siiski pole.
Mõne teise jaoks on see aga täiesti mõistlik rahaga ringikäimine ja tema peab suureks säästuks seda, et ei osta maamajja eraldi moppi vaid kasutab seal põrandapesuks vanu dressipükse. Näiteks.
see ongi säästlik. Tänu maakodule (80 km) saan linnas lubada kesklinnakorterit (ei taha linnamaja), jala/rattaga/trammiga liikumist.
jäävad ära kõik soojema hooaja peavalud stiilis “mida sel nv-l teha” – ehk spaad, Saaremaale sõidud, majutusega väljasõidud.
Seened-marjad-hoidised kilomeetri raadiusest.
Aastatega tohutu kokkuhoid. Maakodu pole ka eriti uhke, talvel ei ela.
Jah, näed, sinu jaoks on säästlik elada kesklinna korteris ja omada maamaja 80 km eemal, maksta kahe eluaseme kindlustust jne.
Minu jaoks oleks säästlik müüa mõlemad ja osta maja mõnikümmend kilomeetrit linnast. Keslinnakorteri eest saad imelise maja, jääb transpordi ja remondiraha üle, seeni korjad pärast oma mmetsast ja kapsast kasvatad oma aias. Meie saime üliheas korras ja asukohas kolmetoalise Õismäe korteri eest üle 11 hektari metsa ja korraliku maja ja raha jäi aastateks üle, et benssu osta ja remonti teha. Maamaja müügi raha jääb hoopis üle.
Ütlen veelkord – linnakorter ja suvila võib meeldida – saan aru, võib olla ülilahe, muidugi saan aru. Aga see ei ole säästlik. Kui sa natuke sorid kinnisvaraportaalides, saad aru, et oma kesklinnakorteri eest saad sa linnast pisut eemal kopsaka maamaja lahmaka krundiga seenemetsa ääres. Ja raha jääb üle ka pärast remonti. Pluss vana maamaja müügist saadav raha. See jääb ka üle.
Me räägime siin teemas säästmisest. Lasteaiad jms on teine teema. Kui mul oleks väga-väga palju raha, mul oleks ka ilmselt kesklinnakorter ja suveresidents, aga igapäevaselt rahaga tegeleva inimesena ma saan aru, et see pole praktiline. Meeldib see mulle või ei.
Maamajas oleks säästlik alaliselt elada siis, kui ei pea iga päev linna tööle sõitma. Igapäevase sõidu korral + veel nädalavahetuse üritused, on see ikka oluliselt kulukam, kui elada linnakorteris ja suvekuudeks omada maamaja. Talvel peab ju arvestama ka oma maja juurde viivate teede pidevalt lumest lahti ajamisega, milleks tuleb eraldi masin teelida. Igasugu pidevtööde tellimine maale, nagu nt korstnapühkijate, torumeeste jne maale tellimine on samuti oluliselt kallim kui linnas.
Mina ei kujutaks ette, et minu elu peab piirduma pideva nelja seina vahel istumisega – see on tõesti säästlik ja odav.
Maal, kui see on su elukoht, ajab vald tee lahti. Sa ei pea midagi tellima. Kui pole elanikuna arvel, siis ei pruugi, kui aga oled, siis ajavad.
Kui me räägime rahast, siis kui sa müüd kesklinnakorteri (ma eeldan, et see pole kööktuba) ja maamaja ja ostad maja linnale lähemal, siis sul jääb aasta(kümne)(te)ks bensiiniraha üle. Või bussipiletiraha.
Ma toon näite, aga see on siis 2-3 aastat vana. Õismäel oli tõesti väga super korter meil ja saime selle eest 162 000 eurot. Maja linnast väljas, ikka kaasaegne, 5 tuba, 11 ha metsa, maksis 104 500 eurot (kauplesime alla 109 000 pealt). Remont + uus tara maksis kuskil 9000 eurot. Ok, mööblit ostsime ka ja koera 🙂 – kokku läks mööblile vast veel 4000 eurot – köök, katus, saun, aknad, uksed, reoveesüsteem, kaks tualettruumi old majas uued ja need ei vajanud remonti ega vahetamist. Järele jäi meile korteri müügist umbes 40 000 eurot. Kui meil oleks olnud ka elatav maamaja, siis noh…selle eest ehk olks saanud minimaalselt 30 000, eks. Järelikult oleks sul taskusse panna ca 70 000 eurot. Ok, võtame konservatiivselt – 50 000.
Kui see pole sääst, siis ma ei tea, mis on. Meil oli äkki natuke üle 40 000 taskusse panna PÄRAST remonti ja haljastamist ja mööblit. Kuna teema on rahast, siis sellest rahast annab ikka paaaaaalju aastaid sõiduraha.
Ja mis nelja seina vahel istumise jutt see oli, sellest ei saanud üldse aru.
Rõhutan, et ma räägin ainult rahast, nagu sellest see teema ka on. Kesklinnakorteri omamine, maamaja omamine kokku ei ole finantsiliselt tark otsus. Teine asi, et tahad ja meeldib, loomulikult, oma otsus. Aga veidi matemaatikat ja jääb see “rahaliselt mõistlik” kõrvale. Kõik ei peagi maal elama, jumal hoidku. Aga rääkida, et kesklinnakorter + 80 km eemal maamaja ehk kaks kinnisvaraobjekti ühe asemel ülal pidada on kuidagi rahaliselt säästlik, pole küll läbi mõeldud.
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt 10.02 10:20; 10.02 10:54; 10.02 11:39; 11.02 09:01; 11.02 16:51; 11.02 17:59; 11.02 18:37;