Esileht Kodunurk Teie suvetoidud?

Näitan 29 postitust - vahemik 1 kuni 29 (kokku 29 )

Teema: Teie suvetoidud?

Postitas:
Kägu

Mis on teie pere suvised lemmiktoidud? Need, mida just suvel teete?

Meil jõuavad suvel kõige sagedamini lauale
külm kefiiri-peedisupp
kodujuustukaste värske kartuliga
seenekaste
suvikõrvitsast erinevad toidud
täidetud tomatid
spagetid küüslaugu ja salveiga
pannkoogid, mannavaht, vahvlid.

Ongi suvised maakodu toidud. Talvel linnas hoopis teine menüü.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Oleks siis suve!

Ei tee mingeid spets aastaajatoite. Ikka isude järgi.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Sellist välja kujunenud menüüd meil pole aga suveperioodil kasutan toitudes ohtralt hooajakraami küll. Noored kartulid, värsked kurgid ja tomatid, nuikapsas, suvikõrvits, aedoad, kukeseened. Ikka see, mis peenral või turul, sageli tee potti ka leiab.
Kukeseente kilohind oligi turul juba päris OK, peab mõne portsu jagu tooma.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kuumematel ilmadel jahedamad toidud: külm peedisupp, wrapid, sooja toidu kõrval külmkastmed ja igasugused salatid.
Hooajatoidud, nt suvekõrvisast või seentest.

Please wait...
Postitas:
pritnispeeers

Lehtsalati salat kindlasti. Natuke soola-suhkrut, hapukoort, äädikat.
Lillkapsas on üsna tihti menüüs mingil moel.
Kapsahautis tavalise kapsa ja hakklihaga.
Rabarberist mannavaht.
Kurgisalat hapukoorega.
Tomatisalat soola-pipra ja maitserohelisega.
Kupakartul hapukoore ja heeringaga.
Stroovitud porgand värske kartuliga.
Maasikakokteil.
Mustsõstra-toormoos pannkookide peale.
Oad mingil moel. Tavaliselt lihtsalt võiga, juurde kotlet või grilliamps.
Munavõi rohke tilli ja murulauguga.
Mustsõstralehetee.
Palavate ilmadega läheb kama hästi, keefiri kulub palju.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Meie suvetoidud on kõik need, mida sooja ilmaga mõnusasti õues teha ja süüa saab. Loom, lind, kala, seened ja erisugused vorstid grillil, salatid otse peenralt võetud kraamist, võis praetud pisikesed kartulipabulad, hapendatud kurgid pangest, mis nädala jagu kuuri all seisnud. Kõige suurem boonus: süüa teevad õues vaid mehed.
Rääkimata sellest, et õuepliidil tehtud pannkook maitseb ka tunduvalt mõnusamalt talvisest pühapäevapannkoogist, eriti kui veidi suhkruga läbi pressitud marju peale määrida.
Plaadikoogid kuuluvad ka suve juurde: rabarber, sõstar, mustikas, pohl või õun katteks, valmimise järjekorras küpsetan.
Aga parim on ikka vahukoore-maasikatort!

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mõned hooajalised toidud, mille toorainet talvisemal ajal pole. Täna just tegin pelmeeni-kukeseenesuppi. Praen kukekad ära, nagu tavaliselt, või ja sibulaga. Panen potti vee keema, maitsestan puljongikuubikuga, lisan pelmeenid, keedan natuke aega. Lisan pannilt kukeseened sibulaga ja keedan veel natuke. Ongi valmis.
Igasugused koogid marjade ja rabarbriga.
Mannavaht algul rabarbriga, siis maasikatega, siis sõstardega ja lõpuks kreekidega.
Kukeseentega teen lahtist pirukat ka, kas siis singitükkidega või praetud hakklihaga.
Kui oleks hirmus kuum ilm, et soe toit alla ei lähe, siis ehk teeks tõesti heeringa-kodujuustukastet värske keedukartuliga. Aga praegu sellist ilma pole.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kupakartul

?

Stroovitud

Stoovitud.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Minul sooja toidu vastu ei ole ka palava ilmaga midagi, aga pigem eelistan suvisel ajal kergemaid toite. Liha järele ei isuta eriti, hästi lähevad värsked salatid, supid, marjamagustoidud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Täna just tegin pelmeeni-kukeseenesuppi. Praen kukekad ära, nagu tavaliselt, või ja sibulaga. Panen potti vee keema, maitsestan puljongikuubikuga, lisan pelmeenid, keedan natuke aega. Lisan pannilt kukeseened sibulaga ja keedan veel natuke. Ongi valmis.

Kirjelduse järgi ikka päris õudne söök. Keegi sööb ka seda?

Please wait...
Postitas:
Kägu

Täna just tegin pelmeeni-kukeseenesuppi. Praen kukekad ära, nagu tavaliselt, või ja sibulaga. Panen potti vee keema, maitsestan puljongikuubikuga, lisan pelmeenid, keedan natuke aega. Lisan pannilt kukeseened sibulaga ja keedan veel natuke. Ongi valmis.

Kas sulle ei meeldi kukeseente hõrk maitse, et tapad seda mingi pelmeeni keeduveega või milles on asi?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mina söön terve suve sedasama mis talvelgi. Liha vastu pole midagi, hapukapsast ka söön jne. Ei mingeid keefirisuppe ega külmi kastmeid.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mõned hooajalised toidud, mille toorainet talvisemal ajal pole. Täna just tegin pelmeeni-kukeseenesuppi. Praen kukekad ära, nagu tavaliselt, või ja sibulaga. Panen potti vee keema, maitsestan puljongikuubikuga, lisan pelmeenid, keedan natuke aega. Lisan pannilt kukeseened sibulaga ja keedan veel natuke. Ongi valmis.

Seente raiskamine!

Tegin just paar päeva tagasi seenesuppi: porgand, seller, sibul, küüslauk, porru või-õli segusse pruunistuma-hauduma. Hautamisvette jämesool, purustatud pipar, natuke suhkrut, tšillihelbeid, kafiirlaimi lehti.
Pannil kukekad, puravikud ja sirmikuääred praen. Hiljem porgandut, sibulat, paprikat ja marineeritud kurki ka juurde.
Hautatud juurikad võtan pajast vahukulbiga välja – neist saab püreesuppi, kotlette või niisama süüa.
Vette (puljongisse) keema väikesed kartulikuubikud.
Pannisegu poolvalminud kartulitele juurde, lisan ka värskeid herneid ja tilli, sibulat, peterselli ning aedpipart. Loomulikult maitsestan sel hetkel ja lasen pärast kaane all 10 min tõmmata.
Olen taolisse suppi ka klimpe teinud, kuigi mu isiklik eelistus ei ole jahukäkid. Pelmeene ega puljongikuubikuid ei tarvita niikuinii.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Täna just tegin pelmeeni-kukeseenesuppi. Praen kukekad ära, nagu tavaliselt, või ja sibulaga. Panen potti vee keema, maitsestan puljongikuubikuga, lisan pelmeenid, keedan natuke aega. Lisan pannilt kukeseened sibulaga ja keedan veel natuke. Ongi valmis.

Kas sulle ei meeldi kukeseente hõrk maitse, et tapad seda mingi pelmeeni keeduveega või milles on asi?

No jälgin fb mingid soodsad toidud või oli see nostalgilised toidud ja seal näeb igapäevaselt taolisi käkke.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Lihtsalt kasutan toidu valmistamiseks grilli, kui vähegi võimalik – loomaliha, linnuliha, kala, mereannid.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Täna just tegin pelmeeni-kukeseenesuppi. Praen kukekad ära, nagu tavaliselt, või ja sibulaga. Panen potti vee keema, maitsestan puljongikuubikuga, lisan pelmeenid, keedan natuke aega. Lisan pannilt kukeseened sibulaga ja keedan veel natuke. Ongi valmis.

Kas sulle ei meeldi kukeseente hõrk maitse, et tapad seda mingi pelmeeni keeduveega või milles on asi?

No jälgin fb mingid soodsad toidud või oli see nostalgilised toidud ja seal näeb igapäevaselt tallisi käkke.

Tegelikult see järgmine seenesupi kirjeldus on palju rohekm käkk – marineeritud kurk, herned, kafiirlaim, paprika… – mida veel?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Täna just tegin pelmeeni-kukeseenesuppi. Praen kukekad ära, nagu tavaliselt, või ja sibulaga. Panen potti vee keema, maitsestan puljongikuubikuga, lisan pelmeenid, keedan natuke aega. Lisan pannilt kukeseened sibulaga ja keedan veel natuke. Ongi valmis.

Kas sulle ei meeldi kukeseente hõrk maitse, et tapad seda mingi pelmeeni keeduveega või milles on asi?

Mis pagana pelmeenidega kukeseene maitse tapmine? Pelmeenitainas võtab kogu kukekate maitse külge ju. Liha, mis seal sees, pole ka mingi tugeva maitsega, et midagi tappa.
Restoranideski pakutakse pelmeeni-kukeseene suppi, väga hea on.
Kui metsaalune on kukekatest kollane, tee, mida iganes tahad, need sobivad igale poole.
Ma teen hapukapsaidki kukeseentega, mõnusad saavad.
Olen teinud suppi nii frikadellide kui ka pelmeenidega. Panen kilo kukekaid potti, maitsestan, lõigun rohelist sibulat sisse, lasen väiksel tulel vedeliku seentest välja keeda ja samas vedelikus keedan lõpuks ka pelmeenid. Mõnikord paksendan, saab supi ja sousti vahepealne. Mõnikord panen veidi tomatipastat või hakin kohe algul ühe tomati sisse, annab head hapukat maitset.
Kui poest peaks seeni ostma, sìis ehk jah räägiks vaid kastmest, salatist ja pirukast, aga kui mets on täis, no igavaks läheb see va hõrk maitse.
Pelmeenid ja puravikud on ka hea kooslus, saavadki puravikumaitselised pelmeenid, kui seenemahlas läbi keeta.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

No eks kõike annab kokku plähmerdada.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Tegin suure potitäie kaerakilet. Maru hea!

Please wait...
Postitas:
Kägu

Pelmeenid ja seened sobivadki ju kokku. Ma keedan pelmeene tihti seenepuljongis.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ossaraks, mis vastukaja on minu pelmeeni-kukeseenesupp siin saanud 😀 😀
Retsept pärineb raamatust “Sada suppi, paja- ja vormirooga”, mis on välja antud Ajakirjade Kirjastuse sarjas “Sada rooga”. Autorid Lia Virkus, Angeelika Kang, Pille Enden. Selles raamatus on palju heade argitoitude retsepte. Minu meelest see on väga maitsev supp. Odavate, või veel hullem, nostalgiatoitude austaja ma kindlasti pole. Siin mind korduvalt isegi Pardifilee tiitliga austatud 😛

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kupakartul

?

Küsimärk peaks siis tähendama ilmselt, et mis imeloom on kupakartul? Mõnel pool, noh näiteks meie kandis Pärnumaal, nimetatakse nii koorega keedetud kartuleid. Suisel aal ei koorinud värsket põllult võetud kartulit keegi. Isegi talvel keedeti vahel koorega.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Pelmeenid ja seened sobivadki ju kokku. Ma keedan pelmeene tihti seenepuljongis.

Seenepuljongil on seentega sama palju ühist, kui Hundi mersul korraliku autoga.
Teine asi on see, et ehk oled hinda jälginud, kui kukeseen tuli, oli ta 18€/kg, praegu vist on poole odavam.

Sees sinu Uvicu “eesti parim pelmeenitoode” maksab mingi 5€/kg, teised on veel saastamad.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Seenepuljongil on seentega sama palju ühist, kui Hundi mersul korraliku autoga.

Minu puljongil on seentega päris palju ühist. Seentest keedangi, lihtne töö.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Palju need suvetoidud muu aja toitudest ei erine, aga hooajakraamist ikka teen.
Kukeseenekaste värske kartuliga, veel on hea praadida toorpeekon sibulaga, lisada kartuliviilud, sool ja pipar ning lõpuks kukeseened ja till.
Mannavahtu ja marjakiselli olen mitu korda teinud punastest sõstardest.
Kergemad kodujuustusalatid värke kartuli, hapukurgi, külmsuitsulõhe, herneste ja tilliga on mõnus suvetoit.
Täidetud paprikaid teen suvel kindlasti korra. Kartuliputru tilli ja peterselliga, kõrvale teen kanakotlette. Rabarberikrõbedik sai mõnus.
Igasugused köögiviljasupid kanaga on suvine toit.
Hautisi suvel tõesti eriti ei tee ja ahjuliha ka vast paar korda ainult. Üks kord tegid kanakoibi veini-koore-sinepikastmes prantsusepäraselt – see oli küll mõnus ja kerge õhtusöök.
Mustadest sõstardest oleks see suvi tahtnud ühte kooki proovida, aga magasin aja maha. Juunikuu möödub muidugi maasikate saatel.
Praegu on eestimaised tomatid valmis, teen neist peterselli ja sidrunimahlaga salsat, Gazpacio suppi võiks mingi hetk proovida.
Aasiapäraseid suppe ja kleepekaid kanakintse olen paar korda teinud.
Grillida ma korteris ei saa, muidu grilliks iga nädal midagi.

Eks see suvine menüü köögiviljasem ja marjarohkem on, muud erinevust ei olegi.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Gaspachio ongi supp, seda ei pea eraldi rõhutama. Nagu nt teen seljankasuppi.
Ja see ei pea ka suure tähega olema.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mina teen kaunis tihti lahtiseid pirukaid – seente, suvikõrvitsa, spinati või muu käepärase kraamiga.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Jummel, kaerakile tuli meelde… Õudsemat haisu ei ole iial tundnud kui see, kui vanaema kaerakilet tegi. Tegi hästi süüa muidu, aga see jube kile…

Please wait...
Postitas:
Kägu

Täna just tegin pelmeeni-kukeseenesuppi. Praen kukekad ära, nagu tavaliselt, või ja sibulaga. Panen potti vee keema, maitsestan puljongikuubikuga, lisan pelmeenid, keedan natuke aega. Lisan pannilt kukeseened sibulaga ja keedan veel natuke. Ongi valmis.

Kas sulle ei meeldi kukeseente hõrk maitse, et tapad seda mingi pelmeeni keeduveega või milles on asi?

No jälgin fb mingid soodsad toidud või oli see nostalgilised toidud ja seal näeb igapäevaselt tallisi käkke.

Tegelikult see järgmine seenesupi kirjeldus on palju rohekm käkk – marineeritud kurk, herned, kafiirlaim, paprika… – mida veel?

Tänan! Kahel aastal järjestikku ühel üritusel küll rahva lemmikuks nimetatud, aga kui käkk, siis käkk. See aasta jäid küll herned välja (unustasin kaasa võtta).

NB! Kui panid tähele, siis kasutan kafiirlaimiLEHTI, aga kuna sa sellist toorainet ei tunne, siis vahet pole.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Näitan 29 postitust - vahemik 1 kuni 29 (kokku 29 )


Esileht Kodunurk Teie suvetoidud?