Esileht Tööelu, raha ja seadused. Teise samba kasutamine millegi ostuks

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 43 )

Teema: Teise samba kasutamine millegi ostuks

Postitas:
Kägu

Teema siis neile, kes plaanivad teisest pensionisambast raha välja võtta ja selle eest midagi osta. Küsimus- mida te osta plaanite ja miks kasutate just teise samba raha? Miks mitte koguda ostuks? Mis kindlustaks teie tuleviku?

Teema ehk mõnevõrra kirgi küttev 😀 ongi hea, loeks erinevaid arvamusi!

Teen otsa lahti. Plaanin välja võtta ja osta auto. Sest praegune auto laguneb istumise all ära ja kuigi remont on soodne, siis kere enam kaua vastu ei pea. Seetõttu ei taha ka enam väga oodata, sest väga kaua selle masinaga enam ei sõida. Seega kogumine jääb ära. Liisingusse ei taha võtta, kuna esiteks ei soovi igakuist kohustuste hulka suurendada ja teiseks oleks tegu niikuinii kalli laenuga (nagu ka pensionisamba raha kasutamine selleks- tean, tean..)

Tuleviku kindlustamisest siis: Oma kodu on olemas (laenuga, Tallinnas). Lisaks teine korter (laenuvaba, ka Tallinnas), kus elab ema sees oma elupäevade lõpuni (olgu neid veel pikalt!). Lisaks suvila Tallinnast 40km. Maja seal peal pole praegu suurem asi (ikkagi 80ndatest suvila), aga krunt on väga hea koha peal ja piisavalt suur, et olla atraktiivne ka nt aastaringse maja ehitamiseks. Plaanis on 15-20a jooksul piisavalt raha koguda, et veel üks korter osta laenuvabalt. Seega pensipõlveks oleks miinimum 2 korterit pluss suvila. Ühe korteri üüriks välja, suvila müüks soovi korral maha ja vahetaks nt mingi üüritava korteri vastu mis toodaks igakuiselt raha. Kui suudan eesmärgi täita siis on sellele lisaks veel üks üüritav korter.. isegi kui eesmärk ei saa täidetuks, siis usun et saab ka nii hakkama. Raga kogun ju ikka ja ega see kuhugi ei kao.

Seni olen iga kuu 100-200 eurot aktsiatesse investeerinud. Peale 2.sambast lahkumist avaks 3.samba kuhu samuti tiksutaks raha kasvõi 50 euro kaupa. 10 aasta pärast võib ju uuesti 2.sambaga liituda KUI pean seda vajalikuks..

Novot, aga nüüd mõtlengi, kas osta see auto või mitte 😀 kõik muu nagu on olemas, tuleviku peale olen ka mõelnud, tagavara rahavarud kriisiks on samuti olemas.. tõsi, mitte veel kõige suuremad, aga 2 kuud saab hakkama kui midagi peaks juhtuma..

Kõrini on juba sõita autoga, mis logiseb ja koliseb ja mis mulle üldse ei meeldi… Samas kõik need loetud teemad selle kohta taovad kuklas, et heiii, see pole just parim idee, aga samas miks mitte? Kui muid varusid pensipõlveks pole, siis jah, aga mul on ju…

+3
-3
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 7 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ja kust neid üürnikke nii piiramatult võtta on?

+3
-6
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Ja kust neid üürnikke nii piiramatult võtta on?

Ega üürikorterite vajadus otsa lõppe, ei nüüd ega 20-30 aasta pärast.

+8
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Uue kodu mööbli ostuks läheb minu teine sammas, sügisel laekub, maja saab valmis kevadel, nii et jõuan veel koguda.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Uue kodu mööbli ostuks läheb minu teine sammas, sügisel laekub, maja saab valmis kevadel, nii et jõuan veel koguda.

Millega mõtled kindlustada pensionil olemist? Kas kogud 3.sambasse või muud investeeringud? Ja kas pead neid piisavaks :)?  Ja miks mitte võtta nt remondilaen?

Siiralt huvitab, kuidas eri inimesed neid asju enda jaoks on valmis mõelnud 🙂

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Autosse raha panek ei ole investeetring (kui sa just soodsa hinnaga uunikumi ei soeta), vaid täielik raha matmine järgmisesse amortiseeruvass plekikolusse.

Sul on objektiivselt võttes praegu majanduslikult kõige mõistlikum variant olemas- remondi jaoks suurt ei kulu aga no sulle lihtsalt see ei meeldi…. (Kõrini on juba sõita autoga, mis logiseb ja koliseb ja mis mulle üldse ei meeldi…)

Nii, see on selge, et majanduslikult on see üks kõige lollimaid otsuseid (töötav auto vahetada pensionifondi rahade eest uuema vastu) AGA kui see sulle emotsionaalselt niiiii palju annab, no siis nii on. Emotsionaalne pool on ka oluline.

Ei tea, kus elad ja kui hädavajalik see auto sulle on. Ma ise kaalun, et järgmist autot enam ei soeta – renditurg on niivõrd tihe, soodne ja mugav, et ei pea oma autoga pidevalt jamama (remondid, ülevaatused, rehvivahetused, mured-mured-mured).

<iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin”></iframe>

<iframe id=”fskey-iframe” class=”fskey-autofill-dlg” style=”display: none;” sandbox=”allow-same-origin”></iframe>

+9
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Autosse raha panek ei ole investeetring (kui sa just soodsa hinnaga uunikumi ei soeta), vaid täielik raha matmine järgmisesse amortiseeruvass plekikolusse.

Aa ei tea, kus elad ja kui hädavajalik see auto sulle on. Ma ise kaalun, et järgmist autot enam ei soeta – renditurg on niivõrd tihe, soodne ja mugav, et ei pea oma autoga pidevalt jamama (remondid, ülevaatused, rehvivahetused, mured-mured-mured).

Nii ja naa.. talvel saaks hädapärast hakkama ilma autota ka, soojematel ilmadel kindlasti mitte (rendikas läheks liiiiga kalliks).

Ega ma autot jah inesteeringuks ei tahagi osta, tarbeese siiski. Investeeringud on mujal (korterid, aktsiad, 3.sammas)

Tugevalt kaldun hetkel siiski pigem auto ostmise poole. Tagasi hoiavadki need kogutud tarkused erinevatest artiklitest ja investeerimise lehtedelt. Samas nagu kui mõtlema hakkan, siis ma ei kuulu kindlasti sinna klassi, kes pensionil ainult sammastele lootma jääks… Nii ma siis olen, nagu kits kahe heina kuhja vahel 😀

+1
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aa ei tea, kus elad ja kui hädavajalik see auto sulle on. Ma ise kaalun, et järgmist autot enam ei soeta – renditurg on niivõrd tihe, soodne ja mugav, et ei pea oma autoga pidevalt jamama (remondid, ülevaatused, rehvivahetused, mured-mured-mured).

Nii ja naa.. talvel saaks hädapärast hakkama ilma autota ka, soojematel ilmadel kindlasti mitte (rendikas läheks liiiiga kalliks).

Ega ma autot jah inesteeringuks ei tahagi osta, tarbeese siiski. Investeeringud on mujal (korterid, aktsiad, 3.sammas)

Tugevalt kaldun hetkel siiski pigem auto ostmise poole. Tagasi hoiavadki need kogutud tarkused erinevatest artiklitest ja investeerimise lehtedelt. Samas nagu kui mõtlema hakkan, siis ma ei kuulu kindlasti sinna klassi, kes pensionil ainult sammastele lootma jääks… Nii ma siis olen, nagu kits kahe heina kuhja vahel 😀

mul on sama, pmst. on vaja vaid soojemal ajal eesti teise otsa sõitmiseks.

Aga oled sa kulude arvestusel teinud arvestuse, kus arvutad kokku auto amortisatsioon aastas (15% vähemalt), hooldused-remondid-rehvivahetused (uued rehvid) ja kõik muu pudi-padi. ja siis vaadanud, et kas tasub ära. Mina olen ja pmst ma võiks kolm kuud suvel järjest rentida ja ikka oleks palju soodsam, kui autot omada.  Ma olen endale ammu aru andnud, et oma auto omamine on puhas mugavus, et maja ees on kuut, kus on mingid juhuslikud asjad (rendiautosse ei saa jätta nii, eksju) ja võtan täpselt sel hetkel, kui soovin. Samas jube tüütu on see rehvivahetus-remont jms. Ja pidevalt tiksuv mure, et äkki kuskil midagi laguneb ära…

Vanasti olid lapsed väiksemad, rohkem kolu ja oma autoga oli mugavam.

Mida kallim auto, seda suurem on amortisatsiooni osa ja seda rohkem on rendikas mõistlikum.

Samas ma tean – elu ei saa elada ainult selle järgi, mis on mõistlikum ja rentaablim 🙂

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuule, kui sa auto jagu ei suuda koguda, siis kuidas kavatsed veel ühe korteri jagu raha koguda. Ole enda vastu realist ja arvesta alati negatiivse variandiga. Kuidas siis hakkama saad, kui ei tule rohkem kortereid ja pensionisammast ka pole? Teine sammas on parem investeering kui kolmas, parem jätka teist kui kahe vahel valid.

+12
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

ei ole üldse sambaa liitunud, elan tänases päevas ja üritan seda teha võimalikult mugavalt.

kui investeerimine tähendab seda, et tulevikus ootan rahalaeva :D, aga täna ja homme sõidan autoga, mille puhul ei ole kindel, kas ta mu soovitud kohta viib, siis ostan pigem kohe korraliku auto. olen aastaid tagasi ka sõitnud 10+ a vanade autodega ja hinge kinni hoidnud, et kohale jõuaks, enam seda stressi ei taha. liisingut kalliks ei pea, viimased 2 auto olen ostnud 0,99% liisinguga.

sambasse ei investeeriks juba seetõttu, et vaadates, kui ebakindel on meie riigi poliitika, siis ei ole sugugi kindel, kas ma sinna kogutud raha kunagi kätte ka saan ja kas sellel siis mingi väärtus ka on. pigem investeerin igapäevaselt sellesse, et mul oleks mugav kodu, mille ülalpidamiskulud ei oleks liiga suured ning mida suudaks ka tavapensionist ülal pidada. või siis müüa maha ja osta väiksem/odavam, kuid kus on igapäevaselt mugav.

lisaks riigi ebakindlusele ei ole kindel, kas ma ise üldse pensionini välja vean – pidevalt tõstetakse pensioniiga, igasugused haigused jne. pigem elan täna ja mõnusalt kui kokku hoides ja helget tulevikku lootes

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

ei ole üldse sambaa liitunud, elan tänases päevas ja üritan seda teha võimalikult mugavalt.

kui investeerimine tähendab seda, et tulevikus ootan rahalaeva :D, aga täna ja homme sõidan autoga, mille puhul ei ole kindel, kas ta mu soovitud kohta viib, siis ostan pigem kohe korraliku auto. olen aastaid tagasi ka sõitnud 10+ a vanade autodega ja hinge kinni hoidnud, et kohale jõuaks, enam seda stressi ei taha. liisingut kalliks ei pea, viimased 2 auto olen ostnud 0,99% liisinguga.

sambasse ei investeeriks juba seetõttu, et vaadates, kui ebakindel on meie riigi poliitika, siis ei ole sugugi kindel, kas ma sinna kogutud raha kunagi kätte ka saan ja kas sellel siis mingi väärtus ka on. pigem investeerin igapäevaselt sellesse, et mul oleks mugav kodu, mille ülalpidamiskulud ei oleks liiga suured ning mida suudaks ka tavapensionist ülal pidada. või siis müüa maha ja osta väiksem/odavam, kuid kus on igapäevaselt mugav.

lisaks riigi ebakindlusele ei ole kindel, kas ma ise üldse pensionini välja vean – pidevalt tõstetakse pensioniiga, igasugused haigused jne. pigem elan täna ja mõnusalt kui kokku hoides ja helget tulevikku lootes

Noo just, kes on sõitnud 10+ vanade autoloksudega (mul on 16aastat vana), see teab seda nõmedat tunnet, et kas jääd seekord tee peale või saad  edukalt sihtkohani ja isegi tagasi..

Raha võiks ju koguda auto jaoks tõesti, paraku vana auto laguneb enne ära kui uue auto raha kokku saan. Ja nagu ütlesin, siis lisakohustusi liisingu näol hetkel ei soovi kindlasti. Tahan, et vaba raha jääks lahedalt üle elamiseks ja säästmiseks.

Kodulaen ja remondilaen peal, remondilaen lõpeb ka alles 3a pärast ja selle ajani jällegi see auto vastu ei pea :/

Aga muidu tagasi küsimuse juurde. Teised ka, kes võtavad välja kindla sooviga midagi samba rahade eest osta.. siis mida ostate ja miks? Ja millega mõtlete tulevikku kindlustada kui samba ära kaotate?

0
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

olen aastaid tagasi ka sõitnud 10+ a vanade autodega ja hinge kinni hoidnud, et kohale jõuaks,

Auto peab siiski olema tehniliselt korras. Kohale jõudmise pärast muretsesin siis kui veel Ziguliga sõitsin. Mitte ühegi lääne autoga ei ole olnud seda muret ja ka tee peale ei ole nendega kunagi jäänud. Olen sõitnud päris mitme üle 10-aasta vanuse autoga.

2. samba raha saab iga hetk välja võtta. Mingi inflatsioon teda ei ähvarda ja see on pärandatav.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Noo just, kes on sõitnud 10+ vanade autoloksudega (mul on 16aastat vana), see teab seda nõmedat tunnet, et kas jääd seekord tee peale või saad edukalt sihtkohani ja isegi tagasi..

Raha võiks ju koguda auto jaoks tõesti, paraku vana auto laguneb enne ära kui uue auto raha kokku saan. Ja nagu ütlesin, siis lisakohustusi liisingu näol hetkel ei soovi kindlasti. Tahan, et vaba raha jääks lahedalt üle elamiseks ja säästmiseks.

Kodulaen ja remondilaen peal, remondilaen lõpeb ka alles 3a pärast ja selle ajani jällegi see auto vastu ei pea :/

Aga muidu tagasi küsimuse juurde. Teised ka, kes võtavad välja kindla sooviga midagi samba rahade eest osta.. siis mida ostate ja miks? Ja millega mõtlete tulevikku kindlustada kui samba ära kaotate?

Miks oled 16 aastase autoga niimoodi sõitnud et ta iga hetk teele võib jätta?

Iga asi mis liigub, nõuab raha ja hoolt.

Sellise suhtumisega jääd varsti samba raha eest ostetud autoga ka teele ja taas raha otsas.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Noo just, kes on sõitnud 10+ vanade autoloksudega (mul on 16aastat vana), see teab seda nõmedat tunnet, et kas jääd seekord tee peale või saad edukalt sihtkohani ja isegi tagasi..

Sellise suhtumisega jääd varsti samba raha eest ostetud autoga ka teele ja taas raha otsas.

Teema algpostituses kirjutasin, et remont on soodne. Ehk ma siiski remondin seda ja heas töökojas. Kere ei pea enam vastu, selles häda. Ja mingi hetk ei tasu remont enam ära 🙁 viimane kord viisin ta remonti alles paar nädalat tagasi, kuna sillas midagi kolises. Vahetasid ära, mh otsisid ka muid vigu ja parandasid kõik ära, aga lugesidki sõnad peale, et arvestagu ma sellega, et kere pole enam parimas korras ning avastasid mootorist mingid lekked ja mingi hetk ma võiksin hakata uuema auto poole vaatama. Lihtsalt soovitus..

Oleks endal mees mehhaanik kodus, võiks ju kõik lasta üle vuntsida, aga ei ole 🙁 auto hoolduse pealt ma tõesti kokku ei hoia. Tänu sellele on ta mul viinased 4 aastat üldse vastu pidanud 😀

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Välja ei võta, aga eks igaüks ise otsustab. Kui võtaks, siis autosse kindlasti mitte. Pigem siis endasse.

Kui oleks hea äriidee, siis kindlasti sellesse.

Läheks kooli või võtaks mingi hea koolituse. Või investeeriks endasse: breketid või kaalulangus..

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teema algpostituses kirjutasin, et remont on soodne. Ehk ma siiski remondin seda ja heas töökojas. Kere ei pea enam vastu, selles häda. Ja mingi hetk ei tasu remont enam ära 🙁 viimane kord viisin ta remonti alles paar nädalat tagasi, kuna sillas midagi kolises. Vahetasid ära, mh otsisid ka muid vigu ja parandasid kõik ära, aga lugesidki sõnad peale, et arvestagu ma sellega, et kere pole enam parimas korras ning avastasid mootorist mingid lekked ja mingi hetk ma võiksin hakata uuema auto poole vaatama. Lihtsalt soovitus.. Oleks endal mees mehhaanik kodus, võiks ju kõik lasta üle vuntsida, aga ei ole 🙁 auto hoolduse pealt ma tõesti kokku ei hoia. Tänu sellele on ta mul viinased 4 aastat üldse vastu pidanud 😀

Mis hea pärast sa sellise käruga sõidad üldse, ei saa aru. Täitsa ok auto saab 2-3000 euro eest. Osta mingi odavam auto ja kogu siis raha. Milleks selle peale sammas laiaks lüüa.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sinu algses postituses on lihtsalt palju unistusi, ära aja neid segi reaalsusega.
Sul on plaanis koguda raha, et laenuvabalt korter osta. Aga see on ainult plaan. Siiani sa pole suutnud koguda 2-3 tuhat, et osta toimiv auto. Ja miks üldse peaks 15-20 aastat koguma raha lenuvabalt korteri ostmiseks? Miks üldse selline tingimus? 20 aastaga sööb ühest otsast inflatsioon sinu raha ning ka korteri hinnad liiguvad eest. Samas kohe osta kodulaenuga korter ning üürnik maksab inflatsiooni ning kallineva kinnisvara.
Sul on plaanis peale 2. sambast lahkumist avada 3. sammas. Jällegi see on ainult plaan ning jälle arusaamatu tingimus. Minul on mõlemad sambad ning üks ei välista teist. Ja 3. sambasse võid kasvõi ainult 10€ kanda, kui rohkem pole. Kuigi mõttekam on kanda 15% tuludest, siis riik annab sulle lisaks 20%

Ja nüüd sa plaanid võtta 2. samba raha, millega kohe kaotad 20% lisaks tõenäoliselt selle suure raha väljavõtmisega langeb ka osaku väärtus ehk sa saad niigi vähem raha. Ja sa ostad sellega auto mille väärtus hakkab põhimõtteliselt kohe langema, hullemal juhul jookseb kits autole ette ja siis on sul tühjad pihud nii olevikus kui ka tulevikus.

+8
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kas aktsiate müügist ei saa autot osta? Aktsiaid saad ju alati uuesti osta kui nendesse nii kiindunud oled.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Reaalsus on see, et hetkeseisuga on sul laenuga ostetud korter ja suudad 100 eurot kuus kõrvale ka panna. Teine korter ja suvila on emalt kingiks saadud. “Kunagi kogun ja ostan ilma laenuta korteri juurde” on puhas unistus ja seda ma finantsidesse veel sisse ei kirjutaks.

Auto on kehv investeering, selle väärtus hakkab juba ostuhetkel ainult kahanema, mida uuem auto, seda kiiremini. Kui sõidukit on vaja, võib ju osta kasutatud, aga igati töökorras asja, 16 aastat vanast autost ei pea ju kohe uhiuude istuma (selle uhiuue väärtus kukub juba salongist väljasõitmise hetkel kolinal).

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Plaanin välja võtta ja osta auto. Sest praegune auto laguneb istumise all ära ja kuigi remont on soodne, siis kere enam kaua vastu ei pea. Seetõttu ei taha ka enam väga oodata, sest väga kaua selle masinaga enam ei sõida. Seega kogumine jääb ära. Liisingusse ei taha võtta, kuna esiteks ei soovi igakuist kohustuste hulka suurendada ja teiseks oleks tegu niikuinii kalli laenuga (nagu ka pensionisamba raha kasutamine selleks- tean, tean..)

Mis summast jutt käib?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Nii, praegu ostad II samba eest auto. Mis saab siis, kui see on mingi x aasta pärast ära rondistunud? Siis ostad III samba või üürikorteri ostuks kogutud raha eest jälle uue ja alustad uut fantaseerimist, kuidas kohe-kohe hakkad pensioniks koguma?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sul ei ole ju neid, ainult unistad. Mitukümmend aastat kulub 100 euro kaupa korteri ostuks raha kogumiseks, kas oled arvutanud?

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Esialgu panen selle oma kogumishoiusele .Kuna see summa pole eriti suur  ,siis vaatan mida teen .Vaja on palju asju .Korter vajaks remonti ,samuti oleks vaja oma krundile midagi kindlamat ehitada . Auto käib esialgu veel mõned aastad küll .    Välja võtan seepärast,et mulle ei meeldi need mängud mu rahaga .  Mina ei jaga sellest talse tõusudest ja mõõnadest midagi .Mina ei taha,et minu rahaga mängitakse kusagil teab mida ! Minu raha las olla parem kogumishoiusel ja  see on selge pilt.Kuna pensioniiga  pidevalt tõstetakse siis ma ei pruugigi nii kaua elada .

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Esialgu panen selle oma kogumishoiusele .Kuna see summa pole eriti suur  ,siis vaatan mida teen .Vaja on palju asju .Korter vajaks remonti ,samuti oleks vaja oma krundile midagi kindlamat ehitada . Auto käib esialgu veel mõned aastad küll .    Välja võtan seepärast,et mulle ei meeldi need mängud mu rahaga .  Mina ei jaga sellest talse tõusudest ja mõõnadest midagi .Mina ei taha,et minu rahaga mängitakse kusagil teab mida ! Minu raha las olla parem kogumishoiusel ja  see on selge pilt.Kuna pensioniiga  pidevalt tõstetakse siis ma ei pruugigi nii kaua elada .

APPI! Mis sul nende punktide, komade ja tühikutega on? Silmadel hakkab valus sellist jama lugedes.

+2
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Seni olen iga kuu 100-200 eurot aktsiatesse investeerinud. Peale 2.sambast lahkumist avaks 3.samba kuhu samuti tiksutaks raha kasvõi 50 euro kaupa. 10 aasta pärast võib ju uuesti 2.sambaga liituda KUI pean seda vajalikuks..

Midagi nii rumalat ma ei ole ammu lugenud. Kui Sa investeerid aktsiatesse siis ma eeldan, et sa tead mis on sealses kontekstis sõna “võimendus”?
Teise samba puhul paneb riik sulle topelt summa investeerimiseks juurde. Juba enne seda kui see raha jõuab finantsinstrumenti, oled sa “teeninud” rohkem kui keskmine investor börsilt.

Lõpeta ajutistelt börsile investeerimine. Osta endale sellest ülejäävast rahast jõukohane auto.
Kui igatsed börsilt saadavat meelelahutuslikku aspekti siis vii oma teine sammas PIK alla.

Eeldan, et kirjutaja on naisterahvas. Liitu FBs Naisinvestorite klubiga. Seal on kõik üksipulgi lahti lahatud miks on sellest riigipoolsest võimenudsest äärmine lollus loobuda.

* Oman 2. sammast ja 3. sammast, 2 renditavat korterit, aktsiaid, krüptot.
Sõidan 5 a vana autoga. Hooldatud ja turvaline valik aga kaugelt alla selle mida ma võiksin endale lubada.
Kui mul oleks vaja kiirelt osta auto siis esmases järjekorras müüks krüpto, siis  aktsiad. Pension on viimane asi mida näppida. Odavam oleks see auto kiirlaenuga osta.

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nii palju on sellest riigi poolt “juurde panemise” muinasjutust kirjutatud ja mõni usub ikka veel.

Väide, et riik paneb midagi omalt poolt juurde, on jama! Tegelikult ta võtab ühest taskust ja paneb teise. Ja Sinu esimese samba pension jääb selle võrra väiksemaks.

https://diktor.geenius.ee/blogi/laser/22-asja-mida-sa-veel-ei-teadnud-oma-pensioni-kohta/

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nii palju on sellest riigi poolt “juurde panemise” muinasjutust kirjutatud ja mõni usub ikka veel.

Väide, et riik paneb midagi omalt poolt juurde, on jama! Tegelikult ta võtab ühest taskust ja paneb teise. Ja Sinu esimese samba pension jääb selle võrra väiksemaks.

https://diktor.geenius.ee/blogi/laser/22-asja-mida-sa-veel-ei-teadnud-oma-pensioni-kohta/

Oleksin pidanud panema “paneb juurde” jutumärkidesse. Minu paha.
Aga siin on ikkagi suur vahe. Kas sa saad kohe praegu oma lisa 4% personaalsesse meepotti. Või kui lahkud sambast siis see 4% läheb nn “Üldisesse pensionäride meepotti”. Viimane ei ole pärandatav ega mitte mingil juhul nii soodne kui praegune võimalus see endale siis krabada ja suvalisel hetkel (viimases hädas) kohe välja võtta.  Siinkohal ei hakka veel omakorda lahkama 2. ja 1. sama majanduslikke mõõtmeid.
Kel huvi siis siin on ka suhetliselt lihtsas keeles kõik lahti seletatud: https://rahafoorum.ee/kas-tasub-ii-sambast-lahkuda/

Jään enda arvamuse juurde, et teise samba vahetamine tarbesõiduki vastu, olukorras kus on ka kasutada aktsiate raha, on rumalus.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nii palju on sellest riigi poolt “juurde panemise” muinasjutust kirjutatud ja mõni usub ikka veel. Väide, et riik paneb midagi omalt poolt juurde, on jama! Tegelikult ta võtab ühest taskust ja paneb teise. Ja Sinu esimese samba pension jääb selle võrra väiksemaks.

Arusaamatu miks teatud seltskond korrutab pidevalt infot, mis oli olemas juba samba loomise hetkel. Kuidas küll osad inimesed seda infot alles nüüd paari aasta jooksul on kuulnud? Kui te seda varem ei teadnud, siis mis sunnib teid arvama, et selle ajaga olete järsku selles osas spetsialistideks saanud?  Nagu juba kirjutatud siis vahe on selles, et erinevalt 1. sambast on 2. sammas pärandatav.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui ema peaks vanaduses hooldust vajama, siis kuidas seda finantseerid? Kaotad töö v. juhtub tervisega midagi, millest laenu maksad?

Pensionisammas las jääda viimaseks õlekõrreks, sest praegu sul erilist puhvrit ei paista olevat.

+1
0
Please wait...

Postitas:
RahaFoorum

Üks suurimaid erinevusi vaeste ja rikaste vahel on see, et rikkad ostavad varasid ja vaesed kohustusi. Antud kontekstis on sul koguni plaan varad (II samba investeeringud) maha müüa ja selle eest kohustusi (auto) osta.

Sealjuures teed seda veel äärmiselt kallil viisil, kui enda sõnul on sul olemas ka muid investeeringuid ja sääste, mida auto ostuks kasutada võiks. Ehk väikeste mööndustega võiks öelda, et võtad kalli kohustuse (korralik tulumaks läheb II sambast väljumisel maha + edaspidine maksusoodustus II samba sissemaksetelt jääb saamata), et osta kohustusi.

Kohustuste eest kohustuste ostmine on tavaliselt juba üsna hea kiirtee vaesusesse.

Kui see auto ei ole oluline sissetulekuallikas (sõidad taksot, transpordid asju, elad maakohas, kust muudmoodi tööle ei saa), siis ei ole just liiga palju majanduslikult rumalamaid asju, mida II samba rahaga teha. Hetkel suutsin peas kaks võimalikku stsenaariumit välja mõelda, aga need võivad ka teatud kontekstis paremad valikud olla.

+6
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 43 )

Esileht Tööelu, raha ja seadused. Teise samba kasutamine millegi ostuks