Esileht Pereelu ja suhted Teismeline ei taha aidata. Mida teha?

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 160 )

Teema: Teismeline ei taha aidata. Mida teha?

Postitas:
Kägu

Tere,

Mul on probleem oma teismelisega ja ma ei oska seda mitte kuidagi lahendada. 

Ma olen üksikema ja ma kasvatan üksi kahte last(üks on 13 ja teine on 4). Laste isad meile midagi ei maksa, aga sellest pole midagi – saame ilusti hakkama, sest ma olen selline rügaja tüüpi. Meil on alati kõik ilusti toiminud – vanem tütar on alati vaadanud noorema tütre järgi. Kui noorem tütar sai kahe ja poole aastaseks, siis ma sain ta lasteaeda panna ja ise tööle minna. Kui mina olin tööl, siis vanem tütar tõi ise noorema lasteaiast ära ja tegi süüa. Ka nädalavahetusel olid nad kahekesi kui ma tööl pidin olema. Nii on alati olnud.

Ma just vahetasin töökohta, et saada pisut paremat palka, aga üks väike muutus tuli ka sellega. Nimelt peab mu vanem tütar, ise väiksema lasteaeda viima, sest ma ise ajaliselt ei jõua. Ega kool sealt lasteaiast kaugel ei ole – bussiga 25 minutit. Ja SEE on nüüd probleem! Ta koguaeg vingub ja tujutseb. Ütleb, et ta ei taha koguaeg oma õe eest hoolitseda. 

Mind nii vihastab see! Ma teen nende jaoks kõik ja ta ei suuda mulle natukenegi vastu tulla! Ma saan aru, et ta on pubekas, aga ma ei kannata seda vingumist ja süüdamist välja. Mida ma teen temaga?! 

+1
-76
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Ma olen alati seda meelt olnud, et mu lapsed ei pea oma õdesid/vendasid hoidma, kui nad seda ei soovi. Lapsed sain ikka mina ja mu lapsed ei vastuta mu laste eest. Nii ajad nad lihtsalt tülli ja tulevikus ei pruugi neil ka häid suhteid olla, kui üks teisele koormuseks on.

Otsiksin töökoha, mis sobib mu graafikuga.

+62
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

pane lastekodusse…

perekonnaseaduse alusel on lastel kohustus oma vanemaid jõukohaste töödega aidata, aga sina pead ju orja

+34
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu ema oli samasugune ja mina pidin hoidma enast palju nooremat venda(meie vahe oli umbes sama palju).
Mitte ainult hoidma, ma sisuliselt pidin teda ise kavatama, sest ema oli koguaeg töôl. Ja kui ta tööl ei olnud, siis ta oli väsinud ja nii me siis kasvasime.
Mind mõjutas see kõik väga tugevalt, aga aru sain ma sellest alles täiskasvanuna.
Mind valdavad koguaeg mingid kahetsus hood. Ma kahetsen, et ma ei mäleta oma venna sündmuseid(esimesi samme/sõnu jne). Mul kahju, et ma ei osanud neid tol ajal hinnata. Kahetsen ka seda, et ma käitunud temaga paremini(ma ei käitunud ka halvasti, ma olin lihtsalt õde). Ma kahetsen nii paljusid asju. Aga ma ei peaks! Ma tunnen selle väikese lapse vastu ematundeid, aga ma ei olnud tema ema! Minu ema pani mind olukorda, kus ma sain endale justkui lapse(neljandas klassis). Nii ei tehta! Ma tunnen aastaid hiljem piina, et ma ei andnud endast parimat, et ma ei olnud sellele lapsele piisavalt hea.
Vot nii võib juhtuda lapsega, kelle ema asetab ta lambist emarolli.

+62
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

See peab liba olema.
Kas üks ema saab nii õel ja loll olla?

+33
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Üks asi on vanemal lapsel lasta aegajalt nooremaga tegeleda ning tema järele vaadata. Teine asi on aga vanemale lapsele lükata regulaarselt lapsevanema kohustusi. Koolist lasteaeda bussiga sõita 25 minutit, kas see on tõesti teekond, mida vanem õde peab iga päev läbima? Kooli lõppedes tuleb nooremale järele sõita ja ilmselt seni temaga tegeleda, kui ema lõpuks hilja koju jõuab? See paneb ilmselt piirangud suurema vabaaja ja huvialategevustele. Lapse protest on täiesti mõistetav, sest ema eeldab temalt lapsevanema kohustusi. Sa teed lapsest enneaegse täiskasvanu, mõtle ikka veidi! Pigem tuleks enda töökoha vahetusele mõelda ja lapsevanema rolli ka sisuliselt rohkem täita.

Olen vanema lapsena aegajalt pidanud õde lasteaiast tooma ning aegajalt teda vaatama aga ta oli siiski mu vanemate laps ja tema kasvatada. Sama jälgin ka oma laste puhul ja minu arust ei saa vanemaid lapsi orjastada nooremate hoidmisega.

+36
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tere,

Mul on probleem oma teismelisega ja ma ei oska seda mitte kuidagi lahendada.

Ma olen üksikema ja ma kasvatan üksi kahte last(üks on 13 ja teine on 4). Laste isad meile midagi ei maksa, aga sellest pole midagi – saame ilusti hakkama, sest ma olen selline rügaja tüüpi. Meil on alati kõik ilusti toiminud – vanem tütar on alati vaadanud noorema tütre järgi. Kui noorem tütar sai kahe ja poole aastaseks, siis ma sain ta lasteaeda panna ja ise tööle minna. Kui mina olin tööl, siis vanem tütar tõi ise noorema lasteaiast ära ja tegi süüa. Ka nädalavahetusel olid nad kahekesi kui ma tööl pidin olema. Nii on alati olnud.

Ma just vahetasin töökohta, et saada pisut paremat palka, aga üks väike muutus tuli ka sellega. Nimelt peab mu vanem tütar, ise väiksema lasteaeda viima, sest ma ise ajaliselt ei jõua. Ega kool sealt lasteaiast kaugel ei ole – bussiga 25 minutit. Ja SEE on nüüd probleem! Ta koguaeg vingub ja tujutseb. Ütleb, et ta ei taha koguaeg oma õe eest hoolitseda.

Mind nii vihastab see! Ma teen nende jaoks kõik ja ta ei suuda mulle natukenegi vastu tulla! Ma saan aru, et ta on pubekas, aga ma ei kannata seda vingumist ja süüdamist välja. Mida ma teen temaga?!

Tõesti kõlab nagu sa oleksid sünnitanud oma teise lapse vanema tütre lapseks. Veedab aega, tee süüa… Kui laps ütleb, et ta ei taha, siis ta ei taha.

Võibolla aitaks, kui hakkad oma tütrele korralikku lapsehoidja tasu maksma. Näiteks tunnihinda.

Võimalusi on ka muidugi muid. Leiad kellegi teise lapsehoidja, kes lapse kokkulepitud summa eest lasteaeda viib. Lapse isa võiks teda lasteaeda viia. Muudad oma töögraafikut, et saad ise seda teha ikka.  Laiendad oma tutvusringkonda ja tugivõrgustikku ja leiad teisi abistajaid (sõbrannad, vanavanemad…). Mõtle oma võimalused ikka läbi. Pragu kõlab küll, et paned oma noorele tütrele liiga suure koorma selga.

See kirjeldus, kui palju su vanem laps oma õe eest peab hoolitsema on tõesti ekstreemne. Sa pole mitte suur rügaja vaid sunnid oma tütart rügama – tema ei pea vastutama oma õe kasvamise eest. Mul on 7-aastat vanem õde ja 9-aastat vanem vend (ja veel üks aasta vanem õde), kes ka meied hoidis, meiega mängis ja lasteaiast vahel jalgratta peal ära tõi. See oli mulle päris äge vahel, aga ma ei usu, et nad seda üle võlli isegi siis, 80-ndatel pidid tegema. Lisaks oli neid vanemaid ka kaks ja meil oli ka isa.

+22
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ilmselt on see soovitus lootusetult hiljaks jäänud aga äkki oleks sellise elukorralduse juures olnud targem lapsed sünnitamata jätta? Vanemast lapsest on siiralt kahju, et ema on otsustanud temalt lapsepõlve röövida ja sundida juba 10+ vanuses täiskasvanuna käituma. Ma arvan, et siis peaks juba lastekaitse sekkuma.

+16
-6
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mõistan täielikult last. Mul ema oli samasugune, pidin tihti nooremat venda hoidma.Olin nii pahane ja elasin oma viha venna peal välja :’( Vanusevahed umbes samad ja siiamaani kahetsen seda.

Sul niigi tubli vanem laps, teeb 13 aastaselt süüa ja puha. Vaesekene, ema poolt täiesti nurka surutud. Las naudib oma lapsepõlve!!!!!

+23
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Me oleme pere ja peres peab üksteist aitama ja toetama. Vanemad lapsed on alati nooremaid hoidnud, kas siis nõukogude aega ei mäleta? Tänu sellele, et ma tööl käin, saab ta palju rohkem igasuguseid asju. Ja tal ei ole vajadust käia suvel tööl, nagu teised lapsed. Ta saab kõik koolivaheajad magada ja logeleda, mitte ei pea raha teenima.

+5
-52
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mõistan täielikult last. Mul ema oli samasugune, pidin tihti nooremat venda hoidma.Olin nii pahane ja elasin oma viha venna peal välja :’( Vanusevahed umbes samad ja siiamaani kahetsen seda.

Sul niigi tubli vanem laps, teeb 13 aastaselt süüa ja puha. Vaesekene, ema poolt täiesti nurka surutud. Las naudib oma lapsepõlve!!!!!

Söögi tegemine on täiesti normaalne oskus, mida laps peab oskama. Ega ta suuri asju ei tee – keedab kartuleid, praeb vorsti, teeb praekartuleid.
Ahju kütmine ja söögi tegemine on ikka täiesti normaalsed asjad.

+7
-25
Please wait...

Postitas:
Kägu

Üks asi on vanemal lapsel lasta aegajalt nooremaga tegeleda ning tema järele vaadata. Teine asi on aga vanemale lapsele lükata regulaarselt lapsevanema kohustusi.

Täpselt minu mõtted, mida siia kirjutama tulin. Perekonnas võiks olla tavaline, et vanem laps aeg-ajalt aitab vajadusel ka pisemate järele vaadata, kuid lapse ülesanne ei ole teha igapäevaselt tööd, mis on vanema kohustus. Loomulikult tekib trots.

Miks laste isad ei vastuta nende heaolu eest? Nõua elatisraha välja, on ehk vaja omal vähem sebida ning võimalik rohkem laste eest hoolitseda.

+32
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Su teismeline pole lapsevanem.

+16
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Te dramatiseerite siin üle. Ega ta koguaeg õega pole, vabadel päevadel saab ta omi asju ju teha.

+1
-33
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja mul ei ole muud võimalust. Maksud vajavad maksmist ja toitu on vaja lauale.

+1
-22
Please wait...

Postitas:
Kägu

Söögi tegemine on täiesti normaalne oskus, mida laps peab oskama. Ega ta suuri asju ei tee – keedab kartuleid, praeb vorsti, teeb praekartuleid.

Tubli ikkagi, paljud teismelised ei viitsi midagi teha ja istuvad ainult telefonis või arvutis.

Siiralt loodan, et teie olukord laheneb nii, et kõik osapooled on rahul.

Igaksjuhuks mainin, ehk on abiks. Linn/vald toetab üksikemasid ja maksab igakuiselt pool korteri arvet ära. Tean mõnda üksikema, kes saab niimoodi toetust.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sul on väga tubli teismeline tütar. Teeb süüa, vaatab väiksemat last ja lisaks omandab veel põhiharidust ka.

Ära seda hommikust lapse lasteaeda toimetamist küll suurema lapse õlule lükka. See on ikka liiga ränk. 25 minutit koolilapse niigi kiirest hommikust bussiga kuhugi lasteaeda loksuda, sealjuures on hommikuti bussid puupüsti täis ja virisev lasteaialaps ei naudi seda bussisõitu. Sa ei kirjutanud, kas 13-aastane tüdruk peab tite ka ise üles ajama, riidesse panema, pudru sisse söötma, näo pesema, patsid punuma ja siis veel lasteaeda ka viima. Või paned sina põngerja valmis ning tüdrukule jääb ainult viimine.

Ma olen ise väga suur töökasvatuse pooldaja ning range ema. Minu teismelised peavad koristama, süüa tegema, pesu pesema, poes käima, lemmikloomade eest hoolitsema. Lisaks on meie peres hooldatav invaliid, kelle eest ka teismelised peavad vajadusel hoolitsema. Ma olen täiesti kindel, et see annab neile eluks väga hea ettevalmistuse.

Aga igahommikune kohustus väikest last bussiga kuskile linna teise otsa viia, tagasi tuua ja nädalavahetustel ka veel kantseldada on 13-aastase jaoks siiski liiga raske töö. Anna armu.

+32
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tubli ikkagi, paljud teismelised ei viitsi midagi teha ja istuvad ainult telefonis või arvutis.

Siiralt loodan, et teie olukord laheneb nii, et kõik osapooled on rahul.

Igaksjuhuks mainin, ehk on abiks. Linn/vald toetab üksikemasid ja maksab igakuiselt pool korteri arvet ära. Tean mõnda üksikema, kes saab niimoodi toetust.

Aitäh!

Suur tänu  info eest, ma ei olnud sellest teadlik. Ma küsin linnavalitsuselt.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Hmm. Sisuliselt oled oma teismelise suure koormusega tööle pannud, sest laste isad ei panusta ja see on ok, sinul pole muud võimalust kui ehast koiduni tööd rabada. Alimendid on selle asja nimi. See pole raha sulle, vaid su lastele. Oma uhkus tuleb alla neelata ja kui muidu ei saa, siis tuleb kohtusse pöörduda.

+30
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Räägid tütrega läbi, koheldes teda kui VÕRDSET PARTNERIT. Võtad tema arvamust kuulda. Ei käsuta teda nagu teenijat, muide, teenijale sa ju maksaksid palka, kas pole? Aga kas tütrele ka maksad?

Saan aru, et uues töökohas on su enda palk suurem kui oli varem. Sa pead korraldama nii, et sellest saavad kasu ka teised pereliikmed – mis mõte sellel muidu oleks? Seega, paku tütrele töötasu. Korra pealt, mitte kuutasuna. Hommikune väikese õe lasteaeda viimine ei peaks tõesti vaikimisi tema ülesanne olema, seega tuleb selle eest maksta. Teiseks leia võimalus vähemalt aegajalt noorem tütar ise lasteaeda viia, et vanem tütar saaks mõnikord hommikuti välja magada. Teismelised kipuvad hilise ärkamisega olema. Kolmandaks, teismelisel peab olema ka oma isiklik vaba aeg, mida sina ei käsuta, mil ta saab väljas käia või teha mida tahab, ilmselt võiks see vaba aeg olla õhtuti. Leppige selle vaba aja osas kokku ja ilma äärmise hädaolukorrata sa sealt tema aega ei röövi. Nii tunneb ta, et tema vajadustega ka arvestatakse.

Viimaks, tark tegu oleks laste isadelt elatis siiski sisse nõuda, kui nad ei maksa, siis tulevikus saad tõendada, et nad ei ole laste kasvatamises osalenud ja su lapsed ei pea nende hooldekodude arveid maksma.

Praegu see sinu: “mina teen nende heaks kõik” jääb nagu natuke õõnsaks.

+19
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Sa ei kirjutanud, kas 13-aastane tüdruk peab tite ka ise üles ajama, riidesse panema, pudru sisse söötma, näo pesema, patsid punuma ja siis veel lasteaeda ka viima. Või paned sina põngerja valmis ning tüdrukule jääb ainult viimine.

Jah, see on veel iseküsimus… Ma mõtlesin ka, et väiksem on juba ema poolt valmis pandud ja õde ainult viib, aga seda me ju ei tea, ema äkki tõesti arvab, et kõik väikelapsega seotud hommikused tegevused peaks vanem õde tegema. Vaat see oleks ebaõiglane.

Ei saa nõuda alaealiselt rohkemat, kui sa oma laste isadelt nõuad ja kuna sa nendelt isadelt ei nõua midagi, siis… mõtle natuke.

+21
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui noorem tütar sai kahe ja poole aastaseks, siis ma sain ta lasteaeda panna ja ise tööle minna. Kui mina olin tööl, siis vanem tütar tõi ise noorema lasteaiast ära ja tegi süüa. Ka nädalavahetusel olid nad kahekesi kui ma tööl pidin olema. Nii on alati olnud.

Tegelikult jah, rangelt võttes, ega ideaalis lapsele peaks panema emakohustusi. Kuid teisalt – ideaalid ideaalideks. ma saan aru, et antud pere puhul karm reaalne elu sõidab sisse. Kui vanema laps nooremaga üldse ei tegeleks, satuks jällegi pere majanduslik hakkamasaamine löögi alla.

Mida ma tekstist välja loen, on see, et seni on olnud vanem tütar väga tubli. Ilmselt senikaua, kuni tema kohustus oli noorema lasteaiast toomine ja söögitegemine (süüa ju niikuini vaja endale ka teha, ei ole siis väga raske jagada sööki, mida niikuini teed, ka nooremaga), oli vanema tütre jaoks kohustuste tase olnud veel suhteliselt okei. Nüüd aga – veel see lasteaeda viimine lisandus.

Ilmselt on tal tunne, et see järjekordne kohustus on juba liiast, et tema selga laotud koorem on liiga raske ja tema mõõt on täis.

Seega, ilmselt ei vii kuhugi suhtumine: “olgu see pubekas vait ja ärgu vingugu”. Vaid tuleks teha mingi kompromiss. Et vanem laps küll aitab nooremaga muudes asjades – aga see kõige ebameeldivam kohustus (lasteaeda viimine) võtakse tema pealt maha. See aitaks ehk stressi maha võtta.

+14
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ahjaa, ja see “kool on ainult 25 minuti kaugusel lasteaiast” on väga alavääristav suhtumine vanema õe panusesse. Miks sa ise ei või 25 min varem ärgata ja oma last lasteaeda viia?

Veel kord, kui sa sunnid oma vanemat last endaga võrdselt rügama (mis pole niikuinii eakohane), siis pead tema soovidega ka arvestama kui võrdse partneri soovidega. Kui sa elaksid koos mehega, kas sa paneksid talle samasuguse koormise või arvestaksid tema vajadustega ka?

Ja see “nad saavad nii palju asju” pole mingi argument. Mida ta teeb nende asjadega, kui kogu ta aeg on sinu poolt ette ära planeeritud ja kohustuste alla kinni pandud? Aeg on väärtus, mida hiljem enam tagasi ei saa.

+21
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ei saa ise neid hommikul üles ajada, nad ärkavad ise. Mina lähen kodust juba kella viiest ära.
Ma ei saa alimente nõuda, sest nad on vallaslapsed(isiklikel põhjustel).

+1
-36
Please wait...

Postitas:
leeni

ma olen nõus kõikidega, kes arvavad, et vanemale lapsele on pandud liialt suur koormus.

aga praktilise nõuandena – äkki on mõistlik noorema lapse lastead vahetada kas kodu lähedale või töökoha lähedale.  või siis vahetada elamine (kui te elate üürikorteris) logistiliselt paremasse kohta.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapsed said sa ikka endale mitte oma vanemale lapsele. Nii kasvatad vaid viha nende vahele.

Ma vahetaks töökoha, kui sellises olukorras oleksin.

+16
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tema ei sünnitanud sulle seda last, vea ise oma tütart! Kuidas saab ema nii tuhm olla. Või otsid mõne muu lahenduse, kes viib. 25min bussiga pole mitte vähe varahommikul.

+20
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Lapsed said sa ikka endale mitte oma vanemale lapsele. Nii kasvatad vaid viha nende vahele.

Ma vahetaks töökoha, kui sellises olukorras oleksin.

Mul ei ole võimalik tööd vahetada. Mul on pangalaen(kodu remontimiseks), arved, süüa on vaja. Sealt ma saan head palka, et me ei pea ostma kõige odavamat süüa. Saame osta ka juustu ja ka vorsti.
Me saame ise hakkama, me ei küsi almuseid.

+2
-22
Please wait...

Postitas:
Kägu

Teismelise kohustus ei ole  last lasteaeda viia. Hea kui ta ise õigeks ajaks kooli jõuab. Sa anna neile taksoraha hommikuti, saavad kiiremini mindud ja pole ehk asi ka nii vastumeelne.

või palka keegi inimene  opma last lasteaeda viima.

+13
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ei saa ise neid hommikul üles ajada, nad ärkavad ise. Mina lähen kodust juba kella viiest ära.

Ma ei saa alimente nõuda, sest nad on vallaslapsed(isiklikel põhjustel).

No ei ole su lapsed selles süüdi, et sina oled mingitel müstilistel “isiklikel” põhjustel nad vallaslastena kirja pannud. Huvitav, millised need mitteisklikud põhjused siin üldse olla saaks … Aga see selleks, nüüd peadki ise hakkama saama, sa pidid ju seda ometi ette nägema. Lapsel on omad kohustused ja sinul on omad, laps käib koolis ja aitab sind vahel koduste toimetustega, aga mitte nii, et ta peab õe pärast ennast ribadeks tõmbama.

+27
-1
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 160 )

Esileht Pereelu ja suhted Teismeline ei taha aidata. Mida teha?