Esileht Kodunurk Tervislike toitude retseptid

Näitan 20 postitust - vahemik 1 kuni 20 (kokku 20 )

Teema: Tervislike toitude retseptid

Postitas:
Kägu

Pange palun siia kirja tervislike toitude retsepte, mida teie oma perele teete! Ise teen tihti tuunikala salatit: tomat, kurk, avokaado, keedumuna ja tuunikala. Söövad hea meelega ka lapsed. Hetkel aga igasugu ideed otsas, et jagage oma retsepte!

+9
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

1. Kõrvitsa püreesupp:

toorained:

kõrvits, toorjuust; muskaatpähkel; nelk, ingver; sool; vesi. Soovi korral võib supile panna peale röstitud kõrvitsaseemneid; tüümiani.

2. Ahjulõhe keedetud spargli või türgi ubadega.

+1
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meie pere on segu taimetoitlasest, veganist ja lihasööjatest. Enamasti ma võtan ühe juurvilja, teen sellest pearoa ja kui keegi liha soovib, siis teen liha juurde.

Ma hoian asju lihtsatena, teen palju kotlette (ahjus küpsetades) peedist, kikerhernetest, suvikõrvitsast, porgandist, sibulast, täisterajahuga, laste kotletitainale panen juustu ja muna sisse.  Lillkapsast keedan ja maitsestan kas juustu või vähese võiga.

Baklazaanid aurutan 15 minutit ja siis teen sojakastme peale, paksendan ja lisan seened ja brokoli. Vürtsi võib julgelt panna.

Bors –  vegan variandis tõstan poole pealt teise potti, teise potti lisan lahjat veisehakkliha või veiseliha.

Kord nädalas teen hummust porgandi, kikerherne ja vähese mangopüreega, natuke küüslauku ja maitseaineid. Kõiki juurvilju võib varieerida. Seda saab leivale või saiale määrida terve nädal.

Seenekotletid ja seentest risoto, paella sibula, seente, brokoli ja lillkapsaga.  Shitake seenesuppi (kes liha soovib, siis suitsuliha võib sisse panna).

Pasta suvikõrvitsa, sibula ja küüslauguga. Pastavariante on sadu, seda võiks julgemini kõik proovida. Täidetud kalmaar tomatikastmega. Vegan versioonis ilma kalmaarita, kõik muu samaks, kapparid, oliiviõli, tomatid, riivsai, küüslauk ja ürdid.

Lõhe ahjus miso või wasabiga. Sojakaste ja ingver kõrvale. Ise teen sushit kurgi ja avokaadoga.

Lasange kanahakklihaga, ürtide ja tükeldatud tomatiga. Lastele riivin juustu peale ja panen nende tükid veel korraks ahju.

Magustoidud on samuti lihtsad, banaanileib, ahjus virsikud ja õunad, krõbedik, marjamuffinid, pohlakeeks. Suhkrust kasutan ainult vähesel määral palmisuhkrut.

 

+7
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

No niimoodi ei saa ju küsida. Alles siin oli teema, kus sooviti lihavabasid retsepte ja siis tuli välja, et tegelikult pidid olema ka nisujahu, juustu ja  õlivabad ja teemaalgataja oli veel pahane, et vastajad seda ei osanud aimata 😀

sa pead täpsustama, mida sa silmas pead. Sest osade arvates on pasta täitsa no-no, aga samas paljudes tervislike toitude retseptide raamatutes võid leida ka pastaretspete 😀 Küsimus on kogustes/suhtarvus ja valmistamisviisis.

Näiteks minu arvates on väga tervislik kartulipüree odrakruupidega ja kõrvale kodujuustusalat meelepäraste köögiviljadega. Aga on inimesi, kes pööritavad kartuli peale silmi 😀

Suurenda lihtsalt oma tavapärastes roogades köögivilja osakaalu võrreldes nt kartuli/tangainete/pasta osakaaluga, vähenda liha osakaalu ja muude rasvaste toiduainete osakaalu (juust, koor, piim) – see ei tähenda neist täielikult loobumist, aga vii suhted vastavusse toidupüramiidiga.

+4
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Tervislike toitude retseptid? Ja siis räägitakse tuunikalast, mis on täis elavhõbedat! Tervislikust toitumisest oled vist küll väga valesti aru saanud.

+4
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tervislike toitude retseptid? Ja siis räägitakse tuunikalast, mis on täis elavhõbedat! Tervislikust toitumisest oled vist küll väga valesti aru saanud.

Teemaalgataja ei täpsustanud, kas tegemist on värske tuunikalaga, või tuunikala konserviga. Eriti ei usu, et Eestis palju värsket tuunikala süüakse, vast ikka konserv siis?

Aga sina võiksid küll ennast harida, selle asemel, et papagoi moodi pooltõdesid korrutada. Värske tuunikala võiks jah vahele jätta, ohtutu kogus käib nimelt kehakaalu kohta ja värske tuunikala puhul on see nii väike, et väikese killu võib ju näiteks sushi vahel süüa, aga rohkem küll mitte. Konserveeritud tuunikala on aga ohutu. Internetis on kättesaadav ka teaduslik ja kontrollitud info, lähed uurid äkki?

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Baklazaanid aurutan 15 minutit ja siis teen sojakastme peale, paksendan ja lisan seened ja brokoli. Vürtsi võib julgelt panna.

Kuidas sa teed sojakastet ja seda paksendad? Sojakaste ju valmiskujul pudelis või teed hoopis sooja kastme peale?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Baklazaanid aurutan 15 minutit ja siis teen sojakastme peale, paksendan ja lisan seened ja brokoli. Vürtsi võib julgelt panna.

Kuidas sa teed sojakastet ja seda paksendad? Sojakaste ju valmiskujul pudelis või teed hoopis sooja kastme peale?

Enam-vähem nagu selles retseptis, aga ma ei pane eriti äädikat, see on maitseküsimus, maitseainete panek on enda tunde järgi, aga ingverit olen iga kord lisanud. Pähkleid võib kasutada, aga ma vahel ei pane üldse pähkleid, vaid purustan kõrvale ja igaüks raputab peale. Sama on tsillihelvestega, ainult natuke ja ülejäänud lisab igaüks oma maitse järgi. Aasias pannakse samuti kõrvale, et saab valida, mida lisada.

Keeruliseks ei tasu seda retsepti ajada, alguses piisab vähesest maitsestamisest ja kõike ei pea panema.

http://www.taimetoit.ee/2016/04/baklazaan-vurtsikas-kuuslaugukastmes.html

 

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Tervislik toit on selline, milles on konkreetsele inimesele vajalikul hulgal kaloreid, valku, süsivesikuid ja rasvu, vitamiine-mineraale-kiudaineid, kõrval vähemalt 150-250g juur- ja/või aedvilju. Valmistatud naturaalsetest toiduainetest, mida on võimalikult vähe töödeldud, vähese soolasisaldusega. Kui toit on naturaalne ja tasakaalus siis võib põhimõtteliselt kõike süüa, milles küsimus?

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tervislik toit on selline, milles on konkreetsele inimesele vajalikul hulgal kaloreid, valku, süsivesikuid ja rasvu, vitamiine-mineraale-kiudaineid, kõrval vähemalt 150-250g juur- ja/või aedvilju. Valmistatud naturaalsetest toiduainetest, mida on võimalikult vähe töödeldud, vähese soolasisaldusega. Kui toit on naturaalne ja tasakaalus siis võib põhimõtteliselt kõike süüa, milles küsimus?

Ma saan teemaalgatajast aru,  sest olen ligi 20 aastat perele süüa teinud, aeg-ajalt tuleb ette päevi kui enam ei ole ühtegi mõtet mida teha. Siis on hea kui on olemas kohad, kus saab meelde tuletada ammuseid toite või mõnda toiduainet, mida pole kaua olnud meeles süüa.

Naturaalset toitu on meil piisavalt, aga huvitavaid ideid ei jõua kõiki meeles pidada. Hea, et on olemas internet 🙂

+2
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Hommikusöök: munad peekoniga, spinat vms

Lõuna: enamasti suppvõi vahel ka liha aedviljaga

õhtuks: juust, punane vein, lihasnäkid

+2
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Pange palun siia kirja tervislike toitude retsepte, mida teie oma perele teete! Ise teen tihti tuunikala salatit: tomat, kurk, avokaado, keedumuna ja tuunikala. Söövad hea meelega ka lapsed. Hetkel aga igasugu ideed otsas, et jagage oma retsepte!

No see pole kindlasti ainus tervislik toit, mida sa oma perele teed 🙂  Ütleks, et see on pigem näide toidust, mida tervislikuks peetakse. Aga kõiki vajalikke toitaineid sellest ju ei saa, nii et ikka pead muud kraami ka manustama.
Kui järgida taldrikureeglit, siis on ju iga toit tervislik. Mida naturaalsemast kraamist tehtud, seda parem.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tervislike toitude retseptid? Ja siis räägitakse tuunikalast, mis on täis elavhõbedat! Tervislikust toitumisest oled vist küll väga valesti aru saanud.

Ära sa jumala eest seda söö, ka teisi kalu mitte. No kes sellise lolliga vaielda jõuab?

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Üks nipp mida ma lastega pidevalt kasutan, on nende aeg-ajalt ettetulev mõne juurvilja põlgus. Tavaliselt tuleb see periood kui lasteaias keegi rühmakaaslane ütleb, et see juurvili on väkk ja terve rühm ei söö või koolis keegi räägib söögilauas, et sibul tekitab allergiat ja mõni juurvili on vastik. Vahel järgneb sellele, et kasvatajad räägivad, et kogu rühm ei söö ja kooliski hakatakse mööda hiilima mõne toidu söömisest.

Ma purustan tihti blenderis rohelist või juurvilja, vastavalt mõnele perioodile. Näiteks kotlette teen nii (taimseid või lihaga) panen blenderisse tükeldatud sibula, küüslaugu, peterselli, koriandri, basiiliku või midagi muud, lisan erinevaid maitseaineid ja purustan püreeks, lisan vahel veidi oliiviõli, et oleks siidisem. Lisan sellist segu nii suppidesse, kotlettidesse ja igale poole täidistesse, nii kartulile, suvikõrvitsale, tomatisse ja panen ahju. Lastele natuke riivjuustu peale ja sobib. Sama teen smuutidega, nad ei saa arugi, et natuke lisan spinatit või ingverit. Hummuse puhul ei ole üldse oluline, kas seal on kõrvits, porgand, mango, vaid oluline on maitsestamine.

Kui mõni neist perioodidest möödub, siis ei pea samamoodi jätkama, kuid isegi tavaolukorras süüa tehes on purustamine üsna mugav viis lisavitamiinide lisamiseks.

Suuremaks kasvades saavad lapsed üsna kiirelt aru, et kuigi mõni juurvili ei pruugi kunagi maitsema hakata, siis kõik juurviljad ja roheline ei ole maitsetud, vaid hästi tehes hõrgud ja vajalikud ja hakkavad ise neid toitudesse lisama.

+1
-1
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kuidas te neid (eriti just taimseid) kotlette ahjus teete, kas ära ei kuiva? See oleks hea küll, vajavad vähem järelevalvet ja lisaks vähem õli ka.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuidas te neid (eriti just taimseid) kotlette ahjus teete, kas ära ei kuiva? See oleks hea küll, vajavad vähem järelevalvet ja lisaks vähem õli ka.

Alguses pane teine küpsetuspaber või foolium peale, alles lõpus võta ära, lisa kotlettidesse rohkelt sibulat (võib blenderis koos maitseainetega purustada) ja jahu minimaalselt, pigem natuke riivsaia, kui teha munaga varianti, siis muna mitte üle ühe ja kui juustu tainasse riivida, siis jäävad samuti mahlased. Kui ainult taimsena teha, siis sibul ja suvikõrvits hoiavad alati mahlased.

 

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 5 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Lisaks, et üks tervislik toit, mida reeglina lapsed söövad, on pitsa. Eeldusel, et nad söövad köögivilja. Mu oma lapsed küll söövad pitsat ainult singi-juustu kattega, aga meil mehega on väga tervislik kate – lisaks tomatikastmele on siis natuke sinki, sibul, küüslauk, mõnikord ka värske kurk (!), seened, tomat, basiilikut, juust. Põhja osas võid otsida mingeid täisterajahust retsepte vmt.

Lisaks võid proovida ka lillkapsa põhjaga pitsat. Googelda ise retsepti. Vahelduseks on see väga maitsev. Siiski ainult sellist versiooni pitsast ma ei sööks, ikka klassikalist tahaks ka  vahel 😀

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Tervislikud toidud tulevad enda aiast, metsast  korjatust. Hetkel on kodus veel kabatšokke, teen neist süüa – küll teen kotlette nii puhtalt, kui lihaga pooleks. Liha ostan oma põrsast, lambaliha saan kohalikult kasvatajalt. Kartul, porgand tuleb ka mahetootjalt.

Tänaseks on kana metsiku riisi ja salatiga (viimased tomatid, enda tehtud marin.kurk).

+1
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Hetkel on kodus veel kanatšokke, teen neist süüa – küll teen kotlette nii puhtalt, kui lihaga pooleks. Liha ostan oma põrsast

Nojah…

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Meil on toidurotatsioonis läbi aastate olnud:

1)wrapid(täisteratortilladega)

2)kanahakklihaga lasanje (Prismast ostan täisteraplaate)

3)hernepüree grillitud maisi ja kanakintsulihaga

4)tatrapada kanafileega, kuhu riivin sisse käepärast olevaid köögi- ja juurvilju

5) plov, milles kasutan väherasvast veiseliha, tükeldatud tomateid, punaseid ube ning alati riivin sisse ka helde koguse porgandit

Need on siis sellised toidud, mida meie lapsed ka alati hea meelega söövad 🙂

+1
0
Please wait...

Näitan 20 postitust - vahemik 1 kuni 20 (kokku 20 )


Esileht Kodunurk Tervislike toitude retseptid