Kas tikritest moos tegemisel tuleb eemaldada need varre osad ja tutid,mis marjadel on või saaks ka koos nendega teha. Jube tüütu see puhastamine. Plaanin eelnevalt saumiksriga ära purustada.
Teema: Tikrimoosi tegemine?
Tuleb eemaldada jah. Kõige mõnusam on pihukääridega, aga küünte või tavaliste kääridega saab ka. Päris ruttu läheb ja saab nt teleka vaatamise kõrvalt teha. Aga saumikser hoia heaga eemal – pärast purustamist on tikrimoosi asemel üks vastik seemnepuru.
Mina puhatasin väikse koorimisnoaga otsad ära. Kui marjad pehmed juba potis, siis pressisin kartulipudru nuiaga marjad moosi sees puruks. Mingit seemnepuru ei ole.
mina olen kergelt köögikombainist läbi lasknud- st mitte äris peeneks vaid osaliselt jäävad kestad suuremaks
Kuidas sa tikrimoosi teha plaanid? Ma eelmisel aastal esimest korda keetsin. Uurisin netist infot, aga ei usaldanud, et tikker ilma millegi muuta jääb maru vänge. Jäi jah, paganas. Pole aastaga suutnud välja mõelda, kuidas seda tikrimoosi ära tarbida.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat]Kuidas sa tikrimoosi teha plaanid? Ma eelmisel aastal esimest korda keetsin. Uurisin netist infot, aga ei usaldanud, et tikker ilma millegi muuta jääb maru vänge. Jäi jah, paganas. Pole aastaga suutnud välja mõelda, kuidas seda tikrimoosi ära tarbida.[/tsitaat]
Tee näiteks mannavahtu 🙂 Kui seemned ei meeldi, siis võid enne manna lisamist läbi sõela lasta.
[small]Kägu kirjutas:[/small]
[tsitaat] tikker ilma millegi muuta jääb maru vänge.[/tsitaat]Seetõttu söön toorelt (päeval põõsast, õhtuks toon kausikesega tuppa) ja teen mahla. Kunagi kuivatasin ka – jäi rosinalaadne.
Mina olen vänge kreegimoosi näiteks seganud kokku õunamoosiga, 2 valmis moosi omavahel, ja sain väga hea moosi, mis kiiresti ära söödi.
Ise keedame karusmarju pirnidega kokku ja tuleb hea maitsega moos. Kuna pirnid tulevad hiljem, siis panen karusmarjad seniks sügavkülma.
Mina tegin maasikatega, maasikal tugev maitse ja lööb üle, marju panen pooleks. Tiritel ei jää siis kõvasid nahkasid kui moos teha tooretest tikritest mitte küpseks lasta. Algul keedan tikreid väga vähese veega, tambin maasikad eraldi potis, kui tikker juba plödiks muutub panen juurde suhkru ja maasikad. Nüüd vist küll hilja nii teha.(muidugi mitte metsmaasikaga)
Mina olen tikrihoidiseid teinud nii puhastatud marjadest kui puhastamata marjadest.Kui olen tikrid puhastamata jätnud, siis pärast pehmeks keetmist tihedast sõelast läbi pressinud. Saadud mõnus siidine püree on sobinud nii tordi vahele kui ka jäätisesse.
Retsept raamatust \”Hoidised\” 2005 (Suitsu, Kang, Virkus):
\”Võiga tikrivõie (1L)
1kg tikreid
2sl vett
500g suhkrut
50g võid
Pane pestud mmarjad (puhastada pole neid tingimata vaja) koos 2 sl veega potti. Keeda tasasel tulel pehmeks ja pressi läbi sõela. Kuumuta saadud segu suhkruga paksupõhjalises kastrulis, kuni suhkur on sulanud. Lisa vähehaaval ka või. Tõsta võie puhtasse perki, sule õhukindlalat ja säilita jahedas.\”
Mõnusat hoidistamist!
iika, sinu võide retsept on väga hea. Üllatavalt hea maitsega sai. Kui ta nüüd jahtudes veidi hangub ka siis teen homme teise portsu juurde.
See teema on suletud ja siia ei saa postitada uusi vastuseid.