Esileht Pereelu ja suhted Titt röökis Tallinn-Tartu rongis terve sõidu aeg

Näitan 30 postitust - vahemik 91 kuni 120 (kokku 135 )

Teema: Titt röökis Tallinn-Tartu rongis terve sõidu aeg

Postitas:
Kägu

No Euroopa-sisese lennu elab normaalse närvikava ja tervisega inimene ka ilma magamata üle.

Selle lause kirjutaja ei oma vähematki aimu, et näiteks Tallinnast mõnda Euroopa suurde linna lendamiseks tuleb teha kaks ümberistumist. Mis kokku turvaliste vahemaandumisaegadega (1,5 h on soovitav, kui üldse on sama lennujaam) võib venida 9-13 tunni pikkuseks, kui mitte 23 tunni pikkuseks.

Mõttetu vaidlus mingite kükametsa poolelijäänud 9 klassi haridusega titemammadega, kelle töökogemus on ehk asendusjäätisemüüjana kuni esimese rasestumiseni. Selline ei ole isegi bussiga Riias käinud, rääkimata mingist lennust kuhugi.

või siis sellise töökogemusega kus öövalved ja tööga seotud lennureisid on ameti loomulik ja paratamatu osa. aga kes sealjuures ei põe raskujulist laste ja lastevanemate vihkamist.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

sellisel juhul oled ise oma ajakava just selliseks kujundanud. kui käib üle jõu, on aeg midagi muuta. kaasinimestele näpuga näitamine sind päris kindlasti ei aita.

Kellele ma näpuga näitasin? Mis juttu sa nüüd ajad 🙂 Rääkisin ainult vastuseks sellele, kes väitis, et euroopa-sisesed lennud on tirilimps ja viuh, neid saab alati normaalne inimene magamata sooritada. See on lihtsalt vale. Arrogantne ja harimata vale.

see astusid teemasse, mis on täiskasvanutest, kelle arvates ei tohiks ühistranspordis, ei rongis ega lennukis olla väikelapsi, kes segavad neid nende “ülitähtsatel” tööreisidel magamast.

ja kordan veel, öö või teine magamata ei ole normaalse närvikavaga täiskasvanule üldjuhul eriline probleem. või kui on, siis saab seda korvata oskuslikuma aja planeerimisega. tittede ja nende vanemate süüdistamine võib küll toimida aru väljalaskjana, aga reaalselt see sinu olukorda mitte kuidagi ei muuda.

Mis-mis? Mina pole mingit titte süüdistanud. Poole sõnagagi mitte. Lihtsalt torkasin mõne inimese teadvusesse, et lennukid üldiselt lendavad hommikul vara. Ja õhtupoole või päris õhtul. Kui aga on vaja lennata näiteks tööasjus mõnda Portugali või Saksamaa suurde linna, mis pole ei Lissabon, München, Hamburg ega Frankfurt vms ja elada Tallinnast natukene eemal, siis kuidas sa seda muidu soovitad korralikuma ajaplaneerimisega korraldada nii, et kaks magamata või väga vähese unega ööd sissse ei sõidaks ning ei roiutaks. Proovi ise üks kord, päriselt. Teeme nii, et eeloleval ööl sa magad 1 tunni ja ööl vastu esmaspäeva kaks. Kusjuures maga istudes. Anna esmaspäeval teada, kuis enesetunne on.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul on endine töökaaslane, kes lendab pidevalt ameti tõttu Tallinna ning Montreali vahet. Kaks-kolm korda kuus. Ta võtab iga kord kaasa oma lapse, kes nüüd on viieseks saamas. Miks? Sest ta ei taha oma printsessi oma mehega, lapse isaga jätta, sest issi võib lapsele anda magusat mahla või saiakese või midagi muud kohutavalt õudset. Seega loksutab ta seda last ööde ja päevade viisi lennukis üle maailma. Muidugi see laps röökis nagu ratta peal tundide kaupa, vähemalt need 4 korda, kui mina nendega samal lennul samas asjus samasse kohta elndasin, kui laps oli nii aastane, poolteisene.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

sellisel juhul oled ise oma ajakava just selliseks kujundanud. kui käib üle jõu, on aeg midagi muuta. kaasinimestele näpuga näitamine sind päris kindlasti ei aita.

Kellele ma näpuga näitasin? Mis juttu sa nüüd ajad 🙂 Rääkisin ainult vastuseks sellele, kes väitis, et euroopa-sisesed lennud on tirilimps ja viuh, neid saab alati normaalne inimene magamata sooritada. See on lihtsalt vale. Arrogantne ja harimata vale.

see astusid teemasse, mis on täiskasvanutest, kelle arvates ei tohiks ühistranspordis, ei rongis ega lennukis olla väikelapsi, kes segavad neid nende “ülitähtsatel” tööreisidel magamast.

ja kordan veel, öö või teine magamata ei ole normaalse närvikavaga täiskasvanule üldjuhul eriline probleem. või kui on, siis saab seda korvata oskuslikuma aja planeerimisega. tittede ja nende vanemate süüdistamine võib küll toimida aru väljalaskjana, aga reaalselt see sinu olukorda mitte kuidagi ei muuda.

Mis-mis? Mina pole mingit titte süüdistanud. Poole sõnagagi mitte. Lihtsalt torkasin mõne inimese teadvusesse, et lennukid üldiselt lendavad hommikul vara. Ja õhtupoole või päris õhtul. Kui aga on vaja lennata näiteks tööasjus mõnda Portugali või Saksamaa suurde linna, mis pole ei Lissabon, München, Hamburg ega Frankfurt vms ja elada Tallinnast natukene eemal, siis kuidas sa seda muidu soovitad korralikuma ajaplaneerimisega korraldada nii, et kaks magamata või väga vähese unega ööd sissse ei sõidaks ning ei roiutaks. Proovi ise üks kord, päriselt. Teeme nii, et eeloleval ööl sa magad 1 tunni ja ööl vastu esmaspäeva kaks. Kusjuures maga istudes. Anna esmaspäeval teada, kuis enesetunne on.

olgu nii, õnnetuseks asusid sa siin süüdistajate poolele.

aja planeerimise all pidasin silmas seda, et kui tõesti ei talu mõnd pool-magamata ööd, siis peaks reisi  planeerima pikemana ja varem kohale lendama. tegelikult pole minu asi sind õpetada, firmaomanik nagu sa oled. oskad oma firmat juhtida, peaks ka oma elu juhtimisega hakkama saama.

mida ma aga üldse ei talu, on vaenulik suhtumine lastesse.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Proovi ise üks kord, päriselt. Teeme nii, et eeloleval ööl sa magad 1 tunni ja ööl vastu esmaspäeva kaks. Kusjuures maga istudes. Anna esmaspäeval teada, kuis enesetunne on.

päriselt olen ma terve elu sellises ametis olnud, kus õige mitu korda kuus ei maga tundigi, ka mitte istudes. vastupidi öö möödub füüsiliselt ja vaimselt aktiivselt tegutsedes. loomulikult väsitab, aga see ei ole maailma lõpp.

ja sekka juhtub ka järjestikuseid öid.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mida ma aga üldse ei talu, on vaenulik suhtumine lastesse.

Aga keegiei suhtiugi vaenulikult lastesse, kui TA ehk kõrvale jätta. Põlastatakse emasidd, kes oma laste halba käitumist või röökimist ei püüagi vaigistada. See on ju näha, kas püüab ja ei õnnestu või ei püüagi. Eile käisin näiteks restoranis. Seal on diivanid, istusime sõbrannaga kõrvuti, ootasime abikaasasid. Paar lauda eemal istus ema-isa ja laps. Ühel hetkel oli see 5-6 aastane poiss meie lauas, meie vastasoleva diivani seljatoel ja mängis ujumist, st vehkis käte ja lakgadega ja karjus, emme vaata, ma ujun. Vahepeal tehi ka vettehüppeid, st hüppas seljatoelt pommi diivanile, käis uperkuuti ja põrutas jalaga vastu lauuda, mille taga me parajasti sõime. Emme naeratas ainult. Mis sa arvad, kas meil oli pretensioone lapsele või emmele-issile? Muidugi ainult vanematele.

+7
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

see ei ole maailma lõpp.

Aga keegi polegi öelnud, et see on maailma lõpp. Et see on höiriv, muudab ärritunumaks, ei ole vaimsele tervisele ega ka mitte füsioloogiale hea, sellest räägiti. Armageddonist ei rääkinud keegi 🙂

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

see ei ole maailma lõpp.

Aga keegi polegi öelnud, et see on maailma lõpp. Et see on höiriv, muudab ärritunumaks, ei ole vaimsele tervisele ega ka mitte füsioloogiale hea, sellest räägiti. Armageddonist ei rääkinud keegi 🙂

ikka ja jälle, kui reisimisega kaasnev on häiriv, muudab ärritunumaks, ei ole vaimsele tervisele ega ka mitte füsioloogiale hea, siis peaks ehk  teistsuguse ameti leidma ja eluviisi muutma.

mida mina öelda püüan on see, et kellegi kolmanda-neljanda  süüdistamine ja oma olukorra dramatiseerimine ei aita teid teie raskes elus.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Istu kodus oma titega kuniks ta käituma õpib..

Ma arvasin omal ajal samuti, kuna mu 3 esimest last olid väga rahulikud tited ja sõidu ajal super magajad.

Neljas laps oli neile aga risti vastupidine, kuid aeg-ajalt oli temaga siiski vaja ühistransporti kasutada.  Tallinnas tõesti probleemi polnud – kui hakkas karjuma, siis läksingi bussist välja ja vähemalt järgmise peatusevahe kuni järgmise bussini jalutasime. Kord oli vaja aga talvel kiiresti bussiga Tallinnast Võrusse sõita olukorras, kus polnud võimalik enda autot kasutada ega aega lapsehoidjat otsida ja tollal ca 6-kuune laps lihtsalt röökis terve sõidu aja.  Ei lähe ju 10-kraadise külmaga kuskil metsa vahel bussist välja … Ja mind üllatas, kui head ja toredad inimesed bussis meie ümber olid – kes pakkus lapsele vaatamiseks-mängimiseks oma võtmeid või telefoni, kes tahtis anda küpsist või banaani,  kes küsis last enda sülle,  et ehk lepib võõra näoga paremini ja kes niisama lapsega rääkis ja rahustas …   Kui neid kõiki inimesi seal bussis ei oleks olnud,  siis ilmselt oleksin ka mina paari tunni järel muutunud selleks mitte midagi tegevaks titemammaks, kuna olukord hakkab lihtsalt ajudele.

Peale seda muutus ka minu enda suhtumine karjuvatesse lastesse ja nende vanematesse 100%.  Ei mõista enam hukka karjuvaid tittesid ega nende tühja pilguga lapsevanemaid – ma ei tea nende lugu, aga tean, et titeeas lapsega polegi mõnikord muud võimalust kui lihtsalt sõidu lõppu oodata.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

kes pakkus lapsele vaatamiseks-mängimiseks oma võtmeid või telefoni, kes tahtis anda küpsist või banaani,

Väga nunnu, aga miks pidid võõrad sinu last lõbustama? Ma oleksin sellisele reisile läinud endasuuruse koti lõbustusvahenditega, võtmetest telefoni, mängude, raamatute ja ma ei tea milleni. Või mis oleksin. Läksigi, minu lastest kolmas oli selline püsimatu. Kaasas oli alati terve arsenal, alates krabisevatest paberitest kuni värvipliiatsite, näpunukkude ja pildiraamatuteni.

+4
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

kes pakkus lapsele vaatamiseks-mängimiseks oma võtmeid või telefoni, kes tahtis anda küpsist või banaani,

Väga nunnu, aga miks pidid võõrad sinu last lõbustama? Ma oleksin sellisele reisile läinud endasuuruse koti lõbustusvahenditega, võtmetest telefoni, mängude, raamatute ja ma ei tea milleni. Või mis oleksin. Läksigi, minu lastest kolmas oli selline püsimatu. Kaasas oli alati terve arsenal, alates krabisevatest paberitest kuni värvipliiatsite, näpunukkude ja pildiraamatuteni.

jah, miks peaks? imetlen ja heldin lõuna euroopasse sattudes alati sealsete inimeste ülimalt sooja ja mõistvat suhtumist lastesse ja nende vanematesse. meil siin on pahatihti suhtumine niisama külm ja jäine nagu talv. õnneks siiski  meeldivate eranditega.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

mida mina öelda püüan on see, et kellegi kolmanda-neljanda  süüdistamine ja oma olukorra dramatiseerimine ei aita teid teie raskes elus.

Pole ei kedagi süüdistanud ega ammugi mingit draamat teinud. Lihtsalt kirjeldasin olukorda ja nentisin, et päev pärast sellist euroopa-reisi pole mina, sina ega keegi teine kõige teravam pliiats vaimselt ega kõige tervem ka muus mõttes. Ei mingit virinat, kuiv nending. Nagu seegi, et Euroopa lend kui selline ei tähenda mingil moel seda, et silmad kell 8 lahti, 2 tundi parimat lennurestoranieinet ja siis kella 18ks kodus tagasi, värske nagu kevadine kannike.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

metlen ja heldin lõuna euroopasse sattudes alati sealsete inimeste ülimalt sooja ja mõistvat suhtumist lastesse

Ma pole nii palju laste löömist ja nende peale karjumist Eestis kunagi näinud, kui Hispaanias ja Itaalias. Eriti Hispaanias. Löömine muidugi selles mõttes, et litakas täiskäega vastu kukalt või tagumenti, mitte rusikaga näkku. Pärast seda muidugi piltlikult öeldes tõstetakse laps kõrvupidi üles ja musitatakse poolsurnuks. Ma ei unusta iial, kui ma kaksikute käruga jalutasin ja iga 10 minuti tagant pistis mõni mööduv vana naine oma pea küsimata lapsevankrisse ja kukkus seal guapatama, angelitama või muy lindatama. Mõni ei võtnud selleka ajaks isegi sigaretti suust. Lapse põsest näpistamine oli see, mis oli lausa kohustuslik nende arvates.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mida mina öelda püüan on see, et kellegi kolmanda-neljanda süüdistamine ja oma olukorra dramatiseerimine ei aita teid teie raskes elus.

Pole ei kedagi süüdistanud ega ammugi mingit draamat teinud. Lihtsalt kirjeldasin olukorda ja nentisin, et päev pärast sellist euroopa-reisi pole mina, sina ega keegi teine kõige teravam pliiats vaimselt ega kõige tervem ka muus mõttes. Ei mingit virinat, kuiv nending. Nagu seegi, et Euroopa lend kui selline ei tähenda mingil moel seda, et silmad kell 8 lahti, 2 tundi parimat lennurestoranieinet ja siis kella 18ks kodus tagasi, värske nagu kevadine kannike.

selle võiks siis kokku võtta nii, et elu ongi selline. ja lapsed, ka siis kui nad alati nunnud ja heas tujus ei ole,  on elu samuti osa. 😉

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

mida mina öelda püüan on see, et kellegi kolmanda-neljanda süüdistamine ja oma olukorra dramatiseerimine ei aita teid teie raskes elus.

selle võiks siis kokku võtta nii, et elu ongi selline. ja lapsed, ka siis kui nad alati nunnud ja heas tujus ei ole, on elu samuti osa. 😉

Jah, ja nende eest vastutavad vanemad. Nii nagu mina kontrollin, et mu laps ei loobiks restoranis inimesi söögiga ega viskaks lennuki vahekäiku selili ja ei röögiks seal (või kui seda teeb, korjan ta kohe sealt üles), eeldan, et seda teevad ka teised vanemad. Annavad oma absoluutselt parima, et seda ei juhtuks. Kui mina olen lastega suletud või avatud ruumis, on see siis kino, lennuk, kohvik, kontsert vms, siis oleme meie lapsega absoluutselt kõige tähtsusetumad olendid terves õhkruumis. Ei, üks inimene, on see siis laps, vanur või täiskasvanu, ei oma mingit õigust rikkuda teiste inimeste rahu. Laps aga ise ei oska veel seda empaatia ja viisakuse kunsti. Seetõttu vastutavad tema eest vanemad, kogu oma naha, karvade ja varbaküüntega. See on ema ja isa TÖÖ, et valmistuda lapsega välja minnes igati selleks, kui lapsel tekib uni, jonnituju, janu, häda, nälg, igavus, palav, külm, mis iganes. Me vanematena mõtleme selle KÕIK läbi. Jah 100% alati ei aita, aga 95% aitab.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kaasas oli alati terve arsenal, alates krabisevatest paberitest kuni värvipliiatsite, näpunukkude ja pildiraamatuteni.

tubli on! omavahel öeldes teevad sellised üliaktiivselt ja ikka tervele bussiseltskonnale hästi kuulda-näha “tegelemised” oluliselt rohkem lärmi, kui virisev laps.

+3
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

selle võiks siis kokku võtta nii, et elu ongi selline. ja lapsed, ka siis kui nad alati nunnud ja heas tujus ei ole, on elu samuti osa. 😉

Jah, ja nende eest vastutavad vanemad. Nii nagu mina kontrollin, et mu laps ei loobiks restoranis inimesi söögiga ega viskaks lennuki vahekäiku selili ja ei röögiks seal (või kui seda teeb, korjan ta kohe sealt üles), eeldan, et seda teevad ka teised vanemad. Annavad oma absoluutselt parima, et seda ei juhtuks. Kui mina olen lastega suletud või avatud ruumis, on see siis kino, lennuk, kohvik, kontsert vms, siis oleme meie lapsega absoluutselt kõige tähtsusetumad olendid terves õhkruumis. Ei, üks inimene, on see siis laps, vanur või täiskasvanu, ei oma mingit õigust rikkuda teiste inimeste rahu. Laps aga ise ei oska veel seda empaatia ja viisakuse kunsti. Seetõttu vastutavad tema eest vanemad, kogu oma naha, karvade ja varbaküüntega. See on ema ja isa TÖÖ, et valmistuda lapsega välja minnes igati selleks, kui lapsel tekib uni, jonnituju, janu, häda, nälg, igavus, palav, külm, mis iganes. Me vanematena mõtleme selle KÕIK läbi. Jah 100% alati ei aita, aga 95% aitab.

olgu, vastutavad. aga kui nad ei saa olukorraga hakkama, kuidas põlastavad taunivad kõrvalseisjad  olukorda paremaks teevad? peale põlasta eneseupitamise muidugi.

ja omavahel öeldes, see, et sina alati ja kõik olukorrad ette taha ära korraldada suudad, ei kõla usutavalt. pigem eluvõõralt. või siis ei ole sa oma õppetundi veel saanud.

+3
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

olgu, vastutavad. aga kui nad ei saa olukorraga hakkama, kuidas põlastavad taunivad kõrvalseisjad  olukorda paremaks teevad? peale põlasta eneseupitamise muidugi.

Kui saime oma esimese lapse, oli kindel plaan, et saame 2-3 minimaalsete vahedega. Pärast 2. lapse sündi, 13 kuud pärast esimese sündi, sain ma aru, et vajan abi. Ei saanud hästi hakkama ja kui põnnid olid aasta ja siis alla kolmene, olin saanud piisavalt pilke ja näinud piisavalt võõraid, kes tulid appi. Mõistagi läksin ma siis koolitustele. Käisin väikelapse vanemate koolitustel, vähemalt neljal. Kuulasin loenguid, tutvusin Montessori ja väikelapse tervise detailidega. Õppisin ka lasteaiakasvatajaks, aga see jäi 3. ja 4. lapse sünniga katki. Mees käis isade grupis, see toimus Tartus, meie olime Tallinnas. Häda ei anna häbeneda, oma oskamatusele tuleb abi küsida. Nii väärtuslik asi nagu laps – seal ei saa minna nii, et andis jumal lapse, annab ka mõistuse.

Ehk siis iga lapsevanem peaks mõtlema, et kui tema laps on terve ja röögib, siis asi on temas. Ja ta läheb kooli, võtab tunde, õpib spetsialistidelt väikelapsele sobilikke mänge ja tähelepani-nippe.

Kui mina olin planeeritud, läks mu ema medkooli ja tollal oli võimalik spetsialiseeruda vastsündinutele ja väikelastele. Siis astus pisipedasse ja sai lasteaiakasvataja kutse.

Kui need kõrvalpilgud ja kulmukergitused ei pane ema -isa seda tegema ja ennast harima laste suhtes, õppima nendega suhtlemist, siis nad on lihtsalt harimatud vanemad. Ükskõik, kui intelligentsed nad muidu on, oma last pole nad pidanud vääriliseks, et tema heaolu saavutamiseks suuta endast maksimum anda. Jah, 100% ei aita, aga kui laps on terve, sii 95% juhtudest saab lahendatud. Kui ise ei oska last vaigistada, tuleb seda õppida. See on lapsevanema KOHUSTUS.

+2
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

olgu, vastutavad. aga kui nad ei saa olukorraga hakkama, kuidas põlastavad taunivad kõrvalseisjad  olukorda paremaks teevad? peale põlasta eneseupitamise muidugi. ja omavahel öeldes, see, et sina alati ja kõik olukorrad ette taha ära korraldada suudad, ei kõla usutavalt. pigem eluvõõralt. või siis ei ole sa oma õppetundi veel saanud.

Sul on õigus.  Olen sõitnud Tln bussiga, kus laps röökis väga kõvasti (beebi) mitu tundi.  Buss oli rahvast puupüsti täis, palav oli ka, kuigi oli sügis/talv, siis bussis oli nagu saunas. Ema oli minu naaber veel, hiljem selgus, nii et juba sellepärast hea, et ei hakanud midagi ütlema, kuigi mind häiris. Mul on empaatiat ja ma saan aru, et kui see reis on mulle raske, mis siis veel imikust rääkida. Ja see 3t kannatada pole nii suur asi tegelikult. Inimene peab ennast kontrollima. Sama on road rage’iga või suvalise nähvamisega kuskil avalikus kohas, kus ilmselgelt on inimene ise distressis, aga elab teiste peal välja. Minu hinnang minu olukorrale – lapsel oli palav paljude muude asjade seas.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Õppisin ka lasteaiakasvatajaks, aga see jäi 3. ja 4. lapse sünniga katki. Mees käis isade grupis, see toimus Tartus, meie olime Tallinnas. Häda ei anna häbeneda, oma oskamatusele tuleb abi küsida. Nii väärtuslik asi nagu laps – seal ei saa minna nii, et andis jumal lapse, annab ka mõistuse.

Ehk siis iga lapsevanem peaks mõtlema, et kui tema laps on terve ja röögib, siis asi on temas. Ja ta läheb kooli, võtab tunde, õpib spetsialistidelt väikelapsele sobilikke mänge ja tähelepani-nippe.

Kui mina olin planeeritud, läks mu ema medkooli ja tollal oli võimalik spetsialiseeruda vastsündinutele ja väikelastele. Siis astus pisipedasse ja sai lasteaiakasvataja kutse.

Kui need kõrvalpilgud ja kulmukergitused ei pane ema -isa seda tegema ja ennast harima laste suhtes, õppima nendega suhtlemist, siis nad on lihtsalt harimatud vanemad. Ükskõik, kui intelligentsed nad muidu on, oma last pole nad pidanud vääriliseks, et tema heaolu saavutamiseks suuta endast maksimum anda. Jah, 100% ei aita, aga kui laps on terve, sii 95% juhtudest saab lahendatud. Kui ise ei oska last vaigistada, tuleb seda õppida. See on

Siin ei ole mingeid tunde võtta. Loogiline lahendus on minu arvates a) mitte nii väikse lapsega reisida pikki maid b) omada juhiluba, autot ja võimalusel teha peatusi. Mis muid tunde sa siin võtad? Lapse kasvatamine on individuaalne, sest lisaks lapse heaolule ja arendamisele areneb ka laps isiksuseks ja paraku ma ei näe neid ideaalinimesi küll väga palju. Ju võib öelda, et nende vanemad pole tunde võtnud, aga tegelikult on lapse kasvatamine alati suht meh asi. Kuigi olen täheldanud, et õpetajate/lasteaiaõpetajate lapsed on targad, ju siis nad oskavad paremini arendada.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Minu hinnang minu olukorrale – lapsel oli palav paljude muude asjade seas.

Ja ema ei osanud lapsel kihte vähemaks koorida ega võtta käekotist taskuventilaatorit ja sellega imekerget tuulekest lapsele teha? No sedasama, mille te kõik kinnitate lapsevankri sisse, kui väljas juhtub 32 kraadi olema, peate asfaldil kõndima ja teie laps ei ole väga kuumasõber?

+2
-5
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ja ema ei osanud lapsel kihte vähemaks koorida ega võtta käekotist taskuventilaatorit ja sellega imekerget tuulekest lapsele teha? No sedasama, mille te kõik kinnitate lapsevankri sisse, kui väljas juhtub 32 kraadi olema, peate asfaldil kõndima ja teie laps ei ole väga kuumasõber?

Mul ei ole lapsi jaa ma ei tea, mis ventilaatoreid on olemas, aga laps oligi suht paljas juba ja mis ema täpselt tegi, ma ei näindu, ta istus kaugel. Noor ema, küll õpib.

Siiani mäletan olukorda oma isaga ühes riiete kaupluses. Olin mingi 14 või pisut noorem. Isa ütles ühele naisele, et kas lapsel palav pole (lapsevankril oli võrk tihedasti ümber, see vist kaitseb putukate eest?!?!?) ja sai sõimata mitme asja eest. Ehk siis…. nope, sellest ajast sai mulle selgeks. Ei sekku sellistes maailmavaatelistes teemades. Aga vb lapsel polnudki palav, eks.

+2
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Siin ei ole mingeid tunde võtta.

Muidugi on. Laste mängukoolegi on imikutest alates. Seal õpetatakse ju emasid, kuidas lapsi lõbustada, nende tähelepanu püüda, tähelepanu ümber suunata, rahustada läbi teatud liigutuste. Ja siis natuke vanemate laste puhul nt sellised: https://rahvaylikool.ee/koolitused/1684/lastevanemate-ja-lastega-tootajate-koolitused/

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Muidugi on. Laste mängukoolegi on imikutest alates. Seal õpetatakse ju emasid, kuidas lapsi lõbustada, nende tähelepanu püüda, tähelepanu ümber suunata, rahustada läbi teatud liigutuste. Ja siis natuke vanemate laste puhul nt sellised: https://rahvaylikool.ee/koolitused/1684/lastevanemate-ja-lastega-tootajate-koolitused/

Okei, siin on tunde võtta, aga ka arvan, et ükski pisike laps ei suuda olla sellises kohas pikalt. Palju inimesi, sõit ise, temperatuur jne. Lihtsalt… võimalusel sõita autoga.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Okei, siin on tunde võtta, aga ka arvan, et ükski pisike laps ei suuda olla sellises kohas pikalt. Palju inimesi, sõit ise, temperatuur jne. Lihtsalt… võimalusel sõita autoga.

Nõus. Aga kui seda võimalust pole ja last tõesti ei saa maha jätta, siis tuleb end varustada nii meelelahutusasjade kui ka teadmistega. Mitte nautida, et teised tädid aitavad, ma loen edasi Kroonikat, olgu või Sirpi. “Mida ma teha saan, kui ta karjub?” on küll viimane asi, mida ema või isa saaksid endale lubada mõelda. Tulime Kreetalt, siis ühe põnniga kõndis isa lennukis edasi-tagasi ja siis pool tundi ema ja siis jälle isa. Küsisid stjuardessidelt luba ja need lahkelt lubasid lapsele köögis neid läikivaid kappe ja uksi näidata. Nii kui üle minutiks tasa seisma jäid või lausa maha istusid, et näiteks käru mööda lasta, pani laps üürgama. Need vanemad tegelesid oma lapsega. Kõik need tunnid nad kas seisid tagaosas ja lõbustasid last, jalutasid ja hüpitasid last, laulsid talle vaikselt kõrva, rääkisid temaga tasa-tasa, näitasid mingeid pilte kaartidel. Ja teine emme lihtsalt istub ja laiutab käsi, et mida ta teha saab. Aja oma jalad kõhu alt välja ja kui ei ole jalgadest kasu või ei tohi, pane mõistus tööle. Asi on tahtmises ja suhtumises, mitte lapses. Kui muidugi pole lapsel mingit haigust kallal.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Nõus. Aga kui seda võimalust pole ja last tõesti ei saa maha jätta, siis tuleb end varustada nii meelelahutusasjade kui ka teadmistega. Mitte nautida, et teised tädid aitavad, ma loen edasi Kroonikat, olgu või Sirpi. “Mida ma teha saan, kui ta karjub?” on küll viimane asi, mida ema või isa saaksid endale lubada mõelda. Tulime Kreetalt, siis ühe põnniga kõndis isa lennukis edasi-tagasi ja siis pool tundi ema ja siis jälle isa. Küsisid stjuardessidelt luba ja need lahkelt lubasid lapsele köögis neid läikivaid kappe ja uksi näidata. Nii kui üle minutiks tasa seisma jäid või lausa maha istusid, et näiteks käru mööda lasta, pani laps üürgama. Need vanemad tegelesid oma lapsega. Kõik need tunnid nad kas seisid tagaosas ja lõbustasid last, jalutasid ja hüpitasid last, laulsid talle vaikselt kõrva, rääkisid temaga tasa-tasa, näitasid mingeid pilte kaartidel. Ja teine emme lihtsalt istub ja laiutab käsi, et mida ta teha saab. Aja oma jalad kõhu alt välja ja kui ei ole jalgadest kasu või ei tohi, pane mõistus tööle. Asi on tahtmises ja suhtumises, mitte lapses. Kui muidugi pole lapsel mingit haigust kallal.

Ma ei ole sinuga nõus. Sa oled maailmaparandaja, sa elad utoopias. Iga inimene võib lapsi teha, enamasti teevadki ka need, kes ei peaks tegema (mida sinu loos ma ei ütle, sest ma ei saa kaasa rääkida võõras olukorras). Reaalne on see, et igaüks peab ise lapsed üles kasvatama, see ei ole kerge ja see võib jätta jälje ja ei pruugi. Enamasti siiski kõik kasvavad üles ja ilma probleemideta. Nagu ka see laps.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ning – laps siiski saab reisil käia. Väga paljud lapsed ei käigi reisil kunagi. See võis teid häirida, aga laps läheb laseb oma liumäest vette alla, isa püüab kinni, ja on rõõmus, juba unustatud see igav lennusõit.

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ma ei ole sinuga nõus. Sa oled maailmaparandaja, sa elad utoopias. Iga inimene võib lapsi teha, enamasti teevadki ka need, kes ei peaks tegema (mida sinu loos ma ei ütle, sest ma ei saa kaasa rääkida võõras olukorras). Reaalne on see, et igaüks peab ise lapsed üles kasvatama, see ei ole kerge ja see võib jätta jälje ja ei pruugi. Enamasti siiski kõik kasvavad üles ja ilma probleemideta. Nagu ka see laps.

Probleem on see, kui see laps on oma suureks kasvamise teekonnal riivanud või isegi rikkunud 100 inimese une, 300 inimese kontserdielamuse, 400 inimese tuju ja tekitanud 500 inimesel soovi kiiremini minema saada. Ja see probleem on lapsevanemate oma, kes võiksid ja peaksid õppima, kui nad ei oska. See loogika, et las laps tapab 100 paari kuulmekilesid, aga küll ta kasvab suuremaks, on kohutav. See ongi halb vanemlus. Meie oma lapsega läheme nagu kuum nuga läbi sulavõi ja see, et teised inimesed saavad häiritud – noh, nad on lapsevihkajad, las laps kiljub, küll kasvab.

+6
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Probleem on see, kui see laps on oma suureks kasvamise teekonnal riivanud või isegi rikkunud 100 inimese une, 300 inimese kontserdielamuse, 400 inimese tuju ja tekitanud 500 inimesel soovi kiiremini minema saada. Ja see probleem on lapsevanemate oma, kes võiksid ja peaksid õppima, kui nad ei oska. See loogika, et las laps tapab 100 paari kuulmekilesid, aga küll ta kasvab suuremaks, on kohutav. See ongi halb vanemlus. Meie oma lapsega läheme nagu kuum nuga läbi sulavõi ja see, et teised inimesed saavad häiritud – noh, nad on lapsevihkajad, las laps kiljub, küll kasvab.

Probleem on hoopis see, kui see laps tapab su ära.
https://www.washingtonpost.com/nation/2023/11/16/iowa-teen-life-sentence-teacher-killing/
Probleem on hoopis siis, kui see laps tuleb sinu lapsele verbaalselt või füüsiliselt kallale. Varastab, valetab, lõhub jne.

Kontserdielamuse eest peavad vastutama saatjad või kes iganes seal ruumis valvavad. Uue maailma probleemid, need ei ole probleemid. Kasvavad hoopis üles juhid, kui käivad nii noorena kontserdil ja reisil ja igal pool. Hakkavad lihtsamaid inimesi juhtima. Ja see on probleem või ka mitte, oleneb, missuguseks kasvab.

0
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuid see on tõde, ”A crying child can expose caregivers and health care providers to sound pressures as high as 120 dB(A), merely 10 dB(A) less than the intensity of noise from an airplane departure. Continuous exposure to this amplitude may cause auditory discomfort, ear pressure, mild pain, and even tinnitus.” <- kui sa selgitad lapsevanemale nii ja ta ikka ei kuula, siis ma ei tea. Siis lihtsalt on saanud sobimatu lapse. Aga enamasti inimesed ei selgita, sest nad ei oska/taha vastutust võtta. Nad räägivad foorumis, et laps karjub ja häirib, aga tegelikult nad ei selgita, missugust distressi see põhjustab.

+1
0
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 91 kuni 120 (kokku 135 )

Esileht Pereelu ja suhted Titt röökis Tallinn-Tartu rongis terve sõidu aeg