olgu, vastutavad. aga kui nad ei saa olukorraga hakkama, kuidas põlastavad taunivad kõrvalseisjad olukorda paremaks teevad? peale põlasta eneseupitamise muidugi.
Kui saime oma esimese lapse, oli kindel plaan, et saame 2-3 minimaalsete vahedega. Pärast 2. lapse sündi, 13 kuud pärast esimese sündi, sain ma aru, et vajan abi. Ei saanud hästi hakkama ja kui põnnid olid aasta ja siis alla kolmene, olin saanud piisavalt pilke ja näinud piisavalt võõraid, kes tulid appi. Mõistagi läksin ma siis koolitustele. Käisin väikelapse vanemate koolitustel, vähemalt neljal. Kuulasin loenguid, tutvusin Montessori ja väikelapse tervise detailidega. Õppisin ka lasteaiakasvatajaks, aga see jäi 3. ja 4. lapse sünniga katki. Mees käis isade grupis, see toimus Tartus, meie olime Tallinnas. Häda ei anna häbeneda, oma oskamatusele tuleb abi küsida. Nii väärtuslik asi nagu laps – seal ei saa minna nii, et andis jumal lapse, annab ka mõistuse.
Ehk siis iga lapsevanem peaks mõtlema, et kui tema laps on terve ja röögib, siis asi on temas. Ja ta läheb kooli, võtab tunde, õpib spetsialistidelt väikelapsele sobilikke mänge ja tähelepani-nippe.
Kui mina olin planeeritud, läks mu ema medkooli ja tollal oli võimalik spetsialiseeruda vastsündinutele ja väikelastele. Siis astus pisipedasse ja sai lasteaiakasvataja kutse.
Kui need kõrvalpilgud ja kulmukergitused ei pane ema -isa seda tegema ja ennast harima laste suhtes, õppima nendega suhtlemist, siis nad on lihtsalt harimatud vanemad. Ükskõik, kui intelligentsed nad muidu on, oma last pole nad pidanud vääriliseks, et tema heaolu saavutamiseks suuta endast maksimum anda. Jah, 100% ei aita, aga kui laps on terve, sii 95% juhtudest saab lahendatud. Kui ise ei oska last vaigistada, tuleb seda õppida. See on lapsevanema KOHUSTUS.