Esileht Kodunurk Tõeliselt tervislik päevamenüü

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 220 )

Teema: Tõeliselt tervislik päevamenüü

Postitas:
Kägu

Kirjutage palun siia teie arvates tõeliselt tervisliku toidu päevane menüü. Loen siit mitmeid teemasid, kus aina kritiseeritakse ja halvustatakse kellegi toitumist, aga omapoolset ideaalset näidet ei tule mitte.

Saan aru, et kõik oleneb inimese soost, vanusest, päevasest koormusest, tervislikust seisundist jne., aga mingi üleüldine tervislik joon peaks ju kõike läbima. Siin on (jutu järgi) hästi palju toidutarku koos, olge palun siis abiks ja kirjutage hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi + vahepalade menüü, et kõik tutvuda saaksid ja oma toitumises korrektuure teha.

Tänan!

+4
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Üleüldine tervislik joon on see, et ära söö pooltooteid ja valmistooteid, tee ise nullist (võimalikult töötlemata toorainest) süüa.

+7
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Seda ei saa sulle panna, kuni ei tea su vanust, pikkust, kaalu, eluviisi liikumise mõttes, allergiaid ja asju, mida sa lihtsalt ei suuda süüa. Tegelikult oleks tarvus ideaalis teada ka palju peenemaid asju, näiteks kroonilisi haigusi (nt nohu) või ka seda, kas sul on pigem rageli liiga palav või liiga külm. Päevaplaani ka, kus sa sööd jne. Suvalise näitena – näiteks ma ei saa sulle soovitada paljusid toiduaineid, mis lõhnavad tugevalt ja mida ei saa süüa tööl laua taga, kui teil korralikku kööki pole. Ilma nende andmeteta keegi sulle asjalikku menüüd teha ei saa. Kes iganes midagi annab, lahmib.

+2
-18
Please wait...

Postitas:
Kägu

Seda ei saa sulle panna, kuni ei tea su vanust, pikkust, kaalu, eluviisi liikumise mõttes, allergiaid ja asju, mida sa lihtsalt ei suuda süüa. Tegelikult oleks tarvus ideaalis teada ka palju peenemaid asju, näiteks kroonilisi haigusi (nt nohu) või ka seda, kas sul on pigem rageli liiga palav või liiga külm. Päevaplaani ka, kus sa sööd jne.

Aga kui ma annan, siis saab? N49, 166cm, 95kg, istuv eluviis ja töö, heina- ja tolmuallergia, ei maitse kookos ja oliivid, avokaado ajab oksendama, krooniline nohu, pigem on kogu aeg külm (varbad on alati külmad), päevaplaan üsna vaba koduse kaugtöö tõttu. Ma ei ole teemaalgataja, vaid suvaline kägu, aga andmed on tõesed. Ilmselgelt on kogu mu olemus tervislikkusest kaugel, seega tervisliku menüü soovitusi oleks huvitav lugeda küll.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Seda ei saa sulle panna, kuni ei tea su vanust, pikkust, kaalu, eluviisi liikumise mõttes, allergiaid ja asju, mida sa lihtsalt ei suuda süüa. Tegelikult oleks tarvus ideaalis teada ka palju peenemaid asju, näiteks kroonilisi haigusi (nt nohu) või ka seda, kas sul on pigem rageli liiga palav või liiga külm. Päevaplaani ka, kus sa sööd jne.

Aga kui ma annan, siis saab? N49, 166cm, 95kg, istuv eluviis ja töö, heina- ja tolmuallergia, ei maitse kookos ja oliivid, avokaado ajab oksendama, krooniline nohu, pigem on kogu aeg külm (varbad on alati külmad), päevaplaan üsna vaba koduse kaugtöö tõttu. Ma ei ole teemaalgataja, vaid suvaline kägu, aga andmed on tõesed. Ilmselgelt on kogu mu olemus tervislikkusest kaugel, seega tervisliku menüü soovitusi oleks huvitav lugeda küll.

Mis kellaaegadel sa sööd? Kui sa ise peaksid hindama, kui sul on nälg, kas sa pigem eelistad võtta vähem ja näiteks vürtsikat, eksootilist, erinevat või siis eelistaksid süüa rohkem ja näiteks tavalisemat (paljud inimesed langevad söömasööstudesse ainult seepärast, et neil tuleb maitsete puudus. Samas teised võivad süüüa päevast päeva sama toitu. Maitseotsijatele pole mõtet teha menüüd, kus kõhu saab täis, aga kõik on selline madalitihe söök, kui nii öelda)). Magusaisud, st kas sa oled harjunud palju süsivesikuid, st magusat ja saiakesi sööma (seda peab teadma, sest ilma magusaisutõmblusteta inimesele pole mõtet hakata üldse ajama juttu, et magusaisu korral võta tükk tumedat šokolaadi vms sarnast)? Alkohol (jah, ei pea jooma, aga manitseda karskusele inimest, kelle ainus patt maises ilmas on laupäeva hommikul kell 8 kaks klaasi portveini (jah, ekstreemne näide), oleks mõttetu. See lõppeks fiaskoga ja enesepiinamise ning muidugi murdumisega).

+3
-10
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kui sa ise peaksid hindama, kui sul on nälg, kas sa pigem eelistad võtta vähem ja näiteks vürtsikat, eksootilist, erinevat või siis eelistaksid süüa rohkem ja näiteks tavalisemat (paljud inimesed langevad söömasööstudesse ainult seepärast, et neil tuleb maitsete puudus. Samas teised võivad süüüa päevast päeva sama toitu. Maitseotsijatele pole mõtet teha menüüd, kus kõhu saab täis, aga kõik on selline madalitihe söök, kui nii öelda)). Magusaisud, st kas sa oled harjunud palju süsivesikuid, st magusat ja saiakesi sööma (seda peab teadma, sest ilma magusaisutõmblusteta inimesele pole mõtet hakata üldse ajama juttu, et magusaisu korral võta tükk tumedat šokolaadi vms sarnast)?

Üksluisus on ok, võiks olla palju ja maitsekat, eksootika pole oluline, pikalt kokata ka ei viitsi :p Magus ja saiakesed pole esimene eelistus, parema meelega söön marineeritud heeringat või liha, joomise poole pealt olen äädikajoodik (st. alkoholi ei tarbi, aga igasugu marineeritud asjad maitsevad hästi).

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Võlusõna on ahjubroiler. Peab kaaluma umbes kaks kilo. Temast saad üksinda söönuks viis päeva. Esimene päev koivad, teine päev tiivad, kolmas päev üks pool rinnaliha, neljas päev teine pool rinnaliha. Viies päev keedad kontidest puljongit. Kõik viis päeva kõrvale tatart, kartulit, riisi ja salatit. Ahjubroileri soovitan osta tuttavalt talunikult või siis Coopi poest.

+9
-14
Please wait...

Postitas:
Kägu

Võlusõna on ahjubroiler. Peab kaaluma umbes kaks kilo. Temast saad üksinda söönuks viis päeva. Esimene päev koivad, teine päev tiivad, kolmas päev üks pool rinnaliha, neljas päev teine pool rinnaliha. Viies päev keedad kontidest puljongit. Kõik viis päeva kõrvale tatart, kartulit, riisi ja salatit. Ahjubroileri soovitan osta tuttavalt talunikult või siis Coopi poest.

Irooniseerimispüüdlus on tore, aga ebaõnnestunud. Kui elasin vahepeal mehe töö tõttu 8 kuud ihuüksi, siis kanast jagus mulle üksi kolmeks päevaks kindlasti, sageli neljaks. Puuvilju ja kartulit. Ei koonerda küüslaugu ja sibulaga ning muna, teraleiba, võid ja hautatud kaalikat-porgandit. Jube hea ja seda mitte säästu pärast, lihtsalt NII hea on 🙂 Aga muidugi, peab oskama maitsestada ning tõsi see on, et broiler, nagu sa ütled, võib välja vedada viis päeva küll. Oooo, kanakarri 🙂 ja rohkesti maitseid. Pool rinnafileed karrina on enam kui küll päeva peamiseks söögiks, riisiga näiteks. Mina olen õgard, kah saan päeva jooksul sellest kaks korda süüa, kui mõnusa kastme olen kanarasvast sinna maitseainetega juurde teinud. Kuigi noh, siis ma lahkaks selle viienda päeva osa enne küpsetamist eraldi sügavkülma.

+6
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Irooniseerimispüüdlus on tore, aga ebaõnnestunud.

Keegi ei ironiseeri, nõuanne on tõsine.

+3
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Irooniseerimispüüdlus on tore, aga ebaõnnestunud.

Keegi ei ironiseeri, nõuanne on tõsine.

Tore. Võiksid siiski selle menüü veidi detailsemalt lahti kirjutada. Näiteks millist riisi kasutada ja mida sa tiibadega teed, st kuidas see roog kujuneks?

0
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kirjutage palun siia teie arvates tõeliselt tervisliku toidu päevane menüü.

Üleüldised toitumisnõuanded on ju olemas ja üsna universaalsed.

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Palju ümmargust ja pikka  juttu, miks midagi ei saa kirjutada, nõu anda. Poliitikute laveerimisele hakkab sarnanema… No pange siia omaenda tervisliku toitumise nädala menüü kirja ometi. Igaüks siis vaatab ise, kas asendab paprika mõne muu köögiviljaga või jätab küüslaugu ära. Suurendab või vähendab kogust vastavalt oma mao mahule. Jutt pole ju kaalulangetamisest vaid lihtsalt tervislikust toitumisest! Suva, palju keegi kaalub, kui vana on või kui palju liigub, TA ei küsinud ju kaalaualandusprogrammi (mida saab igalt poolt) vaid lihtsalt tervislikku menüüd. Kirjutage oma toidud üles, mida sööte nädalas. Ei ole ju keerulisem kui kirjutada pikk jutt sellest, miks nõu ei saa ikka anda ja peaks eluviisi teadma…

+17
0
Please wait...
Kommentaarist on juba teavitatud
Postitas:
Kägu

Kirjutage palun siia teie arvates tõeliselt tervisliku toidu päevane menüü.

Üleüldised toitumisnõuanded on ju olemas ja üsna universaalsed.

Aga sellest see teema ju ongi, et kuigi üldises plaanis on ilmselt enamusele teada-tuntud-loetud mingid tervisliku toitumise alused, siis konkreetsete päevamenüüde lugemine annaks paremini aimu, kuidas inimesed, kes loevad ennast tervislikult toitujaks, neid nõuandeid reaalselt kasutavad ja mida konkreetselt nad siis päeva jooksul söövad.

+7
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Palju ümmargust ja pikka juttu, miks midagi ei saa kirjutada, nõu anda. Poliitikute laveerimisele hakkab sarnanema… No pange siia omaenda tervisliku toitumise nädala menüü kirja ometi. Igaüks siis vaatab ise, kas asendab paprika mõne muu köögiviljaga või jätab küüslaugu ära. Suurendab või vähendab kogust vastavalt oma mao mahule. Jutt pole ju kaalulangetamisest vaid lihtsalt tervislikust toitumisest! Suva, palju keegi kaalub, kui vana on või kui palju liigub, TA ei küsinud ju kaalaualandusprogrammi (mida saab igalt poolt) vaid lihtsalt tervislikku menüüd. Kirjutage oma toidud üles, mida sööte nädalas. Ei ole ju keerulisem kui kirjutada pikk jutt sellest, miks nõu ei saa ikka anda ja peaks eluviisi teadma…

Mina mõistan seda küll. See menüü, mis on tervislik, kui olla 60kg/169cm/31a inimene, kes ei talu palavust, kel on kalduvus luid murda, kelle juuksed on tuhmid ja kel on kõrgemapoolne vererõhk ja kes on istuja-inimene, ei ole ju tervislik inimesele, kes on 68kg/170cm/48a ja kel on pidevalt külm, madal vererõhk aga kõrge pulss, kõrge kolesterool ning kes mängib palju golfi ja teeb 14 000 sammu päevas.

0
-11
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei taha teada  koguseid, kui mitmest grammist kruupidest koosneb kellegi puder või mitu muna kulub omletiks, kirjutage lihtsalt, mida sööte hommikuks, lõunaks ja õhtuks, mida kasutate, mida ampsate, kui näiteks ülinäljasena südaööl koju saabute või enne trenni minekut nt 5 tundi pole süüa jõudnud. Kõik, kes teavad, et nemad toituvad tervislikult ja manustavad vaid kehale vajalikke aineid. Nagu need siin paljudes teemades kõiki tavalisi toite mõnitavad inimesed.

+6
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina mõistan seda küll. See menüü, mis on tervislik, kui olla 60kg/169cm/31a inimene, kes ei talu palavust, kel on kalduvus luid murda, kelle juuksed on tuhmid ja kel on kõrgemapoolne vererõhk ja kes on istuja-inimene, ei ole ju tervislik inimesele, kes on 68kg/170cm/48a ja kel on pidevalt külm, madal vererõhk aga kõrge pulss, kõrge kolesterool ning kes mängib palju golfi ja teeb 14 000 sammu päevas.

No ei küsitud ju mingite eriliste seisundite või lausa diagnoosidepõhist menüüd. Tavalise inimese tavaline tervislik menüü. Igapäevane.

+8
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kirjuta oma menüü üles lihtsalt. Kuidas sina tervislikult toitud. Eriti tahaks lugeda selle inimese menüüd, kes igas teemas ärritub, kui keegi juhtub suhu panema majoneesi, hapukoort, suvalist jahutoodet või sellega paksendatud kastet, saia, leiba, makaroni, kartulit, võid, salaamit, suitsuvorsti või kanakoiba. On tavaline keskmiselt aktiivne 30-aastane pereema, kel pole mitte ühtegi diagnoosi ega anomaaliat. Tervislikult toituda tahaks, et neid ka ei tekiks. Miks need inimesed ei võiks oma igapäevast menüüd kirja panna?

+8
0
Please wait...

Postitas:
palakas

Mina söön õnneks kõike (sh keedukaalikat, lillkapsast ja püreesuppe), seega ise teate, kas edasi loete 🙂

Hommik (üks variant korraga): kaerahelbepuder mingi seemneseguga/rukkipala, sink, salatileht, paprika/praemuna v omlett värske salatiga/ banaanipannkoogid külm.marjadega – viimased 2 nädalavahetusteti pigem

Lõuna või õhtusöök: tatar hakklihaga/kana pruuni riisiga/kanasupp riisinuudlitega/läätsesupp purust.tomatiga/ühepajatoit/lillkapsapüreesupp toorjuustu või merevaiguga/heeringas kodujuustuga/ahjupeet kitsejuustuga/kapsahautis hakklihaga + iga toiduga alati köögivilju, enamasti toorsalatina: kurk, tomat, paprika või porgandi, kaalika riivitud salat näiteks. Või lisan mõnele eelnimetatud toidule külm.köögiviljasegu või praen juurde paprikat ja brokolit vms.

Vahepala: puuvili ja natuke pähkleid/datlid (head ka kommi asemel)/Riisigalett pasteediga või hummusega/rukkipala avokaadoga/maapähklivõi/maitsestamata jogurt külm.marjadega

Poest valin piimatooted (juust, toorjuust, jogurt) ja lihatooted (näit sink ja hakkliha) sellised, kus on kõige vähem rasva.

Mis ma valesti teen: kala peaksin rohkem tarbima, samuti avokaadot, aga ma ei viitsi selle valmimisega jännata.  Täisteratooteid võiks rohkem tarbida. Rohelisi salateid võiks rohkem olla (ruccola vms)

Mis ma hästi teen: tõesti proovin iga toidukorra juurde köögivilju süüa ja nii palju kui võimalik, siis toorelt (kiudained). Liha püüan süüa ainult 1x päevas. Viinereid, pihve, saia, limonaadi, igasuguseid kastmeid ei osta. Kartuleid söön harva või väga väikese koguse.

Ja kui nüüd selle tervislikkusega ekstreemsemaks minna, siis peaks kõikidele toiduainetele lisama ette “mahe-” või “öko-“. Ja teeks ka seda hea meelega, kui rahakott võimaldaks.

+8
-3
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aitäh! Lõpuks ometi üks teemakohane vastus.

+4
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Palju ümmargust ja pikka juttu, miks midagi ei saa kirjutada, nõu anda. Poliitikute laveerimisele hakkab sarnanema… No pange siia omaenda tervisliku toitumise nädala menüü kirja ometi. Igaüks siis vaatab ise, kas asendab paprika mõne muu köögiviljaga või jätab küüslaugu ära. Suurendab või vähendab kogust vastavalt oma mao mahule. Jutt pole ju kaalulangetamisest vaid lihtsalt tervislikust toitumisest! Suva, palju keegi kaalub, kui vana on või kui palju liigub, TA ei küsinud ju kaalaualandusprogrammi (mida saab igalt poolt) vaid lihtsalt tervislikku menüüd. Kirjutage oma toidud üles, mida sööte nädalas. Ei ole ju keerulisem kui kirjutada pikk jutt sellest, miks nõu ei saa ikka anda ja peaks eluviisi teadma…

12 points! Esimene, kes teemale pohta sai!

Tervitades
TA

P. S. Nõuandjad – palun teie tänane (nt. 14.11.2023) päevamenüü.
Tänan!

+2
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ei taha teada koguseid, kui mitmest grammist kruupidest koosneb kellegi puder või mitu muna kulub omletiks, kirjutage lihtsalt, mida sööte hommikuks, lõunaks ja õhtuks, mida kasutate, mida ampsate, kui näiteks ülinäljasena südaööl koju saabute või enne trenni minekut nt 5 tundi pole süüa jõudnud. Kõik, kes teavad, et nemad toituvad tervislikult ja manustavad vaid kehale vajalikke aineid. Nagu need siin paljudes teemades kõiki tavalisi toite mõnitavad inimesed.

Mina ei julge kirjutadagi, sest söön tõesti ainult üks kord päevas. Pole näljatunnetki. 170/54kg.

+2
-4
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina ei julge kirjutadagi, sest söön tõesti ainult üks kord päevas. Pole näljatunnetki. 170/54kg.

Sina kindlasti ei peakski kirjutama, sest tervislikust toitumisest on see tavalise inimese jaoks väga kaugel. Tean ka inimest, kel näljatunnet mitte kunagi ei teki, temal ongi selline seisund arstide poolt diagnoositud. Aga  ta on oma ebameeldivate kogemuste ja dietoloogide soovituste järgi õppinud järgima kehale vajalikku toitumiskava  ja üritab sellest kinni pidada. Üks kord päevas söömisega on tõesti väga keeruline kõiki vajalikke aineid piisavas koguses  omastada tavatoitu süües.

+4
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Arvan, et minu toitumine on üsna tervislik (sale trenninaine, kes soovib veidi kaalus juurde võtta). 178 cm ja 68 kg, trenn 3-4x nädalas.

Hommikusöök:
2 muna
2 viilu leiba või sepikut
Viilutatud taine liha 50-100g või väike jogurt
100g rohelist (meeldib aurutada 1-2 porgandit, annab kuldset jume)
Roheline tee

Lõunasöök:
200g kana/kala
250g kartulit / 80g pastat/riisi
200g rohelist (salat/aurutatud köögiviljad vms)
100g kreeka jogurtit (näiteks tzatziki toidu kõrvale või mõned puuviljad peale ja sellest saab magustoit)

Vahepala:
Kodus tehtud suhkruvaba, kõrgema valgusisaldusega snäkk: müsliküpsis, mustikamuffin, banaanikook + Valgujogurt. Valget jahu ei kasuta. Tahan siit saada 700 kcal ja 40-50g valku.

Õhtusöök:
Samad kogused mis lõunal, ainult teistsugune söök.

-Kohandan need kogused iga retsepti jaoks ümber, saab sadu erinevaid eineid teha.
-Söön päevas 500-800g rohelist kraami, võimalikult vaheldusrikast. Eelistan mõned minutit aurutada, et oleks soe, lihtsam seedida aga jääks veidi krõmps.
-Ostan ainult puhast ja töötlemata liha-kala. Vorste, poekotlette, paneeringus asju jms ei taha.
-Õli ja soola kasutan vähe.
-Magusaks on puuviljad, isetehtud küpsetised, tume šokolaad mõned ruudud.
-Joon ainult vett ja rohelist teed.
-Tarbin ainult täisrasvaseid lehmapiimast laktoosivabu tooteid (piim, valgujogurtid, kohupiim). Soja jms asju ei taha.

Söön niimoodi umbes 80-90% ajast. Üritan lihtsalt mõistlik olla ilma rangete piiranguteta, ekstreemdieete oma keha peal ei harrasta. Kui olen restoranis, siis üritan tervislikumaid valikud teha aga näpuga järge ei aja ning kokalt imevigureid ei palu. Sünnipäevalauas võtan torditüki vastu, aga eelistan väiksemat ja ainult ühte. Ma ei ole suur magusasõber.

+9
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Soja jms asju ei taha.

Mida see soja paha teeb?

+1
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Soja jms asju ei taha.

Mida see soja paha teeb?

Paha ta ei teegi, lihtsalt selline eelistus. Lehmapiimas on rohkem kaloreid, rasva ja valku. Lisaks ei ole ma leidnud sojajogurtit, kus väike tops annaks 20g valku.

Selles lõigus oli rõhk pigem täisrasvaste piimatoodete eelistamisel.

+5
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mina söön õnneks kõike (sh keedukaalikat, lillkapsast ja püreesuppe), seega ise teate, kas edasi loete 🙂

Hommik (üks variant korraga): kaerahelbepuder mingi seemneseguga/rukkipala, sink, salatileht, paprika/praemuna v omlett värske salatiga/ banaanipannkoogid külm.marjadega – viimased 2 nädalavahetusteti pigem

Lõuna või õhtusöök: tatar hakklihaga/kana pruuni riisiga/kanasupp riisinuudlitega/läätsesupp purust.tomatiga/ühepajatoit/lillkapsapüreesupp toorjuustu või merevaiguga/heeringas kodujuustuga/ahjupeet kitsejuustuga/kapsahautis hakklihaga + iga toiduga alati köögivilju, enamasti toorsalatina: kurk, tomat, paprika või porgandi, kaalika riivitud salat näiteks. Või lisan mõnele eelnimetatud toidule külm.köögiviljasegu või praen juurde paprikat ja brokolit vms.

Vahepala: puuvili ja natuke pähkleid/datlid (head ka kommi asemel)/Riisigalett pasteediga või hummusega/rukkipala avokaadoga/maapähklivõi/maitsestamata jogurt külm.marjadega

Poest valin piimatooted (juust, toorjuust, jogurt) ja lihatooted (näit sink ja hakkliha) sellised, kus on kõige vähem rasva.

Mis ma valesti teen: kala peaksin rohkem tarbima, samuti avokaadot, aga ma ei viitsi selle valmimisega jännata. Täisteratooteid võiks rohkem tarbida. Rohelisi salateid võiks rohkem olla (ruccola vms)

Mis ma hästi teen: tõesti proovin iga toidukorra juurde köögivilju süüa ja nii palju kui võimalik, siis toorelt (kiudained). Liha püüan süüa ainult 1x päevas. Viinereid, pihve, saia, limonaadi, igasuguseid kastmeid ei osta. Kartuleid söön harva või väga väikese koguse.

Ja kui nüüd selle tervislikkusega ekstreemsemaks minna, siis peaks kõikidele toiduainetele lisama ette “mahe-” või “öko-“. Ja teeks ka seda hea meelega, kui rahakott võimaldaks.

Siin ei ole põhimõtteliselt midagi tervislikku.

+1
-17
Please wait...

Postitas:
Kägu

Söön niimoodi umbes 80-90% ajast. Üritan lihtsalt mõistlik olla ilma rangete piiranguteta, ekstreemdieete oma keha peal ei harrasta.

Kas su pere sööb sama toitu või neile teed midagi muud? Või ei ole sul peret?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mul pole iial mingit päevamenüüd, jooksvalt vaatan, mis pihku satub (mida külmkapis parasjagu on) või kuidagi käigu pealt otsustan, mida täna süüa teha. Mõnikord harva mõtlen ka ühe päeva ette.

Mul on kodus hulk varusid, kuivaineid, sügavkülmas asju, maitseaineid, mingid elementaarsed toiduained külmkapis, a la munad, piim, juust, kartulid-porgandid jms.

No ja siis sisetunde järgi teen mõnikord salatit, teinekord praadi, pajatoitu, suppi. Oleneb sellest kui kiire päev on. Kiiremal päeval pastaroad või pizza (ostan sügavkülmutatud pizzatanast, eesti pagar). Valmispizzasid ei osta iial, need on söödamatud minu jaoks. Isegi Peetri pizza enam ei kõlba, viimati proovisin seda kuu aega tagasi, see oli lihtsalt kohutav käkk.

Aga poolfabrikaate sööme ka, suitsuvorsti, sinki, laste viinereid, kalapulki.

Ma arvan, et mingit sellist “tõeliselt tervislikku menüüd” ei ole olemas, kuna ainult menüüga sa ei saavuta midagi. Seal on alati veel mingi 100 muud asja, mis mõjutavad su enesetunnet ja kaalu. Näiteks see, kui hästi/halvasti sa magada saad. Kui magad halvasti, ja kui unega on kogu aeg probleeme, siis söö nii tervislikult kui tahes, aga tervis läheb rappa ikkagi. Kehakaal tõuseb ka halva une tõttu, mitte ainult kehva menüü tõttu.

Liigutamine aitab ka, isegi väikesed jalutuskäigud, aga neid peaks päeva jooksul olema regulaarselt mitu. Kui mul koer ära suri ja ma enam iga päev kolm-neli korda väljas jalutamas ei käinud, siis võtsin ludinal 7 kilo juurde, kuigi ma ei olnud mingi koerasportlane, vaid need tiirud olid pigem sellised 15 minutit ümber maja argipäevadel.

+5
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Eriti tahaks lugeda selle inimese menüüd, kes igas teemas ärritub, kui keegi juhtub suhu panema majoneesi, hapukoort, suvalist jahutoodet või sellega paksendatud kastet, saia, leiba, makaroni, kartulit, võid, salaamit, suitsuvorsti või kanakoiba. On tavaline keskmiselt aktiivne 30-aastane pereema, kel pole mitte ühtegi diagnoosi ega anomaaliat. Tervislikult toituda tahaks, et neid ka ei tekiks. Miks need inimesed ei võiks oma igapäevast menüüd kirja panna?

Aitäh küsimast, aga ma olen siin piisavalt ilkuda saanud nii toidu- kui trenniteemadel. Kõik on siin ju ise targad, milleks sulle mingi “ortorektikust fitnessimemme” menüü? Ole edasi 160/90 ja irvita, kui keegi majoneesist ja suitsuvorstist räägib.

+1
-16
Please wait...

Postitas:
Kägu

Söön niimoodi umbes 80-90% ajast. Üritan lihtsalt mõistlik olla ilma rangete piiranguteta, ekstreemdieete oma keha peal ei harrasta.

Kas su pere sööb sama toitu või neile teed midagi muud? Või ei ole sul peret?

Elan koos mehega ja põhisöögikordadel sööme sama toitu. Erinevus on see, et tema kogused on veidi suuremad, ta ei tarbi nii palju piimatooteid kui mina. Aga sarnaselt minule eelistab ta puhtast toorainest tehtud kodust toitu, vähe õli ja soola, vähe magusat.

+4
-2
Please wait...

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 220 )

Esileht Kodunurk Tõeliselt tervislik päevamenüü