Esileht Kodunurk Toidud, mis ei säili pakendil lubatud ajani

Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 44 )

Teema: Toidud, mis ei säili pakendil lubatud ajani

Postitas:
Kägu

Kuidas teil kogemused on? Enamikul poes müüdavatel toitudel on realiseerimisaeg üsna suure varuga, aga mõned on siiski sellised, et hoolimata õigest säilitamisest riknevad alatihti juba enne pakendil märgitud kuupäeva.

1. Selveri maksapasteet. Värskena imehea, aga säilib kirja järgi 2-3 päeva, samas tegelikult on peaaegu alati viimasel realiseerimiskuupäeval (vahel lausa päev varemgi) hapu maitse juba küljes. Toidumürgistust pole just saanud siiani, isegi kui olen võileiva siiski ära söönud, aga ega see normaalne ju pole.

2. Selveri munavõie. Veidi harvem probleemne kui pasteet, siiski sageli juba viimasel realiseerimiskuupäeval halva maitsega. Värskena hea.

3.Rannarootsi Ehe sink sea välisfileest. Suurepärane sink, aga mitu korda on viimastel realiseerimiskuupäevadel libedaks juba läinud.

4. Vici krabimaitselised pulgad — varem ei ole nendega kunagi muret olnud (ja kauasäilivad on nad ju ikka), aga nüüd on muudetud pakendit ja/või tootmist, mitu korda on juba paar nädalat enne realiseerimiskuupäeva libedaks muutunud ja jäledalt haisema hakanud.

Milliste toodetega teil analoogseid kogemusi on olnud, kui on?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Beebiporgandid. Ja pakendatud keedupeet, eriti riivitud keedupeet, kipub ka kahtlane toode olema.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kadarbiku mahlad, eriti porgandi.

Kitsepiima (Andre talu toorkitsepiim ja täiskitsepiimad) ostan ma alati nii, et nädal aega on säilivusajani, siis on hea ja mõnusa maitsega (laps ei saa lehmapiima juua). Mida päev edasi, seda hullem kitsemaitse juurde tuleb. Säilivustähtajani veab harva välja, siis on juba puhta müre, aga värskena on hea asi.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kuidas teil kogemused on? Enamikul poes müüdavatel toitudel on realiseerimisaeg üsna suure varuga, aga mõned on siiski sellised, et hoolimata õigest säilitamisest riknevad alatihti juba enne pakendil märgitud kuupäeva.

1. Selveri maksapasteet. Värskena imehea, aga säilib kirja järgi 2-3 päeva, samas tegelikult on peaaegu alati viimasel realiseerimiskuupäeval (vahel lausa päev varemgi) hapu maitse juba küljes. Toidumürgistust pole just saanud siiani, isegi kui olen võileiva siiski ära söönud, aga ega see normaalne ju pole.

2. Selveri munavõie. Veidi harvem probleemne kui pasteet, siiski sageli juba viimasel realiseerimiskuupäeval halva maitsega. Värskena hea.

3.Rannarootsi Ehe sink sea välisfileest. Suurepärane sink, aga mitu korda on viimastel realiseerimiskuupäevadel libedaks juba läinud.

4. Vici krabimaitselised pulgad — varem ei ole nendega kunagi muret olnud (ja kauasäilivad on nad ju ikka), aga nüüd on muudetud pakendit ja/või tootmist, mitu korda on juba paar nädalat enne realiseerimiskuupäeva libedaks muutunud ja jäledalt haisema hakanud.

Milliste toodetega teil analoogseid kogemusi on olnud, kui on?

Oled kindel, et külmkapp on õige režiimi peal?

Please wait...
Postitas:
Kägu

1. Selveri maksapasteet. Värskena imehea, aga säilib kirja järgi 2-3 päeva, samas tegelikult on peaaegu alati viimasel realiseerimiskuupäeval (vahel lausa päev varemgi) hapu maitse juba küljes. Toidumürgistust pole just saanud siiani, isegi kui olen võileiva siiski ära söönud, aga ega see normaalne ju pole.

Mis see sinu arust siis normaalne oleks? Segada sinna pasteedi sisse kõikvõimalikke aineid, mis bakterid tapaks ja sinu ka pärast surma hauas helendama paneks?
Kas seda tõesti sooviksid?
Minu arust on super, et nad tänapäeval veel poes ka puhtaid asju teevad ja sa ei pea kogu aeg mingit keemiat sööma. (versus näiteks poemajonees, mis on pungil igasugu E-dest)

Kui tahad, et pasteet halvaks ei läheks, osta mingit tuubis kosmonautide tuumapasteeti ja ole sellega õnnelik. Kui ta pisutki pasteedina maitseb.
Teiste asjadega on sama teema.
Munavõie läheb halvaks, no halloo…

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Oled kindel, et külmkapp on õige režiimi peal?

Ma tahaks sama küsida. Ma armastan ka nii Selveri pasteeti kui munavõiet, aga selline kogemus täielikult puudub, et halvaks oleks läinud. Olen isegi sama kuupäeva pasteeti ostnud ja järgmisel päeval söönud, ikka on hea olnud.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mul on külmik keeratud +3*C peale ja enamasti on asjad head ka mitu päeva pärast kuupäeva kukkumist.
Krabipulgad, sink ega pasteet pole kunagi enne viimast päeva halvaks läinud, munavõiet pole poest ostnud, aga ise tehtu seisab küll paar päeva.
Piimatooteid saan samuti kasutada pärast viimast kuupäeva, paar-kolm päeva hiljem on veel täiesti ok.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Teema autor olen. Külmkapp on kindlasti piisavalt jahe, piimatooted säilivad alati mitu päeva üle realiseerimisaja ja on vahel nii külmad, et teeb hammastele haiget.

Sama tähelepanek, et Selveri pasteet võtab hapu maitse enne realiseerimisaega, on jutuks tulnud ka mitme teise tuttavaga ja üldse mitte iga kord minu algatusel. Kui keegi seda ei tunne, siis võib-olla pole tal lihtsalt eriti terav maitsmismeel? Mul isa ja üks naiskolleeg söövad ka silmagi pilgutama hallitanud toitu ja väidavad, et mingit maitsevahet polevat … (Seedimine on neil samuti minu arust raudne, et sellist riknenud kraami vastu peab.) Selveri pasteet võtab lihtsalt ebameeldiva kergelt hapu maitse, mida päris värskena tal kunagi ei ole, mikrobioloogilise ohutuse kohta ma ei oska tegelikult kommenteerida — ega ma ise pole ka mürgitust saanud, kui selle hapnenud pasteedi olen ära söönud.

——

Muidugi ma saan aru, et kui toitudele vähem säilitusaineid lisada, riknevadki need suhteliselt kiiresti. Aga ms leian, et on siiski normaalne eeldada, et pakendile märgitud realiseerimisaeg on ADEKVAATNE, mitte toit ei rikne järjekindlalt enne realiseerimisaja saabumist. Viga on eeskätt ikkagi pakendi tähistuses, mitte tingimata tootes endas.

Teistpidi, konkreetselt maksapasteedile mõeldes, siis kõige värskem pasteet, mida Selverist hea õnne korral on võimalik osta, peaks kestma 3 päeva ostukuupäevast edasi. Reaalselt kestab 1,5–2 päeva. Minu vanaema tegi ka kunagi kodus maksapasteeti ja loomulikult ilma säilitusaineteta, seejuures temal polnud võimalik pasteeti õhukindlalt pakkida. Ja hoida si jahedas, täiesti kontrollimata temperatuuriga sahvris (muidugi, ega päris südasuvel suure kuumaga siis pasteeti ei tehtud ka) — ja ometi seisis see pasteet värskena kauem kui 2-3 päeva. Samuti, kui ma teinekord ise kodus munavõid olen teinud, püsib see samas külmikus hea maitsega vähemalt 2 korda kauem kui see munavõi,muda ma vahel Selverist ostan … Ehk siis kokkuvõttes ei saa siiski eitada, et vahel ma kahtlen ka, kui värskest kraamist neid segusid kulinaarias toodetakse.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Kadarbiku porgandimahl on kahjuks vahest halb juba poest ostes, venib pudelist välja ja hapuks läinud. Enam ammu ei julge otse pudelist juua, vaid valan tassi et olla kindel, et pole halb.

Pakendatud keedetud peetidega (just eesti omad) samuti halvad kogemused, tood poest koju, teed pakendi lahti ja libedad ja hapuks läinud, kuigi säilivustähtaeg veel kaugel.

Ülikiiresti läheb minul kapis halvaks ka pesto, kuigi kapp on keeratud kõige külmema peale. Kui purk on lahti tehtud, siis max 2 nädalat ja hallitab. Muude asjadega hallitamise probleemi pole kunagi olnud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Teema autor olen. Külmkapp on kindlasti piisavalt jahe, piimatooted säilivad alati mitu päeva üle realiseerimisaja ja on vahel nii külmad, et teeb hammastele haiget.

Sama tähelepanek, et Selveri pasteet võtab hapu maitse enne realiseerimisaega, on jutuks tulnud ka mitme teise tuttavaga ja üldse mitte iga kord minu algatusel. Kui keegi seda ei tunne, siis võib-olla pole tal lihtsalt eriti terav maitsmismeel? Mul isa ja üks naiskolleeg söövad ka silmagi pilgutama hallitanud toitu ja väidavad, et mingit maitsevahet polevat … (Seedimine on neil samuti minu arust raudne, et sellist riknenud kraami vastu peab.) Selveri pasteet võtab lihtsalt ebameeldiva kergelt hapu maitse, mida päris värskena tal kunagi ei ole, mikrobioloogilise ohutuse kohta ma ei oska tegelikult kommenteerida — ega ma ise pole ka mürgitust saanud, kui selle hapnenud pasteedi olen ära söönud.

——

Muidugi ma saan aru, et kui toitudele vähem säilitusaineid lisada, riknevadki need suhteliselt kiiresti. Aga ms leian, et on siiski normaalne eeldada, et pakendile märgitud realiseerimisaeg on ADEKVAATNE, mitte toit ei rikne järjekindlalt enne realiseerimisaja saabumist. Viga on eeskätt ikkagi pakendi tähistuses, mitte tingimata tootes endas.

Teistpidi, konkreetselt maksapasteedile mõeldes, siis kõige värskem pasteet, mida Selverist hea õnne korral on võimalik osta, peaks kestma 3 päeva ostukuupäevast edasi. Reaalselt kestab 1,5–2 päeva. Minu vanaema tegi ka kunagi kodus maksapasteeti ja loomulikult ilma säilitusaineteta, seejuures temal polnud võimalik pasteeti õhukindlalt pakkida. Ja hoida si jahedas, täiesti kontrollimata temperatuuriga sahvris (muidugi, ega päris südasuvel suure kuumaga siis pasteeti ei tehtud ka) — ja ometi seisis see pasteet värskena kauem kui 2-3 päeva. Samuti, kui ma teinekord ise kodus munavõid olen teinud, püsib see samas külmikus hea maitsega vähemalt 2 korda kauem kui see munavõi,muda ma vahel Selverist ostan … Ehk siis kokkuvõttes ei saa siiski eitada, et vahel ma kahtlen ka, kui värskest kraamist neid segusid kulinaarias toodetakse.

Rimi pasteet läheb ka üsna kähku hapuks. Õnneks läheb see väike karp nii kähku ära, et väga väga harva(kui jääb teiste asjade varju) jõuab hapuks minna.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Ostsin silma järgi umbes poole liitrine tops sidruni ja juustukoogi maitselist kohupiimakreemi, Alma oma vist. 5 päeva oli veel parim enne kuupäevani, aga fooliumit eemaldades nägin mitmes kohas väikseid hallituse koldeid… Viskasin ära, enam osta ei julge.
Ja Talleggi kanakoivad punases marinaadis- pakid tihti juba poes kummis, no ei tõuse käsi ostma, kuigi säilimiskuupäeva lõpp kaugel veel.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Hakkliha, kahjuks ei mäleta firmat, realiseerimisaja lõpuks on läinud halvaks.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Miks keegi, selle asemel, et segada lhtsalt keedumuna ja või kokku, sööb midagi sellist?
Muna 58%, rasvaseguvõie 27% (taimne rasv (kookosõli, palmituumaõli, palmiõli, sheaseemne õli), piim, rapsiõli, juuretis, petipulber, piimhape, lõhna- ja maitseaine), majonees (rapsiõli, vesi, lõssipulber, suhkur, sinepipulber, modifitseeritud tärklis, paksendaja (E415, E412), MUNApulber, happesuse regulaator E260, säilitusaine E202), sool

Please wait...
Postitas:
Kägu

Viimati oli Rakvere hakkliha see, mille säilivuskuupäev kukkus järgmisel päeval, aga nägi pakis juba hall välja ja panni peale pannes viskas terve köögi rõvedat haisu täis – viskasin minema. Kusjuures Rakvere hakkliha sai ostetud just kui “parem” hakkliha. Aga see vist pigem üksikjuhus, regulaarselt pole nii olnud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Küllap oleme kõik näinud vahel, et inimesed sokutavad mingeid toiduaineid poes täiesti valesse kohta. Olen näinud, kuidas saalitöötaja võtab saiariilulilt vorsti ja kõnnib minema. Ei näinud, kas viis taharuumi või pani vorstiriiulisse. Kahtlustan, et päris palju pannakse lihtsalt tagasi. Olen ise ostnud kaks pakki samasugust vorsti. Esimese paki viimane ja teise paki esimene viil sattusid minu leiva peale ja see teine oli hapuks läinud. Ju siis oli seisnud kusagil mujal, mitte külmletis või külmlaos. Mida soojem ruum, seda rutem läheb asi halvaks. Samuti on vist kõik näinud, kuidas mingid +4kraadist temperatuuri vajavad toiduained seisavad jupp aega kusagil müügisaalis või on näha laouste vahelt (ei ole külmladu, tavaline ladu), et mingid asjad seisavad. Ise olen näinud ka seda, kuidas jäätisekülmikut täitev tädi latras sõbrannaga. Külmiku kaas oli lahti, võrkkorvid jäätisega olid välja tõstetud, uued jäätised ootasid käruga kõrval. Kui juhtisin täid tähelepanu, et niimoodi sulab jäätis ära, siis nähvati mulle, et ei juhtu selle jäätisega midagi.

Seega – kui mingi toiduaine on halvaks läinud enne kõlblik kuni kuupäeva, siis on see toit olnud kusagil valel temperatuuril. Täitsa võimalik, et selline ülessoojenemine juhtus teel poest koju.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Mina õngitsen tooted alati tagantpoolt, et saada pikemat kuupäeva. See on ka põhjus, miks ma e-poodi ei kasuta.

Please wait...
Postitas:
Kägu

suvel on olnud nii, et kohvikoor rikneb mitu päeva enne tähtaega, ja jogurt samuti. Ilmne põhjus on see, et kaup seisis päikese käes teel autost poodi.
Muidu – ei tooted säilivad kenasti. Selveri pasteeti olen söönud ka peale tähtaega, täiesti ok.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Asjad ei lähe külmkapis üldiselt halvaks mitte seetõttu, et seal on mõned kraadid liiga soe, vaid seetõttu, kui temperatuur kõigub. Toiduohutuse koolitusel rõhutatakse seda pidevalt.

Vaata külmkapp üle. Kui seal uste avamise tõttu jne on temperatuurikõikumine tunnis +3 ja +11 vahel, siis loomulikult läheb kraam ööpäevaga halvaks.

Kui tõsta võipakki ka jahedasse ruumi lauale tunnikeseks einekorra ajaks ja siis külmkapi tagasi 3-4x päevas, läheb ta roiskuma oluliselt kiiremini sellest, kui ta kogu aeg laual oleks. Muidugi me räägime mitte +31 temperatuurist otsese päikesepaistega, aga +21st küll.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Hakkliha, kahjuks ei mäleta firmat, realiseerimisaja lõpuks on läinud halvaks.

Mul on olnud Saaremaa hakklihaga vist 3-4 korda juba nii. Alles laupäeval avasin 23.03 kuupäevaga paki ja oli hapu lõhn juures.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Mul on olnud sellised kogemused hakkliha ja kanaga peamiselt. Nüüd selle vältimiseks proovin peale ostmist paari päeva jooksul ära tarbida, isegi kui säilivustähtaeg on alles nädala pärast.
Üks põhjus miks asjad ei pruugi lubatud ajani säilida on see, kui pakend on liiga kaua avatud. Lisaks vale külmkapi temperatuur. Lisaks see aeg, mis sa toitu poest koju transpordid mõjutab, kui see kestab liiga kaua või on liiga soe.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Teil on ehk lapsed, kes päevas mitukümmend korda külmakapi ust avavad?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Osadel ka nehed ei sulge külmiku ust, nagu perekoolist lugeda võib.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Beebiporgandid. Ja pakendatud keedupeet, eriti riivitud keedupeet, kipub ka kahtlane toode olema.

Issand, miks niisuguseid asju üldse valmiskujul osta??

Mina ei oota viimase kuupäevani, seega väga kaasa rääkida ei saa, aga ainukese piimatarbijana olen kogenud küll, et näiteks Farmi kilepiim ei säili lubatud ajani.
NB! Piima ei hoia külmiku uksetaskus!
Alternatiiv meie külapoes on täisrasvane Farmi tetrapakk, aga seda ei taha kohvile panna (rääkimata joomisest).

Please wait...
Postitas:
Kägu

Minu arust on super, et nad tänapäeval veel poes ka puhtaid asju teevad

Küll on tublid poetöötajad, kokkavad kauba ka valmis.
Ise teevad, ise müüvad.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kadarbiku mahlad, eriti porgandi.

Just nimelt, porgandimahla ammu enam ei osta, sest juba ostes on hapu.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Beebiporgandid. Ja pakendatud keedupeet, eriti riivitud keedupeet, kipub ka kahtlane toode olema.

Issand, miks niisuguseid asju üldse valmiskujul osta??

Miks selliseid asju ei võiks siis osta? Kasvatan ka ise porgandeid, aga vastu kevadet kipuvad need juba nii tossid olema, et ei kõlba süüa. Siis hakkangi poest ostma. Söögi sisse ostan tavalist porgandit. Kui niisama krõmpsutada tahan, siis beebiporgandit. See on hoopis teistsugune kui pikk porgand.

Keedupeediga on see asi, et ise keetmine võtab metsiku aja ja ilmselt läheks lõppkokkuvõttes ka kallimaks, kui poest valmiskujul ostetud peet.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Küll on tublid poetöötajad, kokkavad kauba ka valmis.
Ise teevad, ise müüvad.

Sa tõesti ei saanud mõttest aru?
Selge see, et poekettidel on mingi üks keskne köök, kust staff putkadesse laiali veetakse.
Proovi edaspidi laiemalt mõelda. See pole keeruline.

Näiteks, kui keegi sulle ütleb, et “Nad” tegid Apple uuele läpakale nüüd titaanist korpuse, mis on imekerge ja tugev nagu teras, siis sa ei pea oma peakeses hakkama juurdle selle üle, et mismoodi nad su kohalikus iDeali poes seda metalli ikkagi sulatavad ja freesivad…
See tehakse mujal.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Selveri pasteet tõesti ei seisa. Ja kes siin kiidab takka et on säilitusainete vaba, et ongi hea, siis kui ise teen pasteeti (harva), siis säilib kindlasti kauem kui need Selveri omad. Kahju, sest Selveri oma on väga maitsev.

Toore kana tooted ka lähevad roiskuma tihti enne kuupäeva. Nii Tallegg kui Rannamõisa, eriti tiivad, kintsud.

Muus osas ei ole tähele pannud.

Please wait...
Postitas:
Kägu

Kas Selveri pasteedi silti ka lugenud olete?

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 4 korda. Täpsemalt
Postitas:
Kägu

Apple uuele läpakale

Apple’i.

Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt
Näitan 30 postitust - vahemik 1 kuni 30 (kokku 44 )


Esileht Kodunurk Toidud, mis ei säili pakendil lubatud ajani