Esileht Ajaviite- ja muud jutud Tõlkeabi: enhanced reading

Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )

Teema: Tõlkeabi: enhanced reading

Postitas:
Kägu

Tere!
Kas kellelgi on pakkuda hea lihtne eestikeelne vast mõistele enhanced reading ?
Kõige lihtsamalt öeldes märgib see lugemist, mille puhul lugeja saab aru, mida loeb ehk suudab teksti mõista ja sealt edasi teksti põhjal uut sisu luua.
Aitäh juba ette!

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 3 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Funktsionaalne lugemine (lugemisoskus).

Seda terminit kasutatakse meil haridusringkondades, kui räägitakse lugemisoskusest, mille puhul inimene mõistab loetut ja suudab sellele toetudes edasisi otsuseid või valikuid teha ning ümbritsevaga seoseid luua.

Näiteks laps suudab iseseisvalt lahendada tekstülesannet peale juhendi läbi lugemist.

+3
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Niimoodi küsides oleks hea, kui lisatakse terve lause. Siis saab ka kontekstist aru. Head ja lihtsat ongi kõige keerulisem leida, sageli saad kas ühe või teise.

Tõhustatud lugemine?

0
0
Please wait...
Kasutaja on kirjutanud teemasse 2 korda. Täpsemalt

Postitas:
Kägu

Kõige lihtsamalt öeldes märgib see lugemist, mille puhul lugeja saab aru, mida loeb ehk suudab teksti mõista.

Oled sa kindel, et see seda tähendab?

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

siin on küll lauset vaja, et täpselt vastata. see näiteks võib olla ka, et lihtsustab lugemist.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Enhanced reading is defined as the activity of searching, selecting, producing, organizing, describing, reusing and remixing any kind of content (textual, audio, video, interactive…) on- or off-line, to complement and enhance a given reading content, while exploring its possible connections with other texts, media and contents (intertextual dimension).

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Täiendav lugemine? (lugemismaterjal)

0
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Mõtestatud lugemine, süvendatult lugemine, loetusse süüvimine.

+1
-1
Please wait...

Postitas:
Kägu

Funktsionaalne või arusaamisega lugemine. Oleneb, kas võõrsõna kasutamine on selles kontekstis eelistatud või pigem taunitav. Väike viide ka ühele artiklile, milles räägitakse selleteemalisest doktoritööst.

0
-2
Please wait...

Postitas:
Kägu

Aitäh teile kõigile.
Mulle tundub, et “funktsionaalne lugemine” ja “efektiivne lugemine” on natuke midagi muud. “Mõtestatud lugemise” peale mõtlesin ise ka. Samuti “rikastatud lugemine”.
Ei ole kerge valida, no ei ole….

0
0
Please wait...

Postitas:
Tinti

Funktsionaalne lugemine on eraldi termin. Antud kontekstis pigem mõtestatud lugemine või isegi lugemisoskus. Samas teistes kontekstides olen märganud tõlget ka kui lugemine edasijõudnutele.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Tõhustatud lugemine, öeldakse meil tööl

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Rikastatud lugemine kõlab mulle imelikult, samas võibolla ongi see mingi imelik termin. Süvendatult lugemine annab sisu natuke paremini edasi. Mõtestatult lugemine kõlbab ka. Ma kasutaks lt-vormi, sest mulle tundub, et ikka inimene ise on see mõtestaja või süveneja, mu meelest nii tuleb termini mõte eesti keeles paremini välja, aga võibolla see tundub ainult mulle nii.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Ühest tõlkevastet vist polegi, “täiendlugemisest” ei saaks keegi aru ilma originaalita. Seega tõlgi pigem selgitavalt, et (alg)teksti ja selles viidatud materjalide lugemine vmt.

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Niimoodi küsides oleks hea, kui lisatakse terve lause. Siis saab ka kontekstist aru. Head ja lihtsat ongi kõige keerulisem leida, sageli saad kas ühe või teise.

Tõhustatud lugemine?

Kuidas tekst saab olla lugemine??!! Ja veel tõhustatud??!!

0
0
Please wait...

Postitas:
Kägu

Kuidas tekst saab olla lugemine??!! Ja veel tõhustatud??!!

Tõhustatud kõlab tõesti liiga ametlikult ja ei anna ehk mõiste olemust väga hästi ja lihtsalt edasi. Siin ei ole mõeldud teksti, vaid tegevust. Mitte lihtsalt lugemist ja tekstist arusaamist, vaid täiendavate tegevuste tegemist, mis aitaks tõhusamalt täiendada loetud teksti sisust arusaamist ja siduda seda ka muude teemadega.

0
0
Please wait...

Näitan 16 postitust - vahemik 1 kuni 16 (kokku 16 )

Esileht Ajaviite- ja muud jutud Tõlkeabi: enhanced reading