Palun jagage lihtsaid ja väga maitsvaid retsepte, kuidas panna tomat purki. Sooviksin just konkreetselt “tomat omas mahlas” retsepte. Letšosid meie peres ei sööda ja marineeritud tomateid on juba tehtud.
“Tomat omas mahlas” just sellepärast, et seda on hea india karridesse panna. Seetõttu tomat kõiksugu kurgi ja õli jmt lisanditega ei sobi.
Palun jagage lihtsaid ja väga maitsvaid retsepte, kuidas panna tomat purki. Sooviksin just konkreetselt “tomat omas mahlas” retsepte. Letšosid meie peres ei sööda ja marineeritud tomateid on juba tehtud.
“Tomat omas mahlas” just sellepärast, et seda on hea india karridesse panna. Seetõttu tomat kõiksugu kurgi ja õli jmt lisanditega ei sobi.
Lollikindel retsept, mida teen, kui tomateid on korraga palju. Lasen köögikombainis ühtlaselt plödaks, natuke jätan tükiliseks, siis potti ja kuumutan, korjan vahu ära, lisan soola, pipart, küüslauku – mida iganes, panen ka basiilikut, siis kuumutan veel . Siis nii 200-300 gr purkidesse, talvel sobib neid igale poole panna – suppidesse, kastmetesse jne. Pere ka enam neid salateid ja letšosid eriti ei taha, aga seda plöga söövad toiduga väga heal meelel.
Ma olen ka samamoodi purki pannud, nagu viimane kirjutaja. Muidu ikka tegin igasugu hoidiseid ja otsisin retsepte, aga ühel sügisel oli nii siiber, et plaanisin pangetäie tomateid lihtsalt minema visata. Aga ikka ei raatsinud ka.
Lõikasin väiksemaks, rohelise otsa välja ja panin keema. Lisasin ainult soola, ei muud. Mõtlesin küll, et see on puhas ajaraisk, mis ma ikka selle kraamiga peale hakkan, aga talvel osutus ikka väga praktiliseks hoidiseks – suppidesse, kastmetesse, hautistesse – igale poole sai kasutada. Parajad tükid, puhas tomati maitse. Teisi maitseaineid lisasin juba toiduvalmistamise käigus.
Aitäh vastajaile! Proovin kindlasti teha osa tomateid nii, nagu kaks viimast vastajat soovitavad. Aga ühe osa tahaks teha ka nii nagu siin https://treppojasahver.blogspot.com/2016/08/tomatid-omas-mahlas.html. Viimase kohta küsiks, et siin mõni targem kindlasti oskab soovitada mida tähendab: “Pastöriseeri 30 minutit 80 kraadi juures…” Kas see tähendab, et võin juba purgis olevad (veel kaanetamata) hoidised panna 80-kraadi juurde ahju? Või käib pastöriseerimine kuidagi muudmoodi? Googeldades väga selget infot ei tulnud.
Kas see tähendab, et võin juba purgis olevad (veel kaanetamata) hoidised panna 80-kraadi juurde ahju?
Eeldan, et ei mõelda 30 minutit 80-kraadises ahjus hoidmist vaid ikka hoidise sisetemperatuuri tõusu vastava temperatuurini ja siis 30 minutit kuumutamist.
Räägitakse, et tehakse ahjus küll (ahju t* mitte üle 100*C), aga mina pole kunagi teinud, alati pliidil veega täidetud kastrulis.
Poti põhja rest või rätik, purgid sisse, vesi hoidise ülaservani ja siis hakkan vaikselt kuumutama. Tasapisi, et temperatuuride vahe väga järsult ei muutuks, muidu võib purgi puruks lüüa.
Ahjus pole teinud just seepärast, et pelgan purunemist – kui nt üks purk kuuest peaks katki minema, mis siis edasi? Ahi välja ja jahtuma ja koristama, aga mis ülejäänutest saab?