Palun mitte tōsta tööelusse teemat,
soovin lihtsalt arutleda. Tütar läks tööle Põldma AS ühte riidekauplusesse. Alguses tundus jutt paljulubav-palgal ülemist piiri pole, toredad üritused, tore tiim, graafiku koostamisel arvestatakse sinuga. Peagi aga selgus, et ootused ei ole kaugeltki tasakaalus pakutavagga. Näiteks on neil tabel, mis siis arvutab, kui palju tüdrukud (ja poisid) ühe külastaja kohta müüvad. Selleks on uste küljes loendurid, mis loevad iga külastaja ära ning kui oledki (mina olen tihti) kaupluses tõesti lihtsalt uudistamas ning vaene töötaja sulle midagi maha müüa ei suuda, langeb ta tulemus kohe, ta kaotab palgas ning kui tema tulemus on poe keskmisest languses -5% kutsutakse kohe “vaibale”. Selle pärast ma ise ka denim dreami poodides käia ei suuda, sest tundsin et ei lasta hingata, nüüd saan aga ka aru tagamaadest. Lisaks käivad testostjad, kes hindavad, kui kiirelt ütled tere, kui entusiastlikult tooteid pähe määrid ja mis sõnadega ütled head aega. Jällegi kui tulemus madal, jääb mingi boonus saamata. Töö terve päev jalgadel, välja pead nägema igati esinduslik, lõunapaus arvestatakse tööajast maha ja nüüd “parim” osa- palk on 700 eurot kätte (oletades, et oled tulumaksu lasknud maha arvestada alates 500 eurost, muidu veel kuni 100 eurot väiksem). Kui tütar aru päris, et lubati tulemustest sõltuvat tasu, öeldi, et selleks peab müüma täis mingi x summa, saama kätte kõik boonused ning olema üldse igati tubli, et palk üle 700 oleks. Minu lapse töökaaslastest kellelgi ei olnud. Tütar töötas eelmine kuu 180 tundi ning ütles, et tema isiklikud tulemused olid kaupluses teisel kohal, nii et väita, et tuleb lihtsalt rohkem tööd teha oleks ka liig. Ütles, et minusuguste “lihtsalt jalutajate” peale kiristatakse hambaid, sest tänu neile tulemused kohe langevad, eriti kui läbi käiakse kogu perega. Ütles ka, et paljud tahaks tegelikult ära minna, aga corona tättu kardetakse, et ei leita uut tööd.Igatahes kutsun üles Põldma kauplustesse sisenedes kummardama, et kliendiloendur teid ära ei loeks, jääb tüdrukutel vähemalt see tulemus plussi 🙂 Ise muidugi julgustasin last kohe uut tööd vaatama.